Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Wasz ulubiony rodzaj broni.

Łuki
    25 (15.3%)
    Miecze jednoręczne
    46 (28.2%)
    Włócznie
    14 (8.6%)
    Kusze
    12 (7.4%)
    Topory
    31 (19%)
    miecze dwuręczne
    35 (21.5%)

Głosów w sumie: 163

Autor Wątek: Wasz ulubiony rodzaj broni  (Przeczytany 13383 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    Odp: Wasz ulubiony rodzaj broni
    « Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 25, 2012, 00:13:04 »
    Nie ma tu zajebistych berdyszów, ale jest to powiązane z włócznią, więc zaznaczyłem właśnie je.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 08, 2012, 14:21:40 »
    Tarcza to broń! Kupujemy ją u zbrojmistrza, nie u płatnerza czy handlarza końmi przecież :) Dalej: broń służy do obrony, więc i tarcza też ;) W końcu olewając słowa, a argumentując zgodnie z przeznaczeniem rzeczy: jest to częśc wyposażenia i inaczej walczy się bronią jednoręczną+tarczą, a inaczej bronią dwuręczną. Powinno to znaleźc odzwierciedlenie w ankiecie.

Na pytanie z ankiety nie mam jednoznacznej odpowiedzi:

1. Walka w terenie:

a) Zestaw podstawowy: Konik, lanca, miecz, kij z kolcem, tarcza.
    Lancy nie mogę sobie odpuścic, bo z nachylenia można wykończyc na raz nawet najbardziej pancerną jednostkę. Parę takich udanych szarż może zadecydowac o wyniku bitwy.
    Miecz + tarcza do walki, jak wpadnę koniem w tłum piechoty. Wtedy cięcia są skuteczniejsze od pchnięc. Oczywiście i tak trzeba jak najszybciej uciekac, by znowu się rozpędzic, ale łatwiej pogonic towarzystwo od siebie cięciami.
    Kij z kolcem jako broń obuchowa, chociaż mogą byc też inne. Akurat to dorwałem w wersji "masywnego wyglądu". No i jak jednak zachce się zabic, to można dźgnąc nie tracąc czasu na wyciąganie miecza.

b) Zestaw zmodyfikowany: Kopia turniejowa zamiast lancy albo kija z kolcem.
    Jeśli walczę przeciw kawalerii, a potrzebuję drogich jeńców w postaci kawalerzystów (albo też dostaniemy misję porwania kilku takich), to taka kopia turniejowa jest jak znalazł. Przy dobrym trafieniu mamy od razu nieprzytomnego kawalerzystę, który po zwycięstwie trafia do niewoli. Nawalanie takich kijem jest niebezpieczne i ryzykowne. Jeśli spadną z koni i będą uciekac, to bajka, ale często oni uciekają jeszcze na koniach i nie zawsze dogonimy.

2. Zamki:
    Tutaj nie wykorzystamy przewagi lancy jak na koniu, chyba że będziemy nią nawalac z drugiej linii po głowach przeciwników. Nawet wtedy jednak lepszy dwuręczny topór, berdysz, glewia czy kosa. Ja jednak działam inaczej:

a) Zestaw podstawowy: Miecz, tarcza, kusza, kołczan bełtów.
    Dopóki jest amunicja, prowadzę ostrzał z tyłu. Bełty zbieram po sojuszniczych lub wrogich kusznikach, by nie pchac się do młócki za szybko. Gdy jednak wytracę amunicję, wchodzę do walki.

b) Wariant zmodyfikowany - atak: Dodatkowy zestaw bełtów zamiast miecza. Tak gram, gdy załoga zamku ma dużo jednostek najwyższego poziomu, które nie umierają tak łatwo. Wada takiego uzbrojenia jest taka, że nie mamy broni do walki w zwarciu, ale zanim wytracę pierwszy kołczan bełtów, po prostu nie wchodzę do zamku. Potem jakaś broń na pewno się znajdzie na polu walki. Tarczy za to potrzebujemy od razu, by chronic się przed ostrzałem wroga idąc na pozycję strzelecką.
    UWAGA: Nie stosowac do ataku miast! Często jest tam drugi i trzeci etap: walka na ulicach i w zamku. Mamy do dyspozycji garstkę ludzi przeciwko wrogowi na małym dystansie. Samą kuszą jest ciężko.

c) Wariant zmodyfikowany - Obrona: Ten wariant stosuję, gdy liczny przeciwnik naciera zamek, a więc przyda się dużo amunicji, by zdjąc jeszcze więcej wrogów z bezpiecznej odległości, zanim pójdzie się do młyna. Tu dodatkowy zestaw bełtów wchodzi zamiast tarczy. Gdy wróg się dostanie do zamku, trzeba miec czym go nawalac. Tarczę dorwie się po wytraceniu pierwszego zestawu bełtów.

Offline Sargon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 11, 2012, 19:13:22 »
    Ja najbardziej lubię miecze jednoręczne, ale zazwyczaj posiadam również jakąś lancę i miecz dwuręczny.

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 25, 2012, 11:55:51 »
    2H + Łuk ;0 I weź tu wybierz prawidłową odpowiedź.
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline Robinek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 25, 2012, 13:08:42 »
    Zapomnieli dodać twórcy gry o jednoręcznych w dwóch dłoniach

Offline FilipM3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 26, 2012, 01:54:39 »
    W sumie mam przy sobie zawsze broń jednoręczną oraz łuk. Jako iż bardziej używam łuku, właśnie ten wybrałem też w ankiecie.

Łuk kocham najbardziej. A jeszcze bardziej wolę long bow'a i piechota, lub łuk wschodni i koń - to zależy jaki mam w sumie humor w dniu tworzenia postaci. No ale tak czy siak to właśnie łuku używam najczęściej, i bardziej od innych broni w posiadaniu.

Za to miecz lub topór to używam:
    - Gdy już mi strzelanie nie wychodzi, nie trafiam to wybieram właśnie topór i taki Rage na każdego.
    - Gdy wróg idzie na mnie przygotowanym do uderzenia na głowę toporem dwuręcznym - w odległości 2m ode mnie - a ja dopiero co wyciągam strzałę z kołczanu...

Offline jedreluk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 03, 2012, 18:04:25 »
    Szybka broń jednoręczna (khiernickie zakrzywione niezbyt dłógie ale też i nie za krótkie) i łuk na plecy :)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 03, 2012, 19:11:09 »
    "khernickie zakrzywione ziezbyt dłógie ale też i nie za krótnie" nowy troll jak widzę.
    Takie coś zwie się "szabla" jakby ktoś nie mógł się domyślić (jak np. ja)
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline J4ffarello

• Użytkownik
    • Lubię spam!
    « Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 09, 2012, 07:37:58 »
    Wielgachny młot dwuręczny + pika + miecz jednoręczny i tarcza.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 09, 2012, 10:16:05 »
    Tasak Wojskowy/Topor dwureczny+szabla/miecz/bulawa+kusza obleznicza. Czasami rezygnuje z kuszy na rzecz tarczy i lancy, kiedy jest walka na otwartym polu.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline seb0l11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 30, 2012, 20:43:50 »
    Miecz dwuręczny na bitwy na oblężenia tarcza + miecz jednoręczny

Offline Mathus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Listopada 02, 2012, 11:25:46 »
    Łuki łuki i jeszcze raz łuki ja mam większą frajdę z wpakowania z połowy mapy jakiemuś wojakowi strzałę w czachę ;) co do broni w zwarciu to już tylko konieczność przy bliższym spotkaniu ;)

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #27 dnia: Listopada 02, 2012, 15:26:11 »
    Zapomnieli dodać twórcy gry o jednoręcznych w dwóch dłoniach

1. Nigdy nie walczono 2 mieczami (Nie w europie)
    2. Jak sobie wyobrażasz walkę dwoma mieczami? xD

Miecz jedno ręczny + tarcza ;)

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #28 dnia: Listopada 07, 2012, 21:22:33 »
    szybki dwuręczniak
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline koninsiu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 02, 2012, 07:56:19 »
    Moim zdanim dobre są kusze ;)
    Rhodocki kusznik z tasakiem i kusza