Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380387 razy)

Opis tematu:

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1110 dnia: Lutego 15, 2012, 15:16:48 »
    Dzisiaj będę testował oba rozwiązania sprawy łuczników. Najpierw obniżę celność i może szybkość.
    Jeśli obniżę celność zostawię ilość strzał i szybkość to mogę uzyskać spam strzał i to nie koniecznie skuteczny jak teraz.
    Broń palna ma podwyższone obrażenia, muszę jeszcze tylko to sprawdzić i zobaczyć czy częściej pada trup.
    Reszta broni(czyli wszystko oprócz szabel) została już zbalansowana do poziomu szabel. Czyli spowolniona o kilka ptk. Wiem że nie wielu to pasuje, ale może gdy spróbuję zwiększyć nieco obrażenia szabel to będzie mniej nie zadowolonych osób.
    Na koniec przetestuję Łuki vs broń palna i zobaczymy jak to będzie wyglądało.

Wczoraj przeliczyłem czapki i hełmy, ceny czapek zaczynają się od 20 paru do 100 paru(kecze janczarów, które jest pomiędzy hełmem a czapką). Obrona od 1ptk do 8ptk.
    Ceny hełmów od 200 do 650, obrona od 13 do 35. powinno być lepiej.

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1111 dnia: Lutego 15, 2012, 15:22:07 »
    Nie? Chyba każda kawaleria ma pistolety. I spokojnie może jeździć dookoła okopu aż wystrzela wszystkich. Chyba, że ta kawaleria to Tatarzy. Wtedy zaczyna się spam granatami i łukami. Poza tym stawianie pik jest zbugowane - wczoraj gość wjechał mi koniem centralnie na postawioną pikę i o dziwo nic mu się nie stało.
    A muszkieterzy w okopach to są tylko dlatego że nie mają gdzie pójść... Konnego który jeździ na odległość rzutu granatem w miarę łatwo trafić...
    Eee, nie? Tatarzy bez kłopotu pokonują też rozproszoną kawalerię, a także ukrytą w budynkach piechotę. Tatarzy pokonują każdego.
    Tatarzy pokonują rozproszoną kawalerię? Jasne że tak. Tak ma być, chyba?? A piechota ukryta w budynkach miałaby większe szanse gdyby Ordyńcy z granatami stanowili tylko 15-20% tatarów... Bo nie wiem jaka inna broń jest w stanie zagrozić kampiącym strzelcom... No chyba że łuk, ale jeśli tatarów jest tyle samo co kampiących to szanse się wyrównują, galop mimo wszystko wpływa na celność...
    Eee? Husaria prawie nie ma szans w walce z jakąkolwiek jednostką w grze. Paradoksalnie husaria najlepiej sprawdza się jako konni strzelcy lub zwyczajna piechota (dzięki doskonałym pancerzom i broni białej.
    Tiaaa... Powiedz mi że husaria to słaba jednostka gdy na zbarażu grasuje pomiędzy okopami i nabija fragi, husaria nie ma większych szans z konnicą strzelecką, a z piechotą, nieokopaną ma i to duże.... Ja dodałbym husarii możliwość pchnięcia kopią, ale nie ode mnie to zależy...

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #1112 dnia: Lutego 15, 2012, 15:33:11 »
    Tiaaa... Powiedz mi że husaria to słaba jednostka gdy na zbarażu grasuje pomiędzy okopami i nabija fragi, husaria nie ma większych szans z konnicą strzelecką, a z piechotą, nieokopaną ma i to duże.... Ja dodałbym husarii możliwość pchnięcia kopią, ale nie ode mnie to zależy...
    Husaria to słaba jednostka. Dobrze? Jeśli piechota jest wystarczająco inteligentna, to bez kłopotu może zrobić krok w bok albo podskoczyć. Kopiami prawie nie da się celować, przez co uniknięcie ich ciosu jest banalne.

A muszkieterzy w okopach to są tylko dlatego że nie mają gdzie pójść... Konnego który jeździ na odległość rzutu granatem w miarę łatwo trafić...
    Nie. Konny ładuje broń, przejeżdża koło okopu strzelając po czym ucieka na koniec mapy, żeby ponownie przeładować. I tak bez końca.

Tatarzy pokonują rozproszoną kawalerię? Jasne że tak. Tak ma być, chyba?? A piechota ukryta w budynkach miałaby większe szanse gdyby Ordyńcy z granatami stanowili tylko 15-20% tatarów... Bo nie wiem jaka inna broń jest w stanie zagrozić kampiącym strzelcom... No chyba że łuk, ale jeśli tatarów jest tyle samo co kampiących to szanse się wyrównują, galop mimo wszystko wpływa na celność...
    Łuk bez kłopotu zagraża kampiącym strzelcom. A szanse się nie wyrównują, bo na jeden strzał z muszkietu przypada kilkanaście strzał z łuku.

Wolfer, jak rozumiem, według Ciebie aktualny balans jest dobry? Husaria jest silna, piechota ma szanse z Tatarami? Tak?

Luca, jeśli już od 0.4 było narzekanie na łuki i granaty Tatarów, a mimo wyjścia wielkiego, reklamowanego patcha nikt nic z nimi nie zrobił, to chyba ktoś sądzi, że balans jest idealny...
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1113 dnia: Lutego 15, 2012, 15:41:01 »
    Nie Raddeo balans wg mnie nie jest dobry ;P
    Tatarzy (i HA) spamują łukami, granatami i oszczepami (co do granatów to mnie to za bardzo nie martwi bo żeby zabić to trzeba trafić w ludzia, albo rzucić dwa)...
    Husaria nie może pchnąć kopią, piechota nie może atakować kawalerii z wyskoku... Są problemy z ustawianiem pik, pchnięcie z góry jest trochę za sztywne...
    Ale mimo wszystko przy zachowaniu zdrowego rozsądku można grać, ba nawet czerpać z tego przyjemność, a Ty Raddeo zdajesz się dostrzegać same ciemne strony tego naszego potopu...

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1114 dnia: Lutego 15, 2012, 15:47:59 »
    Jak nic nie zrobił? Sprawdź statystyki łuków z 0,4 i z 0,5, potem piernicz głupoty...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1115 dnia: Lutego 15, 2012, 15:48:40 »
    Ja się nie zgodzę ze Husarz nie nabije na kopie piechociarza gdy ten w bok odskoczy.Ja dwa razy Szwedzkim pikinierem padłem od kopi mimo to ze odskoczyłem bo przeciwnik był ogarnięty.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1116 dnia: Lutego 15, 2012, 15:59:38 »
    W modzie powinien liczyć się balans, a nie historyczność. A balans aktualnie leży i kwiczy. Zresztą leżał już we wcześniejszych wersjach, więc nie wiem, dlaczego jeszcze go nie naprawiliście...

Bo nam się nie chciało i na to lejemy... :/ Ludzie, balans to efekt wielu godzin testowania przez wielu graczy. Chyba nie oczekujecie, że Bartus, nawet z pomocą reszty zespołu da radę tak od razu ustawić statystyki wszystkich przedmiotów i umiejętności poszczególnych postaci, że wszystko będzie idealne i każdy będzie zadowolony. Fajnie się pisze "to musi być zbalansowane!", gorzej jest, gdy samem za ustawianie tego balansu trzeba się wziąć.

Co zaś do paczki granatów u ordyńców - to bug. Mój zresztą. Miałem dodać te granaty tatarskim inżynierom, po tym jak Bartus przysłał mi już gotowe rzeczy od siebie, ale źle zedytowałem wpis i przez przypadek poleciały do ordyńców.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2012, 21:17:31 wysłana przez Daedalus »

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #1117 dnia: Lutego 15, 2012, 16:14:42 »
     A pro po husarzy. Wczoraj w nocy mieliśmy ciekawą sytuację na ruinach. My Szwedzi, wróg Polacy. Oczywiście wiadome było że będzie full husarii. U nas było chyba z 6 - 7 rajtaro - arkebuzerów i 2 -3 piechoty. Chyba z 3 rundy nas rozgromili bo co piechur celował w husarza to jakiś inny od tyłu z nachylonej ;) W koncu pojawiło się chyba z 4 pikinierów. Można by rzec że z 4 stron byliśmy chronieni żywym murem mogąc spokojnie ostrzelać wroga. W sumie 2 - 3 rundy było spoko. W następnej husaria wzięła pistolety...
     Morał taki, ze kazdą jednostką można wygrać, zalezy od zgrania, myslenia taktycznego itp.

Part 2.
     A pro po spamerskiego hanatu. Kolejna nocna bitwa gdzieś w tawernie z rzeczką czy wioską... Spamerzy vs Szwecja. Pomimo iż zsiedli z tych swoich koników i walczyli pieszo i tak tłukli Szwedów. Nie pamiętam ale chyba tylko 1 czy 2 rundy na ileś tam potyczek spamerzy przegrali. Potem jakiś pałajatajach dał poola na Zbaraż inwazje i mnie wywaliło :<
     Więc nawet spieszony spamer robi straty, wali tymi strzałami, oszczepami i granatami. Wspominałem o strzałach i oszczepach? :)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2012, 16:31:57 wysłana przez Filcefix »

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1118 dnia: Lutego 15, 2012, 16:39:43 »
    @Dedal tu nie chodzi o zarzucanie, że się nie wysililiście, tylko o to, że nacisk realizmu historycznego nie powinien wygrywać nad grywalnością. Chodzi nam o to, że staraliście się oddać wiarygodność historyczną każdej jednostki zapominając się z balansowaniem. Bo tak serio, ile osób testowało deluge zanim wypuściliście? Po drugie wszystko można naprawić w patchach więc to nie jest problem. Głównie rozchodzi się o fakt, że broń palna stała się praktycznie bezużyteczna wobec łuków
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1119 dnia: Lutego 15, 2012, 16:45:03 »
    Ja na balans bym nie narzekał. Raddeo zrzędzi, bo w 0.4 non stop grał rajtarem i artylerzystą, teraz rajtarzy już są normalni, tacy jak byli w rzeczywistości, działa dostały nerf, i Rad już nie ma co robić. :P Jeżeli chodzi o zbalansowanie, to moim zdaniem bronie, których już nie należy w ogóle tykać to muszkiety, rzucajki, piki i pistolety. Łuki są do znerfienia (ale prędkości, nie damage!), a garłacze do wzmocnienia (też prędkości). Przyjrzeć się też należy działom, granatom, lancom i 2h, ale ciężko mi powiedzieć, jakie zmiany wprowadzić. Czas pokaże.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1120 dnia: Lutego 15, 2012, 16:52:56 »
    Granaty u tatarów już poprawiłem, możliwe że zabiorę granaty ordyńcom, granaty dostaną inżynierowie tatarscy i możliwość kupienia konia(bo jakoś tak dziwnie że tatar konia nie może mieć...), Kazindzi mimo że w grze występują jako piechota tatarska(co jest małym błędem), również dostali możliwość kupienia konia(powód jak wyżej).

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1121 dnia: Lutego 15, 2012, 17:06:13 »
    @Hofiko - Muszkiety powinny zostać lekko poprawione z celnością, bo z celowaniem czuję się prawie jak w mm modzie, a o garłaczach to pisałem od razu po premierze, że za wolne
    « Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2012, 17:09:50 wysłana przez Cavaron »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1122 dnia: Lutego 15, 2012, 17:11:32 »
    @Hofiko - Muszkiety powinny zostać lekko poprawione z celnością, bo z celowaniem czuję się prawie jak w mm modzie.

Do mm moda Deluge'owi jest bardzo daleko, jeżeli chodzi o gówniane muszkiety. Po pierwsze, prędkość rzeczonych muszkietów w DLG jest większa. Po drugie, kula w mm modzie ma kompletnie zrytą trajektorię, można nie trafić z 10 metrów. Po trzecie, damage Delugowych jest większy. Po czwarte, celność jest naprawdę większa, choć może się wydawać inaczej, bo mamy porównanie do 0.4. Kwestia wprawy, moim zdaniem deweloperom udało się osiągnąć niemal idealny kompromis między realizmem i historią - to za czym postulowałeś.

DOWN: Cóż, właśnie dlatego między innymi trzeba rozważyć działa. ;p
    « Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2012, 17:47:37 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1123 dnia: Lutego 15, 2012, 17:44:58 »
    A co myślicie o kulach armatnich?
    Czy kule armatnie nie maja za małego pola rażenia?

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1124 dnia: Lutego 15, 2012, 17:53:22 »
    Hofiko nie chodziło mi o zupełne porównanie do mm, bo jestem świadomy jego mechaniki, tylko o fakt, że jest dużo większy rozrzut ja osobiście już się wyrobiłem na inwazji w strzelanie z nowych muszkietów, ale nowym osobom ciężko jest nawet 3-4 zabójstwa zdobyć.