Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Własne pańśtwo, rozwianie wątpliwości.  (Przeczytany 2203 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pukiel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Własne pańśtwo, rozwianie wątpliwości.
    « dnia: Kwietnia 02, 2013, 16:27:35 »
    Przepraszam, że nie wrzuciłem dwóch pytań do jednego tematu, ale dopiero teraz o tym sobie przypomniałem.
    Wiele czytałem odnośnie własnego państwa, wiem o kilku możliwościach, ale do rzeczy.

Chcę zrobić własne państwo i wykończyć na wojnie Sułtana przejmując jego cały teren.
    Czy naprawdę jest to tak ważne, aby mieć dobre stosunki z lordami czy mogą pozostać na poziomie zerowym, reputacja podobnie ( chodzi o inne państwa )
    Warto czynić Lordami swoich bohaterów czy mieć ich w drużynie, a innych werbować ewentualnie resztę z kaczmy najmować i dawać im od razu lenno- będą expić się sami czy niestety zostaną na postawowym lvl ?
    Mam również pytanie co najlepiej w pierwszej kolejności rozwijać w swych wsiach, miastach czy zamkach bo czas budowy jest niewyobrażalny.

Z góry dziękuję za porady
    Pozdrawiam

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Własne pańśtwo, rozwianie wątpliwości.
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 02, 2013, 18:20:00 »
    Wiesz że jest opcja edytuj?
    Jest ważne. Bo inaczej do ciebie nie przystaną. Lepiej nabij też sobie wskaźnik Prawa do rządzenia.
    Bohaterów niby możesz, ale najlepiej tylko tych o szlacheckim pochodzeniu(np. ta nordycka babka czy Alayen), bo, z tego co pamiętam, gdy mianujesz też tych z plebsu (Artimener, Jeremus) to cię twoi wasale znielubią. Zresztą plebejusze mają umiejętności przydatne w drużynie.
    A rozwijaj to co ci akurat wydaje się przydatne. Żeby skrócić budowę wyszkól jakiegoś NPC (najlepiej Artimenera) w Inżynierii.

Offline Pukiel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 02, 2013, 19:39:37 »
    Inżynierię na razie mam na marnym 4lvl, lecz przed jakimikolwiek atakami w celu zdobywania państwa postaram się wiele przydatnych umiejętności towarzyszy rozwinąć na min. 8lvl.

Dziękuję Bane za informację - podejmę współpracę z kilkoma lordami z każdej z frakcji poza Sarranidami z którymi jestem w stanie wojny, lecz czy dbać o względy u hrabiego, lub samego króla jest opłacalne gdy się zakłada własne państwo oraz czy warto u kilku lordów z różnych frakcji czy może bezpośrednio z jedną współpracować ?

Ogólnie moim zamysłem jest, aby lekko zdobyć przychylność u królów Swadii i Khergitami w celu sojuszu po zdobyciu terytorium sułtana i toczeniu dalszych działań wojennych u Rhodoków. Dlatego też tylko z tymi królami wiążę nadzieję na dobre postrzeganie mnie.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 02, 2013, 21:05:33 »
    Moim zdaniem, zanim zrobisz wlasnie panstwo, musisz posiadac juz jakies wlosci, oraz najlepiej przyjaciol wsrod wasali. Krol przeciez do ciebie nie przejdzie, a u mnie krol Rhodokow mimo wysokich stosunkow i tak mnie zaatakowal...

Czyli- duzo pkt. do rzadzenia, jakies miasta, zamki z duzym garnizonem, wiele przyjaciol wsrod wasali.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Pukiel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 03, 2013, 18:18:42 »
    Jaki jest optymalny poziom względów u wasala czy innych, żeby przechodzili do mnie bo klepanie każdego na 100pkt. jest nierealne :)

Dobrym zamysłem jest, żeby z każdego Państwa poza Sułtanem ( bo mam stosunki na -80 ) zrobić 10 lordów na jakimś 50 poziomie ?
    Miałbym wtedy teoretycznie 50 po mojej stronie każdy z nastawieniem +50, a z czasem mógłbym dbać o resztę ?

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 03, 2013, 19:52:04 »
    Stosunki na 100 dadzą Ci to, że taki podwładny nie będzie wykazywał niezadowolenia gdy nadasz lenno innemu. Jest to szczególnie przydatne w przypadku posiadania wielu wasali. Inaczej ciężko jest wszystkim "dogodzić".

Offline Pukiel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 03, 2013, 20:38:01 »
    Czyli rozumiem, że warto się pomęczyć i zdobyć taki stosunki z lordami.
    Proszę tylko powiedzieć mi ilu mniej więcej takich będę potrzebować do sprawnego władania i siania spustoszenia :)
    oraz czytałem gdzieś na forum, że nie warto wykonywać zadań z podatkami / szukaniem bandyty w wiosce, jak odnosicie się do tej kwestii ?

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 04, 2013, 08:05:03 »
    Stosunki na 100 dadzą Ci to, że taki podwładny nie będzie wykazywał niezadowolenia gdy nadasz lenno innemu. Jest to szczególnie przydatne w przypadku posiadania wielu wasali. Inaczej ciężko jest wszystkim "dogodzić".
    To się tyczy tylko honorowych lordów, którym odjęte punkty relacji za nadanie komuś lenna są automatycznie zastąpione zapasem punktów relacji z tytułu honoru.
    Czyli rozumiem, że warto się pomęczyć i zdobyć taki stosunki z lordami.
    Proszę tylko powiedzieć mi ilu mniej więcej takich będę potrzebować do sprawnego władania i siania spustoszenia :)
    oraz czytałem gdzieś na forum, że nie warto wykonywać zadań z podatkami / szukaniem bandyty w wiosce, jak odnosicie się do tej kwestii ?
    Do niewoli bierz skrajnych lordów(Niehonorowych - będą ciębie i twoich ludzi wyzywać po bitwie; Honorowych - będą ci gratulować wygranej), a neutralnych wypuszczaj - w ten sposób będziesz miał dużo pieniędzy, nie obrazisz niehonorowych lordów oraz zapewnisz sobie punkty relacji z neutralnymi lordami.

Dobrym sposobem poprawiania relacji jest odbijanie lordów z lochów.
    Równie dobrze może ci wystarczyć 3 lordów z masą włości co spowoduje, że będą bogaci albo rozdzielać włości zależnie od renomy i dawać: Miasto/Zamek i jego wioskę/Wioskę przyłączoną do miasta. Dzięki temu będziesz miał kilku potężnych lordów, masę dość silnych i resztę słabych, ale szybkich na mapie co pozwoli im uciec lub związać walką uciekających wrogów.

Polecam każde zadanie, które będzie ci po drodze oprócz zbierania podatków z wiosek - mały zysk w stosunku do miasta.

Offline Pukiel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 05, 2013, 17:20:39 »
    Thebadman- dzięki wielkie na informacje, dużo mi to nakreśliło obraz gry.

Uznałem że zadbam o 10 lordów ze 100 relacjami, a resztę zostawię na takim jakim będą po zrealizowaniu tego planu. ( dobry to zamysł ? )
    Aktualnie Vegirowie dostają strasznie w tyłek niedługo się rozpadną, a przez uwalnianie ich z zamków mam z nimi największe relacje, a później ze Swadią. Co sądzicie o tych lordach-
    Bojarzy: Tredian, Druli, Kumpia oraz Hrabia Grainwad, Delinard, Montewar warto o dobre stosunki z nimi ? Niestety gram pierwszy raz i nie atakuję każdego z nich, aby sprawdzić jak się zachowują po bitwie i czy są honorowi czy też nie

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 05, 2013, 19:45:04 »
    Większość lordów(Głównie ci bez miast) ma co grę generowaną osobowość, jednak polecam ci mieć jak najlepsze relacje z każdym i starać się łagodzić spory(No, chyba że chcesz osłabić konkretne królestwo wewnętrznie) dzięki czemu w trudnych sytuacjach będziesz miał więcej opcji, niż gdybyś narobił sobie wrogów.

Dla przykładu - Jakiś niehonorowy lord cię lubi, a ostatnio dołączył do zwycięskich Nordów i plądrując obłowił się dzięki czemu ma ponad setkę wyszkolonego wojska, jeżeli Nordowie nie byli by twoim sojusznikiem to w przypadku wojny mógłbyś ich nie tylko osłabić, ale również wzmocnić siebię ich wojskiem i ziemią.