Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Co można dodać to TLD żeby ten mod był jeszcze bardziej genialny.  (Przeczytany 10954 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Numendir

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • The Vampire Lestat
    Jestem tu nowy więc proszę , żebyści mnie niezjedli Twórcy tego moda za to co tu napisze.                                 

Można by dodać:
    1.Nowe questy.
    2.Możliwość oblegania zamku/miasta.
    3.Możliwość posiadania sztandaru.
    4.Lenna.
    5.Do każdej lokacji dodać 1 wioske.
    Ten wiek był spadkobiercą ziemi w każdym sensie. A niemałą rolę w tym niemożliwym do przewidzenia cudzie odgrywała specyficzna niewinność tych ludzi, tkwiąca w samym centrum ich wolności i bogactwa. Chrześcijański Bóg był równie martwy jak w XVIII wieku. A żadna nowa religia nie powstała by zastąpić starą. Przeciwnie, najprostsi ludzie tego wieku kierowali się świeckimi zasadami moralnymi, równie silnymi jak jakakolwiek moralność, którą kiedykolwiek znałem.
    Lestat dziwuje się światu w wieku XX

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Co można dodać to TLD żeby ten mod był jeszcze bardziej genialny.
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 06, 2013, 11:36:19 »

Można by dodać:
    1.Nowe questy.
    2.Możliwość oblegania zamku/miasta.
    3.Możliwość posiadania sztandaru.
    4.Lenna.
    5.Do każdej lokacji dodać 1 wioske.
    1. Można, ale ktoś musi je dodać do gry, a potem przetestować. Jest to raczej czasochłonne. I tak w TLD jest wybitnie dużo nowych questów.
    2. To jest sprzeczne z wizją twórców, więc sami tego nie zrobią :P
    3. To mi osobiście nie pasuje do Śródziemia, które bardziej przypomina zacofane Mroczne Wieki niż późniejsze średniowiecze ze skomplikowaną heraldyką. Jakby to wyglądało, gdyby każdy latał ze swoim herbem w Śródziemiu...
    4. To również nie pasuje do koncepcji gry twórców.
    5. To tak samo nie pasuje(są główne lokacje oraz outposty, na co byłoby tyle tych wsi?)

Musisz przyjąć to, że uniwersum Tolkiena, a dokładniej Śródziemie podczas Wojny o Pierścień, to nie jest normalne średniowiecze z jasno ustalonym porządkiem feudalnym, itp. To jest świat jak z legendy, gdzie ścierają się ze sobą dobre i złe siły, gdzie nie ma miejsca na rozdrabnianie się na różnych lordów, lenna, intrygi, itd. Sam "Władca Pierścieni", to jest epopeja w stylu Iliady, ale w klimacie Pieśni o Rolandzie :P A założenie twórców moda, to wrzucenie gracza w tę historię, gdzie kształt konfliktu jest jasno ustalony, a gracz może wejść w rolę herosa, ale nigdy nie może do końca zająć miejsca jednej z sił sprawczych.
    Mówiąc prosto: TLD ma ograniczać sandboxową wolność działania gracza i tyle. Ale daje dużo innych rzeczy w zamian.

Offline Numendir

• Użytkownik
    • The Vampire Lestat
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 06, 2013, 11:43:53 »
    Spoko.
    Ten wiek był spadkobiercą ziemi w każdym sensie. A niemałą rolę w tym niemożliwym do przewidzenia cudzie odgrywała specyficzna niewinność tych ludzi, tkwiąca w samym centrum ich wolności i bogactwa. Chrześcijański Bóg był równie martwy jak w XVIII wieku. A żadna nowa religia nie powstała by zastąpić starą. Przeciwnie, najprostsi ludzie tego wieku kierowali się świeckimi zasadami moralnymi, równie silnymi jak jakakolwiek moralność, którą kiedykolwiek znałem.

Offline huth

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 06, 2013, 16:38:04 »
    Toś podsumował :P

Offline Numendir

• Użytkownik
    • The Vampire Lestat
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 06, 2013, 18:44:38 »
    Wiadomo.

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 07, 2013, 18:39:16 »
    Ja jeszcze rozwinę wątek.

1) Lepsze rozmieszczenie jednostek na mapie. Na północy nie ma praktycznie nic do roboty, oddziały wojenne Rhunu należą do rzadkości, Gundabad ich nie ma, a jakiekolwiek jego jednostki też pojawiają się dosyć rzadko.

2) Lepsze dobranie uzbrojenia jednostek - najlepsze jednostki Beoringów są gorzej opancerzone od rekrutów z Lorien. Wszystkie trzy rodzaje najlepszych piechurów u krasnoludów mają takie same uzbrojenie, jedynie longbread axedwarf rzuca toporkami, a powinni dać halabardzistom halabardy, a nie topory (uwaga, nie sprawdzałem jeszcze tego w wersji 3.22). Rohańczycy powinni mieć lepsze konie znacznie szybciej, a nie dopiero od przedostatniej albo ostatniej rangi, bo ich szarża to jest po prostu atak kamikadze. Jeszcze co do beoringów - ja rozumiem, że to nie są ciężkozbrojni piechurzy, żyją w lesie i większość rzeczy mają ze skóry i drewna. Ale jaś rekompensata powinna być, np. Ogromna siła, świetne topory, duża żywotność, wysoka umiejętność power strike. Tymczasem, pod tym względem są bardzo przeciętni.

3) Uzupełnienie niektórych zadań, np. ograniczenie wędrówki trolla, zmniejszenie jego prędkości.

4) Poprawienie AI: dlaczego na przykład jeźdźcy często wjeżdżają we wrogów i od razu zatrzymują się obok nich (przez co zostają szybko wycięci). Także system morali powinien zostać poprawiony, bo jest jakiś niedopracowany: na początku bitwy pojawiają się napisy, że zabiłem iluśtam wrogów, a często w trakcie jej trwania wyrzuca mnie do windowsa. Poza tym: wyobraźmy sobie bitwę 50 najlepszych łuczników z mrocznej puszczy vs 300 tribal orcs. Wiadomo kto by wygrał. Jednak z tym systemem morali, łucznicy od razu uciekliby z pola bitwy. System morali powinien obliczać te procenty szansy na wygraną, biorąc pod uwagę wyszkolenie oddziału.

5) Poprawienie terenów w Ithilien (mniej drzew, usunięcie szarych przesłon, które pojawiają się na większych obszarach).
    « Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2013, 10:51:08 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »

Offline Numendir

• Użytkownik
    • The Vampire Lestat
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 07, 2013, 19:35:03 »
    Nieżle się rozpisałeś Czarnoksiężniku z Angmaru.
    1.Ale z tym Rhun to do końca bym się nieżgodził. U mnie Rhun cały czas wypuszcza Rhun Raiders , scout oraz Przywódców z swoich lokacji. Ciągle walczą z Dale oraz Ereborem. Ja osobiście gram Elfami z Lothlorien więc nie wpływam na to co tam się dzieje. Natomiast Gundabad rzadziej niż Rhun wysyła swoje oddziały , ale kiedy już to robi to robi to z impetem. Dzięki czemu walki z ich armią są olbrzymie.

2. Jeśli chodzi o wojska Rohanu to jeśli czytałeś lub oglądałeś Władcę Pierścieni to wiesz , że Jeżdzcy Rohanu są głownie lekką i średnią kawalerią i przeważnie nie mają opancerzonych koni. Posiadają za to szybkie i zwrotne konie, a także łuki dzięki czemu potrafią atakować wroga bez szarży. Jeśli chcesz cieżką konnice to zagraj Gondorem lub Harardem.

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 08, 2013, 12:14:44 »
    No właśnie, z Rhunem jest taki problem, że chcąc walczyć z nimi, mamy do wyboru: zwiadowców (bitwa praktycznie nic nie daje) albo lorda (bitwa, którą trudno zrobić bez strat).

Jeśli chodzi o rohańskie konie, to po prostu wystarczyłoby dać im trochę więcej szarży i trochę lepszy pancerz (np, jak u huntera z native, który ma 34), bo wszystkie oprócz tych najlepszych zatrzymują się na jednym przeciwniku. A ciężka konnica to (poza najlepszymi jeźdźcami Rohanu) przede wszystkim rycerze z Arnoru i owszem, Gondoru (tylko "Rycerze z Cytadeli"), a po stronie zła to głównie Rhun (Dorwinion noble).
    « Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2013, 10:39:01 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »

Offline Numendir

• Użytkownik
    • The Vampire Lestat
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 08, 2013, 14:46:49 »
    Spoko.

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 07, 2013, 15:24:50 »
    Ja jeszcze chciałbym obniżyć wagę paru przedmiotów, bo to dziwnie wygląda, kiedy nagolenniki (buty) marynarza z Pelargir dają więcej do ochrony {ok 22 o ile dobrze pamiętam} (kolczugowe/metalowe buty!), niż skórzane nagolenniki gondorskie {16}, a ważą tyle samo (po 3.0, a powinny ważyć mniej, bo w końcu to skóra).

co jeszcze można by udoskonalić? dodać takie menu rozkazów z Warbanda, że pojawia się okno po lewej z opcjami i skrótami klawiszowymi. Ja nigdy tych skrótów nie pamiętam, a mając menu wystarczy spojrzeć i wybrać właściwy przycisk. A tak w M&B 1.011 to muszę Backspace'm wybierać rozkazy.

No i jeszcze fajnie by było, gdyby pikinierzy mogli klękać w formacji (tak jak np. w Dzikich Polach). Wtedy walki Isengardu z Rohanem byłyby bardziej zbalansowane. Jako Isengard ustawiałbym 1 rząd pikinierów, za nimi pozostałą piechotę (z tarczami) a w trzecim szeregu łuczników :)
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline huth

« Odpowiedź #10 dnia: Września 07, 2013, 22:37:09 »
    Na forum moda(to poza TW) jest jakiś temat z submodem, który jakoś balansuje itemy, ale nie wiem czy jest update'owany

co jeszcze można by udoskonalić? dodać takie menu rozkazów z Warbanda, że pojawia się okno po lewej z opcjami i skrótami klawiszowymi. Ja nigdy tych skrótów nie pamiętam, a mając menu wystarczy spojrzeć i wybrać właściwy przycisk. A tak w M&B 1.011 to muszę Backspace'm wybierać rozkazy.
    Nie pamiętasz kilku prostych kombinacji? Z takim stażem "growym"? :P
    Ale fakt, że wydawanie rozkazów jest beznadziejne w całej serii M&B, nie kojarzę moda, który to poprawia(ale chyba jest jakiś z okrągłym menu)

A pikinierzy chyba w żadnym modzie nie są dobrze zrobieni, bronie drzewcowe nie mają kolizji na długości(w ogóle żadna broń...), nie ma też czegoś takiego jak 'masa' żołnierzy, więc żadne formacje nie wyglądają dobrze.

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 08, 2013, 13:22:21 »
    W modzie Europe 1200 2.33 (na podstawkę) pikinierzy i włócznicy (PIESI) mogli ranić konie stojąc w formacji. Kiedy konny wjeżdżał w nich, pojawiał się efekt "nachylonej lancy" i konik (a także często i jeździec) ginęli :) sprawiało to wrażenie naturalnej kolizji. Tymczasem w innych modach, żeby zadać obrażenia, trzeba złożyć się do ciosu, a następnie wypuścić LPM no i oczywiście jeszcze trafić :P

No a w tym modzie TLD (podobnie jak w Nativie i wielu innych modach) konie zatrzymują się tylko przy trafieniu z piki/włóczni w głowę lub przy staranowaniu jednostki (nie dotyczy ciężko uzbrojonych koni wojennych).

Co do tego submoda balansującego itemy to mógłbyś proszę podać link?

Jeszcze o rozkazach: są submody do WB w stylu Custom Commander, PBO i inne, mające w założeniach podnosić taktyczne aspekty walki, ale co prawda, to prawda: nie są doskonałe, czy idealne. I chyba żaden mod taki nie jest.
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline huth

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 08, 2013, 21:27:45 »
    The Last Days jest wspaniałym modem, chociaż:
    1. Początek jest dość trudny - zaczynasz z badziewnym uzbrojeniem, bez pieniędzy. Można by dodać lepszy inwentarz i trochę kasy na start.
    2. Dodanie Barad-Dur i okolicznych terenów.
    Na razie tylko tyle wchodzi mi do głowy, później spróbuję dodać nieco więcej.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 09, 2013, 00:25:23 »
    O Barad-dur już rozmawialiśmy ._.

Walki nie toczyły się na terytorium Barad-duru, ostatnia walka mająca dać Frodo więcej czasu została stoczona przy Czarnej Bramie, tak więc udostępnienie tej lokacji dla gracza byłoby pozbawione sensu. Może i mod jest pewnym odstępstwem od normy Tolkienowskiego uniwersum, ale bądź co bądź to wciąż Tolkienowskie uniwersum i Twórcy chcą się go w miarę trzymać :)

A trudny początek? Właśnie tu zdania są podzielone. Oldskulowi gracze zapewne są zachwyceni trudnym początkiem (tak jak np. w Gothicu zaczynasz tylko z pałą a resztę sam musisz sobie uzbierać). No ale fakt faktem - jest to mod dla doświadczonych graczy, a granie bez redukcji obrażeń na poziomie trudności bliskim 100% jest praktycznie niemożliwe dla świeżaków i nowicjuszy.

Dla mnie własnie takie gry gdzie zaczynasz skazany na klęskę, słaby oraz niewyszkolony i musisz jakoś przetrwać mają moim zdaniem w sobie coś pięknego. A takie gdzie na start dostajesz dobry pancerz/oddział/broń - takich nie lubię ._. przykładem jest stary już mod Bandits rule Calradia gdzie zaczynamy zawsze tak samo - jako jakiś tam bóg z pancerzem ponad 1000 i z bronią tak szybką że nie zadaje żadnych obrażeń :3 lol
    Ulubiony cytat?

HK-47!