Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pomysły na questy  (Przeczytany 10242 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xsardas333

• Użytkownik
    • Piwa: -5
    • Za Imperium! DaRKsIDer is BACK!
    Odp: Pomysły na questy
    « Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 11, 2012, 20:01:21 »

Propozycja questa:
    W grodzie dowiadujesz się o najazdach bandytów/ germanów/ wrogich plemion na tę ziemię.
    Mieszkańcy informują cię także, że szykują się do obrony grodu. Jeśli zgłosisz się do pomocy w obronie przeczekujesz automatycznie w grodzie do następnej nocy, kiedy rozpoczyna się atak.
    Podczas walki liczebność obrońców będzie mniejsza (nie takie oblężenia jak np. miasta w nativie gdzie liczebność obu stron liczy się w setkach, np.20 obrońców, 40-30 najeźdźców. (można też zrobić kilka fal ataków)
    Jeśli przegrasz nic nie tracisz i gród zostaje splądrowany.
    Jeśli wygrasz zagaduje cię przywódca lokalny. (nie wiem jak się będzie nazywał) zyskujesz honor reputację i + do stosunków z grodem, państwem i właścicielem grodu.
    Wyjawi ci, że nie wszyscy zostali zabici i część wróciła do swojego obozu, a także prosi cię o pomoc w ataku na tych niedobitków.
    Jeśli się zgadzasz, ruszasz razem z np. 12 wojami do ich obozu. (najlepiej wrogów około 16-20)
    Jeśli przegrasz jesteś kilka dni w niewoli i uciekasz (quest unieważniony)
    Jak wygrasz łup w złocie, renoma i relacje ;)

Oczywiście to wszystko pokryte grubą warstwą RP :P

P.S co do tego samodzielnego zdobywania pożywienia, może być z tym problem jak będziesz dowodzić 130 osobową wyprawą wojenną... ;D

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 11, 2012, 20:15:59 »
    Tak, wiem o tym. Jednakże będąc sam lub z kilkunastoma wojami można urządzać sobie polowania, plus taki, że jedzenie nic cie nie kosztuje.
    A co do questów, to piszcie, nie będe na każdy odpisywał, lecz przedyskutowywał z teamem.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Xsardas333

• Użytkownik
    • Piwa: -5
    • Za Imperium! DaRKsIDer is BACK!
    « Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 11, 2012, 20:51:22 »
    Kolejna propozycja: (na mini questa)
    Podczas Podróży, spotykasz kilku ludzi. Jeden z nich informuje cię, że jechali z jakimiś cennymi przedmiotami w obstawie wojów, lecz zostali godzinę drogi stąd zaatakowani przez grupę bandytów i wszyscy inni zostali zabici. Mówią, że cudem udało im się uciec, lecz musieli pozostawić swoje towary na pastwę zbirów i proszą cię o pomoc w odzyskaniu tych towarów, gdyż mieli wymienić je na jakieś cenne towary dla ich osady/ grodu.
    Jeśli się zgodzisz (najlepiej mieć przy sobie grupę zbrojnych gdyż bandytów byłoby by kilkunastu) czekasz 1h w miejscu. Po godzinie pojawia się ekran na którym pisze że dotarłeś do miejsca zdarzenia.
    Atakujesz bandytów (wokół zwłoki, rozwalone wozy, w większości ułożony na ziemi towar itp.) Po zabiciu bandytów możesz zażądać nagrody. (w złocie bądź części towarów - mały wzrost relacji z osadą; grodem)
    Bądź nie prosić o nagrodę (większa poprawa relacji i honor) Jeśli przegrasz to wiadomo, niewola kilkudniowa. ;P

Prusak, jest gdzieś możliwość dyskusji o modzie? 
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2012, 20:55:02 wysłana przez Xsardas333 »

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 12, 2012, 14:06:40 »
    Prusak, jest gdzieś możliwość dyskusji o modzie?

Dyskutować o modzie możesz w temacie "Sugestie na temat rozgrywki singleplayer". Narazie skupiamy się wyłącznie na rozgrywce singleplayer, a multi to będzie jedynie dodatek.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 14, 2012, 12:22:43 »
    W jednym z miast dzieją się złe rzeczy. Aby ich uratować, rządca miasta daje Ci zadanie - odzyskaj posąg Ziemowita skradziony przez bandytów. Mówi też, że ma jednego z współpracowników w lochach, i możesz go przesłuchać.
    Jeśli dobrze poprowadzisz rozmowę, dowiadujesz się że bandyci po kradzieży udali się na wschód/zachód/północ/południe do miasta XXX i w jego okolicach czekają na kupca, któremu mają sprzedać posąg. Lecz gdy ty ich łapiesz, oni już sprzedali (dowiadujesz się, gdy po walce łapiesz "na spytki" herszta owej bandy) posąg, i że powinieneś go szukać w wiosce YYY (znajdującą się w innym państwie). Gdy znajdziesz człowieka zwanego "Podejrzliwy Kupiec" masz do wyboru - zabić go od razu, dostajesz posąg, 100 denarów i 300 expa od niego (i 4000 denraów od Rządcy miasta XXX), lub negocjować, i gdy mu zapłacisz 500 denarów za posąg, dostajesz 500 expa i 1 honoru (3000 expa i 300 denarów od Rządcy miasta XXX)

Dziękuję :)

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 14, 2012, 12:34:57 »
    Ale za co ty chcesz go zabić za to że kupił posąg?

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 14, 2012, 13:12:20 »
    W jednym z miast dzieją się złe rzeczy. Aby ich uratować, rządca miasta daje Ci zadanie - odzyskaj posąg Ziemowita skradziony przez bandytów. Mówi też, że ma jednego z współpracowników w lochach, i możesz go przesłuchać.
    Jeśli dobrze poprowadzisz rozmowę, dowiadujesz się że bandyci po kradzieży udali się na wschód/zachód/północ/południe do miasta XXX i w jego okolicach czekają na kupca, któremu mają sprzedać posąg. Lecz gdy ty ich łapiesz, oni już sprzedali (dowiadujesz się, gdy po walce łapiesz "na spytki" herszta owej bandy) posąg, i że powinieneś go szukać w wiosce YYY (znajdującą się w innym państwie). Gdy znajdziesz człowieka zwanego "Podejrzliwy Kupiec" masz do wyboru - zabić go od razu, dostajesz posąg, 100 denarów i 300 expa od niego (i 4000 denraów od Rządcy miasta XXX), lub negocjować, i gdy mu zapłacisz 500 denarów za posąg, dostajesz 500 expa i 1 honoru (3000 expa i 300 denarów od Rządcy miasta XXX)

Dziękuję :)

Primo, to jest Światowid, a nie Ziemowit. A tak w ogóle to po co ktoś miałby kraść posąg czczonego przez siebie boga? Ateistą być nie mogła ta osoba (zaraz znajdzie się jakiś ekspert i spyta dlaczego). A ten kto niby to kupił, to kto? Kolekcjoner dzieł sztuki? Przepraszam, lecz quest co najmniej dupny.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 14, 2012, 13:24:56 »
    Racja, Światowit, pomyliłem się, każdemu się zdarza. Lecz kiedyś, zdarzały się takie sytuacje, że bandyci (?) kradli posągi (chodzi głównie o drewniane posągi z 4 twarzami) za które np. u Tatarów którzy wprowadzali się wtedy nad Dniepr mogli otrzymać spore sumy. Gdzieś jest nawet rozprawa Bizantyjskiego podróżnika, na temat kradzieży bożka z pewnej wsi na bodajże Śląsku.

Offline Sopel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 14, 2012, 14:33:04 »
    To może ja też spróbuje:d?

Lokacja na mapie podpisana polana wielkiego dębu coś w ten deseń
    Wkraczając na polanę dostrzegasz bandę germanów(czy kogo tam za wrogów w religii mieli słowianie) ścinających święte drzewo.
    Masz trzy opcje:

a)sprzeciwić im się jako ścinają obiekt kultu , zaatakować ich , po ich pokonaniu z lasu nieopodal wybiegają rozradowani mieszkańcy mieszczącej się w pobliżu wioski , starszy z wioski (kapłan) rozmawia z tobą przez chwilę i dziękuje ci za ochronę dębu (opcjonalnie - oraz daję ci jakiś święty relikt [ może być to jakaś święta gałąź z dębu , żołądź , orle pióro , cokolwiek co miało znaczenie rytualne coś w ten deseń] ów relikt podnosi morale u pogan(członków oddziału) obniża morale u współtowarzyszy innych religii bądź ma inny specjalny efekt) + duża poprawa relacji z wioską

b)przyłączyć się do najeźdźców , ściąć dąb , po czym po krótkiej rozmowie za dowódcą zaatakować wioskę i złupić ją - ( poprawa relacji z narodem łupieżców , obniżenie z narodem pogan oraz z wioską i jej komesem , produkty uzyskane z grabieży , srebro - połowiczna ilość uzyskiwanych produktów z normalnego plądrowania , oraz obniżki i zwyżki morale)

c) nie opowiadasz się po żadnej ze stron ( obniżenie relacji z każdą ze stron konfliktu)

piszcie czy ten quest się na daje , czy ma jakiś sens , co ewentualnie poprawić. :)

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 14, 2012, 16:39:37 »
    To może ja też spróbuje:d?

Lokacja na mapie podpisana polana wielkiego dębu coś w ten deseń
    Wkraczając na polanę dostrzegasz bandę germanów(czy kogo tam za wrogów w religii mieli słowianie) ścinających święte drzewo.
    Masz trzy opcje:

a)sprzeciwić im się jako ścinają obiekt kultu , zaatakować ich , po ich pokonaniu z lasu nieopodal wybiegają rozradowani mieszkańcy mieszczącej się w pobliżu wioski , starszy z wioski (kapłan) rozmawia z tobą przez chwilę i dziękuje ci za ochronę dębu (opcjonalnie - oraz daję ci jakiś święty relikt [ może być to jakaś święta gałąź z dębu , żołądź , orle pióro , cokolwiek co miało znaczenie rytualne coś w ten deseń] ów relikt podnosi morale u pogan(członków oddziału) obniża morale u współtowarzyszy innych religii bądź ma inny specjalny efekt) + duża poprawa relacji z wioską

b)przyłączyć się do najeźdźców , ściąć dąb , po czym po krótkiej rozmowie za dowódcą zaatakować wioskę i złupić ją - ( poprawa relacji z narodem łupieżców , obniżenie z narodem pogan oraz z wioską i jej komesem , produkty uzyskane z grabieży , srebro - połowiczna ilość uzyskiwanych produktów z normalnego plądrowania , oraz obniżki i zwyżki morale)

c) nie opowiadasz się po żadnej ze stron ( obniżenie relacji z każdą ze stron konfliktu)

piszcie czy ten quest się na daje , czy ma jakiś sens , co ewentualnie poprawić. :)

Hmmm... Niby ciekawy quest, tylko jakbyś nie zauważył - każda frakcja w modzie to poganie. Więc takowe obniżanie morali u współtowarzyszy ze względów religijnych jest nie na miejscu. I nie ma tu różnicy, czy to Polanie, Mazowszanie, Pomorzanie czy Prusowie. Dla każdego plemienia, dąb (bo takie było święte drzewo, wierzono, że w nich są duchy zmarłych mężczyzn, lipy były odpowiednikiem drzewa "dla kobiet") był świętym drzewem. Chociaż można by było pomyśleć o queście coś w ten deseń, jednak trzeba by było nad tym pokombinować, albo w roli Germanów(lol) dać Wikingów.
    A Germanów de facto wtedy nie było - Rzesza Niemiecka, pomyliłeś czasy z rzymskimi jeszcze. Na zachodzie byli na przykład Wieleci.
    Pozdrawiam!

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 14, 2012, 17:07:39 »
    Racja, Światowit, pomyliłem się, każdemu się zdarza. Lecz kiedyś, zdarzały się takie sytuacje, że bandyci (?) kradli posągi (chodzi głównie o drewniane posągi z 4 twarzami) za które np. u Tatarów którzy wprowadzali się wtedy nad Dniepr mogli otrzymać spore sumy. Gdzieś jest nawet rozprawa Bizantyjskiego podróżnika, na temat kradzieży bożka z pewnej wsi na bodajże Śląsku.
    Pachnie lipą. Przede wszystkim chciałbym zobaczyć tą rozprawe Bizantyjskiego podróżnika. No i druga sprawa że tatarzy to mi się wydaje koło 1206 roku się wykrystalizowali, a nadeszli razem z innymi plemionami Mongolskimi. Wtedy to byli Pieczyngowie i na południu zadomawiający się Madziarzy. Nie wiem również czemu koczownicy mieliby płacić duże sumy za kawał drewna, który nie był dla nich niczym innym jak balastem.
    A bandyci - czyli kto? Los bandyty wtedy nie był zbyt kolorowy, oprócz ufortyfikowanych osad ludzkich co mogli spotkać?  Oczywiście, grupy istniały, ale to były zazwyczaj armie, które mogły zdobywać całe grody, wygrywać bitwy. No i takie pirackie życie toczyło się nad morzem. Oprócz wikingów którzy do nas zawitali, słowianie również niejednokrotnie organizowali wyprawy na skandynawskie porty, które potrafili puścić z dymem :D

Co do akcji ze ścinaniem. Hmmmm. Nie wiem czy wikingom chciałoby się ścinać drzewa, bo po co? Zazwyczaj nie atakowali też bez ostrzeżenia, a prowadzili negocjacje, które często kończyły się dogadaniem i jakimiś darami w zamian za nie plądrowanie. Chociaż gdyby otoczyć to dobrze fabularnie, uszłoby.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2012, 17:40:55 wysłana przez Blitzwing »
    Sława!

Offline Sopel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 14, 2012, 19:07:59 »
    Chociaż można by było pomyśleć o queście coś w ten deseń, jednak trzeba by było nad tym pokombinować, albo w roli Germanów(lol) dać Wikingów.
    A Germanów de facto wtedy nie było - Rzesza Niemiecka, pomyliłeś czasy z rzymskimi jeszcze. Na zachodzie byli na przykład Wieleci.
    Pozdrawiam!

Nie chcę się sprzeczać bo te czasy jednak nie są mi specjalnie bliskie , ale czy naprawdę plemiona na terenie dzisiejszej Polski nie miały wrogów , którzy mieli inną religię i bezcześcili święte miejsca różnych obrzędów?

A co do germanów tak jak mówiłem te czasy nie są mi bliskie i chodziło mi tylko o podanie przykładowego wroga akurat oni jedni mi przyszli na myśl , ale masz rację czasy pomyliłem z rzymskimi , tak jak mówię prawie nie wiem co się w we wczesnym średniowieczu działo (co ja tam mówię późniejsze okresy średniowiecza też tak średnio.)

Co do akcji ze ścinaniem. Hmmmm. Nie wiem czy wikingom chciałoby się ścinać drzewa, bo po co? Zazwyczaj nie atakowali też bez ostrzeżenia, a prowadzili negocjacje, które często kończyły się dogadaniem i jakimiś darami w zamian za nie plądrowanie. Chociaż gdyby otoczyć to dobrze fabularnie, uszłoby.

Tak jak pisałem nie będę się sprzeczał bo moja wiedza na ten temat jest dość ogólna , ale kurde zawsze krążył po mnie jakiś stereotyp że miejsca kultu bezczeszczono (w takich czasach) .

A jak inaczej przerobić ten quest szczerze nie mam pomysłu na pewno jak coś mi przyjdzie do głowy to napiszę a na razie spróbuję wymyślić coś lepszego jak mnie natchnie wena;d.Widocznie muszę zacząc myśleć w jakimś innym kierunku niż sprawy religijne choć to mnie korci i ciekawi najbardziej.
    Pozdrawiam również. :)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 14, 2012, 19:20:34 »
    Bezczeszczenie przynieśli chrześcijanie :p Śmieszno i straszno, religia która mówi o miłości nie mogła istnieć obok innych. Przecież chociażby Wolin (jomsborg) był multikulturowy i religijny.
    Tak, byli wrogowie, tyle że zrobienie kolejnej frakcji zajmie cholernie dużo czasu. Gra nie warta świeczki.
    Sława!

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 14, 2012, 19:31:33 »
    Tak jak już wcześniej wspomniałem, wrogów tychże plemion dałoby się zrobić, ale po co mamy nakładać sobie jeszcze więcej pracy, jak już mamy ich niemało przy tej siódemce.
    A co do questów, to jak narazie już da się zauważyć te ciekawsze. Piszcie dalej co wam przyjdzie na myśl, coś związanego z tym okresem i nie wyssane z palca.
    Sława!

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 14, 2012, 19:50:04 »
    To pomogę:
    Spróbujcie stworzyć questa z motywem przewodnim wampira/upiora. Byłby to oczywiście zwyczajny człowiek, oskarżony o bycie tą złą istotą. Reszte zostawiam wam.

<<Ty mi tu nie insynuuj o zwyczajnym człowieku, wszyscy wiemy, że to ty jesteś tym wampirem>> Prußak
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2012, 19:54:50 wysłana przez Prusak »
    Sława!