Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wings 3D - wątkek zbiorczy  (Przeczytany 19228 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Prescot

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Wings 3D - wątkek zbiorczy
    « Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 22, 2011, 13:50:09 »
    I co to niby da jak model szukać będzie textury o formacie .bmp ?

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 22, 2011, 13:56:30 »
    Napisał Ci, że konwertujesz do dds.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 22, 2011, 15:05:36 »
    Niedawno ukazała się nowa wersja Wingsa. Za bardzo mnie to interesuje ale na max3d.pl zawsze o tym informują, a skoro wszyscy tak lubią wingsa na pewno ich to zainteresuje.
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline Prescot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 22, 2011, 18:36:32 »

Myśl logicznie i przeczytaj jeszcze raz co napisałem.

Nie rozumiesz że model nie przeczyta potem textury w .dds ? B
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2011, 00:32:36 wysłana przez Prescot »

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 24, 2011, 14:57:53 »

Myśl logicznie i przeczytaj jeszcze raz co napisałem.

Nie rozumiesz że model nie przeczyta potem textury w .dds ? B

Albo zjadłem za dużo żurku, albo nie umiesz rozumować. Czemu niby ma nie przeczytać w dds? ShadowBlade wie co mówi.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 24, 2011, 15:47:01 »
    Prescot nie lubię MMD, więc żebym wziął jego stronę labo musi mieć naprawdę racje albo coś ze mną musi być nie tak. Jako, że teraz ma racje to zrób to co każe i nie gadaj głupot.
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 25, 2011, 20:32:42 »
    Wiem o co Ci chodzi Prescot. Gdy przekonwertujesz teksturę na dds Wings jej nie odczyta, ale od czego masz kopię w bmp? To ona będzie Ci służyła do podglądu w Wingsie, a dds jest produktem finalnym. Przekonwertujesz bmp na dds dopiero wtedy kiedy skończysz teksturę całkowicie. Zaś z czytaniem obj wings nie ma żadnych problemów.

Offline Theoden

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #52 dnia: Lutego 22, 2011, 15:25:03 »
    Przepraszam, ale mam pewne pytanie dotyczące Wingsa. Więc do rzeczy, jeśli mam jakiś obiekt zaznaczony czyli wszystkie płaszczyzny, to czy jest jakaś możliwość jednym klawiszem albo kombinacją odznaczyć go? Bo chodzi mi o to, by nie latać po całym modelu z wciśniętym lewym przyciskiem od myszki. Proszę o szybką odpowiedź. :)

EDIT1: I jeszcze jedno, jak połączyć ze sobą kilka figur?
    EDIT2: Przepraszam, co do tego łączenia to już znalazłem jak połączyć, ale nadal nie wiem z tym drugim.
    EDIT3: Dobra już mam ale ze mnie tępak, wystarczy było spację nacisnąć;]
    « Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2011, 16:08:42 wysłana przez Theoden »

Offline ja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Lutego 25, 2011, 17:53:09 »
    Mógłby ktoś zrobić jakiś tutorialek jak zrobić zbroję do mounta w Wings3D (najlepiej na tym forum w spoilerze)
    Myślę... Jak rzadko to się u człowieka zdarza...

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Lutego 26, 2011, 11:35:13 »
    'Ja'... weź sobie luknij w poradniki i tutki. Znajdziesz tam chyba wszystkie informacje jakie są potrzebne, łącznie z riggowaniem. A a propos tutka do samego softu 3d. Polecam choć by YT, sporo ludzi wrzuca tam filmy 'jak coś zrobić w trzy minuty'

Jeśli chcesz tylko nakleić własną teksturę to polecam to:
    http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=71457.0

Wgl masz nick do którego głupio się odwoływać... =.=' Urzytkowniku 'ja'? Trochę zbyt formalnie, ale przynajmniej wszyscy by zrozumieli o Co chodzi. |x
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Nowy5

• Użytkownik
    (Wings 3D 1.4.1)
    « Odpowiedź #55 dnia: Lutego 28, 2011, 14:45:18 »
    Witam, chciałbym zacząć robić bronie do M&B Warband, ale jestem w tym dość początkujący i mam do was kilka pytań, z góry oczywiście dzięki:
    1. Czy da się ustawić język polski?
    2. Jak odpalić modele broni/zbroi( tak żeby były na tej kratownicy w Wingsie, bo muszę dobrać wielkość), chodzi mi o to gdzie znaleźć pliki i czy normalnie je uruchomić?
    3. Czy w tym programie da się tworzyć coś bardziej zaawansowanego, np. pistolety i budynki?
    4. Jak nakładać tekstury gdy już się stworzy taki przedmiot?
    5. Gdzie wkleić pracę?
    6. Czego jak otworzę jakąś teksturę Wingsem, nie widać jej?

« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2011, 15:24:03 wysłana przez Nowy5 »

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #56 dnia: Lutego 28, 2011, 16:56:02 »
    1. Nie wiem, używam wersji angielskiej.
    2. Musisz za pomocą programu BRFedit, albo OpenBRF otworzyć który z plików brf z folderu Common Res z głównego folderu z grą, wyeksportować jako plik .obj model, który cię zainteresował do jakiegoś folderu, a potem  w Wingsie za pomocą opcji import->obj importować ten model.
    3. Tak, oczywiście. Potrzebne są tylko umiejętności "plastyczne".
    4. Zaznacz cały model, PPM, UV Mapping, otworzy ci się nowe okienko, tam też zaznacz model, naciśnij PPM, Segment By--->Projection, potem Continue----> Unfolding, i masz zmapowany, pocięty na płaszczyzny model. W okienku ze śmiesznymi literkami i czerwony figurami geometryczymi (płaszczyznami twojego modelu) które ci się pojawiło ustawiasz te płaszczyzny, tak, żeby ci było wygodnie, następnie klikasz PPMem na przestrzeń między figurami, Create Texture, wybierasz rozdzielczość jaką chcesz (im mniejsza, tym mniejsza jakość, ale mniej miejsca na dysku zajmuje), no i teraz masz w Outlinerze (otworzysz go klikając na zakładkę Window na pasku i klikając Outliner) plik graficzny. Eksportujesz go klikając na nim PPMem i wybierając eksport, a potem otwierasz jakimś edytorem graficznym i go malujesz. Jak go pomalujesz, to w Wingsie wybierasz opcję Import Image, importujesz go, otwierasz Outlinera, "chwytasz" ten plik, i "upuszczasz" na materiał swojego modelu, który będzie się nazywał nazwą bryły od której zacząłeś i numerkiem, np. cube1, torus2, sombreroplane666 itd. Tadadadadam, twój model jest pomalowany.
    5. http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=5445.0
    6. Bo Wings nie służy do otwierania tekstur, tylko modeli. Jeśli chcesz mieć tam teksturę użyj opcji Import Image.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline ja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Lutego 28, 2011, 21:48:12 »
    Sory , nie wiem na co wtedy wpadłem ... Dawno to było . Jak człowiek nie pomyśli to różne pierdoły mu do głowy przychodzą :P
    Myślę... Jak rzadko to się u człowieka zdarza...

Offline Nowy5

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Marca 01, 2011, 14:02:37 »
    Zizka dzięki wielkie, ale mógłbyś mi jeszcze napisać jakiej opcji mam użyć w OpenBRF, bo w import jest ich kilka?

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    « Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 17, 2011, 08:51:37 »
    Mam pewien problem z wingsem, otóż jak dam pełny ekran to prawy bok i dół mi się robi cały szary i w lewym górnym rogu widać linie x, y, ale jakbym przesunął sobie np okienko w którym się teksturuje tam gdzie jest szaro to nie widać tego okienka. Co zrobić aby normalnie działał wings? (wiem, że pisze w bardzo starym wątku ale szkoda zaśmiecać forum nowym)   
    https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94