Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Nasze postacie  (Przeczytany 12943 razy)

Opis tematu: Czyli szpanujemy naszymi rycerzami...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Nasze postacie
    « Odpowiedź #15 dnia: Marca 05, 2013, 20:23:51 »
    Silny ten Khanat. Będziesz miał z nim problemy, gdy założysz królestwo.
    Muszę tylko obronić zamek Unuzdaq, a potem ruszyć z ofensywą i zdobyć wspomniane na początku posta fortece.
    Nie wiem jak jest we Florisie, ale w Native ten zamek był najprostszym do podbicia. Zaczynałem z królestwem od niego.
    Ja już założyłem królestwo, korzystając z okazji bycia marszałkiem. Yaroglek odmówił mi zamku, który sam podbiłem.
    Jak narazie jest leniwie. Nic się nie dzieje. Wojna z Vaegirami skończona (ostro dostali od Nordów, nie mają żadnego miasta). Mam wojnę ze Swadią, ale wszyscy omijają Dhirim szerokim łukiem. 730 woja przynajmniej 5-tego poziomu robi swoje. Garnizon kosztuje mnie ponad 10000, ale wyrabiam. Zacząłem zarabiać na niewolnikach. Zrekrutowałem 50 łowców głów, którzy już przerodzili się w hersztów (ok. 15) i Hycli (Slave Crusher). Przez dwa tygodnie skosiłem około 100 tysięcy (łowcy głów dają premię do zarządzania więźniami, mam 10). Przyjąłem jako wasala Klargusa i Uqaisa (czy coś takiego). W sumie mógłbym zacząć destrukcję Swadii, która przeżyła odrodzenie. W skrócie: od 2 zamków do 3 miast i 5 zamków. Sam się zdziwiłem. Mają Thir, Sargoth i Wercheg.
    Screeny wrzucę jutro, jeśli będzie czas.

Offline Bot

• Użytkownik
    • Piwa: -9
    • Hail!
    « Odpowiedź #16 dnia: Marca 05, 2013, 20:33:22 »
    Silny ten Khanat. Będziesz miał z nim problemy, gdy założysz królestwo.
    Najpierw doprowadzę tą frakcję do zwycięstwa i zostania jedyną frakcją w Calradii. Moja postać jest patriotką i nie zdradzi Chana. Dobrze ją Sanjar rozpieszcza.
    Jeśli zdobędę Shariz, to chyba zarządam go dla siebie i jeśli Sanjar się zgodzi, to będę miał dwa miasta. Najpierw jednak chciałbym w Durqubie mieć 400 ludzi.
    Możesz tak szybko powiedzieć, jakie posiadasz lenna? Jak potężne jest twoje królestwo?

A możesz dać screeny teraz? Po prostu włącz grę, porób screeny i wyłącz grę. Nie musisz grać :D Jak bogate jest twoje miasto(chodzi mi o stan ekonomii)?

Offline VenuM

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #17 dnia: Marca 05, 2013, 22:15:25 »

Offline Bot

• Użytkownik
    • Hail!
    « Odpowiedź #18 dnia: Marca 05, 2013, 22:24:18 »
    Cheaterstwo mnie nie cieszy.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Marca 06, 2013, 16:50:49 »
    Przepraszam, że tak szybko uciekłem wczoraj. Mało mam ostatnio czasu. A screenów nie mogłem wtedy wrzucić, bo komp na którym gram nie jest podłączony do neta.
    Ale już daję (nie patrzcie na grafikę twarzy, bo zmieniłem na DX7, żeby nie muliło ;]):
    Postać: Postać 2: Mam tylko Dhirim. Dwie wioski rozdałem, 3 nie mają właściciela.
    Ekwipunek: Oddział: Zginęło mi kilku łowców. Bohaterowie mają 21 poziomy, Floris 30 (i nadal jest Palantiusem...). Sajjiad ma prawie 22. Gdy on awansuje, to po kolei reszta też.
    Garnizon Dhirim: Posklejałem fragmenty kilku screenów w jeden (lepiej widać). Ogółem jest to 727 ludu, przy czym prawie wszyscy są przynajmniej piątego poziomu (nie wiem jako który zaliczyć Hired Blade'a).
    Bogactwo miasta: Jestem bardzo zadowolony. Gdy je przejąłem było 20 od końca. Teraz jest piąte. Muszę przyznać, że ten skok zawdzięczam królestwu. Przed założeniem ciągle plądrowano okoliczne wioski, teraz nie.
    Najpierw doprowadzę tą frakcję do zwycięstwa i zostania jedyną frakcją w Calradii. Moja postać jest patriotką i nie zdradzi Chana. Dobrze ją Sanjar rozpieszcza.
    Nie zamierzasz zakładać królestwa? Gra szybciej Ci się znudzi ;p

Offline Bot

• Użytkownik
    • Hail!
    « Odpowiedź #20 dnia: Marca 06, 2013, 20:48:38 »
    Chanat zawarł pokój z Rhodokami. Przekonałem więc Sanjara do wypowiedzenia wojny Sarranidom(bo są zbyt słabi, by istnieć - 2 zamki to przecież nędzna karykatura królestwa!). Zdobyłem już jeden zamek. Sułtanat pozostał z tylko jednym, ostatnim zamkiem(Jameyyed). Emirowie mają zaś porozbijane armie, bo postanowili spróbować zdobyć Ahmerrad - jak zwykle z opłakanym skutkiem. Tak więc pozostaje mi tylko zebrać wystarczającą armię i zdobyć ten zamek, a Sułtanat ostatecznie upadnie.

Jak to dokładnie wygląda z tym upadkiem frakcji? Wystarczy pozbawić ją ziem i czekać, aż się podda? Czy może trzeba jeszcze wyłapać wszystkich jej wasali?

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Marca 06, 2013, 21:32:59 »
    W Native trzeba było wyłapać wasali. We Florisie już miałem jeden upadek (także Sarranidowie), ale nie zwróciłem uwagi, czy wszyscy lordowie byli wyłapani, bo sam nie brałem udziału w ich destrukcji. Jednak niedawno wyskoczył mi komunikat, że frakcja wznowiła działalność. Jakichś dwóch emirów podbiło zamek Asugan i znów Sarranidowie istnieją. Z tego wynika, że praktycznie nie da się uśmiercić frakcji.

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #22 dnia: Marca 06, 2013, 22:16:20 »
    W Native trzeba było wyłapać wasali. We Florisie już miałem jeden upadek (także Sarranidowie), ale nie zwróciłem uwagi, czy wszyscy lordowie byli wyłapani, bo sam nie brałem udziału w ich destrukcji. Jednak niedawno wyskoczył mi komunikat, że frakcja wznowiła działalność. Jakichś dwóch emirów podbiło zamek Asugan i znów Sarranidowie istnieją. Z tego wynika, że praktycznie nie da się uśmiercić frakcji.
    Da się, ale nie jest to takie łatwe i szybkie jak na Nativie.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Marca 07, 2013, 17:53:04 »
    Hmm... ale jesteś pewien, że da się sprawić tak, żeby frakcja nie mogła wzowić działalności?
    Też myślałem, że gdy wyskoczy komunikat o upadku nacji, to znaczy, że już ona przestaje istnieć. Teraz wiem, że mogą się reaktywować.

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #24 dnia: Marca 07, 2013, 18:11:51 »
    Hmm... ale jesteś pewien, że da się sprawić tak, żeby frakcja nie mogła wzowić działalności?
    Też myślałem, że gdy wyskoczy komunikat o upadku nacji, to znaczy, że już ona przestaje istnieć. Teraz wiem, że mogą się reaktywować.
    Jeżeli wasale, którzy mogliby reaktywować frakcję zrzekną się przysięgi to władca wyemigruje(Chyba, że zostało to zmienione i może samodzielnie próbować reaktywować państwo).

Offline GustawPolska

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #25 dnia: Marca 08, 2013, 17:35:08 »
    Ekwipunek
    Postać
    Raporty:
      postaci
      bankowy:
      relacje państw:
    Państwo:
    (Moje państwo to Granatowy, Veagirzy są czerwoni)
    Oddział:
    Moje lenna to: Rivacheg(najbogatsze w calradii) khudan (przeciętne) Zadupov(bardzo bogate, 2 najbogatsze w calradii), Mosthov (bogate).
    PS: Gram na nowej ojczyźnie jak ktoś nie wie co to za mod :P

Offline Bot

• Użytkownik
    • Hail!
    « Odpowiedź #26 dnia: Marca 08, 2013, 18:54:36 »
    Ten mod dodaje takie miejsca jak Zadupov, Zamek Syrenka albo Cyckova? Cóż to za zbeszczeszczenie klimatu gry!?

Domina Madylda? Ten tytuł kojarzy mi się tylko z jednym. I jeszcze ta zamiana miejscami liter D i L, by można było podświadomie czytać "Ma-Dilda".
    Senatorzy Kociniak, Matołek, Gucio? Nie, nie bawi mnie takie coś.

Nie zainstaluję go. Wolę Florisa. Nawet takie zadrapania klimatu jak nazwy przedmiotów "Duński Wielki Miecz", "Angielski Miecz", "Mongolskie Strzały", "Kozacka szabla" są niczym w porównaniu z tym, co dodaje Nowa Ojczyzna. I widzę, że NO nie dodaje tylu jednostek, co Floris.

Ach... Jak ja nie cierpię Warbandowskiego spolszczenia. Khanat Khergicki. Czym do cholery jest Khanat? W historii nie było niczego takiego, a język polski nie zna tego słowa. Prawidłowa nazwa to Chanat Khergicki. Nazwy jednostek "Vaegirski Włócznik" też są be. Lepiej by było "Vaegirski Pikinier".

Tymczasem na moim sejwie:
    Upłynęła moja kadencja jako marszałka, więc przestałem się już interesować(i tak nie miałem już kompetencji do rozkazywania lordami) dobrem całego Chanatu. Tak więc zrobiłem sobie podróż przez dużą część mapy, spaliłem jedną wioskę i zrekrutowałem masę ludu, który wyszkoliłem na dobrych piechurów i łuczników. Przekazałem ich wszystkich do garnizonu mojego miasta, dzięki czemu liczy on już 480 ludzi. A Chanat został mocno osłabiony przez sąsiadów. Vaegirowie zdobyli Ichamur, Rhodocy Halmar, a Sarranidzi wykorzystali osłabienie Chanatu i zajęli Narrę oraz kilka zamków. Chanat mocno osłabł, stracił trzy miasta.

Ja na razie będę jeszcze trzymał się przy Chanacie, a potem założę swoje królestwo.
    « Ostatnia zmiana: Marca 08, 2013, 19:32:14 wysłana przez Bot »

Offline Bot

• Użytkownik
    • Hail!
    « Odpowiedź #27 dnia: Marca 16, 2013, 00:38:55 »
    Kolejna, aktualna porcja screenów. Moja postać znowu jest marszałkiem. Na razie gram trochę defensywnie i rozbijam wrogie armie plątające się po ziemiach Chanatu oraz odbijam tereny utracone przez Khergitów. Odbiłem od Rhodoków Halmar i zamek Unuzdaq oraz Reindi od Sarranidów. Obecnie Chanat prowadzi dwie wojny: Z Sułtanatem i z Vaegirami. Rhodocy podpisali traktat pokojowy po utraceniu Halmar. W dalszej perspektywie planuję odbić od Vaegirów Ichamur, a potem wykończyć Sułtanat Sarranidzki - zostały im 3 zamki. Kiedy odbiję wszystko, co Chanat utracił(Ichamur oraz coś koło 3 zamków) i wykończę wkońcu resztki Sułtanatu, to wreszcie ruszę do ofensywy. A oto screeny:

(click to show/hide)
    Wojna z Vaegirami posiadającymi Sargoth oraz Ichamur obniża mój zarobek o cały tysiąc denarów. Ichamur odbiję, ale Sargoth jest zbyt daleko, żeby opłacało mi się tam prowadzić wojska, a potem marnować dużo czasu na podróżowanie tam, gdy będzie trzeba tego miasta bronić. Całkiem niedawno wybudowałem jeszcze manufaktury w Narze oraz Halmar. Jak się wybudują, to wygenerują razem przychód w granicach 800-1000. Podatki z Duqruby się jeszcze uzbierają i w czasie, gdy będzie trzeba wydać każdemu żołnierzowi tygodniowy żołd, to będą one większe. Jestem niestety na minusie, ale bez problemów się utrzymuję. Mam w oddziale bardzo dużo łowców niewolników, którzy ogłuszają dobrych żołnierzy wroga. Gdy łapię 35 żołnierzy o rangach od 4 w górę, zarabiam na tym dość dużo, co pozwala mi na pokrycie wydatków. Niestety obowiązki marszałka nie pozwalają mi na oddanie się paleniu wiosek, co przynosi największy dochód.

(click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Jak widać, wasale Chanatu Khergickiego w miarę mnie lubią. Ciekawe, ilu z nich by opowiedziało się po mojej stronie, gdybym postanowił zdradzić Sanjara i stworzyć własne państwo. Na razie jednak pozostanę jego przydupasem. Btw, ile powinno wynosić prawo do rządzenia, bym mógł optymistycznie myśleć o własnym królestwie? Jak zwiększyć prawo do rządzenia? Mam je 45, ale cóż - kobieta z plebsu.
    (click to show/hide)
    Jak widać, w ubiorze Leny pojawiły się Sarranidzkie wpływy. Jest panią położonego na pustyni miasta, 3/4 tej pustyni należy do Khergitów, a 1/4 do Rhodoków. Tak więc moja wojowniczka liznęła trochę Sarranidzkiej mody i zaczęła nosić typowe dla nich nakrycie głowy oraz tarczę. Mam też w ekwipunku Arbalest(nie wiem, jak to się nazywa w polskiej wersji), ale muszę zwiększyć siłę o 1, by móc go używać. Uczynię to przy najbliższym awansie. Do tej pory, używam zamiast niego kuszę oblężniczą. W ekwipunku widać też pawęż. Pawęż oraz kuszę używam, gdy jestem atakującym podczas oblężenia. Gdy będę obrońcą, pewnie wyposażę się w Naginatę, kuszę oraz włócznie do rzucania(do czasu, aż wytrzasnę skądś jeszcze jedną paczkę bełtów). W pewnej bitwie udało mi się zdobyć zbroję płytową. Nie założyłem jej, bo i tak nie daję się zbyt często trafić przeciwnikowi, a kieruję się głównie wyglądem postaci i tym, jak pasuje on do frakcji. Zbroi płytowej to mimo wszystko jednak żal sprzedawać.
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Miałem kiedyś kilka jednostek C7, ale mi zdechły w jednym z kilku przeprowadzonych przeze mnie oblężeń. Moje miasto ma w garnizonie, jeśli dobrze pamiętam 528 żołnierzy.

Tak jeszcze wspomnę: Królestwo Nordów jest jeszcze słabsze od Sułtanatu, bo ma tylko 2 zamki. Sułtanat ma jak na razie 3 zamki, ale to się bardzo szybko zmieni.

Komentarze bardzo mile widziane.
    « Ostatnia zmiana: Marca 17, 2013, 19:24:51 wysłana przez HUtH »

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Marca 16, 2013, 21:48:09 »
    Jak widać, wasale Chanatu Khergickiego w miarę mnie lubią. Ciekawe, ilu z nich by opowiedziało się po mojej stronie, gdybym postanowił zdradzić Sanjara i stworzyć własne państwo. Na razie jednak pozostanę jego przydupasem. Btw, ile powinno wynosić prawo do rządzenia, bym mógł optymistycznie myśleć o własnym królestwie? Jak zwiększyć prawo do rządzenia? Mam je 45, ale cóż - kobieta z plebsu.

To nie zależy tylko i wyłącznie od Twoich stosunków z danym lordem. Ważne są także (a właściwie głównie) jego stosunki z jego seniorem. Wysokie stosunki pozwolą Ci zapytać się lorda co sądzi o swoim seniorze. Jeśli powie coś w stylu "niech nam długo żyje", to nici z planów przekabacania.
    Max. prawa do rządzenia to 99. I tyle powinieneś mieć. Im masz mniej, tym trudniej, bo inni nie uznają Cię jako władcę. To nie znaczy, że dopóki nie osiągniesz tej wartości, to nie powinieneś zakładać królestwa. Ja miałem coś ponad 80 i było w miarę ok. Zwiększa się ono szybko. Dostajesz je za każdy traktat pokojowy. Jeśli jesteś wasalem, to też możesz skłaniać króla do pokoju (swojego króla oczywiście).

Jutro jeszcze wrzucę swoje aktualne.

EDIT:

(click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Powoli zacząłem podboje. Jeden z wasali dołączył do mnie ze swoim zamkiem (Nelag). Wziąłem go, ponieważ miałem z nim stosunki na ponad 70. I opłacało się. Lordom, z którymi stosunki wbiłem po przyłączeniu do królestwa spada zadowolenie. Nelagowi nie. To jest duży plus. Gdybym wiedział, że tak będzie, to najpierw zwiększyłbym stosunki, a dopiero potem wziął do królestwa. Kierowałem się tylko renomą. Ciężko będzie mi przekabacić Ryisa lub Vlana, bo zbyt bardzo lubią swoich królów. Ciekawe co powiedzą, gdy odbiorę im ich włości... ;]
    « Ostatnia zmiana: Marca 17, 2013, 19:28:12 wysłana przez HUtH »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #29 dnia: Marca 17, 2013, 19:28:56 »
    Starajcie się umieszczać screeny w taki sposób jak wam edytowałem, znacznie wygodniej do oglądania.