Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Lenno  (Przeczytany 2119 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MichalQ

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Lenno
    « dnia: Marca 11, 2013, 14:30:29 »
    Więc tak straciłem wioskę i nie mam lenna a żołd dla żołnierzy coraz większy co zrobić by nie zbankrutować ?
    I tak oprócz gdy rozwalę karwane jakiejś frakcji to będzie z nimi wojna ?

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    Odp: Lenno
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 11, 2013, 16:17:47 »
    Więc tak straciłem wioskę i nie mam lenna a żołd dla żołnierzy coraz większy co zrobić by nie zbankrutować ?
    Nie zaciągać niepotrzebnie dużej liczby wojska, a najlepiej tylko elitarną kawalerię - skoro nie masz nawet zamku to nie masz czego zdobywać/bronić.
    I tak oprócz gdy rozwalę karwane jakiejś frakcji to będzie z nimi wojna ?
    Tylko jeżeli zrobisz to w ramach zadnia od sadystycznego lorda.
    W innym wypadku dojdzie do "prywatnej wojny", w której twoje królestwo ci nie pomoże w walce.

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 11, 2013, 23:22:22 »
    Napadaj na karawany, wyłapuj wrogich lordów i sprzedawaj ich za okupem, sprzedawaj bandytów i spróbuj stosować zasadę "Kupuj taniej, sprzedawaj drożej".
    Takie popularniejsze sposoby na zarobek.
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline Bot

• Użytkownik
    • Piwa: -9
    • Hail!
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 11, 2013, 23:36:11 »
    Pal i plądruj wioski frakcji, z którymi twoja frakcja prowadzi wojnę. Sprzedawaj łup. Jak ci się poszczęści, to zarobisz kilka tysięcy na jednej wiosce(zwłaszcza, jak trafi ci się aksamit, przyprawy albo dużo oleju).

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 11, 2013, 23:44:39 »
    Na jedno wyjdzie, bo potem będą negatywnie nastawieni w tej wiosce i nie zaciągnie już tam żadnego wojska, a w dodatku przy plądrowaniu często zdąży jakiś lord wpaść, więc jeżeli już napadać wioski, to najlepiej kazać wieśniakom po dobroci oddać swoje towary.
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline Bot

• Użytkownik
    • Piwa: -9
    • Hail!
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 11, 2013, 23:48:59 »
    Nie da się przerwać plądrowania wsi? Przecież widać, gdy lord się zbliża, wtedy można zacząć uciekać! Podczas zwykłego zabrania towarów i tak tracisz lubialność, więc więcej już tam wojska nie zrekrutujesz - tak samo właściciel tej wioski przestaje cię lubić. Podczas palenia spada to wszystko o więcej punktów i przy okazji nie lubi cię cała frakcja, ale zysk jest naprawdę opłacalny.

A to, że dana wieś przestanie mnie lubić, w ogóle mnie nie obchodzi. I tak zawsze mam czystą narodowościowo armię.

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 12, 2013, 00:11:59 »
    Można uciec, ale szkoda tracić czasu na takie zabawy z lordami, a odbieranie wieśniakom po dobroci trwa krócej i też potrafi dać fajne rzeczy. Najlepiej się w takie coś nie bawić i pozostać przy lepszych metodach. W kwestii armi, to mi osobiście bardziej pasuje zlepek najlepszych jednostek w grze.
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline ByakuyaKuchiki

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 29, 2014, 18:09:52 »
    Wybierz sobie tylko 3 wioski i tylko je ciągle plądruj bo jak będzie plądrował wszystko co się da to nie będziesz miał gdzie rekrutować. Ja mam pytanie jak zarabiać prócz handlu (według mnie nie opłacalny) i łapania więzniów( nie chce tracić skill'i na takie coś). Chce postawić fabryki ale nie mam kasy na to :(.

Offline Sinlasil

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 29, 2014, 18:24:07 »
    Pytaj się ministreli w tawernach o uczty, jedź tam i walcz w turnieju. Jak nie będzie turniejów to powalcz na arenie.

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 30, 2014, 00:27:14 »
    Palenie wiosek, łapanie lordów (o ile grasz sam, nieprzyłączony do żadnego frakcji), rabowanie karawan i inne tego typu działania - NIE. Nie opłaca się, w ogóle się nie opłaca. Jak nie masz kasy, to rekrutuj wojsko zdolne obronić się przed silniejszym oddziałem bandytów, to wszystko. W tym czasie handluj z miastami, tj. kupuj taniej gdzieś, sprzedawaj drożej. Podpowiem :
    1) ogarnij temat HANDEL
    2) Handel na szybko (kupuj - kupujesz u danego państwa, sprzedawaj - sprzedajesz w tymże państwie) :
    a) Saranidzi :
    kupuj : daktyle, winogrona, oliwki.
    sprzedawaj : wędzone ryby
    b) Rhodocy :
    kupuj : nie mam pojęcia, nie handluję z nimi.
    sprzedawaj : wędzone ryby, sól, żelazo
    c) Swadia :
    kupuj : wino (w Suno), paszę (Praven)
    sprzedawaj : żelazo (oprócz Dhirim), sól, wędzone ryby
    d) Khergici :
    kupuj : przyprawy (Tulga), sól (Tulga)
    sprzedawaj : wszystko
    e) Veagirowie :
    kupuj : żelazo (Curaw)
    sprzedawaj : przyprawy, sól
    f) Nordowie :
    kupuj : ryby wędzone (Wercheg), sól (Wercheg i Tihr), len (Sargoth)
    sprzedawaj : daktyle, winogrona, żelazo.
    To jest w bardzo dużym skrócie. Oczywiście przyprawy, żelazo, sól możesz sprzedawać w zasadzie wszędzie, zawsze jest z tego duża kasa. Handel w M&B Warband można by rozpisać na naprawdę baaaaardzo dużo.
    Poza tym - walcz z bandytami, sprzedawaj łupy wojenne i kiedy tylko masz możliwość - zakładaj w mieście  FARBIARNIĘ!!!

"Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline Rycerz woku

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 03, 2014, 22:44:58 »
    rabowanie wsi jest niepłacalne w każdym względzie,lepiej szukać wsi z bandytami (na mapie jest zawsze przynajmniej jedna) i brać jako nagrodę lub eskortować karawany (do 400 denarów za kurs może się trafić)