Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Reinkarnacja - Moje Przemyślenia  (Przeczytany 2981 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chomik

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Reinkarnacja - Moje Przemyślenia
    « dnia: Maja 02, 2012, 09:31:43 »
    Witam wszystkich, chciałbym się z wami podzielić w tym wątku właśnie moimi przemyśleniami na temat Reinkarnacji.

Jeśli założymy, że reinkarnacja to przenoszenie naszego ducha do innego ciała, oznacza to, że powinniśmy to wszystko pamiętać, niestety jest pewien problem, dlaczego nic nie pamiętamy? Dlatego ja wstępnie obalam teorię tego, że powinniśmy wszystko pamiętać czy też teorię, że nigdy się nie zmieniamy w przedstawiciela innego gatunku. Bo spójrzcie, jeśli przeżyjemy 25 lat to pamiętamy co było gdy mieliśmy 10? Nie, może niektóre wydarzenia, ale nie wszystkie, ale wiemy(a raczej podejrzewamy), że wtedy żyliśmy i żyjemy już 25 lat, tak samo po reinkarnacji w innego człowieka, wiemy, że żyjemy, ale nie mamy naszych wspomnień - tak jak po amnezji.

W takim wypadku reinkarnacja wydaje mi się logiczna, bo jeśli za wszystko odpowiadałby nasz mózg to w teorii powinniśmy mieć taką możliwość.

Zachęcam was też do pisania swoich przemyśleń  :). Pozdrawiam.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    Odp: Reinkarnacja - Moje Przemyślenia
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 02, 2012, 10:22:55 »
    Że amnezja po reinkarnacji, to ameryki nie odkryłeś.
    (click to show/hide)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 02, 2012, 11:07:17 »
    Witam wszystkich, chciałbym się z wami podzielić w tym wątku właśnie moimi przemyśleniami na temat Reinkarnacji.

Jeśli założymy, że reinkarnacja to przenoszenie naszego ducha do innego ciała, oznacza to, że powinniśmy to wszystko pamiętać, niestety jest pewien problem, dlaczego nic nie pamiętamy? Dlatego ja wstępnie obalam teorię tego, że powinniśmy wszystko pamiętać czy też teorię, że nigdy się nie zmieniamy w przedstawiciela innego gatunku. Bo spójrzcie, jeśli przeżyjemy 25 lat to pamiętamy co było gdy mieliśmy 10? Nie, może niektóre wydarzenia, ale nie wszystkie, ale wiemy(a raczej podejrzewamy), że wtedy żyliśmy i żyjemy już 25 lat, tak samo po reinkarnacji w innego człowieka, wiemy, że żyjemy, ale nie mamy naszych wspomnień - tak jak po amnezji.

W takim wypadku reinkarnacja wydaje mi się logiczna, bo jeśli za wszystko odpowiadałby nasz mózg to w teorii powinniśmy mieć taką możliwość.

Zachęcam was też do pisania swoich przemyśleń  :). Pozdrawiam.

Wybacz ale to nie przemyślenia a przemyślenie...reinkarnacja wydaje ci się logiczna bo amnezja? Jeżeli żyjemy 25 lat to oczywistym jest że nie pamiętamy wszystkiego tego co robiliśmy gdy mieliśmy 10 bo mózg nam na to nie pozwala. A co u ludzi chorych na przykład na autyzm z wysokim ilorazem inteligencji którzy pamiętają o wiele wiele więcej? Ich reinkarnacja nie obejmuje?

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 02, 2012, 11:43:29 »
    A ja pamietam jak w wieku 2 lat ugryzła mnie kura !

Mam pamiec obrazową czy jak sie tam to zwie :>
    Retarded are everywhere

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 02, 2012, 12:12:44 »
    JAk Cie ugryzła kura jak zębów nie ma?
    (click to show/hide)

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 02, 2012, 12:22:44 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:47:50 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Blast

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 02, 2012, 12:25:03 »
    Mnie kura udziobała ;D Jak miałem 7 lat.

Ale moim zdaniem dużo rzeczy co wydarzyło się gdy miałeś 1-5 lat nie pamiętasz wgl. Wydaje się, że to pamiętasz ale tak naprawdę ktoś mógł ci o tym opowiedzieć np. rodzice lub ktoś bliski. A teraz nie wiesz czy to pamiętałeś czy ktoś ci o tym powiedział.
    « Ostatnia zmiana: Maja 02, 2012, 13:26:17 wysłana przez Blast »

Offline Szyder

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 02, 2012, 12:45:32 »
    Ja pamiętam jak miałem 2 lata i szliśmy do schroniska po kocura. Był niedaleko wieeeeeeeelki czerwony mur. Acha, nienawidzę takich userów, co wbijają na forum, 0/1 post na tematyce forum i nabijają na offtopie.

Offline Dealan

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 02, 2012, 13:48:30 »
    Może odkopiemy stary temat o religii i przemyśleniach na temat śmierci?

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 02, 2012, 14:58:14 »
    A ode mnie kury uciekają :< Za to ja kiedyś ugryzłem małą kaczke w dziób.
    (click to show/hide)

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 02, 2012, 16:11:05 »
    [...]reinkarnacja wydaje ci się logiczna bo amnezja?

Stwierdzam reinkarnację, bo amnezja.

Ale adrem, twoje przemyślenie (jak już zauważył Argaleb), nie jest niczym wyjątkowym, zresztą to wszystko to kwestia, wiary - nie religii, ale wiary w tego co będzie, jak to będzie etc. Po drugie, wchodzimy już bardziej w aspekty fizyczne, mianowicie sprawności naszego, mózgu np. mój brat ma świetną pamięć, z lat kiedy był bardzo mały, a skoro reinkarnacja, jak sam przyjąłeś to przeniesienie naszego ducha do innego ciała, to mózg i jego przeżycia, które zapamiętał przechodzą do tego nowego ciała? To kwestia przede wszystkim podejścia do tematu, rozszerz swoją wypowiedź, bo to tak jak niektórzy piszą książki, to co napisałeś to wstęp, ba, dedykacja :D

Sam kiedyś słyszałem pewną teorię na temat reinkarnacji, nie identyfikuję się z nią, ale jest zabawna :D
    Każdy człowiek miał już parę wcieleń, wg pewnej teorii, jest to jakby system "awansowania", najpierw jesteśmy zwierzętami, potem tymi z bardziej rozwiniętymi mózgami, instynktem, świadomością, zależnie od naszych postępów. Teraz sedno - osoby chamskie, niekulturalne, aspołeczne, w poprzednim wcieleniu były właśnie zwierzętami, zaś osoby inteligentne, wysoce rozwinięte społecznie, kulturowo, już od paru wcieleń żyły jako człowiek, tak więc osądźcie siebie samych :D
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 02, 2012, 16:45:07 »
    Zapamietujesz wydarzenia przy ktorych towarzyszyly silniejsze emocje taka prawda.

Dlatego starzy ludzie w wieku 80 lat pamietaja nawet czasy wojenne.

Retarded are everywhere

Offline Dealan

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 02, 2012, 16:48:12 »
    Spójrzcie na aspekt fizyczny.
    Psychika niemowlęcia różni się od psychiki dorosłej osoby. Mózg jest nierozwinięty.

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 02, 2012, 22:29:09 »
    mozg jest plaski.

doslownie
    Retarded are everywhere

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz