Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Scieżka rozwoju żołnierzy (Swadians)  (Przeczytany 13654 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hitoko

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Scieżka rozwoju żołnierzy (Swadians)
    « dnia: Października 04, 2008, 14:28:03 »
    Witam!
    Chciałbym się dowiedzieć jaka ścieżka dla rekruta swadians jest najbardziej uniwersalna lub jak wy trenujecie te jednostki (w jakich proporcjach, czy to np co 2 będzie kusznikiem a co 3 kawalerzystą).
    Choć wolałbym narzuconą jedną ścieżkę.
    Moim zdaniem wydaje mi się że najlepszy byłby kusznik ponieważ strzela z dystansu a jak wróg podejdzie to zastąpi nawet piechotę chodź w gorszym stopniu.
    Próbowałem robić że 2/4 stanowią kusznicy, 1/4 piechota i 1/4 kawaleria ale później to wszystko się tak rozgałęzia że trudno to opanować a nie chciałbym tracić wiele czasu w menu party.
    Sytuacja ma się świetnie w przypadku Khergits gdzie mają oni narzuconą ścieżkę rozwoju niestety jest to lekka jazda.

P.S

Chciałbym się z wszystkimi przywitać gdyż jestem nowym użytkownikiem.
    Podobnego tematu nie znalazłem ale być może kiepsko szukałem więc jeśli znajdzie się taki proszę o odesłanie mnie do niego.

P.S 2
    Dlaczego gdy mam umiejętność trainer na 3 poziome nie jest ona brana pod uwagę i nie mogę wytrenować żadnego żołnierza w ten sposób.

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • 5'nizza
    Odp: Scieżka rozwoju żołnierzy (Swadians)
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 04, 2008, 15:39:17 »
    Ja zazwyczaj zabijam Swadiansów, a także nigdy nie grałem po ich stronie. Ale mogę ci powiedzieć, że strzelcy i konnica to podstawa. Konnica równie dobrze może zastąpić piechotę. Dodatkowo plus to taki, że jazda konna już gromi wroga, zanim piechota do niego dotrze.

Moim zdaniem bogate drzewko rozwoju w zakładce party to raczej plus. Realizm, więcej zabawy, przez co dłuższa zabawa.

Umiejętność trenowania, jak i prawie każda inna, brana jest pod uwagę jedynie od członka party, który ma ją na najwyższym poziomie. Może ktoś inny ma jej więcej, sprawdź.

Sam trening polega na tym, iż wraz z pojawieniem się północy w grze, dodawane jest doświadczenie wszystkim członkom party. Zaobserwuj sobie pasek informacji podczas nocy.

°°° Gras Porasta Mury Mego Miasta, Nielegalna Plantacja Zielonego Chwasta °°°

" Una mors est tragoedia, milia sunt numeratio. " Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili

Offline Hitoko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 04, 2008, 16:27:37 »
    Czyli twoją propozycją są kusznicy i kawaleria, tylko w jakiej proporcji? 5/5?
    A o treningu żadnej informacji nie mam, bohaterów też innych niema więc ja ją mam na najwyższym poziomie.
    Czyli definitywnie piechotę na dystans bezpośredni mogę sobie odpuścić bo jest najsłabsza, tak?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 04, 2008, 16:51:16 »
    Ech, czytajcie opisy umiejętności. Czy to:
    Szkolenie - Każdego dnia każdy bohater, który ma tę umiejętność, dodaje trochę doświadczenia wszystkim członkom oddziału mającym niższy poziom, niż on.
    nie jest wystarczająco jasne?

A co drzewek rozwoju, to moim zdaniem najlepiej rozwijać:
    Swadianie - konnica (rycerze)
    Vaegirzy - strzelcy, ewentualnie rycerze
    Nordowie - piechota (huskarlowie!)
    Rhodocy - głównie na kuszników, ale piechotę też mają dobrą

Ja tak szkolę i nikt na mapie mi nie podskoczy.
    Khergitów nie opisałem, bo nimi nie gram. Ale chyba obie gałęzie rozwoju mają równie dobre.

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • 5'nizza
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 04, 2008, 20:17:35 »
    Khergici raczej nie mają wielkich możliwości. Otóż masz do wyboru jedynie dwa rodzaje konnicy, z łukiem lub z włócznią, tudzież szabelką.

" Una mors est tragoedia, milia sunt numeratio. " Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 06, 2008, 09:23:08 »
    Khergici, tylko lansjerzy, strzelają z łuku a jak zajdzie potrzeba to i  z lancy przywalą :-), pozatym nosza zbroje lamelkowe więc są dobrze opancerzeni, minus jest taki ze niektórzy niemają chełmów

Offline Kyroman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 06, 2008, 13:39:24 »
    Rhodocy - głównie na kuszników, ale piechotę też mają dobrą
    Nie wiem czy mi się tylko wydaje, ale chyba Rhodocki strzelec przy podobnych parametrach szkoli się jakby szybciej niż Swadiański, chociaż może to i kwestia wersji. Gdy szkoliłem ich ile wlezie do obstawiania zamku, awans od rekruta do Swadiańskiego strzelca trwał strasznie długo, w przypadku Rhodoków było sporo szybciej. Ale może to kwestia wersji, lvlu postaci i lvlu jednostek. W każdym razie na szybkie szkolenie bardziej polecałbym Rhodoków. Poza tym muszę przyznać, że Rhodocki Sierżant jakoś szybciej dochodzi do szczytu rozwoju w porównaniu do swoich odpowiedników w innych nacjach, a mimo to zabija całkiem sprawnie.

Huskarl jakie ma właściwości? Nigdy Nordami nie grałem, a w drużynie zdarzają się sporadycznie. Głównie ich zabijam :D

Jeśli chodzi o konnicę, to mając np. 20 ciężkich konnych i 40 piechurów (głównie kuszników), spokojnie mogę zabić 150 piechoty (nordyckiej, rhodockiej). Jeśli nie ma tyle, mogą być problemy. Nie powiem że to konnica wybija wszystkich wrogów, ale powoduje, że wróg się nie zbliża do naszych kuszników. Bo patrząc na informacje o trupach, chyba częściej widzę tam strzelców.

Offline casanunda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 06, 2008, 14:00:53 »
    Jeśli chodzi o konnicę, to mając np. 20 ciężkich konnych i 40 piechurów (głównie kuszników), spokojnie mogę zabić 150 piechoty (nordyckiej, rhodockiej). Jeśli nie ma tyle, mogą być problemy. Nie powiem że to konnica wybija wszystkich wrogów, ale powoduje, że wróg się nie zbliża do naszych kuszników.

Przyjemnie sie tak gra do czasu trafienia na chanat. O ile z kazda nacja potrafie w miare latwo wygrac bitwe, o tyle z chanatem nawet z wyrazna przewaga zawsze mam stracha. Najbardziej irytujacy jest fakt jak im juz zostaje tylko 1 łucznik na koniu. I bitwa potrafi trwac nadal dobrych pare minut a ja potrafie stracic jeszcze paru wojakow :(

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 06, 2008, 14:57:48 »
    Huskarl jakie ma właściwości? Nigdy Nordami nie grałem, a w drużynie zdarzają się sporadycznie. Głównie ich zabijam :D

Huskarlowie to największe zabijaki w grze. W wersji 1.003 po raz pierwszy zdecydowałem się zagrać Nordami i muszę przyznać, że nie ma lepszej piechoty. Wypuścisz kilku huskarlów do obrony/ataku na zamek, to będziesz tylko patrzył, jak zwłoki wrogów masowo spadają z murów. Cholerne chodzące czołgi.

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • 5'nizza
    « Odpowiedź #9 dnia: Października 06, 2008, 16:17:25 »
    I dlatego od zawsze gram Nordami, jeszcze nigdy nie grałem inną fakcją.

Największym minusem Khergitów jest to, że grając po ich stronie jest zbyt łatwo, gra traci realizm i atrakcyjność. Z resztą chłopaki śmierdzą końskim łajnem :)

Offline Gedus

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #10 dnia: Października 06, 2008, 16:46:09 »
    Największym minusem Khergitów jest to, że grając po ich stronie jest zbyt łatwo, gra traci realizm i atrakcyjność. Z resztą chłopaki śmierdzą końskim łajnem :)

Rozwaliłeś mnie :) chociaz nie rozumiem tego ze gra traci realizm, ogólnie khergitow traktuje jako słabą frakcje
    przyklad:
    Ja wraz z moimi 32 nordami broniłem się przed około 80, moich zginęło tylko 12 :P wystarczyło zająć pozycje na wzniesieniu 
    « Ostatnia zmiana: Października 06, 2008, 16:48:05 wysłana przez Gedus »

Offline yaey

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Października 06, 2008, 17:19:28 »
    Ja się zastanawiałem nad tematem, gdzie byłaby rozpiska ścieżek rozwoju żołnierzy ze wszystkich nacji. Przydałoby się takie info, z każdym rozgałęzieniem.

Co do umiejętności szkolenia, to opis umiejętności wskazuje, że każdy bohater mający ten skill dodaje doświadczenie tym, którzy mają od niego mniejszy poziom. Zatem opłaca się, by wszyscy rozwijali tą umiejętność. A może jednak jest inaczej?

Offline Kyroman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Października 06, 2008, 19:06:31 »
    Co do umiejętności szkolenia, to opis umiejętności wskazuje, że każdy bohater mający ten skill dodaje doświadczenie tym, którzy mają od niego mniejszy poziom. Zatem opłaca się, by wszyscy rozwijali tą umiejętność. A może jednak jest inaczej?
    Miałem paru ludzi z max ~12 lvlem i nawet 5-6 lvlem szkolenia, jakoś marnie szły awanse - nabiłem swojemu bohaterowi na 19 lvlu 2 lvle szkolenia i już idzie pięknie. Szczególnie, że teraz już fajnie żołdacy na zbrojnych awansują, co najmniej jeden dziennie bez walki.

Jeśli chodzi o Khergitów - walczyłem dzisiaj chyba 80 vs 60, miałem może nieco ponad 20 konnych, bardzo dużo milicjantów i im podobnych słabiaków. Wygrałem ze stratą może 6 ludzi - wszyscy to piechurzy. Co prawda i paru Khergitów padło od bełtów, ale zdaje mi się, że gdyby nie było piechoty, straty byłyby mniejsze. Może.

Offline yaey

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Października 06, 2008, 20:15:48 »
    No super. Ale szkolenie to umiejętność personalna, więc się sumuje u każdego z członków drużyny. Inna sprawa, że bohaterowie niezależni mają niższe poziomy, i trudniej ich wyszkolić niż głównego, więc długo nie mogą trenować na najlepsze oddziały. To tak, żeby nie było niedomówień.

Offline Kyroman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Października 06, 2008, 20:52:21 »
    No, ja tylko mówię że dobrze jest i u siebie rozwinąć :D