Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Historia Calradii  (Przeczytany 11656 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sabatonsky

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    Odp: Historia Calradii
    « Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 15, 2013, 10:35:26 »
    ja przepraszam panów że sie wtrące ale skąd wy macie taką wiedzę? czyżby warband był czymś więcej niż grą gdzie sie zabija? :)

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 15, 2013, 14:37:52 »
    Po prostu zawsze mnie to ciekawiło :) I jest to również ciekawe.
    Myślałem jeszcze nad usytuowaniem plemion. Jako iż Nordowie przybyli na zaproszenie cesarza w celu wyparcia Vaegirów i w zamian otrzymania ziem na wybrzeżu, wpadłem na taki pomysł mapy jak ona mogła wyglądać:

Nordowie przybywają i wypierają Vaegirów z ziem położonych tuż przy Morzu Północnym, za bardzo nie czaję o co chodzi z tymi Khergitami, bo zbudowali oni jedynie Halmar, więc jakoś mi trudno określić jednoznacznie jaki teren początkowo zajmowali. Mam nadzieję, że ktoś będzie to w stanie bardziej wytłumaczyć.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 15, 2013, 16:35:28 »
    Jako tako, to Khergici nie zajmowali większego terenu. Halmar był czymś w rodzaju bazy wypadowej, punktu zbornego przed najazdami i ośrodkiem handlowym.
    ja przepraszam panów że sie wtrące ale skąd wy macie taką wiedzę? czyżby warband był czymś więcej niż grą gdzie sie zabija? :)
    Zendar to miasto z początków podstawki oryginalnego M&B jako wolne miasto, tutorial, początek rozgrywki, ostatecznie zostało usunięte z mapy, choć jego kod jest bodaj jeszcze w warbandzie;Georia to państwo/księstwo najprawdopodobniej zza morza na zachodzie;Na północy leży rdzenna ziemia Nordów - Nordlandia.
    Reszta to zapewne wioski Zendaru i zmyślone Królestwo, które Prußak chce gdzieś wykorzystać w swojej historii.

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 15, 2013, 16:39:34 »
    Tam gdzie zaznaczyłeś tereny na Seledynowo, obok Khergitów, to chyba wciąż Khanat. To stamtąd pochodzi Bahelsthur oraz znajduje się reszta Imperium tego ludu. Przynajmniej ja tak zawsze sądziłem, po tekście "Chan nakazął nam zakończyć waśnie, żeby nie tracić więcej ludzi potrzebnych do wojen w Calaridii" (mniej więcej :D ). Przynajmniej tak mi się zawsze wydawało.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 15, 2013, 16:54:38 »
    To stamtąd pochodzi Bahelsthur oraz znajduje się reszta Imperium tego ludu.
    Baheshtur pochodzi zza gór za Tulgą(Zza przeprawy zawalonej kamieniami?), to co zaznaczono w kolorze Nordów to ziemie Khanatu gdzie leży parę ich zamków i zamek Sułtanatu.

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 15, 2013, 17:13:15 »
    Tak, tylko jeśli Halmar zostało zbudowane jako pierwsze miasto u Khergitów, to reszta terenów była nadal zamieszkana przez jedynie koczowniczą ludność? Swadia jako pierwsze księstwo, następnie Rhodokowie się zjednoczyli (do tego momentu opis ich powstania). Po tym Vaegirowie zostali zaproszeni przez Swadie do walki z Rhodokami - tu się to kupy że tak powiem nie trzyma. Szybciej to Rhodokowie by zaprosili Vaegirów, bo w takim razie musieli iść najpierw przez tereny Swadii, a później na nieznanych terenach walczyć z kimś kogo nie znają. Następnie zjednoczono Rhodoków i Swadie pod jednym sztandarem, opłacano plemię Khergitów przez najazdami kogoś z zewnątrz (to się kupy jeszcze trzyma). A później zamiast samemu zająć, zapraszają sobie że tak powiem z dupy Nordów, by walczyli z dawnymi sojusznikami. Taleworlds przedstawiło urywkowo historyjkę dla dzieci, że jedni sobie zapraszają drugich, jakby trwała jakaś wielka impreza o tereny. A na koniec spalenie Zendaru kilka lat przed przybyciem gracza - ni z gruchy ni z pietruchy ktoś sobie spala miasto, bo pewnie było nudno i chcieli zrobić ognisko... Po prostu wszystko to jest na maksa udziwnione.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 15, 2013, 17:25:48 »
    Obce plemiona najeżdżały Carladie, więc Cesarz wybrał jedno z nich do obrony przed resztą - to byli Khergici, wtedy zapewne założyli to miasto w Carladii, stepy były puste, aż je zajęli Vaegirowie.

Rhodokowie mają swoją niepisaną konstytucję, i chcieli sobie w spokoju żyć bez jarzma Cesarza, jednak nie mogli się bronić przed połączonymi siłami Vaegirów i Swadii, a jak u nas nawet było z krzyżakami - jak komuś da się ziemię, to niekoniecznie chce ją potem oddać...

Cesarz, który zaprosił Nordów, nie pomyślał o tym, że Rhodokowie się mogą zbuntować, a sam miał przed sobą krwawą wojnę(Swadia i Rhodokowie mieli mniej więcej tyle samo ziemi co Vaegirowie w tajdze i na stepach.).

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 16, 2013, 15:37:55 »
    Dobra, mam już wszystko uporządkowane, na początku nie mogłem ogarnąć tego na trzeźwo, ale jak sobie to rozpisałem więcej to już jest łatwiej. Dzisiaj środa, więc piątek/sobota będzie początkowy, bardziej związły opis historii Calradii - a dalej trzeba będzie się rozkręcać i dodawać jakieś wątki poboczne. Jak napiszę to, to będzie można dawać propozycje na temat wątków pobocznych. Wszystkim, którzy coś pomogli bardzo dziękuje, w szczególności thebadman'owi za największy udział. Jeszcze raz dzięki i zapraszam do udzielania się dalej albo kogoś nowego, co ma coś ciekawego do powiedzenia.
    Pozdrawiam, Prußak

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 18, 2013, 13:55:33 »
    Słuchajta, nie wydaje mi się żeby cesarz zaprosił Vaegirów. Któryś tam towarzysz jeszcze w podstawce wspominał coś o tym, że kilkaset lat temu (czyli na pewno przed rokiem 10xx) jakiś tam imperator sprowadził właśnie Vaegirów zza gór na wolne tereny. Czyli że Vaegirowie przybyli, zbudowali może kilka miast, a resztę wysępili od Swadii.
    A teraz ziemie Nordów: Nordyckie miasta są z drewna, więc zostały wybudowane przez Nordów. A zatem, Vaegirowie nie mogli władać wcześniej tamtymi terenami. Niby mogli Nordy spalić te miasta, tylko po co? Skoro niby wybuchła zaraza czy tam cesarz ich zaprosił?
    Zastanowić się trzeba dokładnie też na temat tych Vaegirów a potem Nordów, którzy toczyli walki od prawie wieku.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline felixl9000

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    • Jam jest Gondorczyk !
    « Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 18, 2013, 16:37:14 »
    Bahestur mówił , że wielka horda wyparła khergitów za czasów jego dziada !

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 18, 2013, 18:32:47 »
    Jutro zapewne otrzymacie historie, tym razem dłuższą i bardziej obszerną. Narazie zatrzymałem się około 100 roku po powstaniu cesarstwa. Główkuje co zrobić z tymi Khergitami, bo Nordów i Vaegirów już mam rozplanowanych, a ci drudzy są już opisani. Powiem tyle, że tym razem dostaniecie więcej czytania, narazie mam zapisane około tyle, co zajmuje aktualna wersja Calradii w 1 poście. Więc szykujcie się i już myślcie o jakiś wątkach pobocznych jakie mogły się zdarzyć. Na temat samej fabuły się nie wypowiem - zobaczycie to jutro!
    Pozdrawiam

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 18, 2013, 19:37:53 »
    Taka notka, Baheshtur wspomina o czasach Dziada, więc Khergici nie powinni się pojawić dosyć późno; Nie wspomina o Sarranidach więc możliwe, że przybyli do Carladii nawet tylko 1/2 pokolenie/-a temu.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 18, 2013, 19:46:17 »
    Ale czy zdążyli by się tak rozbudować? Chyba że na nie swoje wpadli.
    (click to show/hide)

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 18, 2013, 19:54:12 »
    W grze nie ma mowy o Sarranidzkiej historii w Carladii; Bądź co bądź to tylko gra, a nad Sarranidami nie chciało Bogom się myśleć(Choćby nad nazwą - Sassanidzi).

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 18, 2013, 19:55:03 »
    Sądziłem, że jesteś bardziej zorganizowany Thebadman. Spójrz na swe poprzednie posty, raz mówisz jedno, raz coś innego. W takim razie ja już mam swoją historię i jej nie będę zmieniać - jak ktoś wpadnie na lepszy pomysł proszę bardzo, ja już mam swoją historie i jutro zobaczycie wersje ostateczną.