Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Zdjęcia przedwojennej Warszawy - kolorowe  (Przeczytany 1910 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matilon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Zdjęcia przedwojennej Warszawy - kolorowe
    « dnia: Maja 23, 2012, 21:00:47 »
    Witam!
    Czy wie ktoś gdzie można znaleźć takie zdjęcia? Mogą być też te z okupacji - byle przed Powstaniem Warszawskim.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Zdjęcia przedwojennej Warszawy - kolorowe
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 23, 2012, 22:26:10 »
    Kolorowe zdjęcia przed '44/45 rokiem? Najwyżej możesz liczyć na jakieś publikacje z retuszem, bo chyba wtedy nie było jeszcze czegoś takiego jak kolorowa fotografia.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 24, 2012, 19:28:31 »
    Były. Były również filmy kolorowe. Różniło się to technologią, ale nie miało nic wspólnego z kolorowaniem. Upowszechnienie wynikało raczej ze skomplikowania sprzętu. Zdolność wyświetlania kolorów w TV była zbyt droga, żeby robiono je od wojny.
    Sława!

Offline bezlitosny

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    • Król Wikingów
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 24, 2012, 20:12:44 »
    proud ale piszesz głupoty aż chce się rzygać.... daje link do ,,II WŚ w kolorze" nie wiem czy to pokolorował w jakimś programie czy to nagrania z II WŚ ( były wtedy kolorowe kamery ) co prawda nie HD od sony ale były :)

Veagirskie strzały nie dadzą rady mnie zatrzymać

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 24, 2012, 20:20:24 »
    Te materialny są pokolorowane z Discovery.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 25, 2012, 10:25:10 »
    To rzygaj, nikt Ci nie broni. Akurat błysnąłeś geniuszem, bo wszystko co pokazałeś jest współczesnym retuszem starych, czarno-białych zdjęć. Fotografią nie interesuję się zupełnie (nawet aparatu nie mam bo nie jest mi potrzebny) i przyznaję się do błędu, że możliwe, iż przed wojną były już technologie umożliwiające robienie zdjęć w kolorze. Niemniej ja żadnego takiego zdjęcia nie widziałem i wszystkie "utrwalone obrazy" z II wojny światowej jakie sobie przypominam są właśnie czarno-białe.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 25, 2012, 16:36:23 »
    Fotografia kolorowa sprzed II wojny światowej? Jak najbardziej.
    Krótko przed wybuchem I wojny światowej pewien fotograf- Sergiej Michajłowicz Prokudin- Gorski dostał od cara zezwolenie na podróżowanie po całym imperium rosyjskim i fotografowanie czego tylko zechce. Prokudin był jednym z prekursorów fotografii kolorowej. Każdy obiekt fotografował kilkukrotnie, z zastosowaniem filtra innej barwy. Po nałożeniu zdjęć powstawał kolorowy obraz. Zdjęcia wywoływał nie na papierze, a na szkle. Do naszych czasów przetrwało kilkaset unikatowych zdjęć Rosji u progu rewolucji.

http://www.thespektator.co.uk/spg2.html
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 26, 2012, 19:12:40 »
    Kolorowe zdjęcia przed 44/45 są i są prawdziwe, Proud.
    Jakaś niemiecka firma (coś na "A", zapomniałem nazwy) produkowała je specjalnie dla Nazistów. Były one cholernie drogie, więc również rzadkie. Widziałem kolorowe zdjęcia, tylko kilka, ale z czasów okupacji - z żołnierzami, z defilad itp.
    Jest mi potrzebna Warszawa, ale w okazałości, bez zniszczonych budynków w tle...

EDIT.
    Mam. Nazwa firmy to chyba "Agfa-Gevaert".

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 26, 2012, 20:01:40 »
    http://www.youtube.com/watch?v=hi-Ofiu0xqo
    Z tego co pamiętam oryginalnie kolorowe, nagrywane przez amerykańskiego lekarza, znalezione wiele lat później w USA.

http://www.youtube.com/watch?v=igv038Pqr34&feature=endscreen
    Tutaj oceniam gołym okiem że raczej nie kolorowane, ponieważ brak oszukanych kolorów, które często w kolorowankach są. Typu zbyt zielone drzewa, albo wyraźny kolor ubrań

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DyG-pCPKXG8
    I kolejny, też podobno odnaleziony w USA.
    W przypadku polskich filmów, zdjęć ciężko będzie potwierdzić stu procentowo czy nie były kolorowane. Przez kraj przetoczyły się dwie armie i ciężko jest być czegokolwiek pewnym. Tym bardziej gdy nagrania odnajdują się 50 lat później na drugim końcu świata :D
    Sława!