Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: "Historia Króla Ragnara"  (Przeczytany 8372 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • NIE dla ACTA!
    Odp: Historia Króla Ragnara
    « Odpowiedź #15 dnia: Lipca 16, 2010, 17:28:08 »
    Jak będziesz pisał dalej weź pod uwagę opowieści Lethwina Poszukiwacza i Króla Ragnara z native.

@DOWN: U mnie jest Poszukiwacz, po angielsku Far-Seeker (czy jakoś tak).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2010, 20:11:10 wysłana przez Gacek3000 »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 16, 2010, 17:46:32 »
    To był Lethwin Dalekowzroczny chyba
    (click to show/hide)

Offline syo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 16, 2010, 23:00:44 »
    Opowiadanie zbyt szybkie.. Gdzie szczegóły... Chociażby wtedy jak porwali ich vaegirzy. Powinieneś opowiedzieć jak się czuł, jaki był krajobraz, jak wyglądali porywacze, gdzie sie znajdowałeś, jak długo to trwało itd... Bardzo ogólne opowiadanie. Ale czyta się bardzo miło, czekam na następne części. Kontynuuj i postaraj się o szczegóły! To one dają najwięcej smaczku opowieściom ;). Chyba i ja coś napiszę ;d
    « Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2010, 23:06:55 wysłana przez syo »
    Mądrym pomagać nie trzeba, głupim nie warto

Nie uciekaj przed snajperem, umrzesz zmęczony ;p

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 16, 2010, 23:19:41 »
    Szczegóły to dla mnie lanie wody jest dobrze.
    (click to show/hide)

Offline Nortoon.IV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 16, 2010, 23:24:23 »
    Nie przeczytałem jeszcze całego, ale mam pytanie.
    Czemu mongolska rodzina nazwała swoje dzieci Ragnar i Jullia? Troche dziwne.
    Aha. Owce mogłeś zastąpić bydłem, lepiej by pasowało, chociaż, że to szczegół.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 16, 2010, 23:36:41 »
    Up: Mnie bardziej dziwi od tych imion jakim cudem Ragnar był rudy skoro wszyscy w rodzinie mieli brązowe włosy :PP? Małe cudzołóstwo mamuśki Ragnara?:P
    (click to show/hide)

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 16, 2010, 23:40:11 »
     Bardziej taka historia, jak w fabule Wedding Dance'a. To były królewskie dzieci, a u tych Khergitów znalazły się po to, aby były bezpieczne...

Offline Nortoon.IV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lipca 17, 2010, 00:04:47 »
    Jest jeszcze kilka drobnych błędów jak np gumowe zakończenia strzał. W ogóle łucznicy na arenie są trochę naciągani. W końcu jakimi musieliby strzelać strzałami, by ogłuszyć, ale nie zabić?

Lub określenie : "miał 65 lat" lepiej byłoby napisać, że był w podeszłym wieku lub coś w tym rodzaju.

"Był szanowanym człowiekiem we wsi, choć ubogim." - każdy we wsi jest ubogi.

Fajniej by było gdyby Ragnar był z pochodzenia Vaegirem. Rude włosy nie byłyby wtedy zdziwieniem a Vaegirowie i Nordowie od lat prowadzą wojny o terytorium, do czego można by nawiązać.

Ogółem historia nawet dobra (czytałem gorsze ;).
    Mam również nadzieję, że nie obrazisz się za małą krytykę, w końcu jest uzasadniona. Myślę też, że z czasem Twoje historie będą coraz lepsze ;)
    Keep it up.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2010, 00:29:14 wysłana przez Nortoon.IV »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #23 dnia: Lipca 17, 2010, 07:59:55 »
    No właśnie bo mi się wydaje że Nordowie i Vaegirovie mają tak jak Swadianie i Rhodocy, że Vaegirowie się zbuntowali

W warbandzie Nordowie też są naciągani bo w opisie mają jasnowłosi a podczas mój huskarl był szatynem imigrant jakis o.O?
    (click to show/hide)

Offline syo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Lipca 17, 2010, 10:39:52 »
    Małe pytanko. Dlaczego porównujecie te opowiadanie do warbanda? Fakt, autor troszkę się na tej grze wzoruje, ale to nie znaczy, że wszystko ma być identycznie dopasowane. Bez przesady. To, że ma inny kolor włosów to jakiś problem?

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #25 dnia: Lipca 17, 2010, 10:56:20 »
    No właśnie bo mi się wydaje że Nordowie i Vaegirovie mają tak jak Swadianie i Rhodocy, że Vaegirowie się zbuntowali

W warbandzie Nordowie też są naciągani bo w opisie mają jasnowłosi a podczas mój huskarl był szatynem imigrant jakis o.O?

Vaegirowie pochodzą, z gór nie są rdzennymi mieszkańcami Calradii, tak samo jak Nordowie przybyli zza morza (opowiada nam o tym Alayen). Rhodocy faktycznie się zbuntowali Swadianom, wielokrotnie możemy się o tym dowiedzieć np. opowieść Bunduka o lordzie Grunwalderze. Można Rhodoków porównać do Szkotów, a Swadian do Anglików.

EDIT: Możesz napisać, że rodzice Ragnara (ci którzy zginęli) nie byli jego rodzicami tylko przybranymi opiekunami. Jego prawdziwi rodzice oddali go pod opiekę i dowiedziawszy się o śmierci jego opiekunów myślą, że on też nie żyje.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2010, 11:00:20 wysłana przez Gacek3000 »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #26 dnia: Lipca 17, 2010, 12:13:29 »
    Ale w podstawce Vaegirowie faktycznie byli podobni do Nordów ;) Rycerze wyglądali jak huskarle na koniach :D
    (click to show/hide)

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #27 dnia: Lipca 17, 2010, 12:24:08 »
    Ekhem..... A ja się zapytam. Czy to temat, w którym MikiBar zamieszcza swoje opowiadanie, czy temat porównawczy??? Jeszcze jakiś moderator po imprezie się zdenerwuje i zamknie. Nic wtedy nie będzie !!!!!!!!!!11!!11one.

Małe pytanko. Dlaczego porównujecie te opowiadanie do warbanda? Fakt, autor troszkę się na tej grze wzoruje, ale to nie znaczy, że wszystko ma być identycznie dopasowane. Bez przesady. To, że ma inny kolor włosów to jakiś problem?
    100% się zgadzam. Miki wcale nie musi się twardo trzymać Warbanda, czy tam podstawki. Wiele filmów na temat książek też jest przeinaczanych, nikt się nie czepia.
    Miki wracaj i pisz!! Opowiadania są super, brakuje tylko kolejnych części :)

DOWN: Muszę ogólnie poprawić swoje opowieści. Jak na razie piszę na kartce i porównuję z czymś lepszym :)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2010, 13:19:03 wysłana przez Trebron »

Offline syo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Lipca 17, 2010, 13:17:01 »
    Miki czekamy na kolejne cześci.

Treborn ty też pisz :)

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #29 dnia: Lipca 18, 2010, 21:49:49 »
    Masz rację, wykorzystuję elementy z gry, ale nie wszystko jest z niej, np. gumowe strzały czy odcinanie głów szablą. To elementy czysto fantastyczne na które sobie pozwoliłem. Nie jest to przecież opowiadanie realistyczne, ani całkowicie według realiów Mount&Blade. :P

Co do krótkich zdań to po przeczytaniu opowieści Trebrona postanowiłem zrobić na to poprawkę. Lubię zdania krótsze niż za długie.

Chciałbym też zaznaczyć, że to jest moje pierwsze takie opowiadanie (reszta to wypracowania szkolne). Starałem się jak najbardziej dbać o wszelkie niedociągnięcia, choć chyba nie zawsze mi to dobrze wyszło. Tak czy siak, zamierzam pisać dalej i tyle!

A... no i wytłumaczę zaraz o co chodzi z tymi Khergitami. Lubię tą frakcję, przez wielu niedocenianą. Lubię też Nordów i Króla Ragnara... więc to wszystko połączyłem. xD

Dzięki za ocenę! Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2012, 15:11:36 wysłana przez MikiBar »