Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaki typ konstrukcji fabuły jest najciekawszy?

Liniowość
    11 (11.5%)
    Wielowątkowość
    59 (61.5%)
    Sandbox
    26 (27.1%)

Głosów w sumie: 96

Autor Wątek: Fabuła w grach komputerowych  (Przeczytany 5884 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tympod123

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Fabuła w grach komputerowych
    « Odpowiedź #15 dnia: Października 03, 2010, 20:45:14 »
    Cytat: elsiete82
    Przecież nikt tutaj nie pisze, że linowe gry mają słabą fabułę.

Wcale nie zarzucam nikomu czegoś takiego. Mówię o sposobie przekazu fabuły, nie o jej jakości.
    Cogito ergo zoom - myślę, więc jezdem :)

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Października 04, 2010, 03:06:32 »
    Głosowałem na liniowość. Bo lubię, kiedy gra przypomina dobry film.

Np. dla mnie single player w Mount&Blade jest całkowicie niestrawny. Gdyby nie system walki i monopol na średniowiecze w TPP to bym tej gry w życiu nie dotknął a tym bardziej nie przytulił się.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #17 dnia: Października 04, 2010, 15:11:24 »
    Z Gothica żadna gra wielowątkowa... Wielowątkowe to są jRPG, ale w nie się nie da grać i RTS-y. Stara dobra Duna miała nam do opowiedzenia 3 historie, Starcraft również, a Original War bije wszystko na głowę. No i oczywiście jest jeszcze fenomenalny Aliens versus Predator, ale to taki rodzynek.
    Nie głosuje na nic bo lubię każdy rodzaj fabuły: Liniowe gry są jak to pięknie ujął Ozwan niczym filmy, lecz starczają tylko na raz, wielowątkowe nie potrafią opowiedzieć jednej świetnej historii, ale mogą ładnie zaziębiając pozostałe wątki i w efekcie stworzyć niesamowitą historię... A sandboxy pozwalają nam graczom samemu wyznaczać sobie cele i to jest ich ogromna zaleta.     
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Medien

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 07, 2011, 10:09:06 »
    Uwielbiam Liniowość bo zawsze mnie ciekawi co by było gdybym wziął coś innego, a drugi raz nie lubię przechodzić gry by sprawdzić.

Offline Yokizo

• BANITA
    • Użytkownik
    • Służę pomocą w sprawie Wiedźmina :D
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 24, 2011, 12:10:28 »
    Ja nie mam nic przeciwko sandboxom- wręcz przeciwnie uwielbiam je! Ale gry takie jak Wiedźmin bardziej mnie pociągają... Lubie mieć swobodą ale bez przesady... Trzy czy pięć zakończeń w zupełności mi wystarczają.
    Czy robisz kupę, czy robisz hip-hop; rób to do końca!
                                                                                        GrubSon

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 27, 2011, 19:28:46 »
    Głosowałem na liniowość. Bo lubię, kiedy gra przypomina dobry film.

Zgadzam się w 100%. Prawda jest taka że gry liniowe mają zazwyczaj najlepsze fabuły, wszystko dzieje się szybko bo twórcy założyli jedną trasę która w zamian za to jest po prostu naszpikowana różnego rodzaju smaczkami. Gry krótkie ale zdecydowanie najbardziej efektowne. Bo w sandboxach i grach wielowątkowych zazwyczaj po prostu twórcy robią ogromne tereny na odwal się...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 27, 2011, 21:07:00 »
    Oj, już nie tak zazwyczaj :) Weź np takiego Mass Effecta. Niby fabuła prosta bo, czy chcesz, czy nie, prowadzi do takiego samego zakończenia, ale jednak możesz tam dojść na wiele sposobów, praktycznie za każdym razem przechodząc grę inaczej.
    Gothica bym wymienił jako połączenie gry liniowej z sandboxem. Dlaczego? Otóz pomimo otwartego świata i teoretycznego wyboru ścieżek, gra się nadal tak samo, zmieniają się dialogi (raz cię nazwą kapłanem, innym razem paladynem) i wykorzystane skille, ale ogólnie gra jest taka sama.
    Właściwie sam nie wiem, co bym wybrał. Lubię sandboxy, bo pozwalają na zabawę na wiele długich wieczorów i kreacje bohatera po swojemu. Z drugiej strony nie pozwalają wczuć się w fabułę. Prawdziwa bolączka sandboxów, to właśnie zbyt otwarty świat przy zbyt rozbudowanej fabule. Po godzinie biegania po mieście zaczynasz się mniej interesować, co masz do wykonania a bardziej chcesz np. ukraść kolejny samochód i wysadzić go pod komisariatem (GTA4) :)
    Gry liniowe natomiast zazwyczaj oferują wciągającą fabułę. Nie mówię tu o CoD`ach, bo tam i tak cała gra to jesden wielki skrypt, a fabuła jest oczywiście taka, że Wujek Sam ponownie ratuje świat przed zagładą, którą najpewniej sam sprowadził. Nie o takie fabuły mi chodzi. Weźmy dla przykładu gry z serii Final Fantasy. Młodsi gracze mogą nie znać tej gry, ale wielu starszych wyjadaczy wie, że jedną z lepszych opowiedzianych historii ma nieśmiertelny Final Fantasy VII. Do dziś żaden Final nie pobił tej epickiej historii. Oczywiście, że niektórzy mogą mówić, że część VIII była lepsza, ale co oni tam wiedzą :P

Pośrednie, czyli wielowątkowe. Hmmm to chyba najbardziej pasuje do RPG, ale tych bardziej nietypowych. Seria UFO, wcześniej wymieniony Mass Effect, nawet Wiedźmin. Fabuła zazwyczaj bardzo dobra, pozwalająca zobaczyć jedną akcję z kilku perpektyw. To jak oglądanie tego samego filmu, gdzie za każdym razem film wygląda inaczej.
    A co mi tam! Zaznaczam wielowątkowe :)

Offline Yokizo

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lipca 28, 2011, 09:16:00 »
    Pośrednie, czyli wielowątkowe. Hmmm to chyba najbardziej pasuje do RPG, ale tych bardziej nietypowych. Seria UFO, wcześniej wymieniony Mass Effect, nawet Wiedźmin. Fabuła zazwyczaj bardzo dobra, pozwalająca zobaczyć jedną akcję z kilku perpektyw. To jak oglądanie tego samego filmu, gdzie za każdym razem film wygląda inaczej.
    A co mi tam! Zaznaczam wielowątkowe :)
    Dokładnie! Jeżeli znudziły ci się sandboxy, a liniowość już zbytnio cię nie pociąga, ale dalej chcesz mieć wciągającą fabułę i dużo opcji do wyboru, najlepwsza będzie wielowątkowość. Najlepszym przykładem jest właśnie wyżej wymieniony Wiedźmin, utrzymujący klimat gry oraz fabułę, co niezmienia faktu, że dalej ma się parę opcji do wyboru.
                                                                                        GrubSon

Offline Vernon Roche

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Lipca 28, 2011, 20:31:09 »
    Wiedźmina jedynkę przechodzę już raz drugi a na dwójkę ostrzę sobie ząbki by przejść ją po raz wtóry. :P

Dobrze jeżeli ma się wybór, dlatego jestem zwolennikiem grier wielowątkowych. Natomiast nie pogardzę grą o fabule jednowątkowej, jeżeli takowa jest interesująca i potrafi wciągnąć na wiele odprężających godzin
    Si vis pacem para bellum.

Offline Yokizo

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Lipca 29, 2011, 09:46:38 »
    Mam takie pytanie, może trochę nie na miejscu- Gry strategiczne należy uznać do jakiego typu- wieloliniowego czy sandboxa? Mnie się zdaje że to drugie... Czekam na wasze opinie.
                                                                                        GrubSon

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Lipca 31, 2011, 22:55:05 »
    Jak dla mnie wielowątkowe lub bardziej liniowe. Przechodzisz z misji do misji robiąc dokładnie to, co zaplanowali dla ciebie twórcy. Jedyne co masz do powiedzenia to to, jak poprowadzisz swoje oddziały do zwycięstwa. Ogólnie wybór masz niewielki, chociaż to zależy jeszcze od rodzaju strategii. Wyjątkiem może być seria Civilization, gdzie każda gra wygląda zupełnie inaczej i można ją zakwalifikować do sandboxa.
    Poza tym klasyfikacja strategii w tych kategoriach nie ma wielkiego sensu, to nie ten gatunek. Dodatkowo przy dzisiejszym mixie rts-rpg-fps-tetris to naprawdę czasami nie wiadomo, jaki to gatunek, co dopiero kategoria :P

Offline Kuba67

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 21, 2011, 17:27:53 »
    Zależy o grę w liniowość jest normalna w CoD czy MoH.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 21, 2011, 18:00:40 »
    Zależy o grę w liniowość jest normalna w CoD czy MoH.
    Czy ktoś zrozumiał o co temu panu chodzi? :P

Offline Zowi

• Użytkownik
    • Palahniukista
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 21, 2011, 18:14:20 »
    Moim zdaniem fabuła liniowa też może być dobra - przykładem może być tutaj nasze ojczyste Call of Juarez, niestety, Więzy Krwi już nie były takie fajne, a The Cartell, z tego co czytałem jest bardzo słabe.
    別企圖。
    Bié qǐtú.

Pozdrowienia dla wszystkich akapków :*

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 21, 2011, 19:11:35 »
    Ciężko powiedzieć jaki typ fabuły jest najlepszy, wszystko naprawdę zależy od wykonania. Zarówno gra z fabułą liniową jak i taka z wielowątkową może być wciągająca. Ja np. bardzo lubię gry wielowątkowe, ale także liniowe gdyż tutaj zacytuję
    Uwielbiam Liniowość bo zawsze mnie ciekawi co by było gdybym wziął coś innego, a drugi raz nie lubię przechodzić gry by sprawdzić.
    Weźmy takiego Warcrafta 3, co by było gdybym jako Arthas nie przywołał Archimonda? I myślenie na cały dzień, a tak to przechodzę grę jeszcze raz i bez myślenie wiem co będzie.
    A co do braku fabuły, no cóż, takie gry to zazwyczaj jakieś minigierki lub jminecrafty, bo nawet głupi Mario ma fabułe ^^