Trochę rozgryzłem temat modyfikacji i na dziś wydaje mi się , że że najlepszy 'gratyfikator' jest w na poziomie pierwszego upgrade'a czyli np dla 2h= +3 do spd, 2X+3 obr, kara +1diff.
Jeśli chodzi o ciuchy to wygląda tak: lajtowy armor +1body,+1 leg i kara +1 do wagi,ciężkie zbroje(chyba od "45") po +2 do body i nóżek i waga o +2.
Jest też 'masterwork class' do osiągnięcia w IV generacji(drugi stopień ulepszeń to są praktycznie zniechęcajace kary), jeśli chodzi o broń, ale gra nie warta świeczki(np mistrzowska katana finalnie ma +1 do spd, +5 do obr i kara+5diff)
Łuków nie opłaca się na żadnym poziomie ulepszać, o ile to w ogóle można nazwać ulepszeniem np warbow osiąga spore obrażenia(poziom masterwork +30, tyle ile long), ale kosztem drastycznego spadku speeda i horrendalną,wręcz dyskwalifikującą całość karą,bo wymagania skaczą na 10 powerdraw!(wymagania są na 9, co i tak niewiele zmienia), totalny odlot...jaką to ma realnie celność nawet nie próbuję sobie wyobrazić, watpię żeby nawet 200WPF to dostatecznie zniwelowało.
To już decydowanie lepszym wyborem jest dla łucznika megapack strzał +15% więcej strzał, czyli z 40 bodkinów(standardowe 2 kołczany na wyposażeniu łucznika) robi nam się 46 i +1 do obrażeń(co daje nam w sumie +5 dla 'przebijąjących').
Reszty tematu/ wyposażenia nie rozkminiałem, bo to nie moja działka:)
EDIT: jednak polearms mi się rzuciły w oczy, może się przyda info pancerniakom.
Są tylko dwa upgrade,y:
1st: +2 damage , + 1 speed
2nd: +2 damage , + 2 speed
suma: +4 damage +3 speed