Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaką nazwę powinien nosić mod po cofnięciu o jeden wiek? (Ankieta głosowania do dnia 07.10.12r. godz 12:00)

Wiek Wojen
    5 (26.3%)
    Złoty Wiek
    8 (42.1%)
    Odrodzenie
    1 (5.3%)
    Renesans
    3 (15.8%)
    Wiek Smuty (for Warband)
    0 (0%)
    Rewolucja Rzeczypospolitej XVI wieku
    2 (10.5%)

Głosów w sumie: 19

Autor Wątek: [SP]Złoty Wiek 1569 r.  (Przeczytany 5865 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Barok 1635 -1656
    « Odpowiedź #60 dnia: Listopada 04, 2012, 20:21:41 »
    Takie pojęcie mam, chodziło mi bardziej o foteczki i ryciny, bo to jest ciekawy okres, poprzedzający XVII wiek, ma więc zapewne "prototypy" znanych wtedy rozwiązań.
    Wujek google to kiepskie źródło na temat uzbrojenia i jednostek danego czasu. pełno tam mroczków.
    Sława!

Offline sabatonsky

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #61 dnia: Listopada 04, 2012, 20:36:59 »
    no o foteczki i ryciny będzie ciężko... nie wiem jak z prototypami. poszukam gdzieś, popatrze. może cos znajde :)

Offline Gervoh

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -7
    « Odpowiedź #62 dnia: Listopada 04, 2012, 20:59:43 »
    Wtracajac sie do tematu uzbrojen :)

- Szukalem w wujku google ale nic rzeczywiscie nie znalazlem, ale potem poszukalem encyklopedii no i gdy ja znalazlem wyszukalem XVI w. I jest dosc sporo opisane o uzbrojeniu i foteczki takze sa, wiec ten problem mamy juz rozwiazany jutro jesli ktos jest chetny zrobie zdj i wam podrzuce :) Natomiast ani w wujku ani w ency nie moge znalesc uzbrojenia naszej husarii moglby ktos poszukac? Ulatwilo by mi yo sprawe poniewaz jestem na telefonie.

Pozdrawiam!

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #63 dnia: Listopada 04, 2012, 21:10:43 »
    Najwięcej informacji znajdziesz szukając konkretnych bitew np. Orsza lub Obertyn.
    Co do rycin to polecam obraz Bitwa pod Orszą
    (click to show/hide)
    Co do husarii to przez większość 16tego wieku husaria nie była jeszcze główna siła uderzeniowa. Przez większość wieku trzon armii stanowili zaciężni kopijnicy i ciężka piechota polskiego typu (zbroje kopijnicze). Dopiero Batory zreformował husarie i wprowadził piechotę typu węgierskiego.

"There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline sabatonsky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Listopada 05, 2012, 14:55:29 »
    husaria miała długie kopie 5m, szable i koncerz.... chyba też pistolety, ale nie wiem.

a co do zbroi... szyszak, kirys, nagolenniki.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #65 dnia: Listopada 05, 2012, 15:27:50 »
    husaria miała długie kopie 5m, szable i koncerz.... chyba też pistolety, ale nie wiem.

a co do zbroi... szyszak, kirys, nagolenniki.
    Nie mieszaj chłopakowi, to nie ta epoka. W czasach przed Batorym standardem dla husarii był pancerze (nie mylić ze zbroja) i Rackie tarcze. Uzbrojenie husarzy oznaczano w rejestrach początkowymi literami: p. t. d. p. (pancerz, tarcza, drzewo, przyłbica).

"Ze słów Lubienieckiego wypada wnosić, że Batory przekształcił naprzód jazdę, która mu służyła pod Gdańskiem i otrzymała potem nazwę Gwardyi królewskiej, na takich usarzy, jakimi opisują ich pisarze z XVII wieku i na tę modłę przeobrazili się wszyscy husarze. Mówię stopniowo, gdyż nie było rzeczą łatwą przebrać wszystkich żołniwrzy w zbroje czyli kirysy. Potwierdza się to i tem, że jwszcze w roku 1589 tylko niektóre roty, jak: Urowieckiego 200 koni, Adama Prusinowskiego 100, Carlińskiego 20 i Dobrzynieckiego pobierały żołd wyższy po 18 zł.; wszystkie inne roty otrzymywały po 15 zł. na kwartał.

Podstawę więc jazdy Batorego stanowili dawni husarze p.p.t.d., którym płacono 15 zł., gdy gwardia pobierała po 18 zł. na kwartał"
    "Historya jazdy polskiej", Konstanty Górski
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline sabatonsky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Listopada 05, 2012, 18:19:47 »
    a no to sorki. chyba że tak.....

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Listopada 05, 2012, 22:12:18 »
    Chyba jednak sabatonsky nie powinien zostać konsultantem ;)
    Tematyka trudna i obawiam się że mało atrakcyjna. Legenda narodziła się dopiero w XVII wieku.
    W jakiej kolejności chcesz podejść do całości? Najpierw modele uzbrojenia, potem architektura?
    Sława!

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #68 dnia: Listopada 05, 2012, 22:37:08 »
    Jeśli planujesz zrobić najpierw architekturę to radzę zmienić plany. O ile jeszcze brak nowych scen można od biedy wybaczyć to husarze latających w łaszkach z Native'a będą ciężsi do wytrzymania ;)
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Gervoh

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Listopada 05, 2012, 22:41:27 »
    Najpierw modele potem architektura . :) Mam prośbę do udzielających się tutaj. :)

- Niech ktoś nagra mi dźwięk wystrzału broni palnej (strzelby) tylko taki fajny i podeśle jak może, bo nie chcę zapożyczać od innych modów. W przeciwnej sytuacji będę musiał.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Listopada 05, 2012, 22:51:31 »
    http://opengameart.org/ Pełno dźwięków i przeróżnego stuffu przydatnego do tworzenia gier/modów.
    Mój profil: http://opengameart.org/users/leinnan
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline sabatonsky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Listopada 06, 2012, 18:37:55 »
    Chyba jednak sabatonsky nie powinien zostać konsultantem ;)
    Tematyka trudna i obawiam się że mało atrakcyjna. Legenda narodziła się dopiero w XVII wieku.
    W jakiej kolejności chcesz podejść do całości? Najpierw modele uzbrojenia, potem architektura?
    '

DAM RADE! :D

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Listopada 06, 2012, 19:13:58 »
    Z całym szacunkiem, ale nie. Z twoich wypowiedzi wynika że wiesz tyle o tym temacie co każdy człowiek mający styczność z historią. Do moda przydałby się ktoś kto będzie rzucał materiałami z rękawa, a nie szukał ich. Tym bardziej że źródła rysowane trzeba przeanalizować, nie przenosić od razu do moda. Obrazy tworzyli artyści, często nie mający styczności z wojnami, rysowali "jak im się wydawało" :-)
    Sława!

Offline Gervoh

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #73 dnia: Listopada 06, 2012, 21:26:32 »
    Pytanie do Blitzwing i Rybopiotr ponieważ najwięcej się Tu udzielacie...

Byli byście zainteresowani jakąś pracą nad modem (dajcie jakieś propozycje co byście mogli robić) Bo nie zaprzecze że swoimi postami pomagacie mi w robieniu moda..

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Listopada 06, 2012, 21:57:36 »
    Ja nie.