Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jaka Frakcja, w czym jest dobra?  (Przeczytany 16161 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: Jaka Frakcja, w czym jest dobra?
    « Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 20, 2011, 20:18:46 »
    Otóż nie. Przyjrzyj się dobrze, jest to wpisane do obu frakcji. A skoro Swadia ma słabą zarówno piechotę i kuszników, to ja się pytam: jak może być dobra w zdobywaniu zamków?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 20, 2011, 20:30:35 »
    Dobra... to widocznie sam nie umiem czytać ze zrozumieniem :D
    Nie grałem w Native od dłuższego czasu, ale czy rycerze nie mają takich dobrych umiejętności? Chyba jedna czy dwie postacie o niższej randze (chyba tak to najlepiej ująć) też nie mają jakiś dobrych umiejętności?
    Tylko mnie nie zlinczujcie, bo już sam nie pamiętam jak tam było :D

Offline PsychoPatryk

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 20, 2011, 20:39:07 »
    Otóż nie. Przyjrzyj się dobrze, jest to wpisane do obu frakcji. A skoro Swadia ma słabą zarówno piechotę i kuszników, to ja się pytam: jak może być dobra w zdobywaniu zamków?
    No ja uznawałem rycerzy za kawalerie nawet przy szturmie na zamki.
    Khegrici , Vaegirzy , rhodokowie i sułtanat dopisze..

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 20, 2011, 21:09:49 »
    Na osobistą prośbę PsychoPatryka:

Nordowie:
    + potężna piechota, wytrzymałe tarcze, szybkie i mocne toporki, etc etc... perfekcyjni do szturmów ze względu na ich mobilność oraz bronie miotane.
    + niezła lokalizacja na mapie.
    + ich mur tarcz jest absolutnie nie do przebicia od frontu. Nadjeżdżającą kawalerię zmiotą oszczepy i toporki.

- przeciętni łucznicy, ni to opancerzeni, ni to celni, nie są też mocni do walki wręcz.
    - brak konnicy umożliwia wrogom swobodną ucieczkę z pola bitwy, utrudnia też szybkie manewry.

Swadia:
    + legendarna kawaleria, chyba nie trzeba nic dodawać.
    + rozległe terytoria, liczna armia.

/ średni kusznicy. Niby mają siłę ognia, ale w walce wręcz są fatalni, w dodatku wolno strzelają.

- w starciu z nordyckimi toporami ich tarcze są na 3, 4 uderzenia.
    - tragiczne położenie na mapie, mogą mieć wojnę praktycznie ze wszystkimi.
    - na multi ich piechota jest świetna ze względu na 2h, ale boty sobie z zweihanderami nie radzą, i dlatego piechota jest w ogólnym rozrachunku na minus.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 20, 2011, 23:47:00 »
    Wkurzające jest to, że Swadia jest największa, a zarazem nie potrafi się obronić. Raz widziałem udaną wojnę na 2 fronty, ale zwykle jest tak, że angażują się w wojnę z Rhodokami bądź Chanatem, a ktoś inny podbiera im zamki od drugiej strony.

Offline Yoda

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 21, 2011, 01:07:23 »
    Dla mnie największymi kozakami jeśli chodzi o atak na zamek, jak i walkę przeciwko konnicy są Rhodocy.

Pierwsza armia, która potrafiła mnie zniszczyć, to była właśnie armia rhodocka. Niesamowici strzelcy w połączeniu z niewiele ustępującymi w boju huskarlom sierżatami mogą naprawdę przyprawić o ból głowy. Zarówno w polu, jak i w w ataku na zamek. Są niesamowici. Nawet spora grupa swadiańskich i vaegirskich rycerzy nie potrafiła im się oprzeć.

Nie doceniałem ich, przyznam szczerze, ale teraz się do nich ostatecznie przekonałem. Są rewelacyjni.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 21, 2011, 07:41:17 »
    Dla mnie największymi kozakami jeśli chodzi o atak na zamek, jak i walkę przeciwko konnicy są Rhodocy.

Pierwsza armia, która potrafiła mnie zniszczyć, to była właśnie armia rhodocka. Niesamowici strzelcy w połączeniu z niewiele ustępującymi w boju huskarlom sierżatami mogą naprawdę przyprawić o ból głowy. Zarówno w polu, jak i w w ataku na zamek. Są niesamowici. Nawet spora grupa swadiańskich i vaegirskich rycerzy nie potrafiła im się oprzeć.

Nie doceniałem ich, przyznam szczerze, ale teraz się do nich ostatecznie przekonałem. Są rewelacyjni.
    Hmmmm ... po twojej wypowiedzi Yoda wnioskuje że pewnie byłeś u nich we frakcji ? Lecz nie moge się z tobą zgodzić , ponieważ grając Sułtanatem zniszczyłem Rhodoków w 30 dni w grze ... a nawet nie ja a 2 kampanie marszałka w których tylko brałem udział z 80 żołnierzami (moimi).
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline sheep6665

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 21, 2011, 08:16:05 »
    ^Rhodoków kastruje AI i będę to powtarzał chyba zawsze i wszędzie.^

Małe spostrzeżenie - w grze można dołączyć/rekrutować żołnierzy do/z 6 frakcji - a nie tylko nordów i swadian(które są chyba najczęstszym wyborem, czasem jakiś 'wariat' zaszaleje i weźmie sułtanat).

IMHO single jest zwyczajnie daleki od balansu - gracz>>>>>>>>>>>>>>>AI (czytaj gracz=milionpięćsetstodziewięćset sztucznych inteligencji). Popatrzcie sobie na zachowanie graczy w multi w wypadku konnicy - z reguły starają się użyć dłuższej broni(najczęściej włóczni) do zabicia/zatrzymania nierozważnego kawalerzysty(istnieje znany i stosunkowo prosty na uniknięcie trafienia od piechura z bronią drzewcową ale to nie ten temat) teraz powrót do singla - NPC trzymający na plecach 'długi patyk z ostrym na końcu' widząc szarżującego rycerza atakuje go...mieczem, najlepiej jeszcze próbując cięcia znad głowy co jak co, mają chopaki w czaszce pełno.

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    « Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 21, 2011, 09:59:31 »
    Hmmmm ... po twojej wypowiedzi Yoda wnioskuje że pewnie byłeś u nich we frakcji ? Lecz nie moge się z tobą zgodzić , ponieważ grając Sułtanatem zniszczyłem Rhodoków w 30 dni w grze ... a nawet nie ja a 2 kampanie marszałka w których tylko brałem udział z 80 żołnierzami (moimi).

Templariusz, a na jakiej wersji gry tak ich gromiłeś? W pierwszych wersjach, bodajże do patcha 1.132, Rhodocy byli żałośni. Uzbrojenie mieli cholernie słabe i walczyli nieporównywalnie gorzej.

Offline Young

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 21, 2011, 15:01:43 »
    Jednoręczna + tarcza
    Lanca + tarcza
    Łuk (kusza jeżeli gram Rhodokami)
    "Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 21, 2011, 18:11:40 »
    Jednoręczna + tarcza
    Lanca + tarcza
    Łuk (kusza jeżeli gram Rhodokami)

Hę? A to a propós czego?

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 21, 2011, 18:30:49 »
    Templariusz, a na jakiej wersji gry tak ich gromiłeś? W pierwszych wersjach, bodajże do patcha 1.132, Rhodocy byli żałośni. Uzbrojenie mieli cholernie słabe i walczyli nieporównywalnie gorzej.
    Pewnie cię zaskoczę Saddam przjacielu , a gromiłem ich tak na 1.134 :) zero problemu.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 22, 2011, 14:56:15 »
    A na jakich ustawieniach ;>?
    (click to show/hide)

Offline Zjadacz chleba

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    • REMOVE BUŁKI
    « Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 22, 2011, 19:36:25 »
    Swadia -  najlepsza jazda w grze rycerze są lepiej uzbrojeni od mameluków mają słabsze konie ale szybsze, piechota dobra ale ustępuje rhodokom nordom i odrobinę vaegirom, kuszników oceniam na 4
    Vaegirzy - 3 w kolejności jazda bardzo wrażliwa na ostrzał, ale skutecznie zwalcza mameluków i swadiańskich rycków ze względu na berdysze i topory, przyzwoita piechota silna w walce z inną piechotą (topory dwuręczne) ale nieprzydatna gdy wróg ma łuki albo co gorsza kusze, łucznicy według mnie najlepsi w grze odrobinę wyprzedzają sarranidzkich przede wszystkim cenię ich celność zawsze trafiali mnie w głowę ;]
    Rhodokowie - najlepsi kusznicy i zarazem najlepsi strzelcy w grze ich zalety to olbrzymia siła rażenia (wiekszość jednostek na hita) jedyni strzelcy uzbrojeni w tarcze i to najlepsze tarcze w grze! dodatkowo młoty mogące pomóc w łapaniu jeńców i mogą spokojnie służyć za piechotę poprostu poezja, sierżanci w walce  ustępują tylko huskarlom ale są najlepszymi tarczownikami według mnie lepiej sobie także radzą z kawalerią niż nordowie, kawaleria-brak
    Nordowie - jedyną wadą piechoty jest to że potrzeba dużo czasu aby wyszkolić huskarla (ma 6 poziom podczas gdy najlepsze jednostki innych mają max 5) dodatkowo często opuszczają tarcze i narażają się na headshoty podczas ostrzału, łucznicy przeciętni chociaż topory 2-ręczne są ciekawe ogólnie nie polecam, jazda-brak
    Sarranidzi - kawalerię opisałem, łucznicy są lepiej opancerzeni od vaegirskich ale mają gorszego skilla i łuki, piechota wypada blado na uznanie zasługują młoty bojowe ale są zbyt lekko opancerzeni
    Khergici - w oblężeniach beznadziejni po obu stronach barykady Lansjer jest ciekawą jednostką tylko dlatego, że jest szybki i potrzebuje mało expa, niestety słabe konie nie nadają się do szarż na piechotę, konni łucznicy -  jednostka unikalna bardzo dobra do zwalczania piechoty i strzelców na płaskim terenie i nawet potrafią dać sobie radę z vaegirskimi rycerzami, ale ze swadianami i sarranidami im nie idzie
    Według mnie jeśli chodzi o samo wojsko minimalnie najgorsi są Khergici a minimalnie najlepsi Swadianie przed Rhodokami

Offline MaksJ23PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 26, 2011, 21:55:06 »
    Królestwo Nordów (Wikingowie) ----------------------------------------------------> Najsilniejsza piechota, świetni na otwartym polu i podczas ataków na twierdze. (Wdł. mnie najlepsza frakcja w grze)
    Królestwo Vaegirów (Ruś i Litwa) ---------------------------------------------------> Frakcja zrównoważona, dobre wszystkie jednostki, ale wybijają się łucznicy. Polecam do obrony twierdz i leśnych walk.
    Królestwo Swadii (Polska i Niemcy) -------------------------------------------------> Wyborna cięzka jazda. Kusznicy też nie najgorsi. Sprawdzają sie na otwartych terenach oraz w czasie oblężeń i obrony bastionów.
    Królestwo Rhodoków (Francja i Italia) ----------------------------------------------> Pawędźnicy, pikinierzy i doborowi kusznicy. Obronią twierdzę, a w polu poradzą sobie jeśli włócznie utrzymają zwarty szyk i karność. Inaczej umierają szybko.
    Chanat Khergicki (Mongołowie) ------------------------------------------------------> Lekka jazda. Trzeba czasu żeby ich wyszkolić do dobrego poziomu. Dobrzy w otwartym polu podczas obrony twierdz też radzą sobie nawet nieźle.
    Sułtanat Sarranidzki (Turkowie Seldżudzcy i Osmańscy) -------------------------> Hm... zrównważona. Wybijają się mamelucy. Dobrzy w otwartym polu. Chociaż stawiałbym na liczebność. Tak dyktuje historia w każdym razie... brudasy zawsze atakowały kupą.

Przy okazji zdementowałem podejrzenia dotyczące podstaaw każdej frakcji. Zresztą łatwo poznać po tytułach. (Jarl, Hrabia itp.) Tylko mam wątpiliwości co do Swadii. Hrabiowie i margrabiowie byli tylko w Niemczech, choć Ci nigdy nie słynęli z elitarnej ciężkiej jazdy. Dlatego znalazła tam miejsce Polska.
    Dziękuję. ;)
    MJ