Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prędkość armi  (Przeczytany 3709 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Prędkość armi
    « dnia: Września 04, 2008, 10:03:17 »
    Dziwi mnie pewien mankament w grze, otóz gram khergitami czyli jeźdźcami bez wyjątku a moja prędkość na mapie z 40 ludzmi jest równa prędkośći 40 osobowej armi piechociarzy(sprawdziłem to rekrutująć 40 nordów)nordowie do tego dzwigają ciężki ekwipunek więc powinni być wolniejsi przyjanmniej 2 razy. I jeszcze to, bandyci stepowi w ilości 20 są szybsi niż 20 korsarzy a w armiach tego niema, czyżby piechota jeźdźiła autobusami po mapie ;-), powinni rozwiązać ten mankament w wersji 1.0

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    Odp: Prędkość armi
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 04, 2008, 15:41:40 »
    Jest umiejętność o nazwie pathfinding i od niej zależy szybkość poruszania się po mapie... mogłeś to w FAQ napisać :)
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline yaey

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 29, 2008, 17:07:01 »
    A co z konnicą w ekwipunku? W jakim stopniu dodatkowe konie zwiększają mobilność? Jest jakiś przelicznik?

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • 5'nizza
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 29, 2008, 18:22:10 »
    Na pewno jest, ale zwykłemu graczowi nie jest dane o tym wiedzieć. Po prostu konie w party dodają prędkość. Proste i nie trzeba nad tym dyskutować.
    °°° Gras Porasta Mury Mego Miasta, Nielegalna Plantacja Zielonego Chwasta °°°

" Una mors est tragoedia, milia sunt numeratio. " Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili

Offline yaey

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 29, 2008, 21:33:22 »
    Na pewno jest, ale zwykłemu graczowi nie jest dane o tym wiedzieć. Po prostu konie w party dodają prędkość. Proste i nie trzeba nad tym dyskutować.
    Po to jest forum, żeby właśnie dyskutować.
    Zakładam, że może być zależność ilościowa i wagowa. Więc czym więcej rzeczy, i cięższych rzeczy, tym i koni przydaje się więcej.

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • 5'nizza
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 30, 2008, 21:06:14 »
    Nie czaję. Nigdzie nie zdobędziesz reguły/recepty na szybkość armii. Nikt nie jest w stanie Ci tego przedstawić. Wszystko jest umowne. Co do ciężaru ekwipunku to owszem, wpływa na szybkość poruszania się Twojego bohatera, ale tylko walczącego pieszo. Dosiadając wierzchowca nie masz już na to wpływu, aspekt szybkości przechodzi na samego konika. Chociaż biorę pod uwagę, że mogę się mylić. Byś może Twoja waga wpływa na obciążenie zwierzaka, a co za tym idzie na ostateczną szybkość. Z resztą kogo to obchodzi. Siekaj i nie zastanawiaj się takimi rzeczami. Już szybkość na mapie strategicznej jest o wiele ważniejsza, ale odpowiedź na to pytanie już odemnie uzyskałeś.

" Una mors est tragoedia, milia sunt numeratio. " Iosif Wissarionowicz Dżugaszwili

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 01, 2008, 09:14:43 »
    Wczoraj zauważyłem że przy znajdowaniu ścieżek na poziomie 5(deshavi), wyskoim morale, 235 reputacji i armi 80 chłopa( 71 pieszych, 9 łącznie ze mną konnych) moja prędkość wynosi 5,3 i doganiam spokojnie armie khergitów po 50 wojaków a oni maja głownie jeźdźców oprócz najniższego szczebla, podobno prędkość armi określa najwolniejszy;)...a ciężar liczy sie również na koniu, chodzi tu głównie o jego przyspieszenie, zwrotność, w zbroi płytowej koń z jeźdźcem ma o wiele mniejsze "osiągi" niź "goły" jeździec na koniu

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • 5'nizza
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 01, 2008, 21:07:46 »
    Raczej wątpię w to, iż najsłabsze ogniwo decyduje o szybkości całego PARTY. Piszesz, że Deshavi posiada 5 level w poszukiwaniu ścieżek, więc czemu się tu dziwić? +15% do szybkości.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 02, 2008, 09:10:21 »
    Najlepsze jest to że czy pełna armia czy tylko ja z moimi 8 kompanami mamy praktycznie taką samą prędkość na mapie, czyli około 5,5 ,a tacy stepowi bandyci np mają 7,1, i jak tu ich dogonić ? ;-)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #9 dnia: Października 02, 2008, 09:33:43 »
    Ja z moimi 9 kompanami mam prędkość rzędu 8,6. Wszyscy oczywiście są konno.

Jeśli któryś z Twoich ludzi jest pieszo, albo masz pełen ekwipunek zapchany towarami, to się nie dziw, że armia ślimaczy.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Października 02, 2008, 10:32:14 »
    Wszyscy są konno, ale ciężaru rzeczy w ekwipunku nie brałem pod uwagę, mam zarządzanie ekwipunkiem na 4 więc trochę się tego zawsze uzbiera, z tego wynika że w pościg za wrogiem trzeba się uadwać bez bagażu, sprawdzę jeszcze czy juczne konie poprawiają coś w tej dziedzinie. 

Offline Arathorn

• Użytkownik
    • 5'nizza
    « Odpowiedź #11 dnia: Października 02, 2008, 17:31:06 »
    Na pewno, bo ich szybkość jest większa. Jak wieziesz ze sobą pełno towarów i jedzenia to się nie dziw. Bosze ...

Offline yaey

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Października 03, 2008, 18:30:48 »
    Messer, i jak testy z jucznymi końmi? Bo ja właśnie też co do nich się zastanawiałem, czy aby nie byłyby najlepsze.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #13 dnia: Października 03, 2008, 19:25:06 »
    Wątpię by to miało jakikolwiek wpływ. A nawet jeśli, to minimalny. Na logikę - juczny koń obładowany towarami nie popędzi galopem. Khergickie karawany przecież też nie zasuwają po mapie z nie wiadomo jaką prędkością.

Edit: A jednak konie w ekwipunku dodają mały bonus do prędkości. Im szybsze konie, tym lepiej, więc darujcie sobie juczne. Mój 10-cio osobowy oddział konnych, z szukaniem ścieżek na 6 i ekwipunkiem w połowie wyładowanym towarami handlowymi osiągał predkość 6.4. Po dodaniu 4 dobrych koni było już tego 7.0. Później bonus stopniowo malał, więc tak ze 4-6 szybkich koni to chyba rozwiązanie optymalne. Nie wiem jak to wygląda przy większych armiach, złożonych także z piechurów.
    « Ostatnia zmiana: Października 04, 2008, 00:22:19 wysłana przez Daedalus »

Offline yaey

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Października 04, 2008, 00:03:30 »
    Mnie jeszcze ciekawi jak się ma do tego skill powiększający inventory u członków drużyny. Bodajże Katrin ma go aż na 7, więc pewnie nie dość, że znacząco zmniejsza łupy drużyny, to jeszcze ją spowalnia.

A co do koni, rącze rumaki są szybkie i relatywnie tanie, więc można ich nabyć taką ilość.