Zadanie może i fajne, ale kolega pytał o wykupienie. Porada "Nakop strażnikowi" pewnie niewiele mu pomaga, bo skoro chce wykupic, to zakładam, że woli uniknąc walki.
Za możliwością wykupienia, tzn. że istnieje, przemawia właśnie wymieniony fakt, że zadanie nazywa się "Uratuj lub wykup więźnia". Poza tym lord zlecający tą misję mówi, że w razie zapłacenia okupu pokryje koszty do wysokości X denarów. Jak jednak wykupic, jeszcze nie rozkminiłem, a próbowałem następujące sposoby:
- Podejście pod mury zamku i rozmowa ze strażami: brak takiej opcji
- Rozmowa z pośrednikiem okupu: "Chciałbym wykupic z niewoli towarzysza". Niestety, to dotyczy tylko naszych NPC. Mogę się jednak mylic, bo słabo pamiętam, czy gadając z pośrednikiem akurat miałem taką misję na liście. Jeśli nie, to to może tak właśnie działac.
Nie spróbowałem na pewno opcji pogadania z właścicielem twierdzy, gdzie siedzi więzień. To logiczniejsze od gadania z załogą, która tam tylko sprząta i nie ma prawa samowolnie nikogo zwolnic. Trzeba by więc przyczaic oprawcę i w rozmowie z nim zobaczyc, czy jest opcja targowania okupu. Problem może jednak wyniknąc, jak jesteśmy wasalem/najemnikiem królestwa, dla którego służy więzień. Wtedy będziemy uwikłani w wojnę i nie wszystkie opcje dialogowe będą dostępne: tylko pogaduchy na osobności, wyzwanie na bitwę albo "Dziękuję, dobranoc".