@Bloomy, jak i pozostali :-)
Wiesz, ja bym samo wykonanie widział tak:
- mod byłby oparty na G2, czyli następujące frakcje:
a) Khorinis - czyli strażnicy i paladyni z podziałem na piechotę, łuczników i jazdę oraz paladyni dysponują dodatkowo czarami, które chyba nawet stosunkowo łatwo zrobić (na początek wystarczyłby choćby pomniejszony kamień do rzucania (żeby go nie było widać) z odpowiednim efektem i w odpowiedniej liczbie, nazwie, obrażeniami i o okr, dużym zasięgiem), władcą oczywiście Hagen,
b) Orkowie - no tutaj niestety potrzebne byłyby nowe szkielety... Aczkolwiek to też dla dobrego modera nie jest to niewykonalne, bo często nowe tekstury pojawiają się w modach. Przywódca - Hosh-Pack (brak jakiejkolwiek kawalerii),
c) Najemnicy - władcą jest Onar, a hetmanem Lee - podział na piechotę, strzelców i jazdę, ze skupieniem na 2 pierwszych. Wojna na wstępie zarówno z Khorinis, bandytami jak i Orkami,
d) Bandyci Kruka z wiadomo kim na czele - dodatkowo, oprócz zwykłych bandytów i dezerterów na mapie jeżdżą ich bandy najeźdźcze - na wstępie wojna ze wszystkimi.
Innymi słowy, każdy walczy z każdym.
- Na mapie jeździłyby grupy zwiadowcze każdej frakcji (dodatkowo ci najeźdźcy Kruka) oraz poszukiwacze jako nowa ~bandycka frakcja, bijąca wszystkich, poza orkami i bandytami, może też jakieś grupy nieumarłych...? Zombie łatwo zrobić - wystarczy nałożyć botom odpowiednie, przerobione tekstury na gnijące i podrasować statystyki (np. siła 50, potężny cios 10, żelazna skóra 10), by z pięści i w łachach mogły stanowić jakiekolwiek wyzwanie (choć i tak w Gothicu są łatwe, jeśli nie najłatwiejsze do pokonania). Gorzej już ze szkieletami, z którymi fajni by było je połączyć bo te też potrzebowałyby nowych szkieletów jak orkowie... Ale jak ktoś by bardzo chciał, to też dałby radę,
- magia - jak wspomniałem z tym kamieniem przy paladynach. Dodanie też nowej umiejętności "krąg", od której uzależnione jest korzystanie z określonego "czaru" (jak np. "potężnego naciągu" wymagają niektóre łuki),
- Lokacje - kopalnia złota w Jarkendarze, jakieś świątynie, dodane wymyślone miasta, twierdze i wsie, place ćwiczeniowe, obóz myśliwych, Tawerna, wykopaliska (ale bez żadnych portali), a tam kilku niezależnych bohaterów z misjami pobocznymi, ew. jakieś krypty z nieumarłymi strażnikami, jak obozy bandytów w WB,
- nowa mapa (nawet najlepiej niezbyt podobna do tej oryginalnej z serii Gothic),
- Gramy nowym bohaterem, (czyli nie beziem)
- Bohaterowie w karczmach - m.in. np. Gorn, Diego, Lester, Milten, Bezio, Wrzód...:-)
- nowe artefakty, broń, również śmieci codziennego użytku,
- smoków nie ma sensu - gra bez nich i tak byłaby fascynująca, a przynajmniej nie byłaby tak oklepana,
I pierwotnie to na tyle :-)
Także gra sama w sobie mogłaby być nawet dość ciekawa, przynajmniej ja bym dał się za partyjkę pochlastać :-)