Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Problem z internetem  (Przeczytany 12622 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Problem z internetem
    « dnia: Sierpnia 03, 2012, 15:41:10 »
    Mam problem z połączeniem z internetem a mianowicie.4 dni temu internet przestał działać obok ikony wifi jest znaczek błędu. Po wciśnięciu rozwiązywanie problemu pisze "Połączenie między punktem dostępu routerem lub modemem kablowym i internetem zostało przerwane" Mam podłączone wszytko ale jak rozkręciłem i poskęcałem był internet... godzine. (Jeśli można dawajcie mi dokładne instrukcje bo zielony jestem)

Przepraszam za błędy i składnie ale piszę z telefonu.
    A i raczej to nie wina laptopa bo na 2 laptopie i telefonach też niema.

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    Odp: Problem z internetem
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 07, 2012, 18:33:08 »
    Też tak mam, i to dosyć często, musisz wejść w ustawienia routera (w przeglądarce wpisz 192.168.1.1 lub inne w zależności od routera, i zaloguj się (najczęściej login admin i hasło admin)), wejdź w ustawienia WLAN/WIRELESS i zmień kanał na jakiś oddalony (np. jeśli miałeś 3 to zmień na 10), zapisz i po 2-3 minutach powinno wszystko być ok.

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 07, 2012, 21:39:15 »
    Możesz mi wyjaśnić co i jak bo problem mam

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 07, 2012, 22:40:03 »
    A może po prostu zadzwonisz do ISP? Na ogół telefon do działu technicznego jest darmowy, więc co Ci szkodzi? Mniemam, że spytanie działu technicznego, w którym pracują ludzie z zawodem to lepszy pomysł, niż pytanie na forum o grze...

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 08, 2012, 00:48:04 »
    Przyjechali rozkręcili złożyli był internet 15 minut potem znowu 15 minut 5 niema ! Po 4 godz znowu niema.
    A skoro on. Ma takie problemy proszę tylko. O instrukcje bo nieznam. Się i np niewiem gdzie są ustawienia routera.

Offline b@rtu$

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 08, 2012, 06:16:03 »
    Nie podałeś nam żadnych informacji, dzięki którym można by Ci jakoś pomóc.

Żeby wykluczyć złą konfigurację routera podłącz laptopa przez skrętkę i sprawdź czy jest internet, bo może to być tylko problem z wifi. Kawałek skrętki dają czasami do routera więc powinieneś mieć. Nie musisz niczego przy tym ustawiać. Powinien być internet. Jeśli sytuacja się powtarza to jedyne co przychodzi mi do głowy to złe ustawienie opcji keep alive na routerze. Odnajdź ją i ustaw wartość na 20sec(powinno wystarczyć).

Logowanie do routera: admin i admin, ewentualnie admin i 12345, opcja te znajduje się przeważnie w basic setup, lub coś w tym stylu(ustawienia podstawowe).

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 08, 2012, 11:33:54 »
    Wybacz Bartek ale dałeś dupy z tą radą. Bardzo dużo operatorów ma ustawione filtrowanie mac adresów i przy bezpośrednim podpięciu bez maskowania albo nie podłączą cie albo nawet zablokują internet do wyjaśnienia sprawy.

Offline b@rtu$

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 08, 2012, 12:09:17 »
    Wybacz Mat ale nie daję dupy, może Ty(nie moja sprawa). Kolega nie opisał dobrze problemu więc napisałem co mi przyszło do głowy.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 08, 2012, 13:11:26 »
    Wybacz Bartek ale dałeś dupy z tą radą. Bardzo dużo operatorów ma ustawione filtrowanie mac adresów i przy bezpośrednim podpięciu bez maskowania albo nie podłączą cie albo nawet zablokują internet do wyjaśnienia sprawy.

Filtrowanie mac (nawet jeśli operator jakimś cudem używa jeszcze tak "zaawansowanej" technologii) nie ma tu nic do rzeczy, bo to nadal ten sam router odpowiada za połączenie. Zatem - fail.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 08, 2012, 13:20:28 »
    Laptopa można podłączyć przez skrętkę do routera lub bezpośrednio do gniazdka. Podłączając do routera wykluczysz tylko problemy z wifi, a nie przy samym ruterze. A podłączenie bezpośrednio do gniazdka może skończyć się blokadą(używałem dwóch dostawców osiedlowych i przy zmianie routera musiałem zmieniać w nich macadresy bo inaczej dostawca odcinał automatycznie internet).

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 08, 2012, 13:34:57 »
    Sam niewiem czego to wina router jest ok. Bo na drugim routerze też nie działa z kablem próbowałem do dostawcy dzwoniłem i dlatego się pytam tu bo niewiem co źle może być.

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 09, 2012, 17:57:48 »
    Dziękuje wszystkim za pomoc okazało się że w czasie burzy coś jeb... strzeliło. Sory za multipost ale nik by tego nie przeczytał.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 10, 2012, 17:49:55 »
    Również mam problem z internetem(a dokładniej z routerem) więc żeby nie robić kolejnego tematu napiszę tu. Kilka dni temu zmieniłem router na Tp-Link TL-WR841N i prędkość w uTorrencie spadła mi z ok 1.8-2.1Mb/s(na dużo słabszym routerze) na max 150kB/s. Wiem, że prędkości w takich programach zależą od ilości osób udostępniających dany plik ale prędkość nie rośnie bez względu na ilość seedów;/.
    Może muszę coś odblokować w routerze? Będę wdzięczny za wszelkie rady;].

Offline b@rtu$

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 10, 2012, 21:13:50 »
    Poszukaj informacji o odblokowaniu portów torrent na routerze. Gdzieś w advance settings je się dodawalo. Wcześniej sprawdź czy aby nie jest to obecnie maksymalna prędkość pobierania w ogóle, oraz upewnij się że nie było u Ciebie burzy, która mogła by uszkodzić router.
    Blokowanie portów wydaję mi się mało prawdopodobne, bo prędkość pobierania masz sporą, ale warto spróbować. Zakładam że powinno być kb/s a nie kB/s.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 10, 2012, 21:27:22 »
    Gdzieś wyczytałem, że to tutaj odblokowuje się porty.
    http://zapodaj.net/b2dffb8386182.png.html

Jako, że jestem ciemny w tym temacie to czy ktoś mógł by mi wyjaśnić jakie dane gdzie wpisać i skąd je wziąć, żebym przpadkiem nie narobił jeszcze większego bajzlu;]?

A co do tych skrótów to przepisywałem z odpalonego uTorrenta więc zdecydowanie chodziło o kB/s;]