Witam.
Napotkałem dziwny i niezrozumiały dla mnie problem z wyświetlaniem grafiki i mam nadzieje, że ktoś spotkał się z tym samym i zna rozwiązanie problemu. Po wymianie komputera na mocniejszy i ustawieniu bitwy na większą ilość jednostek gra się przycina mimo dużej ilości klatek na sekundę. Gra nie laguje jak przy spadku fps tylko co krótki regularny odstęp czasu występuje małe przycięcie i znacznie psuję grę. Problem występuje tylko w bitwie.
Komputer jakim dysponuję to:
Procesor: INTEL CORE i5-2500K - 3.30 GHz, turbo 3.70 GHz, #4/4, 6 MB, 95W, BOX, s-1155
Płyta główna: ASROCK Z68 PRO3 GEN3 - ATX, Z68, 4x DDR3, RAID, VGA, DVI, HDMI, S-1155 (
Pamięć RAM: DDR3 KINGSTON - 8 GB / 1600 (2x 4 GB), CL9, HyperX Genesis Grey
Dysk Twardy: WD 1 TB, 32 MB, 7200 obr., 3.5", SATA3 - WD10EALX
Karta Graficzna: PCIex GIGABYTE HD 7850 2048 MB DDR5, 256 bit, DVI, HDMI, D-PORT - GV-R785OC-2GD (w 3DMark 11 ~10% szybsza od referencyjnej)
Częstotliwość przycinania się jest tym większa im więcej jednostek na mapie.
Dla przykładu:
przy ustawieniu na 500 jednostek na mapie było rzeczywistych 406 jednostek i średnio było 60fps i min 43 fps przy największej zadymie i sporadycznie,
przy ustawieniu na 400 jednostek na mapie było rzeczywistych 326 jednostek i średnio było 70fps i min 49 fps przy największej zadymie i sporadycznie,
przy ustawieniu na 300 jednostek na mapie było rzeczywistych 246 jednostek i średnio było ponad 100fps i min 81 fps.
Nawet przy 300 jednostkach przycięcie się zdarzało chociaż już co jakieś 5-7sek.
Komputer jest w pełni sprawny i może nie jest to najmocniejszy sprzęt jaki można złożyć, ale na pewno jest powyżej średniej i radzi sobie w ultra nawet z najnowszymi tytułami jak BF3 bez żadnych problemów i dziwi mnie, że tylko z Warbandem jest problem. Gra jest oryginalna, korzystam z Win 7 64bit i sterowniki grafiki są zaktualizowane.
Zmiana ustawień grafiki na niższe, rozdzielczości i na dx7 i włączenie synchronizacji pionowej nic nie pomogło. Możliwe, że coś przeoczyłem. Nawet sprawdziłem grę na innym monitorze.
Przy ustawieniu na 500 jednostek cpu i gpu specjalnie się nie wysilają i pracują w normalnej temperaturze.
Wydaje mi się, że spróbowałem wszystkiego żeby rozwiązać problem i nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Jeśli ktoś jest mi w stanie pomóc to byłbym wdzięczny bo uwielbiam latać z mieczem w M&B i żaden nowy tytuł nie jest mi w stanie zastąpić tej rozrywki.