Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak walczycie?  (Przeczytany 15779 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline milicja

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Jak walczycie?
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 12, 2011, 15:47:49 »
    Skoro jesteś taki cwany to opowiec nam swoją świetną taktykę ;) (bez obrazy)

duzo trzeba zebys sie poczul urazony ;)

moja taktyka hmm Manual gram 2 reczniakiem to zmyłki blok kontra  nie raz tylko walka dlugo trwa jak gracz dobry a no nie raz krotko jak padne od hita ;)

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 12, 2011, 15:50:36 »
    Nie jestem urażony... po prostu chcialem poznać twoją taktykę...
    I'm hardcore - nic dodać nic ująć...

90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" to wklej to do podpisu. :)

Offline Avis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 12, 2011, 15:51:04 »
    Jeżeli już nauczysz się blokować przyjdzie kolej na zmyłki, holdy i chambery (najlepiej w takiej kolejności). Próbuj markować uderzenie np. z prawej i uderzać z lewej, bądź dwa razy z lewej itd...lepsi gracze używają zmyłek. Kiedy nauczysz się zmyłek przyjdzie czas na holdy. Chodzi tu o trzymanie miecza w pozycji gotowej do ataku ale nie atakowanie...czasem może zmylić i sprawić że przeciwnik puści blok co będziesz mógł skrupulatnie wykorzystać. Później przyjdzie czas na chambery, ale do tego będziesz musiał już potrafić bardzo dobrze walczyć i nie wiem czy jest sens bym się teraz tu o nich rozpisywał...pozdrawiam Argaleb!

O, to jest ciekawe! Zmylki akurat juz opanowalem na singlu nawet, bo niektore boty tak robia i wiadomo - monkey see, monkey do. Co do holdow, to na boty nie dziala za bardzo, a sama taktyka jest mi znana, bo trenuje fechtunek w realu (chociaż oczywiście realne życie jest dla mięczaków ;) ). Zastanawiaja mnie te chambery, nie wiem co to, ale z ciekawych taktyk, powoli opanowuje tez cos, co nazywam zasłonami dynamicznymi, czyli atakowanie w czyjś atak, żeby go odbić i być gotowym do wyprowadzenia natychmiastowej odpowiedzi. Czy to o to chodzi?

I przy okazji nasunelo mi sie kolejne pytanie: Gracie TPP czy FPP? Bo ja konno zawsze TPP, bo latwiej sie skoordynowac z koniem moim zdaniem i w ogole najczesciej TPP, ale czasamiprzelaczam sie na FPP do strzelania, zwlaszcza jak mam jakis zbyt fikuśny hełm, czy jakaś pika na plecach czy inna flaga mi zasłania.

Offline sheep6665

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 12, 2011, 15:55:14 »
    Co sądzicie o mojej taktyce walki 1 na 1
    1). Potrzebna tarcza i topór jednoręczny (zawsze gram nordami)
    2). Czekasz aż podbiegnie przeciwnik...
    3). On atakuje... tu używasz natychmiast tarczy i parujesz atak...
    4). Następnie szybka kopiesz go naciskając "E" (on po kopnięciu jest ogłuszony na 3 sekundy i nie będzie mógł sparować mojego ciosu)
    5). Wtedy ja wyprowadzam cios...
    6). Czynność powtarzam do skutku... (topór zazwyczaj niszczy tarczę w połowie pojedynku... dzięki temu zadanie jest prostrze)

A co zrobisz grając swadianem przeciwko vaegirowi? Jak dla mnie mocno nieelastyczna ta twoja taktyka, radzi sobie tylko z "tarczownikami" nieogarniającymi manuala, mającymi wolną broń(toporki superszybkie nie są, za pomocą sejmitara można spokojnie wyprzedzić atak) i grającymi "statycznie"(w przeciwnym wypadku kopniak jest strasznie trudny do wykonania) a w czasie kopnięcia NIE blokujesz więc można cię 'zjeść'.

Osobiście jestem zwolennikiem broni obuchowej (po wartości dmg literka 'b' od blunt w ang. wersji), spora część takiej broni ma speed w okolicach 97-99 a przewrócenie przeciwnika przy ciosie znad głowy jest nieocenionym pomocnikiem. Jednak zupełnie inna liga to przebijające blok młotki rhodoków, owszem, powolne, ogarnięty przeciwnik wie jak sobie z tym poradzić ale przy większym 'chaosie' zdarza się że jednak sobie nie radzą, co nie zmienia faktu że nie jest to broń do używania w każdej sytuacji.
    Ktośtam napisał o nieprzeciążaniu piechura jeśli chcemy walczyć 1h+tarcza w pełni się z tym zgadzam, mamy mniejszy zasięg niż 2h więc trzeba mieć możliwość zbliżenia się na dobrą odległość.
    @Argaleb: dlatego właśnie napisałem że przydają się w niektórych specyficznych sytuacjach.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2011, 16:04:09 wysłana przez sheep6665 »

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 12, 2011, 15:58:15 »
    Wejdę na konia i go stratuję...

90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" to wklej to do podpisu. :)

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 12, 2011, 16:01:45 »
    aha masz takie konia jak Zorro na gwiazd reaguje?

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 12, 2011, 16:01:52 »
    Eh...rhodockie młoty są strasznie łatwe do pokonania...jedynie kilku graczy (ukłon w stronę Glaedra czy el_hombre_loco) potrafi nimi grać naprawdę dobrze...spam ciosami z boku i młociaż nie podoła...nie rozumiem was...cały czas stosujecie jedną taktykę? Robiąc coś takiego nigdy nie będziecie mocni, sorry Dawid ale jak dla mnie większość lepszych graczy z twoją taktyką miałaby cię na "pierdnięcie"...trzeba być elastycznym i dostosowywać się do sytuacji...ja np...nie mam czegoś z góry ustalonego, ot takie improwizowanie. Natomiast trzymanie się z góry ustalonych taktyk jest dla mnie kompletnie dziwne i nie rozumiem jak można tak grać...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 12, 2011, 16:08:32 »
    aha masz takie konia jak Zorro na gwiazd reaguje?

Jak już wcześniej wspominałem gram tylko nordami tak więc biorę udział tylko w takich bitwach w których ta nacja występuje... czasami gram też swadią ale tylko jako jednostka konna... ale wsumie to też nie mam jednej określonej taktyki i także często zdarza mi się improwizować...
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2011, 16:15:04 wysłana przez Dawid™ »

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 12, 2011, 16:15:15 »
    On po prostu stwierdził (i ma rację) że twoja taktyka jest słaba. Wystarczy, że nie trafisz kopniakiem, a spróbuj trafić w kogoś na przykład na Nditions to jesteś trupem na miejscu. Ja po prostu walczę, atakuję używając zmył i blokuję, aż się nie pomylę z manualem i zginę, lub to samo zrobi mój przeciwnik.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 12, 2011, 16:24:29 »
    Dobrze rozumiem... a teraz coś z innej półki... a mianowicie walka kuszą lub łukiem... czy używacie jednej z tych broni jesli tak to może jakieś rady dla mnie (od wczoraj zafasynowanego kuszą i waleniem hedshotów)

A jednak moja taktyka jest dobra (wątek na temat kopania był już porzuszany i stwierdzono że kopanie jest dobrum sps. na pokonanie osoby z dużym pukleżem...

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4754.119
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2011, 20:37:32 wysłana przez Dawid™ »

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 12, 2011, 21:04:06 »
    Twoja taktyka byłaby dobra na starym patchu...
    Jako , że gram kuszą i łukiem od bety to mógłbym coś tu napisać .  Wybadaj  jaki łuk i kusza leży Ci najbardziej . Jak chcesz się nauczyć dobrze strzelać to wbij na siege .
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 12, 2011, 21:15:15 »
    Ale sęk leży w czymś innym:
    (Zakładając że gram rhodrockim kusznikiem)
    1). Czy warto zamiast broni do walki wręcz wziąć dodatkowy kołczan na bełty czy może lepiej wziąć jakąś broń?
    2). Czy kusznikowi brać tarczę?
    3). Czy "Kusza Oblężnicza" jest wolniejsza od swoich popszedniczek?
    4). Jesli już brać broń do walki wręcz... to jedno czy dwuręczną?
    5). Czy ważny jest dla kusznika pancerz? (Może lepiej wogóle w niego nie inwestować?)

Offline Clexane

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    • Chorągiew Gończa Zakonu Krwi I Miecza
      • CGZKM
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 12, 2011, 21:25:41 »
    Więc tak:
    1) Ja biorę kusza, bełty, tarcza, i młotek, ale musisz sam wyłapać co wolisz
    2) Ja biorę, zawsze protector przed łukami
    3) Tak jest wolniejsza
    4) Tak jak 1, sam musisz wyłapać
    5) Bierz hełm, a reszta mało ważna

Offline Dawid™

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 12, 2011, 21:33:32 »
    Chełm? Przecież jak dostane od innego kusznika headshota to i tak dednę... więc na co mi chełm...

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 12, 2011, 21:50:04 »
    Pewnie ma Ciebie chronić przed strzałami z łuku (o ile nie grasz przeciwko "V")

Tu jest ogromna dowolność odnośnie pancerza i broni, więc pytanie o to na forum, zamiast pogrania raz tak, raz tak, mija sie z celem