Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Lenna - podatki  (Przeczytany 4470 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cirmius

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Lenna - podatki
    « dnia: Czerwca 26, 2012, 08:02:17 »
    Jak można zwiększyć podatki wiosek, które posiadam?

Offline Wojak

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Lenna - podatki
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 26, 2012, 13:06:01 »
    Dbaj by wioska miała wysoki poziom zamożności np: Bogaty,przeciętny itp.

Możesz to uzyskać poprzez bronienie pobliskich terenów by nie było bandytów,kupować z wioski jakieś itemy,nie werbować rekrutów z niej bo wtedy mnie ludzi do pracy...

A i jeszcze rób misje u sołtysa to jest najważniejsze i najbardziej opłacalne :)
    Satysfakcja...To coś co kocham....Zawsze przy mnie ! Zawsze czeka na mnie ! Im trudniejsze wyzwanie tym większa SATYSFAKCJA !
    Dobra...Jak ktoś jakiś początkujący gracz ma jakieś pytanie lub potrzebuje pomocy...Z chęcią mu pomogę wystarczy napisać :) Czas nabić trochę postów !
    "Odkopywanie tematów" Jak dla mnie to gówno....
    Renesansowe królestwa ! Polska Was potrzebuje ! Nie koniecznie do wojny z Czechami,lecz dla ekonomi i przyjaznej gry :) !

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 26, 2012, 14:41:14 »
    Możesz też ściągnąć diplomacy i u szambelana powiększyć.
    (click to show/hide)

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2012, 16:42:01 »
    Jak koledzy pisali - im zamożniejsza miejscowośc, tym większa zdolnośc płatnicza. Załóżmy, że mieszkańcy wsi mają dochód 1000 denarów, stopa podatkowa wynosi (20%), to podatek wyniesie 200 (dane fikcyjne dla łatwiejszego liczenia; wygląda na to, że w Diplomacy reguluje się stopę podatkową, pewnie wnerwiając lub uszcześliwiając obywateli; ja tego moda nie mam, więc pomijam w rozważaniach).

My jednak nie uzyskamy 200 denarów, bo jest jeszcze inny współczynnik jak "Kara z nieskutecznych podatków". To kwota, jaką moglibyśmy otrzymac, ale z różnych powodów nie uzyskaliśmy. Dochód = zdolnośc płatnicza - nieskuteczne podatki. W raporcie finansowym mamy podany dochód i nieskuteczne podatki - zdolnośc płatniczą (suma dla wszystkich lenn), możemy sobie wyliczyc.

Zdolnośc płatnicza na pewno zależy od bogactwa, jak koledzy pisali. Dzięki nim nie muszę już pisac, jak się je poprawia. Autor tematu pisze o wsiach, ale temat to lenna, więc też miasta. W mieście pogaduchy z mistrzem gildii pt. "Jak tu wygląda handel" lub "... bogactwo na tle innych regionów" są bardzo pomocne. Tam widzimy przyczyny niedostatku: bandyci, mało handlu, mało produktywne wioski? Wtedy możemy reagowac znając konkretny problem.

Odnośnie kary z podatków forum wygłosiło już wiele teorii. Decydujące są takie czynniki:
    - Relacje z mieszkańcami, relacje z sołtysem/mistrzem gildii, wykonywanie dla nich misji (często wymieniane osobno): Otóż relacje z mieszkańcami i z mistrzem/sołtysem są zawsze takie same (to ten sam współczynnik, nie dwa różne). Wykonywanie dla nich misji to też nic innego niż metoda poprawiająca te relacje. Logika podpowiada, że jak ludnośc nas lubi i szanuje, to nie miga się od płatności podatków. W średniowieczu podatki nie były niczym oczywistym i były widziane bardziej jako grabież władcy. Musimy więc przekonac ludnośc, że pieniądze idą na dobry cel.
    - Częste wizyty w danej miejscowości: Co prawda nie spotkałem jeszcze na forum, by ktoś o tym wspomniał i grze we flaki też nie zaglądałem, ale wnioskuję, że to też ma wpływ. Za czasów kariery najemnika lordowie często ganiali mnie z misją zbierania podatków, bo sami nie mają czasu. Czasami jakiś lord spytany "Co Ty i Twoi ludzie robicie?" odpowiada, że dogląda włości i zbiera zaległe podatki/długi. Dlatego wychodzę z założenia, że co najmniej raz na tydzień powinno się pokazac w każdym swoim lennie. Ma to też uzasadnienie logiczne: im częściej pokazujemy się we wsi/mieście, mieszkańcy czują się kontrolowani i są mniej skłonni do migania się od obowiązków. Kiedy lepiej pracujemy? Gdy szef co jakiś czas wpadnie do biura/hali czy gdy jest ciągle w delegacji? Jakby nie było, przydałby się jakiś eksperyment: jeden tydzień bez wizyt w lennach, a potem odczytanie sejwa i oblatanie lenn (koniecznie ten sam tydzień, by wykluczyc inne czynniki).
    - Garnizon: spotkałem również pogląd, że liczba garnizonu w mieście/pobliskim zamku ma wpływ na karę z podatków. Nie jest to wykluczone, gdyż żołnierze również mają wpływ na ludnośc, która czuje ciągłą obecnośc władzy tracąc tym samym ochotę do migania się od obowiązków. Ten współczynnik również nie został przeze mnie potwierdzony, ale logika za nim przemawia.
    - Ilośc lenn: Mówi się, że im większa ilośc lenn, tym większa kara. To też logiczne, bo trudno skutecznie zarządzac wieloma włościami. Z drugiej strony myślę, że nie ma to znaczenia, a bardziej chodzi właśnie o częste wizyty. Co z tego, że mamy jedno lenno, skoro w nim nigdy nie bywamy i mieszkańcy mają nas głęboko? Co z tego, że mamy wiele lenn, skoro objeżdżamy je ciągle i mieszkańcy czują ciągłą obecnośc władzy?
    - Odległośc lenn od siebie: W końcu padło twierdzenie, że duża odległośc lenn od siebie zwiększa karę z podatków. Owszem, rozproszonym majątkiem trudno zarządzac, ale jeśli ktoś da radę to objechac, to czemu ma miec niższe podatki? "Trudno" nie znaczy "niemożliwe".
    - Czynniki losowe: Żeby gra nie była przewidywalna, pewnie autorzy dodali jakiś współczynnik losowy, który sprawi, że przy niezmienionych warunkach kwota będzie różna. Ot tak, by trudniej było przewidziec, ile zarobimy. To też byłoby życiowe: raz ludzie zarobią i zapłacą nieco więcej, raz będą bardziej skłonni do migania się, raz mniej.

Podsumowując: Podatki zależą - moim skromnym zdaniem - od bogactwa miejscowości, relacji z mieszkańcami, częstych wizyt, garnizonu i czynników losowych. Zaznaczam jednocześnie, że to, co dla mnie wydaje się logiczne, nie musiało byc oczywiste dla autorów gry i może to wszystko wyglądac inaczej :)