Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Dawn of War Dark Crusade  (Przeczytany 9289 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Dawn of War Dark Crusade
    « dnia: Sierpnia 09, 2012, 20:01:53 »
    Cześć. Z tego co sprawdzałem, wątku o DoW 1 nie ma. Dlatego też zakładam.

Opis gry z Gry Online:

Warhammer 40 000: Dawn of War – Dark Crusade to drugie (po Winter Assault) rozszerzenie do znanej strategii firmy Relic Entertainment, odpowiedzialnej m.in. za kultowego Homeworlda. Podstawową nowinką, jaką wprowadza „Mroczna Krucjata”, są dwie nowe rasy – Necroni i Tau.

Pierwsza z nacji to humanoidalne roboty, które przez 60 milionów lat spoczywały w podziemnych cmentarzyskach planety Kronus. Wreszcie przebudziły się i postanowiły pokonać intruzów, którzy pojawili się na ich ojczystym globie. Necroni są istnymi maszynami do zabijania. Bez emocji mordują wszystko, co napotkają na swojej drodze. Same są niezniszczalne, gdyż ich metalowy pancerz posiada zdolność do automatycznej regeneracji. Bezpośrednia walka z nimi to jedno z największych wyzwań, jakie przygotowali dla nas twórcy Dark Crusade.

Rasa Tau diametralnie różni się od przedstawionej wyżej frakcji, gdyż jej pojawienie się na Kronusie ma podłoże ideologiczne. Jako najmłodsza ze stron konfliktu zaskakuje zaawansowanymi rozwiązaniami technologicznymi, które dają jej przewagę w walce na dystans. Reprezentujące ją jednostki są także znakomitymi specjalistami w dziedzinie dyplomacji, dzięki czemu nakłaniają inne rasy do walki pod swoim sztandarem. Sprawia to, że stają się jedną z najsilniejszych sił militarnych w całej galaktyce.

Prócz wymienionych frakcji w Dark Crusade spotykamy także starych znajomych – Gwardię Imperialną, siły Chaosu, Orków, Eldarów i Space Marines. Każda z nich ostrzy sobie zęby na pustynną planetę i ma nadzieję na wyeliminowanie oponentów. Scenarzyści gry zrezygnowali ze ściśle liniowej fabuły, w związku z czym nie jesteśmy skazani na mozolne wykonywanie kolejnych misji, lecz od razu możemy zabrać się za podbijanie całego dostępnego terenu. Naturalnie w kampanii pojawiają się momenty zwrotne, które obserwować możemy z siedmiu różnych perspektyw, zależnie od nacji, którą kierujemy. Ukończenie trybu dla jednego gracza to kwestia kilkudziesięciu godzin.

W tym czasie staramy się bronić przydzielonego nam terytorium i jednocześnie atakować sąsiadów. Przejęcie wrogiej twierdzy równoznaczne jest z wyeliminowaniem przeciwnika z rozgrywki. W samej zabawie wyróżnić można okres, kiedy rozbudowujemy swoją bazę i produkujemy jednostki oraz czas, w którym skupiamy się wyłącznie na walce. Zabiegi stricte gospodarcze prowadzimy w trybie turowym – na przemian z oponentami, natomiast w trakcie bitew Warhammer pokazuje swoje walory RTS-owe, pozwalając nam na wydawanie poleceń „na gorąco”.

Ostatnią modyfikacją w stosunku do podstawowej wersji strategii jest rozwój bohatera. Od teraz herosi kierujący armiami mogą wzbogacać się o lepsze uzbrojenie i umiejętności, nabyte z pomocą specjalnych punktów, które gromadzimy podczas rozgrywki.

Ze swojej strony uwielbiam moda do owego dodatku, brzmi on: Firestorm over Kronus. Przybliża dodatek do codex'u, i czyni grę ogółem lepszą. Dodaje mnóstwo jednostek, umiejętności, i nową nację - Black Templars.

Kilka filmików z moda:

http://www.youtube.com/watch?v=M2OkpMzKo9c

http://www.youtube.com/watch?v=JxkeCpSJQZk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=2KCC9aS8fPs&feature=plcp

Jeżeli ktoś posiada dodatek - a nie posiada moda to proszę o PW.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Odp: Dawn of War Dark Crusade
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 09, 2012, 22:38:44 »
    Nie lepiej żeby temat był o ogóle DoW 1 wliczając wszystkie dodatki, także ostatni Soulstorm?

A dodatku Dark Crusade już nie posiadam. Miałem, pożyczyłem kumplowi i płyta wróciła w liczbie mnogiej...

Ale za to mam Soulstorma, który dość mocno zmienił rozgrywkę. Gdy tak porównam Soulstorm do podstawki DoW, to odnoszę wrażenie, że jednostki stały się zdecydowanie słabsze, szybciej giną. W podstawce ciężka piechota była twarda i mogła prowadzić wymianę ognia przez dłuższy czas. Ulepszeni na full marines byli chodzącymi czołgami. W Soulstormie wszystko bardzo szybko pada.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 09, 2012, 23:43:05 »
    Nie lepiej żeby temat był o ogóle DoW 1 wliczając wszystkie dodatki, także ostatni Soulstorm?

A dodatku Dark Crusade już nie posiadam. Miałem, pożyczyłem kumplowi i płyta wróciła w liczbie mnogiej...

Ale za to mam Soulstorma, który dość mocno zmienił rozgrywkę. Gdy tak porównam Soulstorm do podstawki DoW, to odnoszę wrażenie, że jednostki stały się zdecydowanie słabsze, szybciej giną. W podstawce ciężka piechota była twarda i mogła prowadzić wymianę ognia przez dłuższy czas. Ulepszeni na full marines byli chodzącymi czołgami. W Soulstormie wszystko bardzo szybko pada.

Może być ogólnie o DoW, obojętnie. W FoK'u jednostki już nie rozwalają z karabinów wszystkiego - od tego są pojazdy i granaty. Dodatkowo każda frakcja została ulepszona, dla przykładu IG ma 2 drzewka rozwoju - jeden od pojazdów, drugi od piechoty.

Offline Rammstein26

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 25, 2012, 13:22:30 »
    Ja mam wszystkie części

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 25, 2012, 13:51:35 »
    Spatchuj DC do 1.2 i zainstaluj moda to możemy pograć :P

Offline Theoden

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 22, 2012, 18:58:20 »
    A ja mam problem z modem. Ładnie się instaluje i co dalej? Nie ma go w tej zakładce z Modami w grze. Jest czysta lista. Proszę o szybką odpowiedź.

EDIT: Już wszystko hula. Wystarczyło spaczować grę do wersji 1.20. :)
    « Ostatnia zmiana: Września 22, 2012, 19:58:29 wysłana przez Theoden »

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 26, 2012, 14:21:21 »
    Ja nie mam gry zainstalowanej, muszę odzyskać grę od kumpla :P Zagramy gdy odzyskam

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 12, 2012, 21:14:54 »
    A ja mam problem z modem. Ładnie się instaluje i co dalej? Nie ma go w tej zakładce z Modami w grze. Jest czysta lista. Proszę o szybką odpowiedź.

EDIT: Już wszystko hula. Wystarczyło spaczować grę do wersji 1.20. :)

Sry za double posta :P Odzyskałem wreszcie grę (dopiero ją znalazł) Daj znać jeżeli masz ją nadal, bo w każdej chwili mogę zainstalować.

Offline Dawidous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 12, 2012, 21:43:29 »
    Mam Dark Crusade od chyba 4 lat i jeszcze nie grałem :) Miałem/Mam ale nie potrafię znaleźć gdzie może być ta płytka, bo się fajnie grało, a wiem że nikomu nie pożyczałem...
    Trochę spam, ale nie chcę mi się uczyć i robię wszystko, żeby nie zaglądnąć do książki.

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 23, 2012, 18:11:52 »
    Mam pytanie dotyczące moda FoK. Otóż większość jednostek i takich tam w grze, nie jest podpisane nazwą, tylko "No Rage(?)" i cyferki. To trochę irytujące, bo myślałem, że będzie mi się przyjemnie grać w tego jakże świetnego moda. Czekam na odpowiedź.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 23, 2012, 19:22:19 »
    Mam pytanie dotyczące moda FoK. Otóż większość jednostek i takich tam w grze, nie jest podpisane nazwą, tylko "No Rage(?)" i cyferki. To trochę irytujące, bo myślałem, że będzie mi się przyjemnie grać w tego jakże świetnego moda. Czekam na odpowiedź.

Musiałeś coś źle wgrać. Masz wersję 1.2?

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 24, 2012, 10:24:34 »
    Oczywiście, że tak. Do tego czasami brak tekstur na niektórych elementach. Np. u Czarnych Templariuszy Apothecary nie ma teksturek na tym pobieraczu genów (nie wiem jak to się fachowo w Młotku nazywa). Jedynie jest tak jakby model z samego projektu, przed naniesieniem tekstur.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 24, 2012, 18:41:11 »
    Oczywiście, że tak. Do tego czasami brak tekstur na niektórych elementach. Np. u Czarnych Templariuszy Apothecary nie ma teksturek na tym pobieraczu genów (nie wiem jak to się fachowo w Młotku nazywa). Jedynie jest tak jakby model z samego projektu, przed naniesieniem tekstur.

Akurat to z tymi black templarami też tak miałem. Jaką masz wersję?

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 25, 2012, 19:15:26 »
    Jeśli chodzi o FoK'a, to chyba jakaś hm, starsza wersja. Nie miałem czasu ściągać najnowszej, więc wziąłem taką, co mniej ważyła.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 26, 2012, 22:04:20 »
    Jeśli chodzi o FoK'a, to chyba jakaś hm, starsza wersja. Nie miałem czasu ściągać najnowszej, więc wziąłem taką, co mniej ważyła.

To ściągnij najnowszą pod 1.2 to nie będzie problemów. :)