Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Problem z grafiką przy mocnym komputerze i wysoką ilością fps. Proszę o pomoc.  (Przeczytany 2673 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline domokrazca

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Witam.

Napotkałem dziwny i niezrozumiały dla mnie problem z wyświetlaniem grafiki i mam nadzieje, że ktoś spotkał się z tym samym i zna rozwiązanie problemu. Po wymianie komputera na mocniejszy i ustawieniu bitwy na większą ilość jednostek gra się przycina mimo dużej ilości klatek na sekundę. Gra nie laguje jak przy spadku fps tylko co krótki regularny odstęp czasu występuje małe przycięcie i znacznie psuję grę. Problem występuje tylko w bitwie.

Komputer jakim dysponuję to:
    Procesor: INTEL CORE i5-2500K - 3.30 GHz, turbo 3.70 GHz, #4/4, 6 MB, 95W, BOX, s-1155
    Płyta główna: ASROCK Z68 PRO3 GEN3 - ATX, Z68, 4x DDR3, RAID, VGA, DVI, HDMI, S-1155 (
    Pamięć RAM: DDR3 KINGSTON - 8 GB / 1600 (2x 4 GB), CL9, HyperX Genesis Grey
    Dysk Twardy: WD 1 TB, 32 MB, 7200 obr., 3.5", SATA3 - WD10EALX
    Karta Graficzna: PCIex GIGABYTE HD 7850 2048 MB DDR5, 256 bit, DVI, HDMI, D-PORT - GV-R785OC-2GD  (w 3DMark 11 ~10% szybsza od referencyjnej)

Częstotliwość przycinania się jest tym większa im więcej jednostek na mapie.

Dla przykładu:
    przy ustawieniu na 500 jednostek na mapie było rzeczywistych  406 jednostek i średnio było 60fps i min 43 fps przy największej zadymie i sporadycznie,
    przy ustawieniu na 400 jednostek na mapie było rzeczywistych  326 jednostek i średnio było 70fps i min 49 fps przy największej zadymie i sporadycznie,
    przy ustawieniu na 300 jednostek na mapie było rzeczywistych  246 jednostek i średnio było ponad 100fps i min 81 fps.

Nawet przy 300 jednostkach przycięcie się zdarzało chociaż już co jakieś 5-7sek.

Komputer  jest w pełni sprawny i może nie jest to najmocniejszy sprzęt jaki można złożyć, ale na pewno jest powyżej średniej i radzi sobie w ultra nawet z najnowszymi tytułami jak BF3 bez żadnych problemów i dziwi mnie, że tylko z Warbandem jest problem. Gra jest oryginalna, korzystam z Win 7 64bit i sterowniki grafiki są zaktualizowane.

Zmiana ustawień grafiki na niższe, rozdzielczości  i na dx7 i włączenie synchronizacji pionowej nic nie pomogło. Możliwe, że coś przeoczyłem. Nawet sprawdziłem grę na innym monitorze.

Przy ustawieniu na 500 jednostek cpu i gpu specjalnie się nie wysilają i pracują w normalnej temperaturze.

Wydaje mi się, że spróbowałem wszystkiego żeby rozwiązać problem i nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

Jeśli ktoś jest mi w stanie pomóc to byłbym wdzięczny bo uwielbiam latać z mieczem w M&B i żaden nowy tytuł nie jest mi w stanie zastąpić tej rozrywki.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    Ehh, była o tym już kilka razy mowy, ale odświeżę:
    Wszystkie M&B, bez wyjątku, są zrobione na XP. Może tak nie pisze, ale jak będziesz miał inny system niż XP, to będziesz miał problemy typu przycinanie, crashe itp.

Możliwe też, że podkręcałeś nawet nieco procesor. Uwierz mi, że takie czynności nie raz mogą doprowadzić właśnie do takich dziwactw. Pomijając że psuje to komputer.

Jednak najbardziej jawnym problemem jest system - jeśli chcesz się pozbyć problemu to wywal 7 a zainstaluj se XPka. Najlepiej 64 bitowego, ale 32 powinien wystarczyć.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline domokrazca

• Użytkownik
    Odp: Problem z grafiką przy mocnym komputerze i wysoką ilością fps. Proszę o pomoc.
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 01, 2012, 20:51:19 »
    Gdybym znalazł rozwiązanie to oczywistym jest, że nie zakładałbym nowego tematu..
    Procesor i grafiką są na standardowych ustawieniach.
    Wyrzucenie systemu win 7 64 bit przy nowym kompie to żadne rozwiązanie. Ponadto  dzisiaj większość sprzedawanych nowych komputerów chodzi na takim systemie, więc twórcy Warbanda powinni zrobić jakąś łatkę czy coś żeby działało poprawnie.
    Zauważyłem, że sprawa jest o tyle dziwna, że przy własnej bitwie ustawionej po 200 jednostek nie ma żadnego nawet najmniejszego przycięcia. Problem pojawia się tylko w kampanii korzystając  battle size changer, czy zmieniając wartość w rgl config.
    Na pewno musi być jakieś rozwiązanie skoro we własnej bitwie nic się nie dzieje, a problem występuje tylko w kampanii. Jak ktoś zna jakieś sensowne rozwiązanie problemu  to proszę o pomoc.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    Odp: Problem z grafiką przy mocnym komputerze i wysoką ilością fps. Proszę o pomoc.
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 01, 2012, 22:09:48 »
    Mam jeszcze jeden pomysł: Zasilacz.
    Jeśli jest on zbyt słaby (500W na taki komputer to może być mało wystarczalne) to w sumie nic dziwnego, że co kilka sekund są ścinki.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline domokrazca

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 02, 2012, 13:21:36 »
    Zasilacz: OCZ ModXStream-Pro - 600 W, PFC, modularny, 27 dB
    Zasilacz jest przewidziany do OC i przy tak niskich zużyciach prądu radka 7850 zasilacz ten jest mocno nad to co ten zestaw jest w stanie pobrać nawet przy maksymalnym obciążeniu.
    Zdziwiło mnie, że w bitwie 400 jednostek nie sprawia problemów, a w kampanii przy korzystaniu z moda czy zmianie w rgl config problem się pojawia.  Skoro w bitwie śmiga to tu też musi się dać jakoś rozwiązać sprawę, ale za cholerę nie mam pojęcia jak. W desperacji próbowałem defragmentacji, ccleenerem poczyścić i nawet formata i nowej instalacji systemu, ale nic nie pomogło. Zresztą to jedyna gra i jedyny problem jaki mam z tym kompem, a prę nowych i starszych tytułów już przerobiłem. Kurde uwielbiałem tą grę nawet na początku jak wyglądała i działała jak beta, dalej uwielbiam mimo wielu błędów, ale gra na 150 jednostek odpada, bo za łatwa i nudna się robi. Jak ktoś zna rozwiązanie, albo ma jakiś pomysł to będę wdzięczny za pomoc.