Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kilka pytań początkującego  (Przeczytany 1117 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nod18

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Kilka pytań początkującego
    « dnia: Października 24, 2008, 09:45:34 »
    Witam od wczoraj gram w te zajefajną gierke, w miarę sporo już umiem ale kilka rzeczy jest dalej dla mnie niezrozumiałych :(
    Przeczytałem FAQ i parę innych tematów i odp nie znalazłem :( więc:

- Jak dołączyć do jakiejś frakcji by móc " szkolić bądź produkować ich wojsko " głownie chodzi mi o nordow bo do nich chce dołączyć :), wiem że można w gospodzie kupić najemników ale bym chciał kupić jakieś fajne i dobre jednostki nordów ( te ich najcięższą piechotę ) to gdzie i jak ? :( ( bo kurcze każdą bitwę walczę praktycznie sam, raz miałem 5 wojaków bo dostałem ich do wyszkolenia w jakimś Q ale były to wieśniaki i poginęli w 1 bitwie :O :( )

- Jak zostać marszałkiem bądź kimś innym i jak sprawdzić jaką ma się range ?, bo jedyne co umiem to walczyć i wykonywać parę prostych Questow.

- Jak zajmować po wygranej bitwie wieś miasto czy zamek, narazie tylko atakowałem wsie i w pojedynkę ubijam 50 chłopów ale wieś nadal pozostawała zaznaczona innym kolorem i pisała " splądrowana " jak podbić wieś by była ona moją własnością bądź mojej frakcji kiedy już się do niej dołączę ? :P

Wiem że pytania mogą wydać wam się wręcz absurdalne ale nie mam zielonego pojęcia jak to wykonać :( Help.

Versja gry ta najnowsza chyba 1.03

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Października 24, 2008, 09:52:31 wysłana przez nod18 »

Offline Calathar

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Kilka pytań początkującego
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 24, 2008, 12:45:23 »
    -dolaczyc mozesz dosc latwo, u lordow mozesz zostac "najemnikiem" (to jeden z questow),a po przekroczeniu 200 punktow reputacji mozesz zaproponowac Krolowi danej frakcji zostanie jego wasalem,wtedy otrzymasz wioske,etc...wazna uwaga:o ile nie napadales na zadne karawany,wioski,etc danej frakcji,to o ile jestes "wolnym strzelcem" lub frakacja do ktorej nalezysz TY nie prowadzi z kims tam wojny,to mozesz rekrutowac do woli w wioskach (czyli np jestes lordem swadii a chcesz zrekrutowac rhodockich ludkow...nic prostszego,warunkiem sa stosunki z dana frakcja od 0 w gore)...wlasnie w wioskach mozesz nabrac rekrutow,sam ich potem szkolisz,nie jest tak ze gdzies tam dostaniesz huskarli czy rycerzy (sa 2 wyjatki od tej reguly:jesli wykonujesz dla swojej wioski questy,to przy wysokim poziomie pozytywnych stosunkow mozesz dostac lekko rozwiniete jedostki,pozatym uwalniajac jencow po wygranej bitwie,mozesz ich zrekrutowac)
    Pamietaj:wszystkie jednostki musisz szkolic sam,tzn atakuj nieduze grupy np bandytow i daj swoim ludizom walczyc,nie rob tego za nich,najwyzej pomagaj jak bedzie zle,wtedy przy nazwie ludka pojawi sie predzej czy pozniej "+",wtedy bedziesz mial mozliwosc awanasowania takiego ludka
    -nie sprawdzisz swojej rangi,mozesz jedynie zobaczyc czy jestes wasalem danej frakcji czy tez nie,w tym celu kliknij na zadania a potem na postacie-twoja wyskoczy pierwsza...co do zostania marszalkiem,to dluuuuga droga porzed toba,dbaj o wysoki honor (moim zdaniem wiecej lordow to lubi niz nie lubi),musisz miec baaardzo duzo reputacji (najmniej jak mialem gdy zostalem zgloszony to bylo ok 1600 a i tak przegralem wybory) i dobre stosunki z pozostalymi lordami w danej frakcji (ktos musi na ciebie glosowac,nie? :P wykonuj dla nich questy,pomagaj im w bitwach,etc)
    -jesli nie jestes czlonkiem zadnej frakcji,zamek zajmujesz automatycznie po wygranej bitwie,jesli zas jestes wasalem,to jesli SAM zdobedziesz zamek (nie ze bedziesz tylko pomagal) to jedyne co mozesz zrobic to poprosic swego krola o ten zamek/miasto (wyskoczy ekran) a  krol albo ci go da,albo zaproponuje 900 denarow w zamian a zamek dostanie ktos inny...wiosek nie da sie "Zajmowac",kazdy zamek ma przypisana jedna wioske i te dostajesz automatycznie po zdobyciu zamku,pozostale wioski sa "przypisane" miastom,wioski wiec albo nadaje ci wladca,albo dostaujesz 1 z zamkiem,albo jesli zdobywasz miasta sam (tzn nie nalezysz do zadnej frakcji),dostaniesz kilka wsi przynalezacych do danego miasta
    « Ostatnia zmiana: Października 24, 2008, 12:48:51 wysłana przez Calathar »

Offline nod18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 24, 2008, 12:55:37 »
    Dzięki bardzo :), ale w każdej wiosce mogę zrekrutować tylko po 1 jednostke, mam odwiedzać 50 wiosek by zwerbować 50 ludzi ? czy losowa ilość przyłącza się ?

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • 5'nizza
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 24, 2008, 13:10:04 »
    To polega na losowości i na stosunkach z mieszkańcami. Jeśli masz +20 popularności to i 15 ludzi możesz wsiąść ze sobą.
    °°° Gras Porasta Mury Mego Miasta, Nielegalna Plantacja Zielonego Chwasta °°°

" Una mors est tragoedia, milia sunt numeratio. " Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 24, 2008, 13:13:30 »
    to zależy jaka reputację masz w danej wiosce, jak masz 30 to duża szansa na to ze zwerbujesz 30 chłopa, wykonuj sadania od sołtysów, przypędzanie krów itp. W wioskach z koniunkturą 0 to losowo werbujesz wojaków raz nikt niechce dołączyc a raz 7.

Offline nod18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 24, 2008, 19:27:16 »
    Dzięki wielkie wszystkim za rady :), udało mi się wyszkolić jakieś 20 nord huscarles ( czy jakos tak ) ale ogółem mam 60 ludzi, udało mi się nawet podbić zamek z 50 obrońcami tracąc 2 łuczników, sądzę że to chyba nie najgorzej ? :)
    Ogółem gra wymiata, grałem przez prawie cały dzień a zostały zdobyte jedynie 2 zamki, :O

Offline Glorfindel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 24, 2008, 20:59:55 »
    To ja sie jeszcze tak wtrace w sprawie tego marszalka , nowiec co to jest bo nie bardzo zrozumialem z tej odpowiedzi

Offline Kyroman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 26, 2008, 15:17:11 »
    @Glorfindel: często widzisz, jak po mapie idzie grupa kilku lordów, najczęściej oblegają jakiś zamek. Ten, który ich prowadzi, jest właśnie marszałkiem. Żeby nim zostać, musisz należeć do danej frakcji, mieć dobre stosunki z lordami (każdy po kolei głosuje) oraz kilkaset reputacji (w wersji 0.955 lub 0.960 zostałem marszałkiem przy około 600 reputacji). Gdy już nim jesteś, możesz rozkazać każdemu lordowi, żeby za Tobą podążał lub żeby udał się we wskazane miejsce (zamek, miasto). Wtedy o wiele łatwiej jest przejmować zamki i miasta oraz ogólnie pilnować sytuacji w królestwie.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 27, 2008, 09:13:25 »
    @Glorfindel: często widzisz, jak po mapie idzie grupa kilku lordów, najczęściej oblegają jakiś zamek. Ten, który ich prowadzi, jest właśnie marszałkiem. Żeby nim zostać, musisz należeć do danej frakcji, mieć dobre stosunki z lordami (każdy po kolei głosuje) oraz kilkaset reputacji (w wersji 0.955 lub 0.960 zostałem marszałkiem przy około 600 reputacji). Gdy już nim jesteś, możesz rozkazać każdemu lordowi, żeby za Tobą podążał lub żeby udał się we wskazane miejsce (zamek, miasto). Wtedy o wiele łatwiej jest przejmować zamki i miasta oraz ogólnie pilnować sytuacji w królestwie.

Ja mam 1050 reputacji i stosunki z lordem matheasem na 85 i  jak prosze go o to zęby za mną poszedł to on mi ubliza, WHY??

Offline Calathar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Października 27, 2008, 12:11:03 »
    a jestes marszalkiem?Bo jesli nie to nikt za toba nie podazy,chocbys mial i 1500 stosunkow i 10tys reputacji ;)

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Października 27, 2008, 12:19:27 »
    Marszaałkiem niejestem niestety ale chcę być, bardzo chcę, robie wszystko co trzeba, tylko niewiem jak mam jeszcze bardziej sie starac by mnie wybrali, kilku "moich" lordów jest w niewoli wiec niewiem jak mają mnie wybrać, jak na razie to ratuję wszystkim tyłki, ba mamy ze wszystkimi wojne  :]