Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: OiM Dzikie Pola - Husaria (Wiele pytań, brak odpowiedzi)  (Przeczytany 25386 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline R3M4K3PL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    OiM Dzikie Pola - Husaria (Wiele pytań, brak odpowiedzi)
    « dnia: Kwietnia 12, 2012, 22:17:33 »
    Witam, drodzy bracia/siostry miecza xD

Ostatnio zacząłem grać w Mount And Blade Ogniem i Mieczem Dzikie Pola. Dołączyłem do Rzeczpospolitej i zlikwidowałem już Rosjan i Szwedów. Walczę w imię Króla Jana Kazimierza. Aktualnie mam 4 miasta które należą do mnie. Problem tkwi w tym że zawsze chciałem mieć Husarię. Aktualnie mam 12 Husarów Weteranów (wyzwolonych z niewoli przeciwnika). Nie mogę mieć ich więcej ponieważ... nie wiem gdzie ich nabyć! Oglądałem różne filmiki i czytałem posty jednak nic nie odpowiada na moje pytanie. Próbowałem...

-Kupić w mieście Kasztelana, Mistrza-Koniuszy i inne podobne rzeczy oraz budynki - NIC.
    -Nabyć chłopów we wsi i zamienić ich na Husarów - (Bardzo monotonne i aktualnie niewykonalne ponieważ moi Husarzy zdążą zlikwidować przeciwników zanim chłopi machną palcem)
    -Kupować najemników Polskich i dawać im najlepsze wyposażenie (Pancerze Husara, Hełmy itd. ale to wciąż są Najemnicy - nie Husarzy)

Czy może mi ktoś opisać krok po kroku jak nabyć Husarów, jednak nie zabierając ich z niewoli wroga? :(

Byłbym bardzo wdzięczny... :)

@EDIT:

Poza tym chciałem zapytać jak działają komendy ''Ustawić się w szereg : 1'' itd. na F1-F3? Bo moje jednostki kompletnie się nie słuchają, i tak jadą jak popadnie. Słuchają się jedynie do podstawowych jak Stop, Do Ataku, Za Mną itd. :/
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2012, 22:33:59 wysłana przez R3M4K3PL »
    ''Elita... Walczy pod polskim biało czerwonym sztandarem, chwały i śmierci. Gotowa swymi skrzydłami wzbić się ponad wszystkie elitarne oddziały świata. Pęd koni biegnących w szyku, świst powiewających sztandarów i bicie żelaznych skrzydeł. Za słuszną sprawę!''

Offline Geraltek

• Użytkownik
    Odp: OiM Dzikie Pola - Husaria (Wiele pytań, brak odpowiedzi)
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 19, 2012, 15:19:46 »
    Jaką masz wersję gry?( Patch )
    Husarzy kupuje się u kasztelana , czeka kilka dni i są. Zeby szkolić  siebie w zamku potrzebujesz mistrza-koniuszego, zbrojmistrza i jeszcze kilku nauczycieli.

Offline Babinicz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 30, 2012, 12:42:55 »
    -Kupić w mieście Kasztelana, Mistrza-Koniuszy i inne podobne rzeczy oraz budynki - NIC.

A to dziwne, bo właśnie to powinno działać. Spróbuj pojeźdżić po różnych, nie tylko własnych, polskich miastach i zamkach, tam rozmawiaj z kasztelanem. Gdzieś na pewno powinno się dać rekrutować husarzy. Zamawiasz ich wtedy, a po kilku dniach wracasz i mówisz że chcesz ich odebrac.

-Nabyć chłopów we wsi i zamienić ich na Husarów - (Bardzo monotonne i aktualnie niewykonalne ponieważ moi Husarzy zdążą zlikwidować przeciwników zanim chłopi machną palcem)
    7

W Dzikich Polach nie da się rekrutować jednostek w ten sposób. Kosynierzy ze wsi mogą awansować tylko na ochotników z pikami i muszkietami (czy coś w tym stylu). Normalne jednostki (rajtarów, dragonów, żołnierzy, pancernych, husarzy itd.) rekrutuje się w miastach i awansują tylko na "weteranów".

Poza tym chciałem zapytać jak działają komendy ''Ustawić się w szereg : 1'' itd. na F1-F3? Bo moje jednostki kompletnie się nie słuchają, i tak jadą jak popadnie. Słuchają się jedynie do podstawowych jak Stop, Do Ataku, Za Mną itd. :/

Z tego co zauważyłem, to one po prostu NIE działają. To znaczy działają ale tylko kiedy twoje jednostki stoją w miejscu, wtedy mogą się ustawić w formację. Kiedy ruszą do ataku, biegną jak popadnie. Co stawia pytanie po co w ogóle są te pseudo-formacje w grze, no ale cóż...

Offline steifer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 10, 2012, 22:23:13 »
    Jaką masz wersję gry?( Patch )
    Husarzy kupuje się u kasztelana , czeka kilka dni i są. Zeby szkolić  siebie w zamku potrzebujesz mistrza-koniuszego, zbrojmistrza i jeszcze kilku nauczycieli.

U mnie (OiM: Dzikie Pola   V. 1.123) wyglada na to, że opcja rozmowy z kasztelanem (a więc rekrutowania konkretnych jednostek) jest tylko w moim własnym mieście. W miastach sojuszników nie ma opcji ani najęcia kasztelana (mistrz-koniuszy, dowódcy, budynki itd są) ale opcji rozmowy z nim. Przykre to. Czy to normalka czy bug?
    Szczególnie boleśnie odczułem brak możliwości rekrutowania lokalnych jednostek. Napaliłem się na husarię, specjalnie zdobyłem jakąś twierdzę moskiewska na etnicznie polskich ziemiach, zainwestowałem w kasztelana. I rozczarowanie - opcje wyboru jednostek rekrutów - wciąż tylko tatarskie jednostki :(

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, to możliwość rekrutowania tak upragnionych husarzy będę miał dopiero po zakończeniu questu z nowym chanem i po powrocie oficjalnym pod berło Jana Kazimierza? :(
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 10, 2012, 08:30:44 wysłana przez steifer »

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 22, 2012, 20:43:31 »
    Dokładnie tak. Husarie mogą zrekrutować, sam rozumiesz, jedynie Polacy.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.