Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wyszukiwarka serwerów - specyficzny problem.  (Przeczytany 1323 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iLoveUnNorm

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Wyszukiwarka serwerów - specyficzny problem.
    « dnia: Sierpnia 30, 2012, 15:20:24 »
    Postaram się opisać problem najdokładniej jak potrafię.

Nie grałem (ba, nie dotykałem prawie komputera) przez prawie trzy miesiące. Naszła mnie ochota, by znowu pograć przez multiplayer, toteż po zainstalowaniu jakiejś aktualizacji czy co to też było odpaliłem grę. Wszystko ładnie, cacy - do momentu kiedy doszedłem do etapu wyszukiwania serwerów. Dzieje się to masakrycznie powoli, na dodatek nie wczytuje nawet 1/4 ze wszystkich serwerów. Zwykle przy próbie dołączenia na serwer trzeba odczekać całkowitą zawieszkę trwająca do kilku minut, bądź nawet resetować kompa gdy okazuje się to trwałe (żadne wyłączanie programu nie pomaga, tym bardziej, że, czyt. dalej). Czasem uda się wejść na serwer, a wtedy żadnych problemów z samą grą nie ma. Do tego zauważyłem, że jeśli wyjdę z wyszukiwarki serwerów wyłączywszy grę, system zawiesza mi się tak czy inaczej - nie idzie uruchomić żadnego programu, internet siada.

Komputer jak najbardziej sprawny, trzy miechy temu gra działała bezproblemowo (ewentualnie skutkowało błogosławione alt+tab). Wszystkie inne, w tym i najnowsze gry działają tak dalej. Problem pojawia się tylko w warbandzie, toteż parametry komputera nie wchodzą w grę.

Co już zrobiłem:
    -Kilkukrotna reinstalacja gry - ostatni raz przy użyciu programu Total Uninstall, odinstalowując zarówno mb jak i steama. Na nic to jednak.
    -Odblokowanie wszelkich zapór jakie mogłyby grze sprawiać problemy.
    -Skan kompa w poszukiwaniu wirusów.
    -Sprawdzenie czy na innym kompie z tego samego konta steam gra działa normalnie. Działa.

Nie mam żadnych, zupełnie żadnych pomysłów co do natury problemu (tym bardziej, że gry nie ruszałem przez trzy miechy, kiedy to wygodnie odpoczywała sobie na dysku), toteż proszę o ewentualne wskazówki.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    Odp: Wyszukiwarka serwerów - specyficzny problem.
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 31, 2012, 18:13:07 »
    Może być tak, że jakaś z tych aktualizacji Warbanda ma lukę systemową w odniesieniu do Windowsa. Gdzieś o tym czytałem. Nie mówię, że akurat w tym przypadku, ale takie mam skojarzenia. To by mogło tłumaczyć dlaczego na przykład załoga cRPG robi własnego clienta. Na tej becie clienta co używam wyszukuje serwery jak żyleta.

Co do problemu sprawdź jak zachowuje się system [ctrl+alt+del], jakie jest zużycie procesora w trakcie wyszukiwania serwerów. Wklej też zapis z rgl_log. Może coś tam będzie ciekawego.

Offline iLoveUnNorm

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 31, 2012, 19:50:06 »
    Zużycie procesora w normie, identycznie jak reszta odczytów. W tej chwili największy problem sprawiają nie zawieszki (które, jak już sprawdziłem, wystarczy przeczekać - czasem trwa to krócej, czasem do kilku minut), a wyszukiwanie serwerów. Wciąż zatrzymuje się ono w 1/4 drogi, uprzednio zamulając.

Dzięki za poświęcony czas.

Zapis z rgl_log:

(click to show/hide)

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 31, 2012, 20:11:38 »
    Używasz wersji steam, tak ?
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2012, 20:26:25 wysłana przez Kalpokor »

Offline iLoveUnNorm

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 31, 2012, 20:20:07 »
    Zgadza się.

Nonsteam odpada - kiedyś próbowałem i był problem, tyle, że w trakcie gry - pojawiały się lagi niezależne od pingu (jedno-dwu sekundowe ścinki regularnie co kilka sekund). Tego problemu na wersji steam nie miałem.