Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Slender - gra-horror, nie dla ludzi o słabych nerwach!  (Przeczytany 14437 razy)

Opis tematu: Grasz na własną odpowiedzialność!

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    Slender - gra-horror, nie dla ludzi o słabych nerwach!
    « dnia: Września 08, 2012, 19:51:17 »
    Przekopałem całe forum i dziwię się, że nikt jeszcze nie poruszył tematu Slendera lub też Slendermana.

Zaczęło się od konkursu na wymyśloną legendę miejską: http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,12185117,Memotechnika__miejska_legenda_prosto_z_Internetu.html

Później Slender stał się memem, a w końcu grą jako test możliwości jakiegoś silnika. Autor stworzył ją aby sprawdzić swe umiejętności i wrzucił betę do sieci, po czym owa gra zdobyła niezwykłą popularność, podobnie jak sam Slenderman.

Ale czym jest Slender? Otóż jest to niezwykła kreatura z innego świata, która ma wygląd wysokiego człowieka bez twarzy, zawsze noszącego czarny garnitur. Jego ramiona są nieproporcjonalnie długie, czasami spotyka się też wersję z mackami wyrastającymi z pleców. Wiadomo, że to, co nieznane (w tym przypadku twarz) przeraża najbardziej. Slender nie porusza się, kiedy na niego patrzysz. Jeżeli go widzisz, oznacza to, że umrzesz (osobiście nie wierzę w tą legendę, bo widziałem kilka razy w realnym świecie coś co wyglądało jak Slender, a jakoś żyję :P).

W grze zadaniem jest zebranie 8 kartek porozrzucanych w różnych, losowych miejscach. Po zebraniu pierwszej zaczyna się pojawiać Slender.

Tutaj odsyłam po więcej informacji: http://slendergame.com/
    Gra jest darmowa.

PS: Mój rekord jak do tej pory to 4 kartki. Grałem w dzień (ok. godziny 14:00) więc tak bardzo się nie przestraszyłem, ale jeden mój kolega, który grał w to po północy zesrał się ze strachu i wpadł w paranoję. Zaczął wszędzie widzieć tego Slendera.
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    Odp: Slender - gra-horror, nie dla ludzi o słabych nerwach!
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 08, 2012, 20:32:52 »
    Zagraj w Amnesie i mów o strachu dopiero ;)
    Też zagrałem sobie tak w dzień, zebrałem karteczkę, zobaczyłem kolejną. No to w drodze po nią odwróciłem się i prawie się zesrałem.

Powiedziałem sobie: nigdy więcej.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 08, 2012, 21:30:25 »
    Lubię Survival Horrory. Sprawdzę to dziś w nocy, tylko słuchawki muszę znaleźć. Zobaczymy jak to wyjdzie. Amnesia jest dobra, ale wcześniejsze gry studia, czyli seria Penumbra moim zdaniem są lepsze.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 09, 2012, 13:12:40 »
    Grałem w Amnesię, ale przez pierwsze 2 godziny jakoś nie spotkało mnie nic strasznego. Trzaski i hałasy tłumaczyłem sobie w logiczny sposób :P Żaden potwór mnie nie dopadł xD

A jeśli chodzi o Slendera, to po 7 kartce... a nie, nie będę spoilerował :P

Ale jedno powiem, nie grajcie bez głosu. Te "dum, dum, dum" po pierwszej kartce jest zajebiste.

Aha, zanim zabierzecie kartkę, przeczytajcie ją, bo czasami są na niej wskazówki. (raz np. zamiast rysunku lasu miałem fragment kiepskiej mapki łazienki, ale lepszy rydz niż nic)

Największe wrażenie robi zdecydowanie kartka: "DON'T LOOK, OR IT TAKES YOU..."
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline Theoden

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 09, 2012, 14:02:32 »
    Kurde, panowie. Narobiliście mi teraz takiego stracha, że nawet tej gry nie włączę. :D

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 09, 2012, 14:04:36 »
    W dzień na luzie można sobie przejść, ale późną nocą - nie polecam. Gdy się nie wie, co jest na końcu, strach jest fest. A najlepsze jest to, że strach nie jest budowany na flakach, demonach siurających krwią i trupach dookoła, tylko na suspensie. To o wiele straszniejsze. ;-)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Haller

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Ponad gór omglony szczyt...
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 09, 2012, 14:25:46 »
    No i właśnie o to chodzi w prawdziwym horrorze. By straszył i działał na naszą psychikę a nie obrzydzał flakami i mózgami rozchlapanymi po ekranie. Gra jest naprawdę dobra jeśli chodzi o ten gatunek, chociaż od razu przyznaje się że nie grałem późną nocą :D Nie mam nerwów do takich gier. Jednak z chęcią sprawdzę tą Amnesię o której mówicie, ciekawy jestem :)
    "Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
    Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
    Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite."

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 09, 2012, 17:07:38 »
    Dwa podejścia, trzy karteczki, kilka ataków serca. No more.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 09, 2012, 17:11:24 »
    W dzień na luzie można sobie przejść, ale późną nocą - nie polecam. Gdy się nie wie, co jest na końcu, strach jest fest. A najlepsze jest to, że strach nie jest budowany na flakach, demonach siurających krwią i trupach dookoła, tylko na suspensie. To o wiele straszniejsze. ;-)

Właśnie w tę grę, jak i każdy inny survival horror należy przechodzić w nocy, w porządnych i podgłośnionych słuchawkach. Inaczej nie wykorzystuje się potencjału gry. Innymi słowy w dzień taka gra nie ma sensu.

Co do Slendera, jak powiedziałem, tak zrobiłem. Przetestowałem tę grę i myślę, że jest niezła, ale tylko tyle. Geniusz to nie jest, straszna też nie za bardzo. Z początku klimat jest świetny, ponieważ odgłosy są świetne, ale po pierwszym spotkaniu faceta bez twarzy wszystko znika, a i to pierwsze spotkanie jest na zasadzie "a, ok koleś bez twarzy i srogie dźwięki". Może to ja źle do tematu podchodzę, bo nie przeczytałem tego całego mitu, czy czegoś i zamiast przed kolesiem uciekać, ja myślałem że mam podejść, co było równoznaczne z końcem gry, ale mniejsza. Gra jest przewidywalna, cały czas powtarza te same czynności, przez co człowiek może być 2-3 razy zaskoczony, a potem już wie co go czeka. Przez to wszystko stwierdzam, że gra po 10 minutach przestaje być całkowicie straszna, a przez pierwsze 10 minut powiedzmy sobie daje radę. Stanowczo wolę Penumbrę ze względu na jej bardziej psychologiczny aspekt, tak samo jak gorszą moim zdaniem Amnesię. Ale nie ma tu czego porównywać, gdyż Penumbra i Amnesia to są pełne sensowne i rozwinięte fabularnie gry, a Slender to gra gdzie znajdziesz 8 kartek i koniec. Nie jest to gra praktycznie.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 09, 2012, 17:18:53 »
    Właśnie w tę grę, jak i każdy inny survival horror należy przechodzić w nocy, w porządnych i podgłośnionych słuchawkach. Inaczej nie wykorzystuje się potencjału gry. Innymi słowy w dzień taka gra nie ma sensu.

To prawda, ale dla osób o słabszych nerwach to się może źle skończyć. Nie żartuję. Ale jeżeli ktoś chce się przestraszyć - rzeczywiście, powinien grać w nocy.

Natomiast po raz wtóry mówię (na SB temat już był wczoraj), nie ma żadnego sensu porównywanie tej gry do płatnych, rozbudowanych produkcji, kropka. Slender służy do tego żeby raz zagrać, przestraszyć się, zdeinstalować. Przecież nikt za niego kasy nie wymaga... ;-)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #10 dnia: Września 09, 2012, 17:52:05 »
    Ludzie o słabych nerwach powinni w pasjansa grać :>

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 09, 2012, 19:07:54 »
    Dokładnie. Horror ma straszyć. Oglądanie go, czy granie weń w środku dnia zupełnie mija się z celem. Jeśli ktoś boi się bać, to do horrorów nie powinien się w ogóle zbliżać.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Września 09, 2012, 19:14:27 »
    A jeżeli ktoś chce z ciekawości sprawdzić, co to jest, ale nie chce ryzykować koszmarów? Co wtedy? ;-)

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 09, 2012, 20:23:32 »
    Z grą tego typu to jak z horrorem - wyobraża sobie ktoś oglądać takowy w środku dnia przy jasnym świetle? Bo ja nie, wtedy traci to urok. Horror w dzień, to jak czytanie książki po ciemku. Ja tam wolę jednak thriller, a nie horror. A co do gry, to się za bardzo nie mam jak wypowiedzieć, przyznam się, że jeszcze w to nie grałem, ale może znajde jakoś czas na przetestowanie.
    Pozdrawiam!
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 10, 2012, 21:03:32 »
    Trzeba było przeczytać cały mit i odrobić pracę domową -.-

Wg mitu Slender nie pojawia się tylko i wyłącznie w nocy, również za dnia. Ja dzisiaj spacerowałem sobie po mieście, a ponieważ mam wielkie wady wzrokowe (noszę specjalne okulary), to nawet z tymi wspomagaczami nie najlepiej widzę, zwłaszcza z daleka. Więc kiedy dzisiaj zobaczyłem jakiegoś kolesia w garniaku, który stał przy kościele nieruchomo, ze złożonymi rękami, łysy  (nie widziałem jego twarzy), to cholernie się przeraziłem... dopiero po chwili dotarło do mnie, że to po prostu jakiś gość weselny -.-

Wstyd i hańba, milordzie!

PS: Ta produkcja mocno oddziałuje na psychikę. Nawet Ci, co mówią, że nie jest straszna, w nocy będą kulić się pod kołdrą :P

I pamiętajcie:

"Don't look, or it takes you..."

PS2: On nie jest za mną... nie odwracaj się...
    Ulubiony cytat?

HK-47!