Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: M&B i pamięć...  (Przeczytany 2171 razy)

Opis tematu: ...a raczej z jej błędnym wykrywaniem

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    M&B i pamięć...
    « dnia: Listopada 02, 2012, 21:52:29 »
    Witam!Ostatnio ponownie zainstalowałem M&B, ale zauważyłem, że na nowym sprzęcie spadła mi wydajność, powód?
    Porównuje tutaj sprzęt:
    AMD x4 3.2Ghz
    Geforce 260 GTX 1.7GBram
    4 GB ram 1066
    OS win Vista 32
    z
    AMD x6 2,8GHz
    Ati RAdeon 5800 series ~900MB
    8 GB ram 13..
    OS Win7 wydajność spadła o 2/3 (porównując Floris), przy czym w rgl_log zauważyłem, że M&B wykrywa 1GB.Nie mam wirusów, system jest nowy, nie mam zaśmieconego,oraz znam wszelkie niuanse w jaki sposób poprawić wydajność - nie działa

Pytanie.Czy jest jakiś sposób, aby M&B wykrywało więcej pamięci?W sterownikach nVidii miałem programik gdzie mogłem to wymusić, a teraz jest problem....
    Pozdrawiam!

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: M&B i pamięć...
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 03, 2012, 00:13:04 »
    spróbuj ustawić w rgl_config.txt (w moich dokumentach), render_buffer_size na 512(albo i więcej)
    Ale szczerze mówiąc dziwne to wykrywanie... to chodzi o RAM karty graficznej chyba?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 03, 2012, 10:47:37 »
    Cześć Huth!
    nie może być graficznej, bo graficznej nawet tyle nie mam....Poza tym, na poprzedniej konfiguracji było zawsze 4096, czyli tyle ile było...

Wiesz, co??Odpaliłem rgl_config, wiesz ile wynosi buffer?15 :O
    Polecasz zmienić na 512?Masz odnośnie tego jakieś wskazówki, czym się kierować, aby dobrać najkorzystniejszą wartość?
    a tak w ogóle, to do jakiej opcji w menu odnosi się wartość "realistic headshots"...o dziwo miałem ją wyłączoną....
    Pozdrawiam!

Offline huth

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 03, 2012, 11:56:47 »
    Aha, bo ja zrozumiałem tę rozpiskę sprzętu na odwrót...
    to 512 wziąłem z jakichś instrukcji dotyczących Brytenwaldy, na TW w dziale na pewno o tym gdzieś jest.
    Ale na pewno tylko WB nie rozpoznaje więcej RAMu? Nie jest tak w całym systemie?

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 03, 2012, 12:00:02 »
    Ilość wykrywanego RAM zależy od tego, ilu bitowy masz system ;)
    Ja dla przykładu, mam teoretycznie 4GB, a jako że mam 32 bitowego XP to wykrywa tylko 3,25 - 3,50 GB RAMu.
    Powinieneś zainstalować sobie 64 bitową 7 ;)
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 03, 2012, 15:11:33 »
    Ilość wykrywanego RAM zależy od tego, ilu bitowy masz system ;)
    Ja dla przykładu, mam teoretycznie 4GB, a jako że mam 32 bitowego XP to wykrywa tylko 3,25 - 3,50 GB RAMu.
    Powinieneś zainstalować sobie 64 bitową 7 ;)
    kurna...myślałem, że napisałem, że ta 7ka to 64bit...m.in dlatego przy viscie napisałem 32.

Jeżeli chodzi o zmianę wartości na 521.Pamięć skoczyła na 4095/4096, tak więc jest pewna poprawa...ale w przypadku procentowej wydajności sprzętu widniejącej w menu,nadal bez zmian...pozostaje 43%.Z tym, że nie zauważyłem problemów z działaniem moda(nie licząc CTD przy zaawansowanych turniejach)...Rozegrałem kilka mniejszych walk na floris i wszystko działa bez zarzutu...ani jednej ścinki, itp....niestety na tą chwilę nie jestem w stanie rzucić się na coś większego(ograniczenia fabularne)

Huth, system wykrywa 8GB RAM.Specjalnie dokupowałem dwie identyczne kości, aby uniknąć takich problemów, ale niestety, wszystkiego nie da się przewidzieć....

Offline huth

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 03, 2012, 16:37:09 »
    hmm teraz w google'u coś tam poszukałem i ludzie mieli już taki problem, tu jest nawet poświęcony temu wątek: http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=237980.0  a tu też się o tym toczy dyskusja, ale nie wiem czy do czegoś tam doszli :P : http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,226189.30.html

w sumie to nie spodziewałem się, że ta zmiana w rgl_config pomoże :P Może jak teraz dasz na 768 albo 1024 to będzie jeszcze lepiej?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 03, 2012, 17:14:26 »
    Widziałem bardzo podobny temat, ale tam nie znaleziono rozwiązania...Druga rzecz...jeżeli w nowym pliku kolesiowi wykryło 4095 mając win764 i 8GBram i uznał to za ok, to sam już zwątpiłem ile powinno być....

Zobaczę czy zwiększenie tej wartości coś da, ale jak nie to dam sobie spokój...ważne, że M&B chodzi :D

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 04, 2012, 01:03:29 »
    Skoro masz 32 bitową viste to normalne że nie wykrywa RAMu normalnie.
    Czy masz w końcu 64 bitową siódemkę?
    Jeśli 64 bitową siódemkę, to zainstaluj sobie 128 bitową ;)
    Z vistą (o ile masz, nie rozumiem już...) tak samo.

PS: Żeby nie było, nie ma czegoś takiego jak 128 bitowa siódemka :D
    « Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2012, 17:43:20 wysłana przez Rapodegustator »
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline akłosrakło

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 05, 2012, 15:55:59 »
    @UP Ahahahhaha, ale żartowniś się znalazł...
    To że system 32 bitowy wykrywa max 4GB pamięci wynika z maksymalnej ilości pamięci adresowalnej, np. 512 MB pamięci graficznej więc nawet gdy mamy 32GB ramu to wykryje jedynie 3,5GB+500MB pamięci graficznej.
    Wgl. nie wiem dlaczego autor tematu martwi się szacowaną wydajnością procentową skoro np. mi pokazuje 52%, a mam Vsynca na 120FPS.
    @top Ale z procesorem wdupczyłeś...miałeś wcześniej phenoma? Jeżeli tak to FXy są wolniejsze od starszych braci przy tych samych zegarach, po raz kolejny gratuluję AMD architektury :D

PS M&B Warband używa tylko 2 rdzeni/2 wątków, więc choćbyś miał miliard rdzeni to i tak jeden dopracowany nawet o niższym taktowaniu będzie lepszy.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 20, 2012, 18:20:47 »
    Na podstawie czego twierdzisz, że ma FXa? Mi to wygląda na Phenoma II X6 1055T. FXy mają wysokie taktowanie, a nie 2.8 :P