Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jay Turser JT300- gitara  (Przeczytany 1967 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Jay Turser JT300- gitara
    « dnia: Czerwca 06, 2012, 17:38:13 »
    Witam! Chcę kupić w miarę dobrą i tanią gitarę elektryczną dla początkujących. Wpadła mi w oko ta: http://allegro.pl/jay-turser-jt300-gitara-elektryczna-akcesoria-i2379182603.html Co o niej sądzicie? Ktoś miał z nią styczność? Nada się? Chcę żeby była uniwersalna, chociaż będę grał na niej głównie kawałki rockowe/metalowe.
    Fajnie by było gdybyście polecili mi jeszcze jakieś inne gitary do 550 zł. Z góry dzięki ;)

Offline Lutter

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Jay Turser JT300- gitara
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 06, 2012, 18:28:13 »
    Nie, ta gitara - oprócz tego że zapewne jest to paździerz - ma trzy przetworniki singlowe oraz ruchomy mostek.
    Oczywiście, można zagrać wszystko na wszystkim - inna sprawa jak to będzie brzmieć. W przypadku gitar panuje zasada - bierz używane, bo nówki to w 80% przypadkach to syf. Pozostałe 20% stanowią gitary powyżej 2500zł.
    Gitara dobra może i na początek, ale pewnie po 2 miesiacach nauki rzucisz w kąt z powodu słabego brzmienia, niewygody etc.
    Jeśli kolega chce grać rock/metal, radzę szukać układu HH, a jeśli wiosło uniwersalne - układ HSS. Celuj w Washburny, używane Corty.
    Epiphone ma ciekawą ofertę cenową, ale bez ogrania tego nie tykaj, bo 90% ich tworów jest beznadziejna.
    Może znajdziesz używanego Schectera [Omen, 006] i stargujesz do 550zł.

Aha, i jak zauważyłem na początku - mostek. Ważna sprawa. Będziesz go wykorzystywał? Jeśli nie - szukaj mostku stałego [który jest łatwiejszy w "obsłudze", i z całą pewnością o wiele, wiele dłużej trzyma strój gitary]. W tej cenie nie znajdziesz nic dobrego z ruchomym mostkiem.

I jeszcze coś - planujesz dokupić wzmacniacz czy grać będąc podpiętym do komputera?

Edit: Nie wiem czemu nie napisałem tego poprzednio.

Czy masz już jakiekolwiek doświadczenie z gitarami? I czy ogólnie posiadasz wiedzę na ten temat?
    Różne gitary mają różny kształt gryfów, więc ciężko także doradzić co by Ci pasowało - w końcu to Ty masz na tym grać ;)

I oczywiście należy z góry odrzucić oferty typu "Gitara i milion gratisów" - zwykle są to SkyWay'e, Visiony czy inne tego typu firmy [Jay Turser ponoć tylko minimalnie jest lepszy od nich], na których produktach praktycznie nie da się grać [ze względu na jakość wykonania i brzmienie], a nawet w piecu tym nie napalisz.

Muszę jeszcze coś zaznaczyć - nie sugerujcie się moją opinią jako coś, czemu należy wierzyć na 100%. Czemu? Po pierwsze każdy ma inne preferencje i każda gitara mu inaczej leży. Po drugie, sam niedługo kupuję gitarę elektryczną [pierwszą] przez co dysponuję jedynie wiedzą teoretyczną + opiniami osób które na gitarze graja już nie tak krótko. To co napisałem jest jedynie wiedzą ogólną, którą się przeczyta na każdym forum gitarowym ;)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2012, 23:31:24 wysłana przez Lutter »

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Jay Turser JT300- gitara
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 07, 2012, 11:50:59 »
    Wzmacniacz oczywiście planuję kupić, ale nie za duży, by móc wziąć go w rękę i pojechać z nim np. do szkoły. Mostek raczej stały, na razie nie będę nic kombinował. Zbyt doświadczonym gitarzystą nie jestem, gram trochę na klasyku, no i kilka razy miałem w ręce elektryka kolegi. Jego gitara jest b. podobna do tej(możliwe że to ta sama): http://allegro.pl/gitara-elektryczna-piec-50watt-usb-mp3-statyw-i2339328790.html. Brzmiała w sumie nie najgorzej, chociaż w internecie chodzą opinie, że gitary firmy SignS nadają się tylko na opał.