Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Matura z Histy i Polaka  (Przeczytany 6628 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Matura z Histy
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 13, 2013, 14:29:37 »
    Co do Daviesa.
    Czy jego wydania te starsze posaidaja ilustracje typu mapy,ryciny jednostek,dokumenty etc?
    No i czy w ogole posiada i jak to wyglada jakosciowo i ilosciowo?
    Bo w sumie zakupl bym to nie pod mature(pod nia kompendium wezme) ,ale z zainteresowania historią.

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 13, 2013, 18:25:40 »
    Ja do matury mam jeszcze cały rok :)
    Daviesa przeczytałem, muszę się za niego wziąć po raz drugi tak w wakacje,  oprócz map (chyba na końcu z odnośnikami) obrazków raczej nie ma. Odwołania do dokumentów się zdarzają ale nie jest to suche "data i wydarzenie". Bardziej jakbyś czytał opowiadanie, dat wychwyciłem zaskakująco mało (na końcu było też chyba kalendarium Polski i tam daty były wszystkie i jeszcze trochę). Książka jest podzielona  na rozdziały wg władców/dynastii (w tomie I, od piastów do rozbiorów, w II nie jestem pewien), spokojnie możesz sobie wybrać fragment i go znaleźć. O vademecum z operona pierwsze słyszę że jest dobre :D Możecie tak opisać czy da się z tego przyswoić wiedzę? No i czy ktoś słyszał o podręczniku/vademecum Pilipiuka? Taki pisarz, ("Oko jelenia", "kuzynki" może ktoś kojarzy :) ), kumpel mi ostatnio polecał ale nigdzie tego znaleźć nie mogę :D

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 13, 2013, 22:34:35 »
    Vademecum jest do poszufladkowania wiedzy, a nie do nauki. Zawiera ponadto wszystkie ilustracje, daty i postacie, które mogą pojawić się na maturze podstawowej czy rozszerzonej. Dlatego jest niezbędne przy przygotowaniach do tego egzaminu.

Offline Aumberian Team

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 14, 2013, 23:30:40 »
    Historia to nie przedmioty ścisłe, albo znasz, albo nie znasz i tyle.
    Uczyć się historii do matury, żeby pójść na jakieś studia to bzdura, jeżeli interesujesz się historią to napiszesz maturę na kilkadziesiąt procent, chyba że jesteś jednym z tych co"znają tylko dany okres np. II WŚ" to wtedy daruj sobie, i zdawaj z czegoś innego.
    Żeby nie było sam zamierzam zdawać rozszerzoną maturę z historii i rozszerzony WOS, chyba jako jedyny w mojej szkole.Tylko że w Moim przypadku jako, że interesuje Mnie historia, co roku już od bodajże 2009 rozwiązuje sobie próbne i oficjalne matury.Czasami jakieś pytanie Mnie zaskoczy, ale zawsze mam min. 90%.

Lecz jeżeli jednak chcesz się czegoś nauczyć to dam Ci dobre porady:
    -Jeżeli lubisz gry komputerowe seria EU jest dla Ciebie.
    -Wbijaj sobie od czasu do czasu na Wiki i przeglądaj...Mnie czasami od historii Polski doprowadza do zagadnień związanych z Rzecząpospolitą Pskowską,  a czasami do Dynastii Chińskich.
    -Nie używaj książek, wydatek pieniędzy i ograniczenie wiedzy do podstawowych zagadnień.Masz internet wykorzystaj to!
    -Czasami pobaw się na Youtube, symulacje zmiany granic, uzbrojenia jednostek, i zabawne historyczne filmiki to naprawdę wchodzi samo do głowy.
    -Na lekcjach polonistycznych zatykaj uszy gdy słyszysz o historii, nauczyciele często są głupsi od Nas i mieszają tylko w głowach.Pamiętaj Im za to płacą, aby uczyć Nas zakłamanej historii.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2013, 23:41:13 wysłana przez Aumberian Team »
    Uczęszczam do T4, miałem poprawkę z J.Polskiego, a jednak poprawiam "lepiej wyedukowanych".

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 14, 2013, 23:44:54 »
    -Na lekcjach polonistycznych zatykaj uszy gdy słyszysz o historii, nauczyciele często są głupsi od Nas i mieszają tylko w głowach.Pamiętaj Im za to płacą, aby uczyć Nas zakłamanej historii.
    Maturę zdaje się z tego, co uczą w szkole. Niech się uczy tak, jak program podaje. Na maturze nie liczy się wiedza, tylko klucz. Mnie od lat szlag trafia, jak widzę mapki dot. plemion słowiańskich. I mimo że wiem, że te mapki to bzdura, gdybym na maturze dostała taką do wypełnienia, popełniłąbym te błędy co w podręczniku. Bo oceniać będą z klucza.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Aumberian Team

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 15, 2013, 00:03:51 »
    Niestety, ale może kiedy odejdzie pokolenie "zza komuny" to Nasze dzieci będą mogły uczyć się prawdy.
    Spoiler na własną odpowiedzialność...
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2013, 00:16:22 wysłana przez Aumberian Team »
    Uczęszczam do T4, miałem poprawkę z J.Polskiego, a jednak poprawiam "lepiej wyedukowanych".

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 15, 2013, 11:08:53 »
    Naprawdę łatwo jest ci czynić z reszty narodu niewyedukowanych debili. Sorry nie wiem jak w twojej szkole, ale w większości uczą o przewrocie majowym, o ataku na Zaolzie, czy zdradzie naszych sojuszników w 39. Nikt nie chce jednak robić z tego priorytetu, to fakty które warto znać, ale które w ogólnym rozrachunku nie wpłynęły znacząco na bieg naszej historii. No chyba że zakładasz że gdyby nie nasze groźby, Hitler wcale by nas nie zaatakował. W ogóle.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 15, 2013, 14:42:09 »
    -Nie używaj książek, wydatek pieniędzy i ograniczenie wiedzy do podstawowych zagadnień.Masz internet wykorzystaj to!

Nie każdy mieszka na peryferiach wiosek i ma dostęp do biblioteki. Jak można nie używać książek?! Nie wiem czy masz jakiekolwiek pojęcie o czym mówisz. Tak jak beanshee wspomniała, zdanie matury z każdego przedmiotu to trafienie w klucz. Jest to przykre zwłaszcza z przedmiotów humanistycznych, ale niestety tak już jest. Wyeliminowanie książek z zestawu przygotowań do matury będzie gwoździem do trumny. Podręcznik z historii to podstawa, baza, z której wychodzisz ucząc się na egzamin maturalny.

Uczyć się historii do matury, żeby pójść na jakieś studia to bzdura

Hehe -.- Powiedz to tym, którzy wybierają się na prawo, administrację, historię itd. Choćbyś nie wiem jak dobry był z tego przedmiotu musisz się do niego przygotować pod kątem wymagań egzaminacyjnych. Podobnie jest z egzaminem na prawo jazdy. Uwierz mi, że zawodowy kierowca ma wbrew pozorom mniejsze szanse na zdanie egzaminu państwowego niż osoba, będąca świeżo po kursie.

Historia to nie przedmioty ścisłe, albo znasz, albo nie znasz i tyle.

Co za logika? Z matematyki jak nie znasz wzoru, to też nie ruszysz zadania. Znasz wzór albo nie.

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 15, 2013, 16:08:19 »
    Co do Zaolzia.
    To zacznijmy od tego w jaki sposób znalazło się ono w  Czechosłowacji i jakie to były tereny.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 15, 2013, 20:47:15 »
    Dokładnie, sprawa Zaolzia nie jest taka że to źli Polacy zajęli je w 38'.
    Co do walki dla Austriaków(i Niemców) to właśnie Dmowski był temu przeciwny i był za związaniem się z Rosją(nie sowiecką), przez to właśnie Dmowski miał więcej do powiedzenia w 1918 bo Piłsudzki pomagał de facto wrogom.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    Odp: Matura z Histy i Polaka
    « Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 02, 2013, 19:55:07 »
    By nie zakladac nowego tematu mam pytanie do bardziej doswiadczonych w kwestii ustnego polaka.
    Wybralem temat pod tytulem "Cechy literatury fantasy i przyczyny jej popularności. Omów temat w oparciu o wybrane utwory. "
    A utwory to Władca Pierścieni Dwie Wieże i Granice Możliwości w zbiorze opowiadan Miecz Przeznaczenia.I zastanawiam sie jakie moga pasc pytania od komisji.Jak myslicie o co moga zapytac i jak byscie na te pytania odpowiedzieli:P?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 02, 2013, 20:06:47 »
    Czemu Dwie Wieże? Władca Pierścieni to jest jeden utwór, złożony z sześciu ksiąg, który ze względu na druk został podzielony na 3 tomy. To ci uznała nauczycielka?

Temat jest niesamowicie "luźny" i ja musiałbym się bardzo pilnować, żeby się zmieścić w czasie.
    Jaką w ogóle masz tezę?

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 03, 2013, 18:27:56 »
    No teza jest prosta.
    Przyczyna popularnosci literatury fantasy jest to ,że ludzie oddajac sie jej po przez czytanie ksiazek ,ogladania filmow czy gry w rozne gry zwiazane z tym swiatem moga oderwac sie od codziennosci i swoich problemow.Moga stac sie kims innym.
    W prezentacji omawiam jeszcze podgatunki i ich cechy charakterystyczne i po krotko streszczam najwazniejsze fakty z obu ksiazek.
    Tak wiec ma ktos jakis pomysl:P?

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 03, 2013, 19:14:47 »
    Tak naprawdę zapytać Cię mogą o niemal wszystko. Zależy od komisji i od tego, jak bardzo zaznajomiona jest z tematem. Roztrząsanie jakie pytanie może paść nie ma sensu. Po prostu naucz się prezentacji i emanuj pewnością siebie.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 03, 2013, 22:46:47 »
    Obyś się zmieścił z tymi podgatunkami(tak właściwie to nie wiem co to ma do udowodnienia tezy...) i faktami(no to już może coś ma :P).

A co do komisji, to tak jak pisze beanshee, ze wszystkim się zgadzaj, nie kręć i w żadnym wypadku się nie kłuć, podejście jest takie "kto ma zawsze rację i dlaczego komisja?". Zresztą przepuszczą cię dalej nawet gdybyś zapomniał w wiekszości prezentacji i nie odpowiedział na prawie nic :P Liczy się statystyka zdawalności :)