Ważna sprawa.
Powstał mały konflikt między mną a Liskiem(i jego ruskimi histerykami) w sprawie drzewka jednostek rosyjskich. Chciałbym byście się wypowiedzieli w tej sprawie.
Moje drzewko wygląda tak:
CARSTWO ROSYJSKIE:1. CIĘŻKA KAWALERIA:(pomiestna najsłabsza, rajtarzy dobrzy, elitarni bojarzy)
-rajtar moskiewski
-jazda pomiestna(coś na kształt pospolitego ruszenie)
-jazda bojarska(lepsi pomiestni tzw razriad moskiewski, elitarni, można by też ich nazwać jazdą moskiewską)
-chorąży(styl rosyjski i zachodni)
-Pułkownik(bogaty bojar dla jazdy rosyjskiej, oraz zachodni styl dla rajtarów)
2. Lekka jazda narodowa:-Kozak doński(sejmitary, długie kaftany bez guzików, wysokie czapki, pistolety, lance, czasami kolczugi)
-Tatarzy(bez zmian)
-Chorąży(w stylu kozackim i tatarskim)
-Pułkownik(w stylu kozackim i tatarskim)
3. PIECHOTA:-sołdat(możliwość zabrania piki zamiast muszkietu)
-strzelec miejski(lepsze umiejętności i broń niż u sołdata)
-dragon(prawdopodobnie strzelec występujący konno, do sprawdzenia)
-pikinier(nowego stroja, w stylu rosyjskim ze zbroją pikinierską zachodnią i rapierem)
-chorąży
-pułkownik
4.piechota najemna:-strzelec szkocki(ubrany po rosyjsku ze szkocką czapką)
-pikinier szkocki(j/w)
-strzelec niemiecki
-pikinier niemiecki
-chorąży (pancerze pasujące do wszystkich typów wyżej)
-Oberszter
5. KORPUS INŻYNIERÓW:-woźnica(podstawowe wozy z amunicją)
-inżynier
-puszkarz
6.Wojska morskie:(to i piechota może występować w walce na morzu)(wszystkie priorytetowe)
-marynarz(krótka broń biała, pistolety)
-bosman(broń kombinowana, lepsze ciuchy)
-kapitan(jak to kapitan, mundury typowo zachodnie, +może coś ala piraci z karaibów)
-puszkarz/lub ten sam który jest w korpusie inżynierów, jednak wrzucając go oddzielnie panowałby większy porządek.
7. GŁÓWNODOWODZĄCY-Wojewoda
-Admirał
-Chorąży
-Gwardia przyboczna(strzelcy moskiewscy, dużo lepsze umiejętności i uzbrojenie niż u miejskich, czasami występowały oddziały konne, więc może mieć możliwość kupna konia))
Liska i jego kolegów tak:
CARSTWO ROSYJSKIE:1. CIĘŻKA KAWALERIA, Tyajelaya cavaleriya:- BEAR BOYAR CAVALRY (BECOUSE WE CAN http://skill.ru/images/2006/03/23/121182.jpg)- Rajtar cavalry, reitar (zważając na najemniczą naturę tych jednostek, zostawić bez "moskiewski")
- Bogataya dvoryanskaya konnica, Bogatiy dvoryanin (jazda dworska, dworzanie, szlachta niskiego szczebla, pod bojarami, kniaziem. Podobni do naszych pancernych. Kolega podal informacje że w tamtejszym okresie było około 35 bojarów, to BARDZO niehistoryczne robić z nich oddział, zważając na fakt że praktycznie dowodzili armiami)
- Znamenosets (rus.nosiciel flagi, chorąży, styl rosyjski i zachodni)
- Sotnik (dowódca kawaleryjski, bogaty dla jazdy rosyjskiej, oraz zachodni styl dla rajtarów)
2. LEKKA KAWALERIA, Leghkaya cavaleriya:- Donskoy kazachiy polk, Donskoy cosack (sejmitary, długie kaftany bez guzików, wysokie czapki, pistolety, lance, czasami kolczugi)
- Slujilie tatari ,Tatarin (slujilie w starym ruskim znaczyło śłużbę wojskową, więc są to dosłownie zwerbowani tatarzy)
- Pomestnaya konnica, Pomestniy ratnik (Lekka kawaleria łucznicza. Nie robmy z nich chłopów bo to chłopi nie byli, lecz dworzanie. Walczyli w zamian za ziemie. Biedniejsi używali przeszywanic, zwanych "Tegilyay")
- Znamenosets (rus.nosiciel flagi, chorąży)
- Sotnik (w stylu kozackim i tatarskim)
3. PIECHOTA, piechota:- Soldat (możliwość zabrania piki zamiast muszkietu)
- Strelec (regimentalni strzelcy, jednosc uniformow. Mam wykaz kolorystyki względem regimentów, ale to potem)
- dragon (prawdopodobnie strzelec występujący konno, do sprawdzenia)
- Pikiner novogo stroya (w stylu rosyjskim ze zbroją pikinierską zachodnią i rapierem)
- Strelecki golova, nachalniy chelovek albo pulkownik (dowódca piechoty)
4.piechota najemna (tutaj nazewnictwo zostawiam spokoju, zwrażając na najemniczą naturę jednostek):- strzelec szkocki
- pikinier szkocki
- strzelec niemiecki
- pikinier niemiecki
- chorąży (pancerze pasujące do wszystkich typów wyżej)
- Oberszter
5. KORPUS INŻYNIERÓW, Vspomogatel`nie voyska:- Voznitsa (woźnica, podstawowe wozy z amunicją)
- Inginer (inżynier)
- Pushkar (artylerzysta)
6.Wojska morskie, Voenno-Morskie sili:(trudno tutaj cokolwiek wykombinować bo w tamtych czasach moskwa miała tylko jeden duży okręt, Oryel. Tak dla uściślenia nie ... http://korabley.net/_nw/0/04964.jpg)- Moryak (marynarz, krótka broń biała (toporki), pistolety)
- Bocman (bosman, broń kombinowana, lepsze ciuchy)
- Capitan (jak to kapitan, mundury typowo zachodnie)
- Pushkar / lub ten sam który jest w korpusie inżynierów, jednak wrzucając go oddzielnie panowałby większy porządek
7. GŁÓWNODOWODZĄCY, Glavnokomanduyushiy- Wojevoda
- Admiral
- Rinda, rindi (gwardia carska, posiadali zdobione topory (te były charakterystyczne), berdysze, rohatyny i charakterystyczne łańcuchy na klatce. Coś a la solacy, tylko walczący tylko wrecz. Są wzmianki o łukach ale brak silnych dowodów)
Teraz na czym polega spór:
1. Lisek rozdzielił jazdę pomiestną w trochę dziwny dla mnie sposób i przypisał nazwy trochę na siłę, bo właściwie każdy pomiestny był bojarem, dworskim, albo synem bojara(nie wliczając w to ich pocztów). Wydaje mi się mój podział jazdy pomiestnej jest lepszy.
2. Lisek uznał że rajtaria moskiewska to najemnicy i powinni się nazywać po prostu rajtarami co jest dla mnie nie do przyjęcia.
3. Jest też niezgoda przy oficerach, Lisek wszędzie użył Sotników, ja twierdzę że w tym czasie tworzono już raczej pulki z pułkownikami na czele.
4. No i na koniec, Lisek wolałby dać jako gwardię przyboczną Rindi, czyli coś na kształt wojsk paradnych z toporami, według mnie wyborni strzelcy moskiewscy z berdyszami i bronią palną werbowani z dzieci bojarów i dworzan, lepiej się spiszą na tym miejscu.
Słucham waszych opinii, Ja nie mam czasu się spierać z Liskiem;)