Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Spadająca renoma postaci.  (Przeczytany 3830 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Condemned

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Spadająca renoma postaci.
    « dnia: Maja 23, 2012, 21:55:26 »
    Gram już prawie 800 dni w grze, prowadzę własne państwo.

Mam problem z renomą. Od osiągnięcia pułapu 2000+ nie mogę w żaden sposób jej podnieść. Renoma rośnie po np. ucztach czy turniejach ale potem i tak spada do wcześniejszego poziomu najczęściej do 1992-1998 coś takiego a potem znowu wygrywam turniej dostaje +10 ale i tak potem spada.

Jak jest to jakiś bug to proszę o nakierowanie mnie jak poprawić to gdzieś w plikach.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Spadająca renoma postaci.
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 23, 2012, 22:20:10 »
    Postaraj się podbić na kilku turniejach naraz (np podczas uczty). A jest to normą, że renoma sama z siebie spada, żeby motywować gracza do wygrywania bitew i turniejów.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 25, 2012, 01:05:43 »
    Widzisz, to nie ma tak. Co tydzień renoma spada o określoną wartość, więc nie ma tak, że możesz sobie nabić trochę renomy i siedzieć na d... czterech literach do końca życia.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 11, 2012, 01:28:24 »
    Wygraj kilka bitek, zrób jakieś zadanie dla Lorda i skoczy renoma.
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 11, 2012, 12:48:58 »
    Wygraj kilka bitek, zrób jakieś zadanie dla Lorda i skoczy renoma.

Warto czytac cały temat - zwłaszcza taki krótki, a nie tylko jeden post. Wtedy widziałbyś wypowiedź, którą powtarzasz:
    Postaraj się podbić na kilku turniejach naraz (np podczas uczty). A jest to normą, że renoma sama z siebie spada, żeby motywować gracza do wygrywania bitew i turniejów.

To już jest jasne, że po wygranej bitwie czy turnieju renoma rośnie. Autor pytał, co robic, by nie spadała, a nie, by rosła. To pewna różnica. No i dostał odpowiedź, że nic nie może zrobic, bo to naturalne zachowanie gry.

Jeśli jednak już jesteśmy przy tym, że spadku nie zahamujemy, a możemy tylko swoimi czynami wyrównywac renomę do poprzedniego poprzedniego poziomu albo wchodzic na wyższy, to zbierzmy do kupy dla odwiedzających temat wszystkie czynniki, które na to wpływają:

1. Bitwy: Stawka renomy jest podana przed rozgrywką i zależy od trudności bitwy, czyli rodzaju przeciwnika i proporcji naszych sił do wroga. Nie dostaniemy ani punkcika za pokonanie 15bandytów przy posiadaniu 150sztuk wyszkolonego wojska. Za to zwycięstwo w starciu z liczniejszym przeciwnikiem może podnieśc renomę o dwucyfrową liczbę.
    Stawka renomy oznacza, ile możemy jej zyskac przy zwycięstwie, ale nie stracic przy porażce. Byłoby dziwne, że jak nam bandyci nakopią, to tracimy 0 albo 1, a jak dostaniemy od silniejszej armii, to tracimy jej 15pkt.
    Stąd pytanie: Czy po porażkach renoma spada? Jeśli ktoś to wie, proszę uzupełnic temat. Sam nie zwracam uwagi na punkty. Po prostu gram i wczuwam się sytuację postaci. Czytaj: wiadomo, że bitwy wpływają na sławę, ale nie da się jej zmierzyc, więc i w grze nie liczę punktów.

2. Turnieje: To też już wymieniliście, a poza tym po zwycięstwie jest komunikat, że "oprócz sławy i chwały" zdobywamy nagrodę pieniężną (ewentualnie wygrany zakład). Bez śledzenia liczby punktów renomy możemy już stwierdzic, że turniej pozytywnie się na niej odbija.

3. Zadania:
    (...)zrób jakieś zadanie dla Lorda i skoczy renoma.
    Jak już pisałem, nie zaglądam we wskaźnik renomy co chwilę, by patrzec na punkty, więc nie powiem, czy i które zadania na to wpływają, ale zaryzykuję twierdzenie, że nie wszystkie. Nie sądzę, by zaganianie uciekających chłopów do wsi, zbieranie podatków, latanie z listami czy zabójstwo poszukiwanego przestępcy wpływało na renomę. Zważmy też na "ciche" misje, jak kontakt ze szpiegiem we wrogim mieście czy podesłanie naszej najlepszej jednostki na podpuchę, by wrogi król oskarżył wasala o zdradę. Takie zachowania raczej sławy nie przysporzą, a przynajmniej nie powinny.
    Po każdym zadaniu wyskakują komunikaty, że zyskuje się kasę, doświadczenie, a czasami honor (np. uwolnienie wioski z rąk bandytów lub zabicie kryminalisty, jeśli w obu przypadkach nie weźmiemy nagrody). Komunikatu o renomie nie zauważyłem. Może skacze, ale - że się powtórzę - nie zaglądam przy każdej okazji w raporty i punkty.
    W każdym razie temat można rozwinąc opisując poszczególne zadania i ich wpływ na renomę, jeśli komuś się chce.

4. Uczta:
    Tu wierzę Wam po prostu na słowo, bo rzadko robię uczty. W Calradii co chwilę jest wojna, a z historii Polski wiem, że chlanie i szlacheckie imprezki w obliczu zagrożenia kraju dobrze się nie kończy ;)

5. Kilka przypuszczalnych czynników:
    Tutaj wymienię takie, co myślę, że mogą wpływac na renomę, ale tego nie wiem i ktoś inny by musiał się wypowiedziec:
    a) Uzyskanie ważnej pozycji: Sprawowanie urzędu marszałka w danym królestwie to na pewno powód do lansu. Kwestia, czy gra też to uwzględnia. Co więcej, posiadanie własnego królestwa może też miec wpływ. To by tłumaczyło, dlaczego władcy mają armie niekiedy ponad 300osób, co dla zwykłych lordów jest nieosiągalne.
    b) "Plecy" rodzinne: Ślub z laską lub lordem z "dobrej" (czyt. licznej) rodziny podobno daje jakieś korzyści, skoro wędrowni grajkowie tak radzą. Stosunki z krewnymi małżonki/-a się jednak nie poprawiają automatycznie po ślubie (chyba że nieznacznie i nie zauważyłem). Byc może więc to ma wpływ na renomę (tzn. gościa z szanowanego klanu się szanuje już za samą przynależnośc), ale czy gra to uwzględnia, tego nie wiem.