Ja jeszcze rozwinę wątek.
1) Lepsze rozmieszczenie jednostek na mapie. Na północy nie ma praktycznie nic do roboty, oddziały wojenne Rhunu należą do rzadkości, Gundabad ich nie ma, a jakiekolwiek jego jednostki też pojawiają się dosyć rzadko.
2) Lepsze dobranie uzbrojenia jednostek - najlepsze jednostki Beoringów są gorzej opancerzone od rekrutów z Lorien. Wszystkie trzy rodzaje najlepszych piechurów u krasnoludów mają takie same uzbrojenie, jedynie longbread axedwarf rzuca toporkami, a powinni dać halabardzistom halabardy, a nie topory (uwaga, nie sprawdzałem jeszcze tego w wersji 3.22). Rohańczycy powinni mieć lepsze konie znacznie szybciej, a nie dopiero od przedostatniej albo ostatniej rangi, bo ich szarża to jest po prostu atak kamikadze. Jeszcze co do beoringów - ja rozumiem, że to nie są ciężkozbrojni piechurzy, żyją w lesie i większość rzeczy mają ze skóry i drewna. Ale jaś rekompensata powinna być, np. Ogromna siła, świetne topory, duża żywotność, wysoka umiejętność power strike. Tymczasem, pod tym względem są bardzo przeciętni.
3) Uzupełnienie niektórych zadań, np. ograniczenie wędrówki trolla, zmniejszenie jego prędkości.
4) Poprawienie AI: dlaczego na przykład jeźdźcy często wjeżdżają we wrogów i od razu zatrzymują się obok nich (przez co zostają szybko wycięci). Także system morali powinien zostać poprawiony, bo jest jakiś niedopracowany: na początku bitwy pojawiają się napisy, że zabiłem iluśtam wrogów, a często w trakcie jej trwania wyrzuca mnie do windowsa. Poza tym: wyobraźmy sobie bitwę 50 najlepszych łuczników z mrocznej puszczy vs 300 tribal orcs. Wiadomo kto by wygrał. Jednak z tym systemem morali, łucznicy od razu uciekliby z pola bitwy. System morali powinien obliczać te procenty szansy na wygraną, biorąc pod uwagę wyszkolenie oddziału.
5) Poprawienie terenów w Ithilien (mniej drzew, usunięcie szarych przesłon, które pojawiają się na większych obszarach).