Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RAŚ - Ruch Autonomii Śląska  (Przeczytany 1467 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • UMAD?
    RAŚ - Ruch Autonomii Śląska
    « dnia: Marca 17, 2013, 19:01:49 »
    Cześć !
     Trochę na forum mnie nie było ale nie mam z kim podyskutować o RAŚistach. Szef tego stowarzyszenia bardzo nieprzychylnie wypowiada się o Polsce , jako o złodziejach , oraz u części internautów RAŚ , że niby to bez Ślunska to zginiemy. Dla mnie jest to wyssane z palca, propaganda. Śląsk przez większość istnienia był germanizowany . RAŚ nie czepia się Niemców ani Czechów. Uczepił się innego kraju, chociaż Sląsk należał do Polski i narodowo jest z nim zwiazany bardziej aniżeli z germanizatorami.Zapewne wiecie że Ślunskiem władała Polska dynastia Piastów. Do XIII wieku była to jedna z dzielnic Nieistniejącego Królestwa Polskiego. RAŚ trochę się zagapił - Henryk Brodaty/Pobożny/Probus/Głogowczyk dążyli do zjednoczenia ziem Polskich pod swoim władztwem. Na przykład Pomorze Zachodnie nie domaga się autonomii a było słabiej związane z naszym krajem (władali tu miejscowi książęta składając hołd lenny Polskim władcom) i odpadło na dłużej od Polski (o ile mnie pamięć nie myli to początek XIII wieku , czyli ponad sto lat przed hołdowaniem ziem ślunskich Wackowi II Czeskiemu). Narodowość sląską potwierdziło w spisie powszechnym 173 tysięcy ludzi. Nawet dużo. Jak myślicie jak dalej będzie z tym Śląskiem. Polska bez kopalni Okręgu Katowickiego zostanie przyhamowana gospodarczo. Zapraszam do dyskusji.

PROBLEM?

Offline Tobik-N

• Użytkownik
    • Piwa: 2
      • Forum WD
    Odp: RAŚ - Ruch Autonomii Śląska
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 17, 2013, 19:16:15 »
    Wydaje mi się, że przeceniasz przynależność terytoriów w XIII wieku. To był bardzo dawno temu i od tamtego czasu wiele się zmieniło. Polska przecież posiadała przez spory czas kontrolę nad ziemiami, które teraz polskie nie są. Myślę, że większy wpływ na przynależność narodową ziemi miało ostatnie 300 lat niż całe średniowiecze, przecież to dopiero w epoce nowożytnej ludzie zauważyli istnienie czegoś takiego, jak naród.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 17, 2013, 19:36:24 »
    A ja nie mam pojęcia jakie to ugrupowanie ma postulaty i skąd ty je wziąłeś teraz, więc może jakieś linki chociaż?

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 17, 2013, 19:51:52 »
    Ale po co ta autonimia Slaskowi?

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 17, 2013, 20:38:23 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 21:51:02 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 17, 2013, 20:57:58 »
    Nie oszukujmy się. Autonomia nie będzie Śląskowi przyznana. Póki co "naród" Śląski ani nie ma zbyt wielkich chęci do odłączenia się od Polskich, ani nie krzyczy zbyt głośno o większą autonomię. Jako przykład można tu podać Hiszpanię gdzie Baskonia i Katalonia od lat starają uzyskać niepodległość, dochodzi do starć i zamachów terrorystycznych, ale jakoś nikt specjalnie o tym nie krzyczy.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 17, 2013, 22:12:31 »
    Argaleb, to w końcu autonomia czy odłączenie od Polski? "Większa autonomia" - a to Górny Śląsk ma już teraz jakąkolwiek? :P Katalonia i Kraj Basków posiadają największą autonomię spośród wszystkich prowincji Hiszpanii i nie jest wcale powiedziane, że kiedyś nie uzyskają suwerenności.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 18, 2013, 00:06:45 »
    W myśl zasady że im więcej się je tym jest się bardziej głodnym, zakładam że w przypadku autonomii pojawią się postulaty niepodległościowe. A i owszem, Katalonia i Baskonia posiadają szeroką autonomię, ale szansa na uzyskanie niepodległości jest prawie żadna. Tam gdzie nie podołało ETA, nie podołają i nieudolni politycy.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 19, 2013, 21:02:57 »
    Z dupy bardzo ten RAŚ. Rozdmuchany sztucznie jak ta cała homopropaganda i ten syf zwany poprawnością polityczną. Ten cyrk jest finansowany przez Niemców. Jeśli w Puławach mamy swoją gwarę, to też powinniśmy żądać autonomii naszego miasta?
    (click to show/hide)