Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Historia Calradii  (Przeczytany 11653 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Historia Calradii
    « dnia: Stycznia 13, 2013, 14:43:44 »
    Witam
    Słowem wstępu: zapewne wielu z Was zastanawiało się, jak wyglądała Calradia przed zdarzeniami występującymi w grze. O nich dowiadujemy się bardzo nie wiele, jedynie co nam pozostaje, to opowieści towarzyszy, którzy jednak nie mają za dużo do powiedzenia o niej. W takim razie zadecydowałem się napisać własną historię krainy. Nie musi się nikt z nią zgadzać, po prostu wyrażam w tym miejscu moją opinię jak mogła takowa wyglądać. Po za tym, jak ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia, jakieś sugestie to zapraszam do napisania odpowiedzi.
    ~~Historia Calradii~~

Za początki istnienia pierwszych bardziej zorganizowanych organizmów plemiennych uznaje się rok 493 p.e.c. Wtedy to założone zostało miasto Praven przez Swadijczyków, położone nad brzegiem Morza Zachodniego. Zaczęto wtedy prowadzić handel z innymi, mniejszymi osadami Swadian. W ciągu następnych lat powstały skupiska ludności wokół trzech innych miast - Suno, Uxkhal i Dhirim. Cały czas najpotężniejszą pozycję utrzymywało Praven, gdzie tamtejszy władca w 376 roku p.e.c. został księciem Swadii jednocząc wszystkie cztery zgrupowania ludzi. W krótkim czasie rozbudował armie i jako książę Francois z rodu Schmelzingów dokonał ekspansji na południowe tereny zamieszkiwane przez Rhodoków. Wyższość organizacji wojska nad zaatakowanymi miało kluczowe znaczenie - w 368 roku p.e.c. ich tereny zostały przyłączone do najeźdźcy i powstało Wielkie Księstwo Swadii. Na zajętych terenach powstały pierwsze miasta takie jak Jelkala czy Veluca. Rozwijał się handel, zaczęli pojawiać się kupcy z nieznanych wcześniej krain zza Morza Północnego i z południa.
       W 326 roku p.e.c. założone zostało za zgodą Swadii miasto Zendar przynależące do kupców. Położone była na północy, jako taki przyczółek do wypraw handlowych zza morze do północnych krain. Zagwarantowano nienaruszalność ich miasta, przy czym zakazano mieszania się w politykę zarówno zewnętrzną jak i wewnętrzną księstwa.
       Mijały kolejne lata, nic nie wskazywało jednak na to, co miało się niedługo wydarzyć. W 171 p.e.c. podczas snu został zamordowany książę Schwarz, a na terenie Rhodoków rozpoczęły się walki o wyzwolenie. W Swadii zapanował przez co chaos - władze przejęła rada złożona z kilku głównych ministrów, ówczesny książe, syn zamordowanego miał wtedy jedynie sześć lat. Walki trwały kilkanaście lat, spotykały się z krwawymi bitwami, przerywane były jedynie na czas zimy. Po 14 latach podpisano pokój - Rhodokowie uzyskali własną państwowość, a pierwszym księciem został
    Kalorinus nazwany później "Wielkim" - zbudował podwaliny pod późniejszy sprawnie działający organizm państwowy.
       Mijały lata, co jakiś czas toczyły się walki pomiędzy lordami a zwykłymi zbójami. Jednakże na wschodzie Calradii zaczęły się tworzyć nowe, plemienne państwa. Byli to Khergici i Sarannidzi. Przybywali coraz bliżej terenów Swadii i Rhodoków co wzbudzało niepokój w ich krajach. W końcu po wielu latach tułaczki i prowadzenia koczowniczego trybu życia osiedlili się. Khanat Khergicki powstał w 89 roku p.e.c. a Kalifat Sarannidzki w 70 p.e.c. Po kilkudziesięciu latach wybuchła wielka wojna między zachodem a wschodem Calradii. Cechowała się wielką brutalnością, taką, jaką
    wcześniej Calradia nie widziała. Miała ona na celu zastraszenie ludności wroga i przyporządkowania państw.
       Po dwudziestu latach wojny Sarannidzi i Khergici skapitulowali. Wszystkie cztery państwa były bardzo mocno wyczerpane, jednakże dwa zachodnie okazały się zwycięzcami. W związku z tym między Rhodokami i Swadią wytworzył się sojusz, przez co po podbiciu nowych terytoriów powstało Cesarstwo Calradii. Uznano, że stolica będzie się znajdowała w Praven, a rody rządzące na swoich terenach połączą się w jedną dynastię i razem będą rządzić krainą. W taki oto sposób powstało Cesarstwo Calradii, które według ówcześnie żyjących ludzi miało trwać przez tysiąc lat. Zaczęto od tego czasu liczyć lata, a wcześniejsze wydarzenia zdarzyły się przed erą Calradii.
       Przez wiele lat utrzymywał się pokój - królestwo podzielono na cztery prowincje, z których każda posiadała szerokie przywileje. Jednakże najazdy dzikich khergickich nomadów doprowadziły do tego, że sam cesarz wybrał się do krainy wiecznych śniegów o przybycie i złożenia mu hołdu przez vaegirskie plemiona. Przystały na tą prośbę i tak dzięki pomocy Swadian zaczęli zakładać pierwsze miasta. Mieli oni na celu ochronę plemienia, na którym znajdowała się stolica przez najazdami koczowników. Tak mijały kolejne setki lat. Na niezamieszkanych wcześniej północnych, przybrzeżnych terenach zaczęli się osiedlać przybysze zza morza, którzy zostali przydzieleni pod opiekę Vaegirów. Kolejne lata przechodziły w niepamięć aż do tego strasznego czasu.
       W 1236 roku do wybrzeży przybyło mnóstwo statków z Nordlandii, skąd duża część ludzi uciekła przez zarazą, która ich dotknęła. Rozpoczęli brutalną wojnę z Cesarstwem. Byli to brutalni barbarzyńcy, nieznający strachu, litości i niszczący wszystko co spotkali na swej drodze. Spotkali się z poparciem ludności, zamieszkującej północne tereny krainy. W 1241 roku ograbili, a następnie zrównali z ziemią Zendar. Duża część kupców zginęła lub straciła swój dobytek co mocno zmniejszyło skarbiec państwa oraz zahamowało rozwój kraju.
       W 1251 roku podpisano pokój, na mocy którego północy pas ziem został przyznany najeźdźcom i powstało księstwo Nordów. Wywołało to skale oburzenia ludzi w reszcie krainy, którzy nie mogli pogodzić się ze swoją porażką. Potęgowała to również bezdzietność obecnego króla i niepewna przyszłość z tym, co może stać się z cesarstwem po jego śmierci. Coraz silniejszą pozycję zaczęli posiadać książęta, którzy jak dotąd sprawowali funkcje namiestników na swoich terytoriach. Po pięciu latach po podpisaniu pokoju zmarł ostatni jak się okazało cesarz z rodu Barbenów, nazwany następnie Haraldem Ostatnim. Roszczenia do tronu zgłosiło pięciu księci oraz Król Nordów - Ragnar.
       Skończył się czas ponad tysiącletniej zjednoczonej Calradii, a zaczął się czas bratobójczych walk w imię korony...

Kalendarium
    493 rok p.e.c. - założenie miasta Praven
    376 rok p.e.c. - powstanie Księstwa Swadii
    368 rok p.e.c. - zdobycie terytoria Rhodoków
    367 rok p.e.c. - przemianowanie księstwa na Wielkie Księstwo Swadii
    326 rok p.e.c. - założenie wolnego miasta Zendar
    171 rok p.e.c. - zamordowanie księcia Swadii, początek walk o wyzwolenie Rhodoków
    151 rok p.e.c. - podpisanie rozejmu przez Kalorinusa, powstanie Księstwa Rhodoków
    89 rok p.e.c. - zjednoczenie ziem Khergitów
    70 rok p.e.c. - powstanie Kalifatu Sarannidzkiego
    20 rok p.e.c. - wybuch wielkiej wojny między wschodem a zachodem Calradii
    1 rok p.e.c. - podpisanie pokoju, porażka "wschodu"
    1 rok e.c. -  początek Cesarstwa Calradii
    632 rok e.c. - zakończenie koczowniczego trybu życia przez Vaegirów, dołączenie do Cesarstwa
    1226 rok e.c. - przybycie Nordów do Calradii, początek wojny
    1241 rok e.c. - spalenie Zendaru
    1251 rok e.c. - podpisanie pokoju, przyznanie przybyszom z Nordlandii północnego pasa ziem
    1256 rok e.c. - śmierć ostatniego króla z dynastii Barbenów, Haralda V
    1257 rok e.c. - wielka wojna domowa o dominacje w krainie

Legenda
    p.e.c. - "przed erą Calradii"
    e.c. - "era Calradii"
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline VenshiR

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Obsesyjny Gothicowiec i Warbandowiec.
    Odp: Historia Calradii
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 13, 2013, 15:06:48 »
    Nie wiem ile nad tym myślałeś, ale za to powinni ci dać stówę albo i więcej. To mnie wciągnęło jak nie jedna lektura.

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 13, 2013, 16:43:22 »
    Ja bym pare rzeczy pozmieniał ale i tak jest zarąbiste ;)

Offline TBSR_Shakyor9000

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -15
    • Tępiciel Dilerów Herbatki Owocowej
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 13, 2013, 17:54:32 »
    PruBak - Ty weź się kurna ogarnij z tym graniem " w " komputer i weź się za pisanie książki :D  Szczerze mówiąc Twoja opowieść była bardzo wciągająca , ciekawa , długa i interesująca , pełna wzlotów i jeszcze wyższych wzlotów.
    GG
    Shakyor9000 - Wielki Mistrz klanu SP
    Co do goka- wziecie go do repry to jak puszka pandory, zawsze cos odjebie i pozniej reprezentacja bedzie miala problem.
    Czy nazwa działu "Klany Warband" powoduje nagły przypływ testosteronu u użytkowników, który nie pozwala zamknąć japę i chociaż jeden dzień obyć się bez przekrzykiwania się?

Offline Warhammer

• Użytkownik
    • Piwa: 52
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 13, 2013, 18:08:51 »
    Świetne. Zobaczymy, może w M&B2 poznamy historię Calradii i porównamy z Twoją wersją ;)

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 13, 2013, 18:20:08 »
    Dzięki za oceny.
    Tak więc - ja bym to nie uznał jako kronikę, bo brakuje tutaj głównych cech opowieści. Tak więc - tutaj opisałem moją wersję wydarzeń jakie miały miejsce w Calradii. Pisanie tego nie zajęło mi wiele czasu - musiałem jedynie jakoś to uporządkować by się zgadzało. Pierwszy fakt o którym gra wspomina - Rhodokowie wywalczyli wolność. Czyli nieunikniona musiała być wojna między nimi. Drugim faktem jest spalenie Zendaru przez Nordów. Od tak tego nie mogli zrobić, więc doszedłem do wniosku, że najlepiej jest napisać, że ich najazd był stosunkowo niedawno. Trzeci fakt to przybycie Vaegirów. Musieli oni być w piątej kolejności, bo przecież to cesarz Calradii ich "zaprosił". Problemem był jednakże czas - dość trudno było mi go jednoznacznie określić, a mój dobry przyjaciel Ioannes wpadł na pomysł by lata liczyć po zjednoczeniu i przed zjednoczeniem Calradii i dzięki temu jeden problem miałem z głowy.
    Podsumowując - mam nadzieję, że się podoba, bo zamierzam to rozbudować. Tutaj jest opis jedynie ogólnej fabuły - bardziej szczegółowo przeczytacie już niedługo. Więc zachęcam tym bardziej do zgłaszania swoich propozycji na temat historii czy też wątków poboczny, jak będzie to interesujące na pewno skorzystam.
    Pozdrawiam, Prußak
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline sabatonsky

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 13, 2013, 19:14:55 »
    PruBak, jak to mawiają (lub mawiali): masz ty chłopie łeb jak sklep.

zastanawiałeś się nad napisaniem książki, w oparciu o twoje przeżycia z M&B? mogłoby być ciekawe

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 13, 2013, 19:26:57 »
    Kontynuuj i to rozbudowuj,wyręczysz mnie z pisania opowiadania które juz straciło wielu czytelników.Ps.w końcu ktoś na moje miejsce;)
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 13, 2013, 21:58:49 »
    Świetnie Prusak :D . Mam nadzieję że to rozwiniesz, z chęcią przeczytam :3 . Choć przyznam że ja zawsze wyobrażałem to sobie trochę inaczej.

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 13, 2013, 22:46:10 »
    (click to show/hide)
    Parę uwag w stosunku do prawdziwej historii Carladii:
    - Cesarz zaprosił Nordów na wybrzerze do walki przeciw Vaegirom, przejmować Carladię dopiero zaczeli gdy Jarl Gundig przybył mylnie sądząc, że nordom została dana Carladia, nie tylko wybrzeże(Historia Matheld).
    - Khergici po osiedleniu się zbudowali tylko Halmar, byli opłacani przez cesarza aby powstrzymywali inne plemiona przed najazdami, ostatecznie zostali wyparci przez Wielką Hordę(Z ziem zza gór) i zmuszeni do przejęcia stepów z rąk Vaegirów(Teoria Bahestura o słabnących pokoleniach).

Warto by też wspomnieć o Georii(Kraj Lezalita, bardziej zaawansowany od Carladii, niewykluczone że ma już broń palną.) i gdzieś ją wcisnąć.

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 14, 2013, 11:56:55 »
    Dzięki za informacje. Na pewno skorzystam.
    Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś informacje o tym co mówili towarzysze to będę wdzięczny.
    Pozdrawiam, Prußak

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 14, 2013, 17:27:41 »
    To wszystko z ważniejszych danych w grze, reszta to zwykle historie życia towarzyszy i ich tradycje.
    Można jeszcze sprawdzić to co mówią pretendenci, np. niewolnicy sułtanami Sarranidów czy kobiety jako cesarzowe Swadii.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 14, 2013, 18:22:41 »
    To ma w sumie jakiś związek z tym, że na becie podstawki, byli tylko Swadianie i Vaegirzy? To było to wielkie cesarstwo?
    (click to show/hide)

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 14, 2013, 18:49:09 »
    Na początku byli Rhodokowie w górach i Swadia na polach, Cesarz Swadii zaprosił Veagirów do pomocy z Rhodokami.
    Po zjednoczeniu pod wspólnym sztandarem Swadii i Rhodoków powsało Cesarstwo Carladii, wtedy zostali tylko Vaegirzy na części stepów i śnieżnej krainie.

Zza stepów przybywali najeźdźcy, więc Cesarz opłacał jedno z plemion - Khergitów do powstrzymywania ataków; Nordzi zostali zaproszeni do Carladii aby wyprzeć Vaegirów za ziemię na wybrzeżu.

Wielka Horda wyparła Khergitów zza gór przez co podbili resztę stepów; Przybył Jarl Gundig roszcząc prawa do Carladii.

*Od tego momentu można wcisnąć Sarranidów*

"Stary Cesarz" umarł ze starości, przymierze Rhodoków i Swadii rozpadło się.
    *Dodajemy kilka wieków aby każde prawo panowania było tak samo stare, zatarte i zapomniane i już mamy naszą piaskownicę*

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 14, 2013, 19:18:24 »
    Tale words stworzyło świetną podstawe do jakiejś książki :P
    (click to show/hide)