Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [L'Aigle][10ph_KW] 10ty Pułk Huzarów Księstwa Warszawskiego  (Przeczytany 13276 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BiLLyPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    • Respice finem

(click to show/hide)

Decyzja o założeniu pułku zapadła 26.04.13 około godziny 15:00.
    Lecz pułk, oficjalnie powstał dziś,czyli 3 Maja 2013 o godzinie 1:30 w nocy.

"Po raz pierwszy z inicjatywą utworzenia oddziału polskich huzarów wystąpił do Napoleona książę Jan Nepomucen Sułkowski w 1807.
    Pułk powstał jednak dopiero w maju 1809 w departamentach wielkopolskich. Organizował go Jan Nepomucen Umiński* (21 lipca 1809).
    Pod koniec 1809 roku pułk liczył 803 żołnierzy. Stacjonował w Pułtusku.
    Walczył pod Jankowicami (11 czerwca 1809), Możajskiem (7 września 1812), nad Dźwiną, pod Drują i Woronowem (20 października 1812).
    W 1811 stacjonował w Płocku, a jego zakład (szwadron rezerwowy) w Piotrkowie.

Na wyprawę wojenną w 1812 10 pułk huzarów wyszedł z II Korpusem Jazdy Rezerwowej gen. Ludwika Montbruna w 16 Brygadzie gen. Jacques'a Subervie.
    W chwili przekroczenia granicy rosyjskiej pułk liczył 28 oficerów, 653 podoficerów i huzarów w czterech szwadronach. Posiadał 57 koni oficerskich i 647 żołnierskich.
    Dowodził nim doświadczony kawalerzysta pułkownik Jan Nepomucen Umiński*.
    Swój chrzest bojowy pułk przeszedł 10 czerwca 1812. Jego szwadrony starły się z kozakami gwardii pod Łopiejkami, atakując "z brawurą godną najwyższych pochwał".
    Generałowie francuscy podziwiali dzielność i zimną krew żołnierzy całego pułku.
    "Jednostka miała bardzo dobrą opinię u dowódców francuskich ( określana jako le brave Regiment )"
    Później trudy marszu wraz z całą jazdą odwodową Joachima Murata spowodowały duże straty w pułku, nim jeszcze stanął na polu największej bitwy pod Borodino.
    Pułk wraz z innymi jednostkami kawalerii francuskiej wziął udział w szarży na wzgórze przed wsią Siemienowskaja, gdzie w południe 7 września rozegrała się największa bitwa jazdy.
    Kronikarze odnotowali, że huzarze 10 pułku,jako straż przednia, 14 września 1812 roku jako pierwsi weszli do Moskwy.
    W Wielkim odwrocie resztki pułku huzarów biły się jeszcze pod Drują i Borysowem, nad oblodzonymi brzegami Berezyny."

(click to show/hide)

(click to show/hide)

10. Pułk Huzarów Księstwa Warszawskiego:
      (click to show/hide)

(click to show/hide)

Rozwiązanie pułku

(click to show/hide)

Jesteśmy pułkiem lekkiej kawalerii - huzarów. Jest to nasz motyw przewodni, jednak będzie można spotkać odmiany. Odwzorowujemy 10 Pułk Huzarów Księstwa Warszawskiego
      "Klan" został założony 3 Maja 2013 r. przez BiLLy'ego, który przemianował istniejący już z jego inicjatywy Regiment Gwardii Pieszej Koronnej na modzie The Deluge na 10 Pułk Huzarów Księstwa Warszawskiego, przenosząc się na mod L'Aigle. Naszą jednostką są Huzarzy a frakcją - Księstwo Warszawskie.
      Dążymy do tego, by być uznawanymi za bardzo dobrą kawalerię, chcemy zabłysnąć na scenie i coś osiągnąć, jednak jesteśmy jak najbardziej pokojowo nastawieni do innych graczy, społeczności i pułków.
      Ważna jest dla nas wzajemna współpraca i pomoc. Pragniemy jak najbardziej wczuć się w klimat owej gry i go trzymać, dlatego będziemy robić jak najwięcej w tym kierunku.
      Jeżeli chodzi o sprawy wojskowe stawiamy jak najbardziej na dyscyplinę, ogarnięcie i umiejętności naszych żołnierzy.
      Jednak nadrzędnie stawiamy nie skilla, lecz właśnie na dyscyplinę,inteligencję i "ogar".
      Wierzymy, że dzięki profesjonalnemu, taktycznemu i mądremu podejściu będziemy w stanie wygrać niejedną walkę,
      a dzięki naszej otwartości i przyjaznemu podejściu do innych zawrzemy dużo sojuszy i będziemy szanowanym pułkiem, bardzo nam na tym zależy.

(click to show/hide)

Czego wymagamy od nowego członka?

U nas przede wszystkim dyscyplina i zachowanie, bo to, a nie umiejętności i "lecenie na fragi" pomoże nam odnieść zwycięstwo.                                         
      Wymagamy podporządkowania się sztabowi oraz dowódcy.
      Wygrywamy metodą, a nie umiejętnościami i każdy,kto tego nie zrozumie,zostanie wydalony z pułku.
      Nie będziemy zwracać uwagi na ewentualne wysokie umiejętności walki u potencjalnej osoby, jeśli będzie ona trollować,
      nie będzie podporządkowana rozkazom przełożonych i będzie niezdyscyplinowana.
      By przeprowadzić "rozpoznanie" wokół danej osoby, po rozpatrzeniu podania rozpoczyna się okres próbny,
      który standardowo trwa ok. 2 tygodni, po jego upływie oficerowie decydują o ewentualnym przyjęciu, lub wydaleniu gracza.
      Jeżeli nie masz umiejętności, a potrafisz słuchać i jesteś "ogarnięty",na pewno prędzej, czy później będziesz się stawał co raz lepszy.

Żądamy także kultury osobistej i nieagresywnego,nienagannego zachowywania się zarówno na TS jak i na serwerach w grze.
      Trochę kwestii materialnych, wymagamy - słuchawek, komunikatora TeamSpeak3 oraz niekoniecznie ale mile widziany mikrofon.

Co możemy zaproponować?

(click to show/hide)

Żeby zostać członkiem klanu,musisz:

(click to show/hide)

[UKRYTE]

Steam:

[UKRYTE]

[UKRYTE]

PS: Proszę wybaczyć obecne braki i niedociągnięcia. Jednak pułk miał trudności i złe warunki przy powstawaniu i pomimo długiego planowania potrzebuje czasu,by wszystko było już dopracowane.
      Dlaczego nie ogłosiłem powstania kiedy absolutnie wszystko było gotowe? Ze względu na godną datę powstania i ponieważ już dość długo czekaliśmy na rozpoczęcie działalności - postanowiliśmy tego sobie nie odmawiać tylko ze względu na drobne braki, takie jak np. brak ikon rang.

Dlatego prosimy o wyrozumiałość.

I Witamy!
      [/list]
      « Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2013, 01:01:07 wysłana przez BiLLyPL »
      O mnie: W M&B od 08.2011.
       m.i : były dowódca Regimentu Hetmańskiego (OiM: DP), Generał Regimentu Gwardii Pieszej Koronnej (The Deluge), Twórca i dowódca pierwszej wśród polskich pułków formacji piechoty lekkiej (Woltyżerowie 5. Pułku Piechoty), reprezentant Polski w NWEC (2014), były Sierżant, zaś po przerwie szeregowy, następnie gwardzista 5. Pułku Piechoty (mm russia 3, Napoleonic Wars).
      Od momentu wystąpienia z Pułku 7 czerwca 2014, samotny wilk w każdym zakątku M&B.

Offline Mati44

• Użytkownik
      • Piwa: -78
      • Zbieram piwo dla Peterova
      Odp: [L'Aigle][10ph_KW] 10ty Pułk Huzarów Księstwa Warszawskiego
      « Odpowiedź #1 dnia: Maja 03, 2013, 10:34:20 »
      Powodzenia, tak z czystej ciekawości Forcegrid ma Majora?

Offline Veinrus

• Użytkownik
      • Piwa: 214
      « Odpowiedź #2 dnia: Maja 03, 2013, 11:08:13 »
      Witam,
      Kilka kwestii:
      1. Ile osób na dzień dzisiejszy Szwadron posiada?
      2. Wyrozumiałość wyrozumiałością, lecz niepoprawnej pisowni i interpunkcji nie zniosę. Przecinek jest znakiem interpunkcyjnym i przysługuje mu spacja.
      Niech tylko ktoś potem mi nie spam'uje, że tylko się czepiam. Lecz jak każde forum jest częścią publiczną i pokazując wątki oraz posty piszemy je, aby pokazać i zobrazować swą myśl. Wszystko co publicznie grozi tego typu spamem. I przepraszam, lecz bardzo ciężko się to czyta.

EDIT: tak, zapomniałem o spacji i powtórzenie.
      « Ostatnia zmiana: Maja 03, 2013, 12:48:20 wysłana przez -VEINRUS- »

Offline Rivet

• Użytkownik
      • Piwa: 128
      • Terror belli, decus pacis
      « Odpowiedź #3 dnia: Maja 03, 2013, 11:10:30 »
      Powodzenia, oby jak najdłużej !
      « Ostatnia zmiana: Maja 03, 2013, 11:20:58 wysłana przez Rivet »

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline Miguel_PL

• Użytkownik
      • Piwa: -1
      « Odpowiedź #4 dnia: Maja 03, 2013, 11:16:58 »
      Powodzenia, mam nadzieję że uda się wam jak z RGPK.

Offline Teoiss

• Użytkownik
      • Piwa: 8
      « Odpowiedź #5 dnia: Maja 03, 2013, 11:36:20 »
      Witam,
      Kilka kwestii:
      1. Ile osób nadzień dzisiejszy Szwadron posiada osób?

Sam lepszy nie jesteś, ale ok.
      Powodzenia.

Offline Matim

• Użytkownik
      • Piwa: 54
      • Matim loves you
      « Odpowiedź #6 dnia: Maja 03, 2013, 11:39:52 »
      Powie mi ktoś dlaczego jest nowych pułków na L'aigle jak mrówków, a sami twórcy mówią, że data wydania moda nieznana?
      Powodzenia

Offline DaPietro

• Użytkownik
      • Piwa: 33
      • Emerytowany pułkownik inżynier 5. Pułku Piechoty
      « Odpowiedź #7 dnia: Maja 03, 2013, 11:57:18 »
      Powodzenia Billy ,

Offline Hendryk

• Użytkownik
      • Piwa: 9
      « Odpowiedź #8 dnia: Maja 03, 2013, 12:31:15 »
      Bardzo profesjonalny temat, nie ma to jak odesłać do Wikipedii...

Offline Zus_Tremo

• Użytkownik
      • Piwa: 8
      • "Chciałem dobrze,a wyszło,jak zwykle"-Hubal
      « Odpowiedź #9 dnia: Maja 03, 2013, 13:04:33 »
      Też jestem zdegustowany odesłaniem przeglądających do wikipedii i muszę przyznać , że trochę mnie to odpycha .
      Co do nazwy , to nie jest to ten sam pułk , który jest w IIIe ? ( http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=12885.0 ) Chyba , że różnicie się nazwą jeśli chodzi o KW ?

Offline Veinrus

• Użytkownik
      • Piwa: 214
      « Odpowiedź #10 dnia: Maja 03, 2013, 13:45:23 »
      Powie mi ktoś dlaczego jest nowych pułków na L'aigle jak mrówków, a sami twórcy mówią, że data wydania moda nieznana?
      Powodzenia
      Tu się zgodzę... sam Docm wypowiada się, że podanie daty premiery wiąże się nawet z miesięcznym opóźnieniem. Nie zdziwiłbym się, jeżeli „L'Aigle” zobaczymy na własne oczy pod koniec tego roku. Dlatego Vinz szybciej wyda nową i ostatnią paczką do NW, która i tak nic nie wniesie... bo skupiony jest nad „Battle Cry of Freedom”.

Offline Garond_PL

• Użytkownik
      • Piwa: 7
      • Garrrrond!
        • Mój profil na Steam
      « Odpowiedź #11 dnia: Maja 03, 2013, 15:04:24 »
      Wow, to żeście doebali z górnej pułki z tym 10ph i to ostro...Tak czy inaczej Good Luck!
       "Pułk powstał dziś o 1szej w nocy, czyli 3 Maja"...A co powiecie jutro? Będziecie edytować, że wczoraj?
      Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
      Chociaż się przyznam nie zasługuję.

Offline BiLLyPL

• Użytkownik
      • Piwa: 6
      • Respice finem
      « Odpowiedź #12 dnia: Maja 03, 2013, 15:36:30 »
      Zbiorowa odp.
      No to po kolei.

Powodzenia, tak z czystej ciekawości Forcegrid ma Majora?
      To akurat mogę powiedzieć - nie, sztab na chwilę obecną nie będzie posiadał wysokich stopni.
      Dzięki za miłe słowa.

Witam,
      Kilka kwestii:
      1. Ile osób na dzień dzisiejszy Szwadron posiada?
      2. Wyrozumiałość wyrozumiałością, lecz niepoprawnej pisowni i interpunkcji nie zniosę. Przecinek jest znakiem interpunkcyjnym i przysługuje mu spacja.
      Niech tylko ktoś potem mi nie spam'uje, że tylko się czepiam. Lecz jak każde forum jest częścią publiczną i pokazując wątki oraz posty piszemy je, aby pokazać i zobrazować swą myśl. Wszystko co publicznie grozi tego typu spamem. I przepraszam, lecz bardzo ciężko się to czyta.

EDIT: tak, zapomniałem o spacji i powtórzenie.

Po 1 Pułk zazwyczaj posiadał kilka Szwadronów, zwiemy się pułkiem, ale jak tak wolisz nas nazywać i masz (jak zwykle) ku temu wytłumaczenie - bardzo proszę.
      Odpowiadając - nie muszę udzielać takich informacji, nie zwykłem powiadamiać innych pułków o swojej sytuacji wewnętrznej, a skoro nie podałem w temacie owych informacji, można się było tego domyśleć. Tym bardziej,że wasz pułk wiedział pierwszy o naszym powstaniu, to "śledztwo" nie wyglądało dobrze. Ale cóż...

Po 2. Już poprawiłem błędy,jakże niezwykle kalające w oczy. Wydaję mi się że już wszystko jest ok. Szkoda że musicie czepiać się akurat tu, znajdować choćby najmniejszy (ale zawsze) błąd. Są gorsze tematy, hmm zastanawiające, że akurat tutaj to wytykasz... Hmmm ...

Szkoda że posuwasz się do takich argumentów, by tylko uprzykrzyć nam życie. Żałuję że nowe pułki nie dostają żadnej pomoc, a wręcz przeciwnie. Cóż, przecież to wiadomo nie od dziś. Powiesz "Przeprosiłem i nie miałem złych intencji, chciałem pokazać tylko błędy..." Pozwól, że przekształcę twą wypowiedź, dzięki której w moim mniemaniu byś nas nie obraził i jednocześnie wyraził swą myśl, zamiast wypowiedzi powyżej, mógłbyś np. napisać: "Życzę powodzenia w imieniu swoim i pułku, jednak chciałbym zwrócić uwagę  na liczne błędy, które jednak rażą, (tutaj jeszcze inne rzeczy i twoja opinia)  popraw to wszystko i powinno być ok. Pozdrawiam" W ten sposób odebrałbym twoją wiadomość milej i równocześnie przekazałbyś mi to, co chciałeś powiedzieć, a ja zastosowałbym się do tego lepiej i z większą chęcią.

Pouczamy się? Jak szaleć, to szaleć!

"I przepraszam, lecz bardzo ciężko się to czyta." Nie wiem dokładnie, ale zdaje mi się,że czytanie tematów o nowych klanach nie należy do twoich obowiązków, jak chcesz zmuszać się do cierpienia to ok.

Nie chce się kłócić ani nic wszczynać, tylko się tłumacze, ponieważ mnie do tego zmusiłeś. A w jaki sposób? Ty narzuciłeś.

Powodzenia, oby jak najdłużej !

Powodzenia, mam nadzieję że uda się wam jak z RGPK.

Powodzenia Billy ,

Powodzenia

Dzięki wielkie,doceniam tego typu wiadomości : )

Bardzo profesjonalny temat, nie ma to jak odesłać do Wikipedii...

Też jestem zdegustowany odesłaniem przeglądających do wikipedii i muszę przyznać , że trochę mnie to odpycha .
      Co do nazwy , to nie jest to ten sam pułk , który jest w IIIe ? ( http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=12885.0 ) Chyba , że różnicie się nazwą jeśli chodzi o KW ?

Bez komentarza, ten temat był już wiele razy poruszany w innych miejscach, nawet nie chce wszczynać dyskusji.

Mam nadzieję, że wstępnie, wytłumaczyłem się wystarczająco. Co będzie? Z tematu, który ma służyć jako miejsce aktualności pułku i informacji o nim zrobi się dyskusja na wiele innych tematów.

Pozdrawiam i mimo wszystko dziękuję za zarówno pozytywne komentarze, dobre słowa jak i ukazanie błędów.
      O mnie: W M&B od 08.2011.
       m.i : były dowódca Regimentu Hetmańskiego (OiM: DP), Generał Regimentu Gwardii Pieszej Koronnej (The Deluge), Twórca i dowódca pierwszej wśród polskich pułków formacji piechoty lekkiej (Woltyżerowie 5. Pułku Piechoty), reprezentant Polski w NWEC (2014), były Sierżant, zaś po przerwie szeregowy, następnie gwardzista 5. Pułku Piechoty (mm russia 3, Napoleonic Wars).
      Od momentu wystąpienia z Pułku 7 czerwca 2014, samotny wilk w każdym zakątku M&B.

Offline Patyk_1

• BANITA
      • Użytkownik
      • Piwa: -1
      « Odpowiedź #13 dnia: Maja 03, 2013, 18:05:45 »
      Pewnie jeszcze się Baldwin wypowie swe "mądre słowa".

Powodzenia Billy, żeby było tak jak z RGPK.

Offline Sefirot

• Użytkownik
      • Piwa: 46
      « Odpowiedź #14 dnia: Maja 03, 2013, 18:07:29 »
      .
      « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 21:59:16 wysłana przez Sefirot »
      a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ