Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kolejny, świetny pomysł  (Przeczytany 5153 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    Kolejny, świetny pomysł
    « dnia: Stycznia 19, 2013, 11:26:33 »
    Otóż wpadłem na kolejny pomysł by nasz kraj rządzony przez głupich stał się może w pewien sposób lepszym:
    Słyszałem, że gdzieś tam, w Szkocji czy Norwegii, nie jestem pewien, każdy (nie tak dosłownie, może coś ponad 9/10 ) posiada broń.
    I do czego zmierzam? Otóż, można coś takiego wprowadzić również w naszym kraju. Wyobraźcie sobie, taki gościu, wpierw idzie na badania, żeby go zbadać, czy jest zdrowy i czy może posiąść broń na własność. Jeśli zda, idzie na OBOWIĄZKOWĄ służbę do wojska. 3 miesięczna wystarczy. Tylko nie coś takiego że szkoli się w szorowaniu podłogi czy obieraniu ziemniaków. To też, ale taka służba powinna skupiać się na wyszkoleniu takich ludzi w ich sprawności fizycznej (siłownia, bieganie) oraz strzelnica. Już nie koniecznie żeby rzucali granatami, ale by nawet taką zwykłą bronią mogli się posługiwać. Wierzcie mi, 3 miechy mogłyby starczyć.
    Ale co dalej. Otóż, każdy obywatel powinien u nas posiadać broń. Naturalnie, zdrowy umysłowo, a broń powinna być zamknięta w jakimś dajmy na to pudełku z szyfrem. Do tego kilka magazynków do owej broni, np. 5, zależy dla kogo, czy dla weterana wojennego, czy zwykłego obywatela.
    Coś jeszcze? Owszem, strzelnice. Powinniśmy mieć więcej strzelnic na terenie Polski. Wygląda to tak, że jak ktoś chce iść na strzelnice, to idzie. Każdy kto ma broń dostaje specjalne przepustki, że np. 3 razy na miesiąc za darmo może iść sobie postrzelać na strzelnicy. Jeśli chce więcej to może za to zapłacić, lecz w tym tkwi sekret, by nie było to jakoś ekstremalnie drogie. Za 20 minut takiego strzelania np. 100zł.
    Ale wszystko kosztuje niestety. No wiem o tym dobrze, że po 1. państwo musiałoby znaleźć środki na inwestycje w broń i amunicje, po 2. zajęłoby zorganizowanie tego wszystkiego kupe czasu.
    Wiem o tym dobrze, ale czas nie jest problemem. Wybudować kilka strzelnic na miasto, jedną na np. wieś i jest dobrze. Pieniądze na broń i amunicję poszłyby z podatków (wykorzystaliby je jakoś pożytecznie).
    Wyobraźcie sobie. Wystarczyłoby, że 1/4 Polaków miałaby broń. I wtedy jesteśmy bezpiecznym państwem. Nawet jakby wmaszerowała do nas Rosyjska armia to nie mamy takiego zmartwienia. Zwykła armia jest, a po za tym po max tygodniu takie Ruskie odpuściliby sobie, jakby zza każdego rogu w nich strzelali. I tyle by wystarczyło. Zwłaszcza jak mamy jeszcze sojusze. To teraz co jakby nawet 1/2 Polaków miała broń...

Jak już mówiłem, kosztowne i czasochłonne, ale bylibyśmy bezpieczni. Broń mogłaby być rozdawana może nie za darmo, ale pół darmo. Chyba, że ktoś np. w tym wojsku wykazał się szczególnym wkładem w to szkolenie, to broń za free. A tak to dla każdego za pół darmo broń i amunicja.
    Już tutaj nie mówię o jakiś maszynówkach czy bóg wie co jeszcze. Nawet zwykłe pistolety i takie wiatrówki by wystarczyły.

Co sądzicie o takim czymś?
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Kolejny, świetny pomysł
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 19, 2013, 11:31:44 »

Nie będę się męczył z dłuższą, moją odpowiedzią na twój "świetny" pomysł.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 19, 2013, 12:07:44 »
    Ja jestem za powszechną bronią palną, nie tylko w razie wojny, ale i bandytów byłoby mniej, bo zanim by kogo okradł to miał by z czachy puzle.
    (click to show/hide)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 19, 2013, 12:30:23 »
    Ja jestem za powszechną bronią palną, nie tylko w razie wojny, ale i bandytów byłoby mniej, bo zanim by kogo okradł to miał by z czachy puzle.

Tak. Albo przyszedł by do ciebie grożąc bronią, i zanim byś coś zrobił sam miałbyś z czachy puzzle. Wygodnie jest widzieć jedną stronę medalu.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 19, 2013, 12:37:54 »
    Taa, dużo by to w wojnę dało. Nie jesteśmy arabami że każdy będzie w laczkach biegał z karabinami po ulicach. Jak strzelą atomówką to połowa broń zakopie w ogródku ;) Taka metoda obrony mogłaby być skuteczna sto lat temu, nie teraz. Żeby to wiedzieć wystarczy mieć minimalne pojęcie o wojsku i współczesnych działaniach wojennych. Aby się bronić to każdy by musiał mieć w ogródku wyrzutnię rakiet PLOT ;)
    Sława!

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 19, 2013, 12:44:05 »
    Wybudować kilka strzelnic na miasto, jedną na np. wieś i jest dobrze. Pieniądze na broń i amunicję poszłyby z podatków (wykorzystaliby je jakoś pożytecznie).
    Tak tak, przecież jest nadmiar pieniędzy, przy budowie jeszcze się weźmie trochę w łapę, a na końcu się okaże, że nie będzie nikt tam przychodził.
    Jeśli zda, idzie na OBOWIĄZKOWĄ służbę do wojska. 3 miesięczna wystarczy.
    Tak tak, przecież każdy się zgodzi, nie po to zniesiono powszechną służbe.

Tylko nie coś takiego że szkoli się w szorowaniu podłogi czy obieraniu ziemniaków. To też, ale taka służba powinna skupiać się na wyszkoleniu takich ludzi w ich sprawności fizycznej (siłownia, bieganie) oraz strzelnica. Już nie koniecznie żeby rzucali granatami, ale by nawet taką zwykłą bronią mogli się posługiwać. Wierzcie mi, 3 miechy mogłyby starczyć.
    Tak tak, facet przyjdzie na 3 miesiące i będzie silnie pakował, stanie się drugim rambo przez taki okres. Myślisz, że jak ktoś jest napakowany i potrafi dużo biegać to będzie dobrze posługiwał się bronią? Trzeba mieć talent, nawet osoba z wielkim mięśniem piwnym jeśli posiada talent może zacząć dobrze strzelać, ale to jest kwestia czasu, a nie w miesiąc.

Za 20 minut takiego strzelania np. 100zł.
    100 złotych? No ku**a, tylko tyle? Nie wyobrażam sobie, by w trudnych czasach przeznaczyć 100 złoty na 20 minutowe postrzelanie sobie. Chyba lekko szurnięty jesteś, bo większych pierdół dawno nie czytałem.

Wyobraźcie sobie. Wystarczyłoby, że 1/4 Polaków miałaby broń. I wtedy jesteśmy bezpiecznym państwem. Nawet jakby wmaszerowała do nas Rosyjska armia to nie mamy takiego zmartwienia. Zwykła armia jest, a po za tym po max tygodniu takie Ruskie odpuściliby sobie, jakby zza każdego rogu w nich strzelali. I tyle by wystarczyło. Zwłaszcza jak mamy jeszcze sojusze. To teraz co jakby nawet 1/2 Polaków miała broń...
    Te zdania rozkładają na łopatki. Pewnie, jakbyś ty miał broń to byś z nią latał i strzelał do wrogów. Idź lepiej dziecko pograj w CoD bo pleciesz totalne bzdury.

Jak już mówiłem, kosztowne i czasochłonne, ale bylibyśmy bezpieczni.
    Tak, szczególnie jak kogoś przepuszczą, kupi broń i się okaże że u niego źle się dzieje. Strzeli ci w łeb na ulicy, bo uzna, że masz krzywy ryj i przypominasz mu jego matke.

Broń mogłaby być rozdawana może nie za darmo, ale pół darmo. Chyba, że ktoś np. w tym wojsku wykazał się szczególnym wkładem w to szkolenie, to broń za free. A tak to dla każdego za pół darmo broń i amunicja.
    No, ile pieniędzy państwo musiałoby wydać na takie gówno? Łapiemy za pół darmo i na czarny rynek zagranice, będziemy na dobrym plusie.

Nawet zwykłe pistolety i takie wiatrówki by wystarczyły.
    A co, wiatrówki są zakazane w tym kraju?
    Podsumowując - człowieku, nie myśl za dużo.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 19, 2013, 13:05:39 »
    Plus takie ważne info polityczne : jeśli wszyscy mieszkańcy będą mieli broń wróg uzna ich za obcą armie i będzie miał wytłumaczenie na puszczanie z dymem całych dzielnic mieszkalnych. Partyzantka to nasza domena, ale nie taka jak w filmach z USA. ;)
    Sława!

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 19, 2013, 13:15:05 »

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 19, 2013, 14:59:35 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 21:35:51 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 19, 2013, 15:40:44 »
    Po pierwsze, ani w Szkocji ani w Norwegii. Mam wrażenie, że miałeś na myśli Szwajcarię. Szwajcaria jest krajem neutralnym, ale bardzo zmilitaryzowanym. Wojsko działa na zasadzie milicji. Każdy Szwajcar musi swoje odsłużyć. Ale na czas służby nie są koszarowani. Co wieczór wracają do domu, ze swoim karabinem szturmowym pod pachą.
    Jestem za powszechnym dostępem do broni, ale Twoje argumenty są trochę z dupy wzięte.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 19, 2013, 16:09:20 »
    Tak, szczególnie jak kogoś przepuszczą, kupi broń i się okaże że u niego źle się dzieje. Strzeli ci w łeb na ulicy, bo uzna, że masz krzywy ryj i przypominasz mu jego matke.

To jest najbardziej z dupy argument. Jak ktoś chce komuś odpalić w łeb, to tak czy inaczej ale zdobędzie broń i komuś odpali. Że niby beda psychole latać z pistoletami i rozróby robić. Wszyscy mamy noże, czemu nikt nie lata z nożem po ulicy i sie w Asasins Creeda nie bawi? Zakazać noży! Może je mieć ktoś je&&ty i zabić kogoś.
    (click to show/hide)

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 19, 2013, 16:14:35 »
    Ja powiem tylko tyle ,zeby doprowadzic do powszechnego dostepnu do broni to musi byc do tego odpowiedni narod.nasz taki nie jest.To musza byc setki lat.Inna mentalnosc.W USA mam znajomego ktory czesto wraca do Polski i w te swieta z nim gadalem min o broni wlasnie.Mentalnosc narodu amerykanskiego jes taka ,że w niektorych stanach jest tak ,że kazdy dom MUSI miec zarejestrowaną broń.
    A ostatnio w zwiazku z tymi czestymi morderstwami przy uzyciu broni W US jest glosno by zniesc lub drastycznie ograniczyc dostep do broni.Na to Sąd Najwyzszy w USA odpowiedzial ,ze kazdy obywater Ameryki ma prawo do broni by sie bronic.Wyobrazacie sobie takie orzeczenie w Poslce?No way.Jak by ktos to u nas zaproponowal to by go uznali za wariata.W sumie po czesci mieli by racje bo jak wczesniej napisalem Polski narod do tego w ogole sie nie nadaje.
    W Polsce przeciez nawet kary smierci nei ma dla mordercow a dzieci nieurodzone chce sie w legalny sposob skrobac (pomijając sytuacje krytyczne)

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 19, 2013, 16:17:54 »
    Nie kwestia ludzi, kwestia władzy. Niestety większość ludzi to lemingi, które mają takie zdanie jak telewizor mówi... Jak by ktoś z jajami siadł w korycie i miał w garści media, to dałoby się zrobić WSZYSTKO.
    (click to show/hide)

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 19, 2013, 16:23:14 »
    Niestety większość ludzi to lemingi, które mają takie zdanie jak telewizor mówi...

o tym mowie;]

Offline xeran95

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 19, 2013, 16:24:49 »
    O k**** dajmy obywatelom, broń i zróbmy strzelnicę, wtedy w razie ataku Rosjan będziemy się mogli obronić, a Rosjanie się znudzą jak zza każdego rogu będą do nich strzelać, toż to genialne, dajmy mu nobla.