Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: The Eagle and The Radiant Cross v: C3e na 1.011  (Przeczytany 188126 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LLares111

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: The Eagle and The Radiant Cross v: C3e na 1.011
    « Odpowiedź #735 dnia: Lipca 25, 2013, 20:12:07 »
    Instaluję do folderu "Mount and Blade", czyli do głównego. Odinstalowałem, zainstalowałem ponownie, ale nadal nie działa, więc nie mam już pomysłu co robię nie tak...

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #736 dnia: Listopada 15, 2013, 22:53:54 »
    No ja sobie ostatnimi czasy pograłem trochę dłużej w tego moda. Jest bardzo grywalny, taki native z klimatem przeniesionym w czasy renesansu i trochę późniejszy oraz wieloma nowymi rzeczami. Nie podoba mi się kwestia statystyk jednostek, ciężkozbrojni mają mało HP co sprawia że łatwo ich odstrzelić bez względu na zbroje. Choć nie zmienia to faktu że w ogólnym rozrachunku i tak są niezwykle potężni a szarża Swiadian gniecie wszystko, czy to piechota Stanu Imperialnego, pikinierzy Laurian (choć tu różnie bywa) czy jakaś inna jazda, prawie zawsze dostaje tęgi łomot, a to znaczy że rycerstwo nadal jest potężne z czego się ciesze :) Fajna jest różnorodność. Można się wcielić w możnowładcę lub oficera jednej z wielu frakcji stworzonych w oparciu na prawdziwe państwa - zależnie na jakie "klimaty" mamy ochotę. Bardzo fajnie zrobili balans tych frakcji. Przykładowo Unia Halmarska ma świetnych muszkieterów i pikinierów, oraz kawalerię w postaci rajtarów. Brak im jednak ciężkiej jazdy przełamującej co sprawia że raczej odpada frontalna szarża  na Swadian czy Laurian. Wielkie Księstwo ma natomiast dobrą kawalerię, tak łuczniczą jak i ciężką do przełamania szeregów wroga a następnie wycięcia go w pień, ale z oblężeniem jest kłopot spory, bo husaria nie została wyposażona w broń boczną a lekkozbrojni towarzysze rady nie dadzą ;)

W kwestii wyposażenia to wszystko jest tu na miejscu i zostało ciekawie zrobione, szeroki wachlarz broni i zbroi sprawia że za każdym razem gra się inaczej, można zrobić z siebie rycerza, konkwistadora czy np. spahisa. Dodaje to klimatu, zwłaszcza jak ścierają się ze sobą różne kultury, nie ma nic lepszego niż szarża na czele ciężkiej jazdy na muszkieterów czy arkebuzerów, początkowo straty a później sieczka na całego :)

Dobrze jest sobie postrzelać z pistoletu czy muszkietu, zawsze jakaś odskocznia, czasem korci żeby zejść z konia i stanąć w szeregach strzelców. No i walka konna na pistolety jest fajna, strzelić, trafić, za chwilę wyjąć miecz i trzasnąć drugiego jeźdźca któremu się szarżować zachciało ;)

Moja ostatnia kampania pełna była ciekawych bitew po stronie Wielkiego Księstwa, najpierw jako lekkozbrojny strzelec a później husarz. Bardzo ciekawa frakcja, przypominająca Rzeczpospolitą trochę. Toczyliśmy wojnę z najpierw z Caratem i Ormelianami a później także z Lwim Tronem. Pełno było epickich szarż, jak husaria wpadnie na wroga to wielu od razu pośle w zaświaty. Choć uganianie się za "turkopodobnymi" było dość uciążliwe (ech niczym w native ganianie Khergitów).

Ogółem polecam tego moda, ma parę wad ale mimo wszystko warto w niego zagrać, bo jest bardzo różnorodny i grywalny, rozgrywka potrafi przyciągnąć na długo. No i znowu się rozpisałem :)
    Pozdrawiam.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #737 dnia: Grudnia 04, 2013, 22:40:57 »
    Ostatnio sobie zacząłem grać znów w tego moda, ale pierwszy raz w wersję na WB i po prostu ten mod potrafi zaczarować swoim universum i klimatem.... A na Tawernie nie ma wątku dotyczącego wersji WB, więc jakby ktoś zrobił ładny i poprawny wątek w dziale modów Warband to by było fajnie... no i dostanie duuużo  piw :P
    i już jest wątek :) http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=14042.0 i spin-offu też http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=14041.0
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2013, 22:47:25 wysłana przez HUtH »

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #738 dnia: Grudnia 06, 2013, 22:42:40 »
    Ja też do niego powróciłem ostatnio, i znów ciekawie mi się gra. Na sam początek wyrobiłem sobie reputację u paru lauriańskich lordów. Pieniędzy trochę wpadło, i paru przyjaciół się zyskało. Później dostałem propozycję dołączenia do królestwa jako najemnik. Pomyślałem czemu nie... 3 miesiące powalczę w ich szeregach, a potem zobaczy się do kogo ostatecznie dołączę. No i okazja do wypróbowania swoich sił jako dowódca armii na wzór hiszpańskiej z XVI wieku. Ciekawie jest, korzystam głównie z arkebuzerów konnych, którzy nie są specjalnie drodzy a bardzo skuteczni. Potrafią nawiązać efektywną walkę z kawalerią strzelecką wroga oraz jeśli zajdzie potrzeba frontalnie uderzyć na piechurów. O tak, po paru bitwach ze Stanem Imperialnym okazało się że najlepiej rozkazać im zaprzestania ognia i dobycia mieczy, masakrę prawdziwą robią, tak to walka ogniowa się słabo dla nich kończy, z świetną piechotą imperialną.
    Prowadzimy też wojnę ze Swadią, tu już gorzej, bo jej kopijnicy są ciężcy do powstrzymania, nawet pikinierzy słabo sobie radzą z większą grupą rycerzy, zwłaszcza kiedy stracą szyk. Ciekawą jednostką są ci ciężkozbrojni z Zollern, z wielkimi młotami, przyglądałem się jednemu w akcji, wyciął dwóch moich jeźdźców, i paru piechurów w pojedynkę, musiałem interweniować :)
    Czyli jaki z tego wniosek? Rozgrywka w tym modzie jest bardzo interesująca i wciągająca :)

Offline huth

« Odpowiedź #739 dnia: Grudnia 06, 2013, 22:55:57 »
    Ja jeszcze się waham między Lwim Tronem, Imperialnymi lub Swadią... choć w sumie wszystkie nacje są interesujące :P Na razie najemnik w służbie Tronowi.
    Tylko muszę ogarnąć te formacje, chyba chorążego potrzebuję czy cuś, nie wiem...
    W ogóle nie wiedziałem albo zapomniałem, że turnieje są zmienione też, całkiem fajne, takie coś by się przydało w PoPie. Jakby jeszcze dodać ten system punktowy z Florisa czy Silverstaga i mapy to w ogóle super byłoby.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #740 dnia: Grudnia 06, 2013, 23:03:26 »
    Co do turniejów, to chyba w Warbandzie tylko zmienione? Bo w wersji na zwykłego Mounta zmian nie zauważyłem. A z tymi formacjami to o ile masz chorążego to trzeba wcisnąć "k" by w okół niego się grupowali, albo "j" w okół naszej postaci. A wersję na WB też muszę wypróbować, tylko najpierw trzeba się w tego WB zaopatrzyć (nie wiem czemu jeszcze tego nie zrobiłem).
    W PoP w ogóle też turniejów nie ruszyli, a szkoda, już coś w stylu tych z Lords&Realms by było lepsze.

Lwi Tron właśnie jest bardzo fajną frakcją, podoba mi się ta ich walka w imię Boga itp. Kiedyś grałem po ich stronie, i nieźle było, wszystkie typy jednostek mają niemalże.

Tak się zastanawiam, czy nie dodać broni bocznych jednostkom konnym które mają jedynie kopie/lance, bo są silne i to bardzo, ale gdy już ktoś blisko podejdzie to taki np. husarz już jest bezbronny prawie jak szybko nie odjedzie.

Offline huth

« Odpowiedź #741 dnia: Grudnia 06, 2013, 23:55:44 »
    Jeśli na M&B są stare turnieje z tym samym ekwipunkiem i klasami to wielka lipa. Jest chociaż broń palna?
    Wyczytałem coś, że tylko profesjonalni żołnierze dołączają do formacji, to chyba stąd ten podział, który wziąłem za bug jakiś.

Właśnie tez mnie zdziwiło, że Lwi tron ma takie różne jednostki, no ale biorąc pod uwagę poszerzone 'lore' uni, to Lion Throne jest imperium wielkości tej mapy w modzie, także...

W ogóle w liście feature'ów wyczytałem też, że są 'custom troops' i jeszcze jakieś inne opcje dostępne w obozach treningowych, muszę to jeszcze obczaić.

Na warbandzie jest ten minimod, że jednostki zmieniają broń, choć nie zaobserwowałem tego jeszcze jeśli chodzi o konnych, ale działa to u piechociarzy całkiem nieźle, w zwarciu zmieniają z włóczni na miecz

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #742 dnia: Grudnia 07, 2013, 10:40:32 »
    Widzę, że tylko ja walczę w barwach Wielkiego Księstwa.
    Husaria miażdży wszystko, problemy są tylko z oblężeniami - tam muszę posiłkować się zdobycznym wojskiem Lwiego Tronu.
    Fajne jest w tym modzie to, że pikinierzy naprawdę potrafią powstrzymać jazdę (oczywiście nie każdą - patrz wyżej). :)

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #743 dnia: Grudnia 07, 2013, 11:19:39 »
    HUtH - broni palnej też nie ma na turniejach, wszystko po staremu, to właśnie wielka wada. Taka renesansowa Calradia a na arenie dalej naparzają się niczym rycerze średniowieczni.

McAbra - zgadzam się co do husarii, jej szarża nie daje szans większości innej kawalerii, choć ciekawe jakby się skończyła walka husarze vs swadiańscy rycerze, mogłoby być interesująco :)
    A co do pikinierów, to wjechanie od frontu w np. 20 nie mając ze sobą paru konnych i to z opancerzonymi rumakami i/lub długimi kopiami to niemal samobójstwo, próbowałem tak sobie pohulać po ich szeregach i już nie wyjechałem :)
    A oto moja postać, choć ostatnio zrezygnowałem z huntera na rzecz opancerzonego konia bojowego, bo ze Swadianami to ciężko było walczyć jak co chwila albo mi pikami go kosili, albo jakiś rycerz wjechał w niego kopią, albo po prostu - salwa arkebuzerów kończąca się próbami zdobycia nowego wierzchowca :)
    (click to show/hide)

Offline huth

« Odpowiedź #744 dnia: Grudnia 07, 2013, 12:55:25 »
    W ogóle formacje pikinierów są nie do przejścia, ale za to łatwo ich wystrzelać :) Mało co daje tyle funu w modach jak celna salwa i dużo dymu... W starszych wersjach PoPa(bo w tej najnowszej jest jakoś wszystko szybciej, jeszcze więcej konnych jest i mnóstwo strzelców) jeszcze fajne było odpowiednie sterowanie piechotą Imperium i trafiony w czasie deszcz oszczepów, również taki pseudo-karakol konnych kuszników był również satysfakcjonujący. Teraz najlepszy system formacji i dowodzenia jest chyba w Silverstagu, bardzo ciekawie bitwy wyglądają.
    Chyba w custom battle trochę się pobawię, żeby w kampanii nie robić faili :)
    Moja postać jest w native'owskiej warbandowej płytówce, ukradłem jednemu(właściwie to jednej) z towarzyszy :P

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #745 dnia: Grudnia 07, 2013, 15:32:14 »
    Custom battle jest bardzo fajne, szkoda tylko że nie można wybrać Unii Halmarskiej i Wielkiego Księstwa. Hehe co do salw to prawda, zwłaszcza jak ktoś bez tarcz zacznie pędzić w naszą stronę :)

Offline huth

« Odpowiedź #746 dnia: Grudnia 08, 2013, 02:11:57 »
    kurczę nadal dziwi mnie jak napisałeś że nie ma tej broni palnej w turniejach... masz na pewno najnowszą wersję? :P

Na WB custom battle znacznie rozwinięte, wszystkie nacje da się wybrać z bandytami i najemnikami włącznie, przeróżne mapy i chyba z 20 bohaterów z opisem... a w samej bitwie można jeszcze przywoływać nowych żołnierzy i zmartwychwstawać. Ale sterowania tymi formacjami dalej nie ogarniam :)

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #747 dnia: Grudnia 08, 2013, 11:43:50 »
    http://www.mbrepository.com/file.php?id=568 tą wersję pobrałem, jest jeszcze jakaś nowsza na M&B? Całego tematu nie przeglądałem, to być może się nie orientuję zbytnio.

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    « Odpowiedź #748 dnia: Grudnia 08, 2013, 12:24:13 »
    Do tej wersji, do której podałeś link jest jeszcze patch 0.3e, dostępny pod tym linkiem: http://www.mbrepository.com/file.php?id=1576. Sejwy są kompatybilne z tymże patchem.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #749 dnia: Grudnia 08, 2013, 12:51:21 »
    Dzięki, zainstaluję go i jak trochę pogram dam znać czy coś się w turniejach zmieniło :)