Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Twórczość Artystyczna  (Przeczytany 34447 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline twisted

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Twórczość Artystyczna
    « Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 20, 2013, 18:22:34 »
    Haazheel- dzięki fajnie że komuś się podoba a skoro tak to może jutro też coś wrzucę.
    Zapomniałem dodać dla osób zainteresowanych techniką to ołówki- HB, 2B, 4B. To mój ulubiony zbiór ołówków pod względem grubości. Miejscami może użyłem grafit HB lub 2B ale już nie pamiętam.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 20, 2013, 18:48:17 »
    Ja się chciałem po prostu dowiedzieć, co narysowałeś, no i na to mi odpowiedziałeś, bo wiesz, to nie wygląda od razu na jakiegoś mutanta post-apo :)
    Potwór dziwaczny, ale fajny concept art (i przy takim czymś nie trzeba specjalnie zwracać uwagi na proporcje i takie tam, hehe)

Offline twisted

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 21, 2013, 13:03:15 »
    Haazheel tak właściwie to czemu przestałeś pokazywać swoje prace twoja grafika bardzo mi się podoba.
    HUtH w takim  razie sory źle cie zrozumiałem.
    Starsza praca zrobiona jakiś czas temu:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2013, 12:08:47 wysłana przez HUtH »

Offline huth

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 21, 2013, 14:40:04 »
    Inspiracja Gigerem?

Offline twisted

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 21, 2013, 15:02:28 »
    Lol. Nawet nie znałem tego artysty jednak fakt faktem że inspirowałem się obcym i kilkoma innymi artystami w rezultacie wyszło coś takiego. A jak sama praca bo na razie 0 słów nad czym popracować. Przy okazji dzięki teraz będę miał inspiracje bo jak na razie to skończyłem tylko starą pracę którą może wrzucę jutro, zależy od chęci.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2013, 16:25:43 wysłana przez twisted »

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 21, 2013, 16:55:38 »
    Bardzo fajne prace Twisted. Rysujesz też w innych klimatach, czy trzymasz się tego, co na obrazkach wyżej?

Offline twisted

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 21, 2013, 17:32:54 »
    Cóż mogę rysować w  innych klimatach ale jak tako nowych prac z nich nie mam. Za jakiś czas będę chciał uczyć się rysować zwierzaki głównie konie i psy bo słabo znam ich anatomie a przyda się do tworzenia kolejnych stworów ;) No i wypadało by poduczyć się innych aspektów rysunku ze względu na chęć pójścia do liceum plastycznego :) ale do tego jeszcze jest czas.

Edit ołówki jak zwykle HB 2B 4B
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2013, 20:32:01 wysłana przez twisted »

Offline Haazheel

• Użytkownik
    • Piwa: 17
    « Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 21, 2013, 23:25:23 »
    Tutaj mała porcja  rysunków z zeszłego roku, ołówki B5 i B2, + mała obróbka komputerowa.
    Te prace były rysowane z myślą o wyryciu ich na blaszce miedzianej a tym samym robiąc matrycę na odbitki graficzne.

(click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2013, 12:09:08 wysłana przez HUtH »

Offline twisted

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 21, 2013, 23:39:59 »
    Podoba mi się zwłaszcza 2 rysunek pierwszy też git tylko ręka trzymająca topór trochę mi nie leży jest chyba odrobinę za długa. Tak patrząc na te rysunki uważam że świetnie rysowałbyś komiksy. Czekam aż przeniesiesz je na blachę ;)

Offline huth

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 21, 2013, 23:41:26 »
    Fajnie ten "paladyn" z mieczem wyszedł, oprócz za wąskiej klatki piersiowej, za długich ud i za krótkich goleni, to wyszedł naprawdę fajnie. Tylko nie wiem po co ten negatyw :P
    Pytasz się, co poprawić... na pewno proporcje(to się wyrobi), no i rysujesz same postacie, tak koncepcyjnie, więc przykładasz dużą wagę do każdego detalu(co nie do końca zawsze wygląda naturalnie) oraz rezygnujesz z ogólnego światłocienia(tylko detale mają cieniowanie). No i nie ma tła, ale to najmniej ważne, to są po prostu concept arty, więc to nie jest żaden zarzut.

Offline Haazheel

• Użytkownik
    • Piwa: 17
    « Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 22, 2013, 00:30:56 »
    Kolejne obrazki,  pierwszy to arbaletnik, cóż ideał z niego nie jest, mistrzem nie jestem w rysunku ale lubię to robić, choć faktycznie mówi mi się nie jednokrotnie że moje prace to na komiks się nadają.
    Następna praca wykona jest tuszem, zamek ten kiedyś znalazłem na necie bo był mi ten motyw potrzebny na jedną  pracę graficzną.

(click to show/hide)

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2013, 12:09:22 wysłana przez HUtH »

Offline twisted

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 22, 2013, 09:44:20 »
    Kusznik ma hełm dartha vader? ^^, dobra a tak na poważnie bardzo fajna zbroja u kusznika i zamek podziwiam bo sam posługiwać się tuszem nie umiem. Już wiem z czym kojarzy mi się twoja kreska z serią komiksów ''Strażnicy orlego pióra''. Chodzi mi o pierwsze 2 części zwłaszcza

Dobra a teraz coś ode mnie, praca wykonana wczoraj rysunek miał być tylko szkicem ale wyszedł fajnie więc go skończyłem tylko nie widać faktury którą nadawałem ołówkiem chodzi mi o płaszcz i kapelusz.
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

No i WiP
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2013, 12:09:47 wysłana przez HUtH »

Offline huth

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 22, 2013, 12:06:26 »
    Właśnie się zorientowałem, że odpisywałem Haazheelowi tak jak tobie, twisted... to przez ten brak spoilerów..

W każdym te rady w sumie tyczą się was obydwu, bo to i to koncepcyjne :)

Twisted - nie myślałeś właśnie o jakiejś technice z tuszem/rapidografem czy czym tam się robi komiksy(może długopis :P), bo przy takim konturowym, mocnym i dokładnym rysowaniu to tak właściwie ołówek się nie sprawdza(robi się tłusto i błyszcząco, poza tym nie osięgnie się czerni i kontrastu, rysunek jest 'szary'). Jeszcze może węgiel w kredce czy coś, to znów może za bardzo brudzić :P

Offline twisted

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 22, 2013, 12:25:21 »
    Nie do końca cie rozumiem np \ tym światłocieniem to było do mnie czy do Haazheela przecież cieniuje wszystko przyciemniam przy krawędziach, wymazuje światła gumką robię spadki jasności tam gdzie światło nie dociera. A kontrast da się uzyskać bo im bardziej miękki ołówek tym ciemniejsze linie robi do tego dochodzi nacisk a ja lubię też takie ciemne ołówki wiem że jest to trudne bo prace bardzo łatwo się rozmazują ale odpowiednie zabezpieczenie czy to w koszulce lub poprzez lakier zapewni im długi żywot :)
    Cóż widziałem też wiele prac w takiej ciemnej kolorystyce i bardzo mi się podobały :). A jak ci się podoba to co dziś wrzuciłem ?

Offline huth

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 22, 2013, 13:00:46 »
    Nie do końca cie rozumiem np \ tym światłocieniem to było do mnie czy do Haazheela przecież cieniuje wszystko przyciemniam przy krawędziach, wymazuje światła gumką robię spadki jasności tam gdzie światło nie dociera.
    Cieniujesz po detalu, więc rysunek jest dobry jako concept art, bo ładnie widać, co wystaje, ale nie ma czegoś takiego jak cień z określonego źródła światła, tzn. u ciebie jest tak jakby światło padało z wielu stron i rozświetlało równo. To jest ok, jeśli po prostu przedstawia się pomysł na postać, ale jeśli musiałbyś umieścić ją w jakiejś scenerii, to wyszłaby nieco dziwnie(chyba że wszystko było by tak rysowane). I tu też przechodzimy do następnej uwagi...
    A kontrast da się uzyskać bo im bardziej miękki ołówek tym ciemniejsze linie robi do tego dochodzi nacisk
    Możliwa jest też wina aparatu, ale ciężko jest osiągnąć coś bardzo ciemnego, nie mówiąc o czerni przy ołówku. Cała reszta rysunku musiałaby być jaśniejsza, aby te ciemne miejsca wydawały się czarne, u ciebie cały rysunek jest mocno pojechany ołówkiem i ja dużego kontrastu nie widzę(może to być też wina zdjecia). Np. te skrzyżowane ręce u tego stracha, one wyglądają dość płasko
    Cóż widziałem też wiele prac w takiej ciemnej kolorystyce i bardzo mi się podobały :). A jak ci się podoba to co dziś wrzuciłem ?
    No fajne, masz łeb z wyobraźnią :) Nie możesz robić zdjęcia całej kartki?