Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Napoleonic Wars][3pp] 3. Pułk Piechoty  (Przeczytany 9901 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hubal

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    [Napoleonic Wars][3pp] 3. Pułk Piechoty
    « dnia: Grudnia 21, 2012, 21:50:53 »

"Zraniony honor tego pięknego pułku sprowadził mnie z powrotem na scenę. Będąc na wygnaniu widziałem 3. Pułk Piechoty pogwałcony i odrzucony. Moje zwycięstwo jest pewne. Znów poszybujemy na skrzydłach chwały! Powróciłem, aby uczynić nasz regiment szczęśliwym i mocnym jak dawniej! Ja jestem 3. Pułk Piechoty a pułk jest mną! Niechaj zacznie się moje 100 dni i niech nigdy się nie kończy."

*** Oficjalny Marsz 3. Pułku Piechoty! ***

3. Pułk Piechoty jest nowym projektem na polskiej ale także międzynarodowej arenie Napoleonic Wars. O co tyle szumu? Nie mam zamiaru tworzyć coś w tym pięknym modzie na wzór klanu, lecz bardziej na wzór grup rekonstrukcyjnych wykorzystując w części realia wojskowe w grze.

Studiuje historie na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego i moim konikiem jest najbardziej część militarna, więc owy pułk/grę traktuje jako moje hobby z dużym zamiłowaniem - Dlatego tak dużo energii wkładam w tworzenie jak najlepszego wizerunku pułku. Chciałem rozszerzyć swoja działalność na dalsze horyzonty jednak nie każdy widział to w dobrym świetle i wylądowałem tutaj gdzie jestem. W owym temacie postaram się zaprezentować mój projekt w dobrym świetle.

Ilość ludzi:
    Ilość ludzi w regimencie: ---

Oficerowie

Pułkownik
    (Plk)

Podpułkownik
    (Pplk)

Major
    (Mjr)

Kapitan
    (Kpt)

Podoficerowie

Porucznik
    (Por)

Podporucznik
    (Ppor)

Starszy Sierżant
    (StSierz)

Sierżant
    (Sierz)

Kapral
    (Kpr)

Żołnierze

Grenadier
    (Gren)

Starszy Fizylier
    (StFiz)

Fizylier
    (Fiz)

Rekrut
    (Rek)

3. Pułk Piechoty został utworzony niespełna rok temu i cieszył się jak na owe czasy dobrą aktywnością żołnierzy. Na początku swojej działalności otrzymywał spore szanse powodzenia na scenie Napoleonic Wars. Z łatwością radził sobie w walce z zagranicznymi przeciwnikami. Poźniej nastąpiły zmiany. Pułk dołączył do współpracy z 12. Pułkiem Piechoty i 1. Pułkiem Szwoleżerów tworząć Księstwo Warszawskie (KW). Następnym ruchem, który miał odmienić polską scene Napoleonic Wars było połączenie 3 polskich pułków (12pp, 3pp, 6pp) w jeden aktywny i duży regiment, który może wystawić nie lada sporą grupe dobrych graczy. Głównych inicjatorem połączenia pułków był Pułkownik 3 Pułku Piechoty - Hubal. Niestety poprzez brak aktywności naczelnego wodza (problemy zdrowotne) aktywność oraz morale żołnierzy spadały co po jakimś czasie spowodowało rozbicie 15. Pułku Piechoty, który z reszty swoich ludzi utworzył 14. Pułk Kirasjerów pod wodzą pułkownika Patrykusa. Po powrocie Hubala i zaskoczeniu sytuacja na polskiej scenie rozpoczął odtwarzanie dawnej siły - 3. Pułku Piechoty. Najpierw sam osobiście współpracował ze świeżym 1. Pułkiem Legii Poznańskiej, gdzie dowódcą był Baldwin. Po owocnej współpracy następnym dowódcą 1. Pułk Legii Poznańskiej został Hubal, który natychmiast rozpoczął współprace z 14. Pułkiem Kirasjerów i zgłosił roszczenia o swoich dawnych członków 3. Pułku Piechoty. Dzięki temu otrzymując starych ludzi i dodając do nich świeżą krew reaktywowany został owy pułk.

Minęły 3 miesiące od rozpoczęcia współpracy z 14. Pułkiem Kirasjerów i utworzenia wspólnej armii - V Korpusu Wielkiej Armii. Pojawiła się okazja utworzenia wspólnej armii razem z LN i 1ps, jednakże nie każdy podchodził do tego pomysłu z rozwaga. Narodził się pewien konfilikt między inicjatorem zjednoczenia (Generałem Vk) i 14pk co pogrążyło go lidera armii i chęci odejścia tej funkcji. Godzine poźniej z inicjatywy Porucznika Kowcia pojawiła sie inicjatywa odłączenia się od 14pk i ustawienia na nowego pułkownika 3pp - Hubala. Zgromadzenia oficerów 3pp przegłosowało prawie jednogłośnie postulaty. Nazajutrz pojawił się pewien rozłam w pułku przy pomocy 14pk. Pułk podzielił się na popierających Czoła (Reaktywowanie Vk) i Hubala (Odejście od 14pk), jednak Hubal nie chciał rozłamu swojego pułku i widząc beznadziejna sytuacje zdecydował się abdykować ze stanowiska i odejść w spokoju.

Minęło parę dni część pułku dalej nie akceptowała dominującej pozycji 14pk w armii i interwencji ich w życie 3pp. Parę osób posunęło się do napisania do Hubala o powrót na polską scenę NW. Po dłuższym zastanowieniu zdecydował się dalej walczyć widząc chęci swoich dawnych ludzi. Zaczął zbierać powoli ludzi i przygotować TeamSpeak V Korpusu do przejęcia jednakże został on tam zbanowany i operacja poniosła fiasko co zaprezentowało Vk jeszcze w gorszym świetle.

Dzieje Pułku 3-go w latach 1806-1815

Historia Pułku 3-go Piechoty bardzo dobrze ilustruje losy Wojska Polskiego z lat 1806-1814, tej jego części, która stale pozostawała pod komendą księcia Poniatowskiego. Nie miała "Trójka" tak częstych okazji do walki, jak słynny Pułk 1-szy czy "faworytny" Pułk 2-gi, nie wypadała też zbyt dobrze na manewrach. Ale tam, gdzie szedł do boju, choćby pod Sandomierzem, Borodino, Tarutino czy w Modlinie, Pułk 3-ci uczciwie zapracował na swą opinię "jednego z najwaleczniejszych w całym Wojsku Polskim". Dość powiedzieć, że pierwsze nadanie Krzyża Virtuti Militari w 1808 roku objęło trzech jego żołnierzy. Pułk 3- ci jest przy tym jakby zapomnianym, niedocenionym. A przecież ten "wybitny przeciętniak" uosabia w swej historii wszystkie zalety i wady ówczesnego Wojska Polskiego.

1806
    (click to show/hide)
    1807
    (click to show/hide)
    1808
    (click to show/hide)
    1809
    (click to show/hide)
    1810
    (click to show/hide)
    1811
    (click to show/hide)
    1812
    (click to show/hide)
    1813
    (click to show/hide)
    1814
    (click to show/hide)
    1815
    (click to show/hide)

TeamSpeak: 176.9.42.19
    Kanał: 3. Pułk Piechoty
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2013, 12:33:54 wysłana przez Rome »

Offline Hubal

• Użytkownik
    Odp: [Napoleonic Wars][3pp] 3. Pułk Piechoty
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 21, 2012, 21:52:56 »

Chcesz dołączyć do 3. Pułku Piechoty? To nie będzie takie proste jak było to dotychczas! Masz do wyboru dwie drogi rekrutacji:

Drogą pisemną

Aby dołączyć do nas możesz napisać podanie, które skierujesz na Prywatna Wiadomość jednego z naszych oficerów na tym forum. Do wyboru w tej chwili masz:

Pułkownik Ignacy Hubalski (Hubal)

Oto wzór podania:

(click to show/hide)

W odpowiedzi otrzymasz wiadomość z trzema wariantami:

(click to show/hide)

Mile widziane są dłuższe podania :)

Drogą rozmowy kwalifikacyjnej

Na chwile obecna drugi wariant rekrutacji jest zawieszony do odwołania!

Offline Hubal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 21, 2012, 21:54:06 »
    Już wkrótce pojawi się lista członków 3. Pułku Piechoty. Cierpliwości.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 21, 2012, 21:56:09 »
    Vivat 3 Pułk Piechoty
    Vivat Hubalus Rex
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Dycha

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 21, 2012, 22:01:44 »
    "Niechaj zacznie się moje 100 dni i niech nigdy się nie kończy"

Odczuwam minimalną sprzeczność

Powodzenia ^^

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 21, 2012, 22:10:15 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 21:31:22 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Michał Warszawiak

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • 4pp_XW_KprGr_WarszawiaK
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 21, 2012, 22:23:24 »
    Powodzenia!

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 21, 2012, 22:26:06 »
    Powodzenia i wielu sukcesów! Mam nadzieję, że będziemy utrzymywać przyjazne relacje między naszymi pułkami ;) Pozdrawiam.

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 21, 2012, 22:58:19 »
    Cóż za parcie na szkło.

Heh racja :D

Bardzo mnie urzekło odtworzenie 3pp o takim charakterze, długo się wahałem nad dołączeniem jednak Wasza przyszłość będize zapewne taka jaką przewidywaliśmy.
    Z MOJEJ strony powodzenia.
    Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
    Chociaż się przyznam nie zasługuję.

Offline Michał Warszawiak

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • 4pp_XW_KprGr_WarszawiaK
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 21, 2012, 23:01:23 »
    Wasz aktualny tag to : 3pp_Hubal_ranga_nick ? Takie odniosłem wrażenie po przeczytaniu nazwy tematu . Z tego co wiem istnieje już jeden 3pp . Co to ma wgl znaczyć ?

Wasze nicki to Vk_3pp

A tutaj prawdopodobnie będzie samo 3pp lub 3pp_XW więc po co spiny?

Po za tym Hubal jako założyciel 3pp ma większe prawa do tego niż Czoło .

Offline Hubal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 21, 2012, 23:48:10 »
    Poza prawami to Hubal naprawdę umie się afiszować, dziwne, że pułku nie nazwał "3pp_Fanclubu_Hubala".

Naucz się dobrze interpretować nazwę tematu.

Jeżeli naprawdę chciałbym się afiszować napisałbym 3. Pułk Piechoty Hubala czy jeszcze nie wiem jak. Mój nick w nawiasie, w nazwie tematu pojawił się tylko w kwestii organizacyjnej aby uniknąć w dziale dwóch wątków o tej samej nazwie.

Cóż za parcie na szkło.

Rzeczywiście. Chęć zrobienia czegoś, aby uczynić polska społeczność NW bardziej zorganizowana jest z pewnością parciem na szkło.

Offline Hubal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 21, 2012, 23:56:34 »
    ..ale bekę z tego wątku będę toczył do końca świata.

Czyli do dzisiaj :]

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 22, 2012, 00:03:46 »
    Ja znowu jestem zawiedziony... 15pp bynajmniej nie składało się z 1pp. Było 6 puł piechoty.
    Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
    Chociaż się przyznam nie zasługuję.

Offline Hubal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 22, 2012, 00:13:41 »
    Ja znowu jestem zawiedziony... 15pp bynajmniej nie składało się z 1pp. Było 6 puł piechoty.

Poprawione.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 22, 2012, 10:14:21 »
    Powodzenia Hubalu !

Gratuluje odzyskania regimentu :)

Pozdrawiam Baldwin
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me