Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Calradia RPG - czyli czas na coś mocniejszego  (Przeczytany 2444 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    Calradia RPG - czyli czas na coś mocniejszego
    « dnia: Grudnia 06, 2012, 17:15:09 »
    Czołem,

jak widać ostatnio sporo osób nie ma czasu na pisanie dlatego też sesje takie nabierają coraz mniejszego pędu i powrócić do takiego trybu będą mogły jedynie podczas czasu wolnego bądź weekendu. Nie jest to jedyny powód założenia tego wątku, drugim jest trochę tak jakby przyspieszenie mnie (tego wątku) przez ten post...

Hmm Aharo, może w czasie poza walką, kiedy jakby nie ma jasno sprecyzowanych tur i rund, będziesz odpisywał w samych postach graczy, jak się "potoczyły ich losy"? Sam bym coś już napisał, ale nie wiem gdzie Mściwoja nogi poniosły :P

...dlatego właśnie pomyślałem nad stworzeniem nie działu poświęconego sesjom tylko całej gry osadzonej w realiach świata Mount&Blade - Calradia RPG. Uważam, że z początku nie miałby być to jakiś wielki projekt tylko po prostu stworzenie dogodnego miejsca dla tych którzy grają więcej i chcą się pobawić w to bardziej.

Ale co na początek:
    • stworzenie regulaminu obowiązującego we wszystkich misjach,
    • stworzenie działu poświęconego wyłącznie grze,
    • stworzenie systemu zamieszkania dla bohaterów,
    • utworzenie gildii dla graczy,
    • możliwość prowadzenia misji przez inne osoby nie należące do teamu,
    • utworzenie systemu który byłby przyjazny dla osób bardziej aktywnych i mniej aktywnych,
    • stworzenie mechaniki jeśli zajdzie taka potrzeba i będą odpowiednie chęci ze strony graczy.

I teraz przejdę tak naprawdę do sedna sprawy. Co o tym sądzicie? Czy będą chętne osoby na trochę bardziej rozbudowaną rozgrywkę? Prosiłbym o odpowiedzi na ten temat - mile widziane komentarze także od osób nie biorących udziału w aktualnej sesji.

Na wszystkie pytania dotyczące propozycji w razie czego odpowiem.

Pozdrawiam, Aharo

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Calradia RPG - czyli czas na coś mocniejszego
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 06, 2012, 17:52:49 »
    Sam próbowałem kiedyś razem ze znajomymi zrobić coś takiego (tylko w innym uniwersum) i powiem ci jedno, sporo z tym roboty. Czyli jak rozumiem: GM byłby tylko od walk? A wszystkim innym zajmowaliby się gracze? :)

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 06, 2012, 18:17:13 »
    cokolwiek to będzie jakkolwiek to będzie wyglądało będę brał udział
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 06, 2012, 19:09:21 »
    Sam próbowałem kiedyś razem ze znajomymi zrobić coś takiego (tylko w innym uniwersum) i powiem ci jedno, sporo z tym roboty. Czyli jak rozumiem: GM byłby tylko od walk? A wszystkim innym zajmowaliby się gracze? :)

Wiem właśnie, że jest z tym sporo roboty dlatego liczę, że namówię kolegów bądź kolegę jakiegoś by mi pomógł.

GM byłby tylko od walk i mam już pewien pomysł jak wprowadzić GM do bezpośredniej gry.

Offline Yugaron

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Slava!
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 06, 2012, 21:49:35 »
    Dołączam się.

"Cokolwiek, jakkolwiek, wezmę w tym udział" :)
    Oto już dzień wyroczny, dzień chwały się zbliża,
    Łuny wstaną nad tobą, jak dymy kadzielnic
    Ofiarnych – i dłoń polska podźwignie cię z niewoli krzyża,
    Już słychać brzęki broni z glinianych popielnic.

Z świętych gajów wychodzą prasłowiańskie Bogi,
    Pręży się moc i pomsta wśród mogił ukryta,
    Poprzez rugijskie wydmy, odrzańskie rozłogi
    Już rży, poczuwszy wolność, rumak Świętowita!

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 06, 2012, 22:16:54 »
    W razie czego masz mój wolny czas, wyobraźnię i zaangażowanie :) .

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 07, 2012, 00:33:22 »
    O takiej porze nie ogarniam do końca, o co chodzi, w każdym razie mógłbyś jakoś rozwinąć te punkty:
    • utworzenie gildii dla graczy,
    • możliwość prowadzenia misji przez inne osoby nie należące do teamu,
    • utworzenie systemu który byłby przyjazny dla osób bardziej aktywnych i mniej aktywnych,
    • stworzenie mechaniki jeśli zajdzie taka potrzeba i będą odpowiednie chęci ze strony graczy.
    a szczególnie 3 i 4?

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 07, 2012, 08:03:14 »
    O takiej porze nie ogarniam do końca, o co chodzi, w każdym razie mógłbyś jakoś rozwinąć te punkty:a szczególnie 3 i 4?

Utworzenie gildii dla graczy

Żeby nie zapeszyć z początku podam zwykły mały przykład, otóż mamy dwie gildie dajmy na to: Gildia Złodziei i Gildia Zabójców. Każdy gracz może dołączyć do jakiejś z gildii (nie musi) i po prostu gdy dołączy do tej pierwszej to będzie miał możliwość szkolenia się w kierunku Złodzieja. Po prostu w innych miejscach takowe szkolenie nie będzie możliwie, no i jeszcze pojawiają się unikatowe misje gildii.

Możliwość prowadzenia misji przez inne osoby nie należące do teamu

No tutaj chyba nie trzeba tłumaczyć bo chodzi o to, że jeśli ktoś będzie chciał poprowadzić wyprawę to pisze do mnie ja zatwierdzam i on ją prowadzi.

Utworzenie systemu który byłby przyjazny dla osób bardziej aktywnych i mniej aktywnych

Tego jeszcze do końca u siebie w głowie nie obmyśliłem, ale mniej więcej będzie chodziło o to, że gracz aktywny nie będzie wiele lepszy od tego który gra np. tylko w weekendy. Po prostu pewne misje będą dla takich weekendowców, a inne codzienne - coś w tym stylu.

Stworzenie mechaniki jeśli zajdzie taka potrzeba i będą odpowiednie chęci ze strony graczy

Chęci ze strony graczy, czyli jeśli pojawi się odpowiednia liczba chętnych osób do grania to wtedy zostanie stworzona mechanika (czyli zbiór zasad) samej gry, np. dostępne ciosy, występujący przeciwnicy itp. Nie będzie później wymagane by GM opisywał każdego wroga tylko po prostu podaj link do zasad i gracz sam sprawdza z kim ma do czynienia.

W razie jakichkolwiek jeszcze pytań to śmiało ;)

Offline Yugaron

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Slava!
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 07, 2012, 08:44:31 »
    Można by było wprowadzić każdą jednostkę z Mount and Blade, + kilka specjalnych i każdej nadać atak i obronę,
    (najlepiej jak jest parzysta liczba statystyk lub cech, i jak jest ich jak najmniej, wtedy najłatwiej jest obliczać modyfikatory do ataku)
    I po prostu, jeśli atak gracza mniejszy - mniejsza szansa na wygranie. Większy - większa, a jak równa to wiadomo.
    Kosztem kasy/czasu można zdobywać pojedyńcze punkty statystyk, albo w ogóle wprowadzić poziomy.

Oczywiście, to tylko sugestie :)
    Oto już dzień wyroczny, dzień chwały się zbliża,
    Łuny wstaną nad tobą, jak dymy kadzielnic
    Ofiarnych – i dłoń polska podźwignie cię z niewoli krzyża,
    Już słychać brzęki broni z glinianych popielnic.

Z świętych gajów wychodzą prasłowiańskie Bogi,
    Pręży się moc i pomsta wśród mogił ukryta,
    Poprzez rugijskie wydmy, odrzańskie rozłogi
    Już rży, poczuwszy wolność, rumak Świętowita!

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 07, 2012, 22:04:19 »
    Takie "rozłożenie" akcji na różne części wyjdzie na pewno na plus, niż jeden długi wątek, więc wszystko jest dla mnie fajne, tzn. kwestie techniczne, jakieś liczenie statystyk itp., mnie w ogóle nie interesują :P

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 07, 2012, 22:08:49 »
    Także powoli zabieram się za pracę.

Tak w ogóle panowie od sesji proszę odpisywać w temacie! ;)

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 07, 2012, 22:21:45 »
    moim zdaniem pomysł ze statami jest dobry, a przy wrogach będziesz dawał szacunkowe np.
    siła ciosu 3-5
    wytrzymałośc ???
    siła rzutu 1-5
    itd.
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 08, 2012, 09:11:45 »
    Ja w ,moich sesjach niemal zawsze korzystam z takowego generatora http://www.crpg.rk.edu.pl/w/p/generator-rzutu-komi/
     Oczywiści aby ich użyć muszą być jakieś statystyki,oraz zaufanie do MG ze ten nie będzie "kancił". Zresztą jaki miałby cel? Faworyzowanie gracza przez MG jest przekleństwem w grach fabularnych;/ 
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)