Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: EU2 - Dużo pytań, nigdzie odpowiedzi  (Przeczytany 5276 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    EU2 - Dużo pytań, nigdzie odpowiedzi
    « dnia: Stycznia 28, 2013, 19:04:34 »
    Już z góry proszę, aby temat nie został usuwany ani zamykany. Mam dużo pytań, a nigdzie odpowiedzi konkretnych na nie nie znalazłem.
    Kolejna sprawa, nie podpinam się pod istniejący wątek, bo prędzej mnie starość dopadnie niż ktoś mi tam odpowie. Większe szanse na to będą, jak stworze nowy wątek. A pytań jest za przeproszeniem w piiiii...kle :)
    Zaczynam od razu:
    1. Czy ktoś (na podstawie własnych doświadczeń) mógłby mi odpowiedzieć na pytanie, czy istnieje możliwość opanowania świata (całego :D ) następującymi państwami:
    - Beninem
    - Państwem Majów
    - Japonią
    - Imperium Azteckim
    - Mamelukami
    - Irokezami
    - Saksonią
    - Syberią
    - i Irlandią
    Jeśli jakoś się da, to prosiłbym jeszcze, aby opisać, W CO inwestować. Zwykle zżera mnie zacofanie w czymkolwiek, czy handlu czy technologii lądowej, dzięki czemu jestem skazany na porażkę, prędzej czy później.
    2. Drugi problem to (gdzie nie gdzie) inflacja...
    Otóż, w państwach z chociaż jedną kopalnią złota, inflacja rośnie niewyobrażalnie, i nie ma opcji jej zahamować. Pasek budżetu jest ustawiony na 0, tylko z tego nieszczęsnego złota...
    Nie da się tego jakoś powstrzymać? Gra z taką inflacją Imp Inków, czy Beninem, jest ciężka. Już nawet nie chodzi mi o 0 % inflacji, ale by nie wynosiła po 200 latach 100% ! Może ma na to wpływ liczba prowincji w kraju? Jest to dziwne i nie do ogarnięcia.
    Niby są gubernatorzy, ale od 5 poziomu infranstruktury. A zanim ja z 2 poziomu na 5 dobije... Przy czym inflacja wynosi 100% i ciągle rośnie w zastraszającym tempie, a jednocześnie trza iść w technologie lądową, jak sąsiad jest o 10 poziomów wyżej...
    Jedynym plusem posiadania choć jednej kopalni jest to, że nie ma opcji by zostać bankrutem!!!. Choćby nie wiem co. Jednak to jest bardziej uciążliwe, niż pomagające.
    Jeszcze raz mówię, że pasek budżetu jest na 0, inflacja rośnie tylko ze złota.

Na razie to na tyle. Będę miał jeszcze więcej pytań, ale to potem. Wpierw chcę poznać odpowiedzi na 2 najważniejsze. Z góry thx.
    PS: Gram na wersji 1.07. Jakby coś.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: EU2 - Dużo pytań, nigdzie odpowiedzi
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 28, 2013, 19:07:03 »
    Niestety, w EU2 oprócz krajów proponowanych tylko kilkunastoma innymi da się pociągnąć jakoś. Inne są za małe, na jakikolwiek rozwój trzeba afczyć w realu godzinami, poza tym że nie daje to w ogóle zabawy. Mówię z własnych doświadczeń.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 28, 2013, 19:13:04 »
    No to tak. Ja chcę nimi osiągnąć coś takiego właśnie. Wiem że jest to trudne, ale (nie wiedzieć czemu) mnie akurat bardziej kręci gra takimi krajami, bo jest ciężko. Ale nie raz jest to kompletnie nie do ogarnięcia. Już nie chcę tu Kurlandią wygrać, czy kto tam wie czym. Wydaje mi się, że tymi państwami da się też jakoś przetrwać.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 28, 2013, 19:22:41 »
    Przetrwać zawsze się da, wygrać już nie. Tak jest zrobione EU2. Wiem co czujesz, też lubie sobie zagrać jakimiś gównianymi kraikami, np. murzynami z pałkami w Południowej Afryce.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 28, 2013, 19:24:32 »
    Dobra ale zadałem konkretne pytania i chodzi mi tylko o to, by ktoś na nie odpowiedział. Zwłaszcza na to, czy nie da się zahamować tej cholernej inflacji. W co warto inwestycje wkładać itd.

Offline Slaybot

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 29, 2013, 03:00:12 »

wieki nie grałem w EU2

Dlaczego grasz na 1.07 ?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2013, 17:17:25 wysłana przez Gniewomir »

Offline Trynithy

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 29, 2013, 10:53:00 »
    Polecam Unlimited patch do eu2 :)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 29, 2013, 19:37:42 »
    Na v 1.07? Domyśl się...
    Nie ma crashów, a ponadto mam tam za dużo sejwików :P Ten ostatni argument przechylił całą szalę na korzyść tego patcha na jakim gram. Przerzucę się może kiedyś, ale mi się po prostu teraz nie chce :P

Mam za to kolejne pytanie.
    Otóż, gram sobie Beninem, zmieniłem religie na katolicyzm, ciężko bunty zwalczałem, ale jakoś się trzyma stabilnie. I teraz co.
    Nie wiem czy dobrze się stało, bo Hiszpania zaprosiła mnie do sojuszu wojskowego. Oczywiście, zgoda, nie muszę mówić czemu. Co dalej. Kilka lat relacje rosły, aż na 140 się powstrzymały. Wysyłałem im dary, ledwo udało mi się dobić do 195. Udało mi się też wymienić mapki. W imp. azteckim mam 5 handlarzy, odkryłem ponadto większość europy. Tańsze koszty, zyski z handlu większe, i jakoś się to trzyma.
    Lecz nie wiem co się stanie, jeśli sojusz w końcu wygaśnie. Wystarczy że Hiszpania zostanie państwem protestanckim i lipa. Może powinienem przyjąć od nich propozycje zostania wasalem? Przynajmniej byłbym bezpieczny, ale to połowa podatków. Nie wiem czy się do końca opłaci.
    Ostatnia sprawa. Mam już infranstrukture na 3 poziomie. Powinienem już móc awansować sędziów, ale się nie da. Mogę budować (jakieś browary czy kij wie co) ale sędziów nie mogę.
    Więc pytanka:
    1. Przyjąć od nich ofertę zostania ich lennikiem?
    2. Czy teraz na chama wbijać w infranstrukture?
    3. Co z tymi sędziami? Nie tylko Beninem, pozostałymi krajami też nie mogłem awansować. Jedynie jak dla jaj Saksonie z XVIII w. sobie odpaliłem. Może błąd jakiś i 4 poziom muszę dobić? Jeśli taki tylko błąd to przeszkód nie widzę.
    PS: Pytań mam w cholerę. Więc temat póki co żyje.

Offline Slaybot

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 30, 2013, 23:32:34 »
    Unlimited patch do eu2 FTW !!!

1 nie
    2 tak
    3 nie wiem

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 09, 2013, 14:11:46 »
    Ponieważ temat zamarł chcę poznać odpowiedź na to pytanie:
    1. Czy ktoś (na podstawie własnych doświadczeń) mógłby mi odpowiedzieć na pytanie, czy istnieje możliwość opanowania świata (całego :D ) następującymi państwami:
    - Beninem
    - Państwem Majów
    - Japonią
    - Imperium Azteckim
    - Mamelukami
    - Irokezami
    - Saksonią
    - Syberią
    - i Irlandią
    Jeśli jakoś się da, to prosiłbym jeszcze, aby opisać, W CO inwestować. Zwykle zżera mnie zacofanie w czymkolwiek, czy handlu czy technologii lądowej, dzięki czemu jestem skazany na porażkę, prędzej czy później.

PS: Mam unlimited time patch. Tak więc, wydaje mi się że da się opanować cały świat każdym z tych krajów. Ale tutaj ktoś z doświadczeniem jest potrzebny.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2013, 19:24:25 wysłana przez Rapodegustator »