Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Cytaty  (Przeczytany 22773 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    Odp: Cytaty
    « Odpowiedź #60 dnia: Marca 02, 2015, 18:47:49 »
    "Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 30, 2015, 15:47:04 »
    Odświeżając trochę, polecam krótki, ale treściwy wywiad z Aleksandrem Tarnawskim, jednym z ostatnich żyjących Cichociemnych. Zwłaszcza zwolennikom Powstania Warszawskiego ;)

Wielu powstańców opowiadało o powstaniu warszawskim jako czymś najlepszym w ich życiu. Pan jakoś inaczej wspomina wojnę.
    Dla mnie powstanie warszawskie było zbrodnią. Wynikającą z nieuctwa dowódców, bo jakże można planować jakąś operację wojskową, nie biorąc pod uwagę kosztów i zysków. To nie do pomyślenia.

W czasie wojny też pan tak na to patrzył?
    Głównie wtedy. Do Warszawy wszedłem dzień po Rosjanach, 18 stycznia 1945 r. To, czego tam doświadczyłem, wystarczyło mi za wszystko. Jak tylko wyszedłem na lewy brzeg, to zobaczyłem wystającą z ziemi nogę w onucy. To pewnie był jakiś berlingowiec. A później głuche, puste, zrujnowane miasto. Na dachu, a w zasadzie tym, co było dachem, leżał wrak wypalonego bombowca. Coś okropnego.

Spotkał pan jakichś ludzi?
    Nikogo. Znalazłem jakąś mniej zrujnowaną kamienicę i wszedłem tam na piętro. Szukałem mieszkania z szybami, ale w żadnym nie było nawet kawałka całego szkła. W jednym z mieszkań znalazłem za to skrzynkę z węglem i rozpaliłem nim w piecu. Siedziałem całą noc w tym pustym mieszkaniu i patrzyłem na ruiny Warszawy.

Link do całego wywiadu:

http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/historia/1614695,1,rozmowa-z-aleksandrem-tarnawskim-cichociemnym.read

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 30, 2015, 17:06:32 »
    Gość ma o tym takie same zdanie jak ja. Ale Polacy wolą hołdować zbrodniarzom...
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 30, 2015, 17:44:51 »
    Gość ma o tym takie same zdanie jak ja. Ale Polacy wolą hołdować zbrodniarzom...
    O czym ty mówisz... Odróżniaj oddawanie szacunku poległym od gloryfikowania dowódców za mniej lub bardziej udane decyzje.

Offline jurdas

• Użytkownik
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #64 dnia: Maja 01, 2015, 02:15:21 »
    Bo co? Nazywam rzeczy po imieniu, a co o tym sądzisz, wiesz dobrze gdzie mam
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #65 dnia: Maja 01, 2015, 10:23:55 »
    Czyli Twoim zdaniem nie powinniśmy oddawać hołdu zabitym powstańcom?
    EDIT: Właściwie to OT się zrobił, byłbym wdzięczny gdyby ktoś to przeniósł tu: http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=15235.0. Dziękuję za uwagę i przepraszam za utrudnienia.
    « Ostatnia zmiana: Maja 01, 2015, 10:52:24 wysłana przez lllew »

Offline jurdas

• Użytkownik
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #66 dnia: Maja 01, 2015, 11:57:41 »
    A za co? Za to, że młodzi gówniarze rozpieprzyli całe miasto bez konkretnego powodu? Czy dzisiaj oddajemy hołd np. kibolom, gdy rozpieprzą pół dzielnicy? A warto zauważyć, że kibole przy "dzielnych" powstańcach to pikuś, bo u nich z reguły kończy się to na wybitych szybach w autach i kilku wyrwanych pachołkach i znakach

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #67 dnia: Maja 01, 2015, 18:30:29 »
    A za co? Za to, że młodzi gówniarze rozpieprzyli całe miasto bez konkretnego powodu?
    Wow. Stosując twój tok rozumowania można dojść do wniosku, że powinniśmy nienawidzić wojska II RP za to, że w 1939 broniło się, zamiast poddać, gdyż w konsekwencji dach nad głową straciła olbrzymia ilość mieszkańców polskich miast i wsi :P.

A wracając do tematu oto kilka z moich ulubionych cytatów:

Nie można przekuć cyny w żelazo, żeby nie wiem jak bić młotem, ale nie znaczy to jeszcze, że cyna jest bezużyteczna.~Jon Snow

Gdyby ludzie kochali pracę, ciągle jeszcze oraliby ziemię zakrzywionym kijem i nosili ciężary na plecach.~Elihan Feather

Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach - to klęska. ~ Józef Piłsudski

Wedle rzymskich historyków Pyrrus miał powiedzieć po bitwie do gratulujących mu sukcesu oficerów:
    "'Jeszcze jedno takie zwycięstwo i będę zgubiony'"

quidquid Latine dictum sit, altum videtur~ cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Kto chce coś zrobić, znajduje sposób, kto nic nie chce robić, znajduje wymówkę.~ przysłowie Arabskie

oraz trochę Niccollo Machiavellego

"Powszechna to wada ludzi nie pamiętać o burzy, gdy morze spokojne."

"Przeto najlepszą twierdzą, jaka być może, jest przychylność ludu; chociażbyś bowiem miał twierdze, nie ocalą cię one, jeżeli cię nienawidzi lud, bo gdy ten chwyci za broń, nie braknie nigdy cudzoziemców, którzy przyjdą mu z pomocą."

"Przypadek rządzi ponad połową naszych działań, a my kierujemy resztą."

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #68 dnia: Maja 01, 2015, 22:04:48 »
    Jak sobie ktoś ce porozmawiać o powstaniu, to jest już odpowiedni wątek o tym w tymże dziale, choć może mieć mylącą nazwę.
    ~huth

Offline jurdas

• Użytkownik
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #69 dnia: Maja 02, 2015, 19:20:50 »
    hubtus - nie mów o toku myślenia, kiedy nie masz pojęcia jak wygląda, bo wychodzenie na mądrzejszego niż jesteś kiepsko ci wychodzi. Akuart II RP miała podstawy do obrony kraju z każdej strony.

Co by wrócić do tematu(bodajże Napoleon, rozmawiając z carem rosyjskim, gdy zobaczył poharatanego grenadiera)
    - Co sądzisz, mój Panie, o ludziach którzy żyją mimo takich ran - Napoleon
    - A co sądzisz o tych, którzy je zadają - car.
    - Ci już nie żyją - grenadier po chwili ciszy.

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 20, 2015, 17:49:27 »
    "Nie liczy się wielkość statku, tylko ruchy fal" - zasłyszane od Roja podczas jego livestreamu z IEM 2014 bodajże ;)
    Pierwsza zasada każdej wojny - zabij, albo zostań zabity.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 20, 2015, 20:51:45 »
    O rany, mądrości jutuberów, do czego to doszło...

Offline Guzarow

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Master of Puppets
    « Odpowiedź #72 dnia: Czerwca 20, 2015, 20:58:32 »
    To znaczy, to dla mnie żadni bogowie nie są, ale akurat to zdanie mi utkwiło jakoś ;) a że topic taki tutaj adekwatny jest, to dodałem :D
    Pierwsza zasada każdej wojny - zabij, albo zostań zabity.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #73 dnia: Czerwca 21, 2015, 02:27:32 »
    I czego niby dotyczy?

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 21, 2015, 02:34:43 »
    Dla mnie najlepszy cytat jaki znam to słowa Seneki Młodszego - "Kto się boi jest niewolnikiem". Cytaty youtuberów to szit dla mnie, stąd nie ma sensu ich przytaczać.