Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wykupienie więźnia.  (Przeczytany 13432 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sarge123pl

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Wykupienie więźnia.
    « dnia: Lipca 12, 2012, 16:00:11 »
    Mam problem. Jestem wasalem Swadii dostałem zadanie od pewnego Hrabi. Polegało ono na tym aby wykupić więźnia lub zaatakować zamek i uwolnić go. I teraz mam problem bo nie ma żadnej opcjii dialogowej z właścicielem zamku aby tego więźnia odkupić pomocy! :(

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    Odp: Wykupienie więźnia.
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 12, 2012, 16:45:20 »
    Tak, ale powinna być opcja "spróbuj odbić więźnia" czy coś.   Kliknij "spróbuj przedostać się za mury zamku", przespaceruj się po dziedzińcu i wejdź do więzienia. Wcześniej możesz zbić, lub przekupić strażnika żeby dał ci klucze. Fajne zadanie ;)
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 12, 2012, 17:43:51 »
    Zadanie może i fajne, ale kolega pytał o wykupienie. Porada "Nakop strażnikowi" pewnie niewiele mu pomaga, bo skoro chce wykupic, to zakładam, że woli uniknąc walki.

Za możliwością wykupienia, tzn. że istnieje, przemawia właśnie wymieniony fakt, że zadanie nazywa się "Uratuj lub wykup więźnia". Poza tym lord zlecający tą misję mówi, że w razie zapłacenia okupu pokryje koszty do wysokości X denarów. Jak jednak wykupic, jeszcze nie rozkminiłem, a próbowałem następujące sposoby:
    - Podejście pod mury zamku i rozmowa ze strażami: brak takiej opcji
    - Rozmowa z pośrednikiem okupu: "Chciałbym wykupic z niewoli towarzysza". Niestety, to dotyczy tylko naszych NPC. Mogę się jednak mylic, bo słabo pamiętam, czy gadając z pośrednikiem akurat miałem taką misję na liście. Jeśli nie, to to może tak właśnie działac.

Nie spróbowałem na pewno opcji pogadania z właścicielem twierdzy, gdzie siedzi więzień. To logiczniejsze od gadania z załogą, która tam tylko sprząta i nie ma prawa samowolnie nikogo zwolnic. Trzeba by więc przyczaic oprawcę i w rozmowie z nim zobaczyc, czy jest opcja targowania okupu. Problem może jednak wyniknąc, jak jesteśmy wasalem/najemnikiem królestwa, dla którego służy więzień. Wtedy będziemy uwikłani w wojnę i nie wszystkie opcje dialogowe będą dostępne: tylko pogaduchy na osobności, wyzwanie na bitwę albo "Dziękuję, dobranoc".

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 12, 2012, 23:03:57 »
    Niewie ja zawsze walczyłem ale jeśli chcesz pogadaj z lordem w zamku,strażnikem.
    Przeczytaj po raz 100 zadanie

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 13, 2012, 13:26:29 »
    Przeczytaj po raz 100 zadanie

I co to da? Wyobraź sobie, że są tacy, co kumają za pierwszym razem. Czasami coś się przeoczy, owszem, ale skoro już ktoś w akcie desperacji pyta o pomoc na forum, to załóżmy, że najpierw sam próbował problem rozebrac na czynniki pierwsze. Racja, że większośc odpowiedzi znajduje się w grze, szczególnie w zadaniach i "planie gry", ale też nie wszystkie.

Z tym wykupieniem sam nadal nie znam na przykład jednoznacznej odpowiedzi. Ostatnio zapomniałem wspomniec, więc teraz dodam, że nie jest wykluczone, że takiej możliwości po prostu nie ma. Zadanie może się nazywac "... lub wykup...", ale ciągle możliwe jest, że ta opcja była pierwotnym zamysłem autorów, którzy potem albo zapomnieli ją dorobic, albo też porzucili ten pomysł i zapomnieli wyedytowac powstałe już teksty. Że takie rzeczy się w Warbandzie zdarzają, uzasadnię przykładem polowań: grajki opowiadają po tawernach, jak poderwac panienki, że można to zrobic podczas uczty, a świetną okazją na popisówkę są turnieje i polowania. Na wielu ucztach byłem, w turniejach też brałem udział, ale polowania nigdy nie widziałem. Ktoś zresztą też wspominał w innym wątku o ich braku.

Uzupełnię też poprzednią wypowiedź o to, że ze strażnikiem również gadałem (wcześniej miałem na myśli straże na murach, ale tam nawet niewiele można pogadac, nie mówiąc o okupie). Ten pod celą weźmie tylko w łapę za wpuszczenie nas, ale jeniec nie ucieknie z łańcuchami, a klucz zostaje u strażnika. Trzeba mu nakopac, by miec ten klucz. W każdym razie nie z nim się negocjuje okup. Powtórzę się: Najlogiczniejszym rozwiązaniem jest rozmowa z panem zamku, bo tylko on decyduje o uwolnieniu. Czy gra to przewiduje, nie gwarantuję.

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 17, 2012, 20:44:35 »
    Niewiem czy tak jest ale może da się wykupić lorda w karczmie u pośrednika jest opcja wykup więźnia.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 17, 2012, 21:49:53 »
    Niewiem czy tak jest ale może da się wykupić lorda w karczmie u pośrednika jest opcja wykup więźnia.

Przeczytaj wszystkie posty, a potem pisz
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 17, 2012, 22:36:37 »
    Czytałem ale umkneło mi.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 18, 2012, 12:00:10 »
    Wykupić więźnia można chyba tylko od tego lorda, o którym nasz zleceniodawca opowiadał. Jak dostane tego questa, to spróbuje to zrobić.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 18, 2012, 18:53:50 »
    O ile dobrze pamiętam, to przedmówcy elegancko wyjaśnili o co w zadaniu biega. Zaiste jesteś wrogiem frakcji przetrzymującej lorda, a więc rozmowa z lordem odpada, gdyż nie wpuszczają ludzi, którzy wyglądają jak żebrak (Jesteśmy przebrani, gdyż musimy się przemknąć przez mury - logika.) Idziemy do strażnika, zabijamy i zabieramy klucze, wchodzimy do lochów i rozmawiamy z lordem, że przyszliśmy go uwolnić, po rozmowie wychodzimy z więzienia i załatwiamy posiłki i w ten właśnie sposób uratowaliśmy lorda. To raczej to zadanie, gdyż z innym podobnym się nie zetknąłem, ale jak mówiłem - przedmówcy ładnie wyjaśnili.
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 20, 2012, 15:25:40 »
    Kiedy lord jest w mieście lub zamku, można poprosić o spotkanie z nim, więc ten pomysł wcale nie odpada.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 20, 2012, 23:17:04 »
    Aha i sądzisz, że od tak pozwoli Ci wejść do zamku? :) Pierwszy raz słyszę, aby lord wpuszczał wroga do własnego zamku.
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline kaktus_PL1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 20, 2012, 23:34:06 »
    Grałeś w Warbanda??? Da się pogadać przed zamkiem

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 20, 2012, 23:41:01 »
    No dobrze, rozmawiasz z nim i o co pytasz? "Czy mógłbym odwiedzić Twojego więźnia?" Trochę to głupie, nieprawdaż?
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline Robinek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 21, 2012, 10:46:01 »
    Czy ja wiem prośba o o widzenie za opłatą ?:D