Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wasze sugestie i pomysły w celu udoskonalenia gry.  (Przeczytany 7544 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: Wasze sugestie i pomysły w celu udoskonalenia gry.
    « Odpowiedź #45 dnia: Lipca 04, 2012, 08:44:48 »
    Co do IIWŚ, Szwecja uniknęła wojny, ale Niemcy zostały prawie doszczętnie zbombardowane, a teraz? Najbogatsze państwo w Europie. Więc niemieszanie się nie ma nic do rzeczy, trza mieć tylko łeb na karku.
    (click to show/hide)

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #46 dnia: Lipca 04, 2012, 16:11:12 »
    @Cziort:
    Ad. 3 Państwa już istniały, narodowości nie. Wtedy państwem było to, co należało do księcia/króla/cesarza. Był więc teren, była władza, ale narodu jako takiego nie było. Ludzie nie mieli paszportów świadczących o przynależności do tego czy innego. Jezu, można było każdego brac do reprezentacji ;)
    Ad. 5 Nie, nie :) Pisząc "Punkty dla obu stron" miałem na myśli tylko kategorię: Przejmowanie cudzej technologii. W kategorii: Wynalazczośc własna prowadzą dla mnie Wikingowie dzięki chociażby żeglarstwu. Byc może po prostu słabo znam Mongołów, ale żaden wynalazek mi się z nimi nie kojarzy.
    Ad. 6 Nie było tak fajnie. Przywiązanie chłopa do ziemi i nikt nigdzie nie idzie. Poza tym, żeby gdzieś migrowac, trzeba miec dokąd. Jeśli ogólnie nie rozwijasz handlu, to każda wiocha będzie w takim stanie, jak opisałem. Jedyna możliwośc to nielegalna ucieczka za granicę, ale to tylko potwierdza, co mówiliśmy: Handel to podstawa, bo biedni uciekną tam, gdzie on się rozwija.

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    Fog of War
    « Odpowiedź #47 dnia: Lipca 04, 2012, 22:51:42 »
    Daję posta pod postem, bo jest odstęp czasowy i nie chodzi o uzupełnienie poprzedniej wypowiedzi, a zupełnie nowe zagadnienie.

Co mnie wnerwia w czasie bitwy, to brak tzw. "mgły wojny". Chodzi konkretnie o panel dowodzenia, gdzie mamy w prawym górnym rogu przezroczysty kwadrat obrazujący pole bitwy i zaznaczający nasze oraz wrogie jednostki. No i właśnie to pokazywanie wrogich jednostek jest wnerwiające, bo nie powinniśmy mieć żadnych informacji o pozycji wroga, dopóki go nie zobaczymy, a nawet wtedy nie powinien się wyświetlać na mapie. Zawsze bowiem istnieje szansa, że go przeoczymy, a tak można po prostu orientować się po kropkach.

Ktoś może powiedzieć, by po prostu nie używać tego panelu dowodzenia, a korzystać tylko z klawiatury. Kiedyś tak robiłem, ale wtedy musimy się nabiegać lub najeździć, by każdemu wydać rozkaz "Trzymaj TĄ pozycję". W panelu po prostu klikamy miejsce, gdzie dana formacja ma stać. Nie ruszając się z miejsca można więc rozstawić dwa oddziały na skrzydłach.

Dalej powinno się dodać na tej mapce w panelu dowodzenia ukształtowanie terenu. Dzięki temu wiedzielibyśmy, że każemy np. strzelcom biec na wzgórze, które widzimy. W obecnym kształcie gry ustawiamy ich na chybił-trafił lub mierzymy pi razy oko. Dzięki takiej mapce można by wyeliminować czerwone kropki symbolizujące wroga. Dowódca musiałby znaleźć sobie dobry punkt obserwacyjny i jednocześnie konfrontować dostrzeżone jednostki wroga z mapą. Odzwierciedliłoby to bardziej realizm: albo skupiam się na dowodzeniu i nie ponoszę niepotrzebnych strat, albo rzucam się w wir walki, gdzie zdobywam doświadczenie, wspieram żołnierzy, ale też niekoniecznie ogarniam całą sytuację.

W obecnym kształcie gry można - niestety - nawet w wirze walki zobaczyć pełny obraz sytuacji. Wróg nie jest w stanie nas niczym zaskoczyć. Wzgórza czy las nie pomagają mu w niczym. W końcu wiemy nawet, kiedy zaczyna panikować i uciekać, a my możemy rozpocząć pościg rozwalając nasz szyk obronny bez obawy, że zaraz przyjdą posiłki i wroga kawaleria rozniesie naszych niezgrupowanych żołnierzy.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #48 dnia: Lipca 04, 2012, 23:25:28 »
    Po co mgła wojny, jak komputer i tak doskonale by widział nasze pozycje?

Jak nie chcesz biegać, to trzymaj F1 aż sie taka flaga pojawi i teraz możesz śmiało wydawać rozkazy na odległość :)
    (click to show/hide)

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Lipca 05, 2012, 16:57:17 »
    Komputer może sobie "widziec" nasze pozycje, bo:
    - on nie czerpie przyjemności z gry i nie musi miec wyzwań;
    - i tak jest głupi ;), tzn. przepraszam: ograniczony zasobem sztucznej inteligencji nie dorównującej ludzkiej.

Z tym przytrzymaniem F1 gdzieś już czytałem, ale popierdzieliło mi się, bo myślałem, że F1 to domyślnie wybór piechoty, a ja mam poprzestawiane sterowanie i próbowałem innym klawiszem. Możliwe jednak, że F1 to domyślnie "Rozkazy przemieszczenia", a ponowne F1 to właśnie "Utrzymuj pozycję" (ja tak mam, ale nie pamiętam już, czy to akurat było domyślne), a wtedy trzymanie F1 faktycznie brzmi logicznie. Dzięki, spróbuję.