Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Na kogo zagłosowałeś/aś podczas wyborów?

KACZYŃSKI Jarosław Aleksander
    21 (19.8%)
    KOMOROWSKI Bronisław Maria
    36 (34%)
    CTHULHU Wielki Przedwieczny - bo po co wybierać mniejsze zło...
    49 (46.2%)

Głosów w sumie: 104

Autor Wątek: Rozmowy o polityce oraz Polsce. (ex. Wybory prezydenckie 2010)  (Przeczytany 30773 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    Odp: Wybory prezydenckie 2010
    « Odpowiedź #90 dnia: Czerwca 18, 2010, 00:06:34 »
    Tu nie chodzi o żadne sprawowanie władzy - tylko o nasz stosunek do obecnego rządu. Jeśli lubimy Tuska i chcemy aby zaczął wprowadzać w życie ustawy, które były dotychczas wetowane to głosujemy na Komorowskiego. Natomiast w przeciwnym wypadku głosujemy na innych kandydatów, lecz tylko Kaczyński jest w stanie rywalizować z Komorowskim jak równy - reszta nie ma szans. Wszyscy wiemy jakie kompetencję ma prezydent, więc te obietnice Korwina, Ziętka i Leppera są kompletnie bez pokrycia - można się oburzać z powodu dyktatu 4 partii, jednakże nie zapominajmy iż u nas próg wyborczy jest naprawdę niski. Jeżeli partia nie potrafi zdobyć 5% (nawet w koalicji - jak UPR podczas wyborów w 2007) to nic dziwnego że jej człowiek nie może być dobrym kandydatem na najwyższy urząd w państwie. Korwin ma już 6 dych na karku, jedynie raz był posłem - nic wielkiego w życiu nie osiągnął i nie osiągnie. Obecny Lepper bardzo go przypomina - człowiek który raz w życiu dopchał się do władzy, lecz szybko okazało się iż jego obietnice były jedynie pustymi sloganami. I dziś w parlamencie nie ma zarówno jednego jak i drugiego krzykacza...
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Cadd

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • "There must be some way out of here..."
    « Odpowiedź #91 dnia: Czerwca 18, 2010, 01:57:57 »
    Ja już swoje zdanie wyraziłem. Zdecydowanie jestem przeciwnikiem poglądu, wedle którego demokracja polega na głosowaniu na człowieka lub opcję, który/która wyrządzi mniej szkód - to nie jest meritum tego systemu (a jeśli jest, to oznacza, że system jest do dupy). Sensownym rozwiązaniem wydaje się jedynie opcja doprowadzenia do stanu, w którym władza ustawodawcza i wykonawcza będą się wzajemnie blokować we wprowadzaniu rozwiązań prawnych naruszających wolność i własność każdej osoby. Być może to idealizm z mojej strony, ale cóż - raz matka rodziła i raz się umiera, jak mawiał Geralt z Rivii ;)

Ps. Gdy chodzi o poparcie dla UPR-u. Nie wynika ono z niedorzeczności lub fałszywości i niesprawiedliwości jej postulatów. To raczej kwestia tego, że Korwin swoimi debilnymi gadkami i zagraniami potrafi je skompromitować i skojarzyć z pajacowaniem. Dlatego też odciąłem się od tego Pana, mimo że w okresie studenckim byłem w jego sztabie wyborczym. Moim zdaniem nadaje się on do jeżdżenia na słoniu z parasolką i zjadania PIT-ów.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2010, 02:01:39 wysłana przez Cadd »

Offline 3mateuszE

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #92 dnia: Czerwca 18, 2010, 21:28:16 »
    1 pytanie...
    Gdzie tu jest Lepper??? W sumie i tak pewnie by nie zagłosował, chyba że takie czubki co głosują, emigrują i się cieszą bo im dobrze....
    NO SPAM

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 20, 2010, 22:35:18 »
    Bardzo ładny wynik Komorowskiego - brakuje mu tylko paru procent do uzyskania przewagi. Kaczyński nie zaskoczył - żelazny elektorat po prostu poszedł na wybory i spełnił swój obowiązek. Nie widać żeby udało mu się zbić na tragedii jakiś kapitał...
    Nie rozumiem kompletnie tych wszystkich ochów i achów na temat wyniku Napieralskiego - przecież on dostał żelazne SLD-owskie 10% i 4% od Borówek. Nałęcz się wycofał i stąd ten wynik... Ale mógł mieć większy - Cimoszewicz swą deklaracją na pewno zabrał mu z 30 tys. Białorusinów i z 100 tys. Polaków wyznania prawosławnego.
    Pawlak natomiast jest politykiem, który do sejmu dostaje się zawsze z listy krajowej - on nie ma poparcia, nie dostał by mandatu gdyby startował jako zwykły kandydat. Powtórzył wynik Kalinowskiego - to nie jest żadna klęska... PSL trwa i trwa mać.

Offline Cadd

• Użytkownik
    • "There must be some way out of here..."
    « Odpowiedź #94 dnia: Czerwca 20, 2010, 22:43:24 »
    A Korwin czwarty. Ot i ciekawostka.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #95 dnia: Czerwca 21, 2010, 00:04:47 »
    Achy i Ochy na temat Napieralskiego są jak najbardziej słuszne, ponieważ zaczynał z 2% poparcia...Poza tym teraz o jego poparcie będą zabiegac inni kandydaci...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #96 dnia: Czerwca 21, 2010, 00:17:12 »
    Patrząc na wstępne wyniki wyborów można zrobić tylko jedno:

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #97 dnia: Czerwca 21, 2010, 07:10:50 »
    Fakt... Dedal masz rację... Kaczyński ma za dużo głosów... facepalm się należy:P

Mam nadzieje, że PO dogada się z Napieralskim... i to na Bronka będą głosować jego wyborcy...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Czerwca 21, 2010, 08:30:50 »
    Oj... Pifcio... myślałem... że jesteś... mądrzejszy... ;P

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Czerwca 21, 2010, 08:36:58 »
    Oj... Pifcio... myślałem... że jesteś... mądrzejszy... ;P

Tak naprawdę to nie ma kandydata dla mnie, nikt mnie nie przekonał do siebie. Podchodził mi Napieralski, żeby nie było czegoś takiego że PO rządzi w sejmie i w Pałacu, ale ten kandydat za bardzo mi przypomina Kwaśniewskiego.

Ale tak czy siak chce wybrać mniejsze zło... jeśli wygra Kaczyński to ja się wyprowadzam z tego kraju :P

Ps. Dedal krótko... nie znasz się xDDD

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Czerwca 21, 2010, 09:05:55 »
    Achy i Ochy na temat Napieralskiego są jak najbardziej słuszne, ponieważ zaczynał z 2% poparcia...Poza tym teraz o jego poparcie będą zabiegac inni kandydaci...
    Było wiadome iż uzbiera z tuzin - sondaże nie grzeszą wiarygodnością... Przecież na początku wyborów 3 miejsce miał zająć Olechowski. Napieralski dostał głosy młodzieży, PZPR-owców i UB-eków. Sądzę że najtrudniej miały Borówki - bo oni nie znoszą SLD, lecz socjaldemokrata jest im dużo bliższy niż konserwatysta Komorowski. 
    Wyniki ogółem są bardzo podobne do rezultatów uzyskanych przez partie w wyborach parlamentarnych. I to jest świetne! Bo pokazuje iż elektorat PO wcale nie jest "chorągiewką" i nadal obstaje przy Platformie. Ponadto PiS nie zdobyło nic nowego! Okopali się na swoich pozycjach i nawet nowy wizerunek Kaczyńskiego nie pomógł. SLD natomiast zdołało przekonać wyborców że Napieralski jest lepszy niż Olejniczak - widać że Wojtkowi nie służy euro-emerytura...
    A PSL z pewnością odniesie spore zwycięstwo w wyborach samorządowych - oni kompletnie nie nadają się do wyborów prezydenckich, jednak muszą startować, pokazać że są aktywni.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Czerwca 21, 2010, 09:11:21 »
    Ale tak czy siak chce wybrać mniejsze zło...

To Ci się nie udało.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Czerwca 21, 2010, 09:15:20 »
    Ale tak czy siak chce wybrać mniejsze zło...

To Ci się nie udało.

Oj, rozwiń troche posta i powiedz o co chodzi, bo mnie korci :P wróżką nie jestem xD

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Czerwca 21, 2010, 17:31:15 »
    Szkoda, że Korwin nie jest młodszy, może zdobyłby więcej procentów :)

Ale fakt faktem, w tych wyborach nie było kandydata, który by mi odpowiadał.
    ..:: KOSICIEL ::..

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #104 dnia: Czerwca 21, 2010, 22:51:31 »
    Wg mnie najlepsze plany to miał Korwin, ale raczej nie do wprowadzenia. Teraz mam nadzieję, że wygra Komorowski. Nie chcemy teokracji ;)

@up To jest Berserk w avatarze? :)