Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prawowity król  (Przeczytany 2723 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PrzeMIX

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Prawowity król
    « dnia: Września 17, 2012, 18:18:26 »
    Witam mam problem z swoim królestwem. Bedąc u swardi zgromadzilem nie mała armie, zrezygnowałem z wasalstwa i zaczołem podbój jako własne państwo podbiłem sporo zamkow i miast ale zobaczyłem 1 problem mniejsza z tym ze nie mialem wasali bo do tego trzeba poprostu miec dobre stosunki z lordami ale nie mogłem zawrzeć zadnego sojuszu 2 krolestwa zaczely ze mna wojne a gdy pytam ich krola albo wysylam poprzez marszałka posłańców do króli zaden nie chce zawrzeć sojuszu mowia ze nie mam praw do tych ziem i nie zawrą ze mną sojuszu. Pamietam ze przy przejeciu 1 miasta pisalo mi ze teraz mam swoje krolestwo jestem monarchą ale zeby być prawowitym krolem musze chyba miec lordow jako wasali albo ozenic sie z córką jednego z króli. W tym problem ze mam juz zone jest moim ministrem jak mam to zrobić zeby moc zawierać sojusze mam mase miast i zamków wszystko jest pod moją władzą prawie bez obrony a caly czas mnie najezdzaja nie mam czasu poprawiac stosunkow czy zebrać wojsk zeby wstaić ich na obrone bo latam od miasta do miasta i sie bronie...

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    Odp: Prawowity król
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 17, 2012, 18:32:54 »
    Nie da się... A może nawet by się kiedyś dało, ale tak to już jest. W Calradii żaden król nie uzna twojego prawa do tronu, choćbyś miał go 1 000 000.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline bezlitosny

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    • Król Wikingów
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 17, 2012, 19:04:12 »
    żeby móc normalnie rozwijać własne królestwo musisz mieć lordów a jak nie potrafisz kogoś zmusić do zdrady to szukaj towarzyszy po karczmach i spytaj się ich czy chcą lenno jak dasz tej osobie lenno nie bedzie w twojej armi ( drużynie ) tylko zamieni się w lorda np z alayena do lorda alayena, żeby podpisać sojusz musisz mieć więcej jak 20 pkt panowania

aby dołączył do cb lord zaproponuj mu lenno i jak najszybciej mu je daj jeżeli lord cie nie lubi nie przekonasz go musisz mieć stosunki z nim min -5
    Veagirskie strzały nie dadzą rady mnie zatrzymać

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 17, 2012, 19:42:07 »
    PrzeMIX, jak chcesz dokładny rozwój królestwa krok po kroku to do cholery jest opcja "szukaj". Zachęcam do skorzystania.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline PrzeMIX

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 17, 2012, 20:39:44 »
    Zawsze najpierw szukam ale niestety nie znalazłem :) prosze nie osądzaj mnie o takie coś ;)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 17, 2012, 20:58:07 »
    Ehh, no to może tak:
    Jak już jesteś królem to spróbuj wysłać emisariusza do jakiegoś królestwa o średniej potędze w sprawie złożenia hołdu lennego. Zbalansuj sobie je pod względem przegrywanych wojen, terytoriów itp. (polecam Vaegirów, o ile nie przegrywają nic). Po tym jak już złożysz przysięgę zostaniesz wasalem tego kraju.

I zaczynamy wszystko od nowa: grasz z tym państwem aż nie wbijesz sobie dość potężnej armii, nie ustawisz się z kasą (w tym celu na prawo i lewo kombinujemy faktorie) i żyjemy z tego. Jednocześnie non-stop walczymy, a lordów (królów też jak nie masz dobrego garnizonu i wieży więziennej) wypuszczamy wolno. Relacje na +, a twa przyszłość kwitnie, bo jak już za rok czy dwa ruszysz z królestwem to będziesz:
    - Ustawiony w bezwzględne wsparcie (z wieloma lordami winieneś mieć relacje +100, po czym dając mu 1 zamek i 1 wieś, lub 1 miasto i rozporządzając tym słusznie w dalszą stronę, będziesz mieć wiernego wasala z którym stale będziesz mieć te relacje. To teraz wystarczy takich 3 jak już wbijesz królestwo i jesteś pro)
    - Ustawiony w kupę stałych zysków, do czego dochodzi pewnie zebranych przynajmniej 100 000 denarów
    - Doświadczony
    - I naturalnie obstawiony po uszy w armię utrzymywaną przez faktorię.

Na przyszłość: Jak się ustawić w bezwzględnym procesie tworzenia królestwa? Pewnie masz z 1 dobrze kwitnące miasto, może i zamek nawet, ale miasto z minimum 300 dobrymi (naprawdę DOBRYMI) ludźmi.
    I zdobywasz jakąś twierdzę czy miasto, zawsze stawiasz porządny garnizon od razu (potem może być za późno, lepiej dmuchać na zimne) aż król cie w końcu oleje i nie da. Wtedy cofasz przysięgę, zabierasz co twoje i zaczynasz w zajebistym stylu jak ja zacząłem :D

Tak ja zacząłem grając w to pierwszy raz. Pamiętaj, nie ma się co spieszyć, i wykorzystaj ten poradnik. Inaczej będziesz mieć problemy jak każdy: relacje z lordami na -90.

Offline PrzeMIX

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 17, 2012, 21:13:10 »
    Myslałem nad tym ale z tego co wiem jezeli odchodzi sie od wasalstwa to traci się lenna a twoje wojska w wiosce zostają w byłej frakcji -_-

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 17, 2012, 21:25:51 »
    Żyje na świecie z kretynami...
    Przeczytaj to jeszcze raz. Jak poprosisz o zamek/miasto, a on wyśle ci 900 denarów to masz opcje zbuntowania się, zachowując przy tym wszystkie lenna.

Offline PrzeMIX

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 17, 2012, 21:31:03 »
    Gdzies wyczytałem ze niby w warband sie tak nie da dlatego sie dopytuje wiem ze w zwykłym M & B sie dało

Offline Lother

• Użytkownik
    • Piwa: -5
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 18, 2012, 14:06:49 »
    Taka opcja istnieje.
    Podbijasz zamek, prosisz o niego, przychodzi posłaniec, król odmawia, naciskać opcję, że nie chcesz służyć temu królowi i przy tym zachowujesz dotychczas podbije lenna i to o które prosisz.
    Przy okazji nauczy się trochę pisać. Na początku nie zrozumiałem o co ci chodzi.