Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy mod ma zawierać mgłę wojny?

Tak
    Nie

Autor Wątek: Równonoc - stary wątek  (Przeczytany 47295 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Devil_Imp

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    Odp: Równonoc
    « Odpowiedź #15 dnia: Lipca 20, 2012, 01:42:29 »
    Ciekawy projekt. Mam pytanie, czy w modzie znajdzie się odrobinę mrocznej aury starosłowiańskich guseł i czarów? Nie mówię tutaj o czarodziejach, ciskających kulami ognia, lecz o delikatnym zabarwieniu klimatu (obecnym w questach, lokacjach, bądź dialogach). W końcu w tamtych czasach miały owe gusła dość duży wpływ na mieszkańców naszych pięknych i obfitych w puszcze i bory ziem. Uważam, że odpowiednio ujęte mogą stać się atutem tego moda. Taka możliwość spotkania wędrownej wiedźmy-pustelniczki, czy też opcja zasięgnięcia porady i wróżby u grodowego astrologa byłaby niezmiernie ciekawa.
    Uwaga: Zanim zadasz pytanie w wątku zajrzyj do FAQ, znajdującego się na pierwszej stronie, być może znajdziesz tam odpowiedź :)

Offline Vino380

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 20, 2012, 04:01:26 »
    Jeśli to wyjdzie uczynicie mnie najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi, gdyż od dawna szukałem modów o słowiańszczyźnie (nie tylko do m&b) i serce mnie bolało, ponieważ nic nie moglem znaleźć. Biorąc pod uwagę wcześniejszą wzmiankę o MP mam nadzieję ze to pod Warband? Cóż życzę powodzenia i liczę że zobaczę w grze np. taką  siekierkę

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 20, 2012, 07:57:26 »
    Jeśli to wyjdzie uczynicie mnie najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi, gdyż od dawna szukałem modów o słowiańszczyźnie (nie tylko do m&b) i serce mnie bolało, ponieważ nic nie moglem znaleźć. Biorąc pod uwagę wcześniejszą wzmiankę o MP mam nadzieję ze to pod Warband? Cóż życzę powodzenia i liczę że zobaczę w grze np. taką  siekierkę
    Również tak sądzę. Gry lub mody w których można grać przed chrystianizacją Polski są naprawdę ubogie, z tego co się orientuje to jest jeden mod do M&B (niedopracowany) i dwie części gry Polanie. A mod jest na Warbanda. Co do siekierki, ja się nie wypowiadam, zostawiam to Blitzowi.

Ciekawy projekt. Mam pytanie, czy w modzie znajdzie się odrobinę mrocznej aury starosłowiańskich guseł i czarów? Nie mówię tutaj o czarodziejach, ciskających kulami ognia, lecz o delikatnym zabarwieniu klimatu (obecnym w questach, lokacjach, bądź dialogach). W końcu w tamtych czasach miały owe gusła dość duży wpływ na mieszkańców naszych pięknych i obfitych w puszcze i bory ziem. Uważam, że odpowiednio ujęte mogą stać się atutem tego moda. Taka możliwość spotkania wędrownej wiedźmy-pustelniczki, czy też opcja zasięgnięcia porady i wróżby u grodowego astrologa byłaby niezmiernie ciekawa.

Nie byłoby problemu z ich dodaniem, tylko lepiej wszystko jeszcze przemyśleć. Ale bardzo dziękuje za tą propozycje, na pewno ją zapamiętam sobie. Chociaż na początku na pewno będą zawarte posągi Światowida czy Trygława, do których będziemy się mogli pomodlić (jakieś dary dać), przez co dodatnie zwiększą się morale naszej drużyny.

Dodacie nowe odgłosy/okrzyki??

Z okrzyki narazie sobie odpuścimy. Byłby sens, wtedy gra wyglądałaby realistyczniej, jednak pamiętając grę w inny mod i zawarte tam okrzyki, wyglądało to nazbyt komicznie.
    Oczywiście soundtrack będzie nowy, dodamy jakąś bardziej klimatyczną muzykę, a że bitwy bardzo często będą się toczyć na terenie zalesiony, postaramy się dodać odgłosy lasu, co też powinno wpłynąć pozytywnie.

Edit: Dodałem również ankietę, czy gra ma zawierać mgłę wojny. Z mapy każdy się zorientuje gdzie co się znajduje, bo nasze tereny nie sposób nie znać. Sami zagłosujcie.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2012, 08:01:08 wysłana przez Prusak »
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Kaway Noku

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 20, 2012, 11:04:20 »
    Radzę zasięgnąć pomocy Rybopiotra, ponieważ kiedyś robił moda właśnie o tym okresie i na tym obszarze. Jak dobrze pamiętam wydał tylko zabugowaną betę.

Offline Give_me_wood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 20, 2012, 11:26:46 »
    nie będę glosować o mglę wojny bo nie wiem jak by miała wyglądać...

odnośnie Ślężanów to jestem na tak ale muszą być słabi oraz powinniśmy mieć więcej nacji bo stworzenie nacji w MS jest łatwe a powinny być ruskie

ale mam pytanie kto zrobi mapę?? i czy jest w stanie zrobić ją 2 razy większą niż w WB??(lub przynajmniej 1.5 raza)

a i wpiszcie mnie jako upload i hosting plikow
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Haller

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Ponad gór omglony szczyt...
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 20, 2012, 11:35:02 »
    Czasy naszych pradziadów, starej kultury, wiary i Bogów to jest to co Hallerki lubią najbardziej. Jeżeli mod wyjdzie to będzie to moja ulubiona modyfikacja i nie ważne czy będzie grywalna czy nie! :)

Jeżeli potrzeba wam kogoś od wingsa, mógłby spróbować pomóc :) Bawię się ostatnio tym programem, głównie ćwiczę teksturowanie jeszcze, ponieważ jestem początkujący. No chyba że szukacie prawdziwych i doświadczonych modelarzy, to w takim razie ja się nie nadam :)
    Trzymam kciuki!! Oby mod kiedyś ujrzał światło dzienne :)

Sława!

@Edit:
    Mógłbym również pomóc jeżeli chodzi właśnie o kulturę czy starą wiarę naszych przodków :) To moja główna pasja, więc co nieco się orientuję :)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2012, 11:38:42 wysłana przez Haller »
    "Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
    Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
    Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite."

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 20, 2012, 11:46:14 »
    Radzę zasięgnąć pomocy Rybopiotra, ponieważ kiedyś robił moda właśnie o tym okresie i na tym obszarze. Jak dobrze pamiętam wydał tylko zabugowaną betę.

Nie Rybopiotr ma swój projekt i nie ma czasu, aby cokolwiek nam pomóc.

Czasy naszych pradziadów, starej kultury, wiary i Bogów to jest to co Hallerki lubią najbardziej. Jeżeli mod wyjdzie to będzie to moja ulubiona modyfikacja i nie ważne czy będzie grywalna czy nie! :)

Jeżeli potrzeba wam kogoś od wingsa, mógłby spróbować pomóc :) Bawię się ostatnio tym programem, głównie ćwiczę teksturowanie jeszcze, ponieważ jestem początkujący. No chyba że szukacie prawdziwych i doświadczonych modelarzy, to w takim razie ja się nie nadam :)
    Trzymam kciuki!! Oby mod kiedyś ujrzał światło dzienne :)

Sława!

@Edit:
    Mógłbym również pomóc jeżeli chodzi właśnie o kulturę czy starą wiarę naszych przodków :) To moja główna pasja, więc co nieco się orientuję :)

Haller, my już lepiej pogadajmy na priv i jak najwięcej przydałoby się takich osób jak Ty. Mamy nadzieję, że szersze grono odbierze ten mod i będą w niego grali.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Give_me_wood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lipca 20, 2012, 12:17:36 »
    http://www.cee-portal.at/Bilderordner/Maps/Europa-im-Hochmittelalter-%28.jpg
    mapa z nazwami plemion polskich i okolicznych powiedzcie które by jeszcze dodać bo możemy zrobić ich wiecej ale słabszych i łatwych do zniszczenia(np 1 miasto ze 3 wioski i zamek)
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Lipca 20, 2012, 12:21:30 »

Nie spamuj, proszę. Od wszelkich spraw historycznych jest Blitzwing, nie pisz tutaj, jak już to na PRIV.

Offline Vino380

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Lipca 20, 2012, 18:21:01 »
    Dodałem również ankietę, czy gra ma zawierać mgłę wojny. Z mapy każdy się zorientuje gdzie co się znajduje, bo nasze tereny nie sposób nie znać. Sami zagłosujcie.
    Ja osobiście zagłosowałem na tak, lecz wybrałbym wyjście pośrednie np. największe grody bym tylko pokazał na mapie, lecz wsie już ukrył. Drugą możliwością jaka mi przychodzi do głowy (jeśli to jest możliwe przy modowaniu m&b się nie znam) umieszczenie na samej mapie napisów np. Mazowsze, Podole itp. i może podpisanie rzek na mapie to także byłby ciekawy zabieg. To chyba nie najgorsze pomysły, pasowałoby to do ówczesnej wiedzy o świecie która była tylko słowna i ogólna.

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Lipca 20, 2012, 19:06:20 »
    Ja osobiście zagłosowałem na tak, lecz wybrałbym wyjście pośrednie np. największe grody bym tylko pokazał na mapie, lecz wsie już ukrył. Drugą możliwością jaka mi przychodzi do głowy (jeśli to jest możliwe przy modowaniu m&b się nie znam) umieszczenie na samej mapie napisów np. Mazowsze, Podole itp. i może podpisanie rzek na mapie to także byłby ciekawy zabieg. To chyba nie najgorsze pomysły, pasowałoby to do ówczesnej wiedzy o świecie która była tylko słowna i ogólna.

Nie, nic takiego nie zrobimy. Bardziej by to pasowało do gier strategicznych, a nie gier typu M&B.
    Co do mgły wojny, chyba postaram się zadowolić i tych i tych, czyli przed wyborem postaci, zostaniemy zapytani o to, czy ma być ona włączona na czas rozgrywki czy nie.
    Przy okazji dwa nowe screeny:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Obydwie to prace Make My Day.
    Ostatni screen wrzucę dzisiaj, jest to posąg Światowida, który wykonał Toudji.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #26 dnia: Lipca 20, 2012, 19:30:15 »
    Chałupki fajne, tylko w dachu brak otworu na dym. Z tego co wiem, ogniska palono wewnątrz domów, mniej więcej na środku pomieszczenia. Dym musi gdzieś uciekać, bo się zaczadzą ;D

A poza tym, to trzymam za was kciuki. Ja również żałuję, że nie ma praktycznie żadnych modów dotyczących czasów słowiańskich.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #27 dnia: Lipca 20, 2012, 19:32:11 »
    Hej. Życzę powodzenia w tworzeniu moda i wytrwałości - by projekt trwał jak najdłużej. Odnośnie mgły wojny - ta opcja powinna być ustalana w menu obozu, ewentualnie na początku tworzenia postaci.

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #28 dnia: Lipca 20, 2012, 20:20:04 »
    Hmmm... to ja zapytam ekspertów i miszczów historii... byli w tamtych czasach Ślązacy?

Offline Prußak

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Lipca 20, 2012, 20:24:30 »
    Jako jakieś większe skupisko, to nie. Akurat na Śląsku dość dużo było plemion. Jednak aby ominąć zrobienie tylu frakcji, mamy pomysł, by połączyć ich w jedno większe, jako Ślężanie.
    Na poprawę apetytu, macie kawałek modelu posągu Światowida.

Niedługo obejrzycie cały model.