Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: kilka pytań  (Przeczytany 1750 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radzio121

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    kilka pytań
    « dnia: Września 06, 2012, 12:01:41 »
    Witam!
    Mam do was dwa pytania:
    1. Jak podnieść morale oddziału mam 32 ludzi dobre jedzenie mam morale 60 i jest przeciętne i spada nawet czasami na poniżej przeciętne a jest to dopiero tylko tyle ludzi a co będzie jak będę miał więcej, więc chciałbym jakąś radę o właśnie podwyższenie morale,
    2. Mam problem zakładam państwo podbijam ze dwa zameczki mam ok 140 ludzi państwo z którym walcze ma już z dwoma państwami wojne i pożyję sobie w moim zamku kilka dni a potem przejeżdza król oraz kilku wasali i muszę się bić 140 na 800, macie jakieś porady do zakładania państwa?

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    Odp: kilka pytań
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 06, 2012, 17:33:08 »
    Pytania newbów. Ale niech będzie, odpowiem:

1. WALCZ! I podwyższaj charyzmę wraz z przywództwem.
    2. Zaczynasz od zamku bez pieniędzy? Pozdro gościu. Proces tworzenia państwa jest długotrwały, a takie podbijanie jako nikt jest bezsensu bo zaczniesz z niczym.

I nie graj na kodach. Zacznij od nowa i zobacz że też jest przyjemnie ;)
    Na szybsze poruszanie się po mapie bez cheatów jest kombinacja ctrl + spacja podczas poruszania się.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline radzio121

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 06, 2012, 18:59:39 »
    dzieki ale nie gram na kodach ale to jest problem bo mam dwa save i mam po 130 ludzi dobrze wyszkolonych nordów i trochę łuczników rohodckich i zajmuje jeden zamek chwile czekam jadę na drugi podbijam drugi i cała armia przeciwników czyli król i kilko np.5 wasali na mnie i mnie miażdżą po ja mam 130 ludzi a onie np. 800

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 06, 2012, 19:23:38 »
    No a czego się spodziewałeś, że będą mili i umówią się z tobą na herbatkę? Musisz mieć więcej doborowego woja oraz jak najszybciej zdobyć własnych wasali(nie wiem czy w native można z towarzyszy ich zrobić...).
    140 vs 800... to się da odeprzeć, choć dużo zależy od zamku... może masz za mało dobrych strzelców? Poza tym samemu stojąc na murze powinieneś wycinać wrogów w pień....

Offline radzio121

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 06, 2012, 21:01:45 »
    Może trochę masz racja ale czasami jest duży problem. A jaki mod polecacie floris pack czy jakiś inny ciekawy

Offline Galdil

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 06, 2012, 22:40:22 »
    Co do moda to najlepszym jest z pewnością "Napoleonic War". Nie patrzyłem osobiście, bo mało grałem przez sieć, ale jest od groma serwerów z tym modem, więc musi być świetny ;)

Co do pytań:

1)
    Czasem zdarza się, że nie ma okazji do walki. W takim przypadku radziłbym odstawić część armii do zamków. Morale spada z kilku powodów. Największym z nich jest liczebność armii. Za jednego żołnierza morale spada o 1 (z tego co pamiętam!), tak więc mając ich 100 musisz mieć sporą premię z dowództwa, żywności i niedawnych wydarzeń. Nie możesz sobie zwiedzać królestwa z pełną armią ;) Ponadto odradzam przyjmowanie jeńców do swoich wojsk. Najprostszym sposobem będzie więc walka, a jak tej nie znajdziesz to szybkie odstawienie armii do jednego z Twoich zamków. Jeżeli nie masz, to licz się z buntem i walką z dezerterami ;]

2) Tu się rozpiszę trochę bardziej.
    a) Jak już pisałem w innym temacie, zalecałbym atakowanie Królestwa Rhodoków. Ponadto dobrze jest zaczynać walkę z królestwem, które walczy w tym momencie z inną nacją. Dzięki temu będziesz chroniony przed atakami przynajmniej części z lordów.

b) Przed zajęciem zamku zbierz armię ok. 80 swadiańskich rycerzy. Sprawdzałem kiedyś siłę bojową tej jednostki i nordyckich huskarli (jednostki teoretycznie silniejszej w odbijaniu zamków). Podczas walki swadiańscy rycerze odnieśli mniejsze straty i zabili więcej przeciwnikó, nordyccy zaś posłużyli co najwyżej jako "mięso łucznicze" ;) Ponadto sprawdzają się oni także doskonale w obronie. 100 rycerzy spokojnie zatrzyma 500 przeciętnych jednostek.

c) Zajmij zamek posiadający wysokie mury (wymagający zbudowania wieży oblężniczej). Dzięki temu zyskasz przynajmniej trochę czasu na ostrzał (jeżeli oczywiście masz jednostki strzeleckie).

d) Zdziesiątkuj siły przeciwnika przed starciem. Jeżeli posiadasz armię dużo słabszą od armi atakujących to powinni oni ruszyć w pościg po opuszczeniu zamku. Odciągnij po kolei każdego poza zasięg reszty i wykańczaj ich. Zostaw tylko tych, których nie pokonasz (czyli zapewne króla i marszałka mających po 200 ludzi ;p).

Dzięki tym "krótkim" radom powinieneś rozpocząć z dość dużym impetem. Potem jest tylko odbicie kolejnego zamku i utrzymywanie ich do czasu przybycia pierwszego wasala. Ja na początku musiałem sobie radzić z armiami dwukrotnie większymi niż moja... i nie było nikogo do pomocy ;p

Na koniec jeszcze jedna rada. Atakuj każdego lorda jakiego napotkasz na swojej drodze. Pokonuj go, a dzięki temu wrogie królestwo straci trochę ludzi. Twoim problemem było defensywne nastawienie do wojny. To oni mają więcej ludzi, a Twoją bronią jest atak!

Offline radzio121

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 07, 2012, 20:15:04 »
    Dzięki za odpowiedzi ale mam jeszcze jedno konkretnie niedawno dołączyłem do khanatu khergickiego ponieważ może nie mają super wojska ale za to oferowali mi zamek na początek więc stwierdziłem że może na tym dobrze wyjść mam wojnę ze swadią i mam takie pytanko o to złapałem swadiańskich jeźdźców i chciałem sprzedać za trochę więcej niż 50 denarów i widzę na yt że ktoś co prawda idzię do kogoś i sprzedaje drożej i mam pytanie czy w grze bez modów też jest jakieś miejsce gdzie można sprzedać drożej?

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 07, 2012, 20:28:12 »
    Znaczy? Jeźdź po karczmach i szukaj wykupujących "wykupicielów"
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline radzio121

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 11, 2012, 20:26:52 »
    Wielkie dzięki za odpowiedzi ale mam jeszcze jedno pytanie kupiłem pełną wersje warbanda całą trylogię za 20 zł w sklepie gry-online i mam teraz problem zainstalowałem włączam grę biorę na czystej wersji graj po czym ukazuje się ten filmik z twórcami a potem wyrzuca do windows i pisze że program przestał działać. Co jest z tym robiłem reinstall i nie pomaga gra instaluje się poprzez steama i nie mam pojęcia co jest źle inne gry śmigają aż miło nie oryginalny warband też śmigał ale go usunołem i nie wiem co z oryginalnym gra? Poradźcie coś?

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 11, 2012, 21:55:37 »
    Zaznacz/odznacz opcję "wczytuj tekstury na żądanie" w tym okienku po włączeniu.