Nie, ta gitara - oprócz tego że zapewne jest to paździerz - ma trzy przetworniki singlowe oraz ruchomy mostek.
Oczywiście, można zagrać wszystko na wszystkim - inna sprawa jak to będzie brzmieć. W przypadku gitar panuje zasada - bierz używane, bo nówki to w 80% przypadkach to syf. Pozostałe 20% stanowią gitary powyżej 2500zł.
Gitara dobra może i na początek, ale pewnie po 2 miesiacach nauki rzucisz w kąt z powodu słabego brzmienia, niewygody etc.
Jeśli kolega chce grać rock/metal, radzę szukać układu HH, a jeśli wiosło uniwersalne - układ HSS. Celuj w Washburny, używane Corty.
Epiphone ma ciekawą ofertę cenową, ale bez ogrania tego nie tykaj, bo 90% ich tworów jest beznadziejna.
Może znajdziesz używanego Schectera [Omen, 006] i stargujesz do 550zł.
Aha, i jak zauważyłem na początku - mostek. Ważna sprawa. Będziesz go wykorzystywał? Jeśli nie - szukaj mostku stałego [który jest łatwiejszy w "obsłudze", i z całą pewnością o wiele, wiele dłużej trzyma strój gitary]. W tej cenie nie znajdziesz nic dobrego z ruchomym mostkiem.
I jeszcze coś - planujesz dokupić wzmacniacz czy grać będąc podpiętym do komputera?
Edit: Nie wiem czemu nie napisałem tego poprzednio.
Czy masz już jakiekolwiek doświadczenie z gitarami? I czy ogólnie posiadasz wiedzę na ten temat?
Różne gitary mają różny kształt gryfów, więc ciężko także doradzić co by Ci pasowało - w końcu to Ty masz na tym grać ;)
I oczywiście należy z góry odrzucić oferty typu "Gitara i milion gratisów" - zwykle są to SkyWay'e, Visiony czy inne tego typu firmy [Jay Turser ponoć tylko minimalnie jest lepszy od nich], na których produktach praktycznie nie da się grać [ze względu na jakość wykonania i brzmienie], a nawet w piecu tym nie napalisz.
Muszę jeszcze coś zaznaczyć - nie sugerujcie się moją opinią jako coś, czemu należy wierzyć na 100%. Czemu? Po pierwsze każdy ma inne preferencje i każda gitara mu inaczej leży. Po drugie, sam niedługo kupuję gitarę elektryczną [pierwszą] przez co dysponuję jedynie wiedzą teoretyczną + opiniami osób które na gitarze graja już nie tak krótko. To co napisałem jest jedynie wiedzą ogólną, którą się przeczyta na każdym forum gitarowym ;)