Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Dyskusje o fantasy  (Przeczytany 4549 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    Odp: Dyskusje o fantasy
    « Odpowiedź #15 dnia: Lipca 03, 2011, 21:28:55 »
    ...połączenie ludzi i nieumarłych... czyli...
    czyli nekrofile :P

A w temacie i poważniej, chyba elfy za panowanie nad magią i umiejętności walki, szybko, ale precyzyjnie. Chyba, że do wyboru są smoki. Zawsze smoki. Niesamowicie inteligentne prastare gady, w wielu wydaniach fantasy uważane za stworzycieli tego, co dzisiaj nazywamy Magią.
    Po prostu są najlepszejsze :P

Offline Alladrix

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 07, 2011, 14:08:39 »
    Ulubiona rasa? Oczywiście są te elfy (szczególnie te Tolkienowskie). Miłość do natury, uroda, dar pięknego śpiewu, zręczność, nieśmiertelność. Mistrzowie w posługiwaniu się łukiem, budowaniu statków (to właśnie Teleri- a nie jacyś tam ludzie czy krasnoludowie zbudowali najpiękniejsze statki) oraz pięknych miast (na terenie Śródziemia przykładem może być Gondolin).
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    si loth a galadh lasto dîn!
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 07, 2011, 21:44:49 »
    Ulubiona rasa? Oczywiście są te elfy (szczególnie te Tolkienowskie). Miłość do natury, uroda, dar pięknego śpiewu, zręczność, nieśmiertelność. Mistrzowie w posługiwaniu się łukiem, budowaniu statków (to właśnie Teleri- a nie jacyś tam ludzie czy krasnoludowie zbudowali najpiękniejsze statki) oraz pięknych miast (na terenie Śródziemia przykładem może być Gondolin).
    I jeszcze świetne miecze i zbroje ;>
    (click to show/hide)

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 07, 2011, 21:55:25 »
    Ja szczególnie lubowałem się w krasnoludach, ludzi nie trawiłem gdyż już nim jestem :D, a elfy sobię cenię.

Chciałem jednak wspomnieć, że głównym problemem tego wątku jest to, że nie bazujemy na danych/ z jednego uniwersum, jedni mają przed oczyma elfy z np. Dragon Age, a reszta z chociażby wspomnianej twórczości Tolkiena.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 07, 2011, 22:00:50 »
    U Tolkiena jedynym wyznacznikiem fantasy były magiczne rasy; magii praktycznie nie było wcale. Co jak co, ale najmniej fantasy w literaturze fantasy było właśnie u Tolkiena (magia ogranicza się do działań Majarów). To prawda, jeśli mamy rozpatrywać ulubioną rasę, powinniśmy wyszczególnić autora (zawsze możemy pójść po stereotypach, czyli elfy, bo dobrze strzelają, są piękne itp); inni są elfowie u Tolkiena, inni u Sapka, jeszcze inni w np legendach celtyckich(germańskich?) - małę wróżki ze skrzydełkami, latające w trawie. Lekki off-top się zrobił, wiec powiem, że... ogólnie wolę ludzi. Dlaczemu? Ano dlatemu (:D), że są najbardziej normalni - nie są to przysadziści górnicy/rolnicy z niedowzrostem (sorki, jeśli kogoś uraziłem, miałem na myśli krasnoludy i hobbitów, chociaż ci drudzy są bardziej ludzcy... pewnei dlatego ,że są tacy wyluzowani) czy Szpaki (superpiekni elfowie ostatnio tylko z nim mi się kojarzą:D).

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 08, 2011, 00:12:47 »
    @up. Ale lepsza taka magia niż jak by sie 5 tyś magów po 1 stronie napier #!$ z drugim 5 tyś przez 3 tomy, wtedy by ze Śródziemia nic nie zostało, nieprawdaż?
    (click to show/hide)

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 08, 2011, 00:58:22 »
    Elfy, bo elfki to zawsze niezłe szprychy :D
    Elfy. Dlaczego? (...) są piękne. (...)
    Oczywiście są te elfy. Miłość do natury, uroda, dar pięknego śpiewu (...)
    :|

Offline Axan

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • >:C
    « Odpowiedź #22 dnia: Lipca 08, 2011, 01:44:26 »
    A jak by elfy wyglądały identycznie co orkowie? ]:>

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #23 dnia: Lipca 08, 2011, 07:37:04 »
    U Tolkiena czyż to orkowie nie są upadłymi/zamęczonymi elfami?;)
    Poza tym z tego co pamiętam w śrudziemiu była magia, jednak była subtelna, prawie niezauważalna. Bez "efekciarstwa" w stylu kul ognia itp. W końcu sam Gandalf toczył taki pojedynek z Balrogiem, był to pojedynek psychiczny i magiczny(film jak zresztą niejednokrotnie uprościł wszystko). Taki Radagast gadał ze zwierzętami i niejednokrotnie wspomagał się magią. Oh i nasz dziadek Gandalf wyczarował pięknego smoka(większość myśli że to efekt fajerwerk). Może coś przekręciłem ale pisanie że tam nie było magii...jest...śmieszne?(Albo źle zrozumiałem;)A i Arwena, czyż to nie ona za pomocą magii załatwiła upiory pierścienia topiąc je w rzece? W książce jest od groma takich akcji ,nie kiedy trzeba czytać ze zrozumieniem gdyż często myślimy że to naturalne działania. Tolkien miał ten dar że subtelnie i niezauważalnie dla czytelnika operował czarami.
    W warhammerze czary są, ba, można śmiało by rzec że są one na porządku dziennym. Ale jedna kwestia, aby "legalnie"czarować należy mieć certyfikat od gildii magów. Każdy kto czaruje w domu, bez wiedzy kolegium, lub nieświadomie...kończy na stosie. Nawet same papiery z kolegium nie dają 100% gwarancji że taki mag nie zginie zakłuty widłami przez tłum rozwścieczonych chłopów. Gdyż imperialni to ludzie z uprzedzeniami, często zabobonni.
    Elfy(przynajmniej w starym świecie) na moje oko mają najgorzej, panuje przekonanie że elfy przynoszą pecha. "Zetnij stare drzewo a w nocy chudzielec cie odwiedzi i zapyta dlaczego to zrobiłeś. Potem cie zabije" .Dlaczego tak jest?  Można by było napisać długi post, jak będą zainteresowani, to postaram się w miarę rzetelnie opisać sytuacje elfów w starym świecie(nie chodzi mi tu o Ulthuan).Bo się teraz rozpisałem;)
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #24 dnia: Lipca 08, 2011, 17:12:30 »
    A i Arwena, czyż to nie ona za pomocą magii załatwiła upiory pierścienia topiąc je w rzece?

Nie. To byli Elrond z Gandalfem. ;-)
    U Tolkiena czyż to orkowie nie są upadłymi/zamęczonymi elfami?;)

Jeśli dobrze pamiętam, Tolkien postawił teorię, że orkowie pochodzili od porwanych elfów, torturowanych i poniżanych przez Morgotha.

A jeśli chodzi o ulubioną rasę, cóż, sądzę, że krasnoludy. Nie to, co cwelfy, u których jedyna występująca płeć to transseksualista, albo jacyśtam głupi ludzie, tylko prawdziwi mężczyźni. ;-)
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Alladrix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Lipca 08, 2011, 19:56:44 »
    :|

Powinieneś dostać nagrodę (nie wiem, może być Nobla) za najbardziej kreatywny i najwięcej wnoszący post w tym temacie (o ile nie dziale lub forum)...
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    si loth a galadh lasto dîn!
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Lipca 08, 2011, 21:59:33 »
    Powinieneś dostać nagrodę (nie wiem, może być Nobla) za najbardziej kreatywny i najwięcej wnoszący post w tym temacie (o ile nie dziale lub forum)...
    Ciii on pracuje na bana od wielu lat :-)

Trudno jest mi określić moją ulubioną jeśli w każdej opowieści i książce każda rasa jest opisywana podobno ale z wieloma innymi szczegółami. No tak żaden pisarz nie chcę kopiować niczego od innego tylko bierze odpowiedni szkic rasy i dostosowuje do potrzeb swojej krainy. Zacznijmy od Tolkiena.

Tolkien czerpał pełnymi garści z nordyckiej mitologii to każdy głupi wie. Opisał szlachetnych Elfów i zawadiackich pełnych żądzy bogactw Krasnoludów. Więc moimi ulubionymi rasami są Noldorowie i krasnoludy. Elfy w innych książkach tak naprawdę denerwują mnie bardziej niż czuje do nich jakiś sentyment od spotkania z Noldorami. Krasnoludy w innych książkach są bardziej sympatyczni. Sapkowski świetnie przedstawił Krasnoludów na kartach swoich książek.

Nigdy nie czuję jakieś wielkiej sympatii dla ludzi. Może to dlatego , że jestem jednym z nich i widzę niejako siebie? Lub świat ludzi z codzienności przenosi się do książki? To chyba odpowiednie argumenty. Jeśli czułem sympatię do rasy ludzi to niejako w Nordyckiej mitologii i u Tolkiena.
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Vernon Roche

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Lipca 28, 2011, 20:16:33 »
    Pora znowu rozruszać temat :)

A co sądzicie o królestwach? Które z nich jest, lub są waszymi ulubionym? Macie swoich faworytów? Mi osobiście podoba się Temeria z Wiedźmina. A wy?
    Si vis pacem para bellum.

Offline Yokizo

• BANITA
    • Użytkownik
    • Służę pomocą w sprawie Wiedźmina :D
    « Odpowiedź #28 dnia: Lipca 29, 2011, 09:43:48 »
    Pora znowu rozruszać temat :)

A co sądzicie o królestwach? Które z nich jest, lub są waszymi ulubionym? Macie swoich faworytów? Mi osobiście podoba się Temeria z Wiedźmina. A wy?

Taaak. Temeria z Foltestem wymiata xD. Ale Nilfgaard też ciekawy, głównie ze względów takich, że miał "ciekawego" władcę oraz niebywałą siłę militarną.

P.S. Skoro zaczęliśmy już o wiedźminie to może ktoś napisze o nim jeszcze cos?
    Czy robisz kupę, czy robisz hip-hop; rób to do końca!
                                                                                        GrubSon

Offline Vernon Roche

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Lipca 30, 2011, 10:35:53 »
    Oprócz siły militarnej Nilfgaard posiadał bardzo dobrze rozwiniętą gospodarkę o czym świadczą m.in. ilość manufaktur, podczas gdy inne państwa np. Redania posiadały same warsztaty rzemieślnicze. Co prawda towary nordlingów były lepsze, aczkolwiek nie miały szans w porównaniu z zalewającymi Kraje Północy produktami gorszej jakości transportowanymi z cesarstwa. Oprócz tego dobrze rozwinięta siatka wywiadowcza, oraz sam ogrom państwa tak umiejętnie zarządzanego przez Emyhra i jego ministrów czyniły z niego państwo prawie idealne. A jak wiadomo prawie robi wielką różnicę...
    Si vis pacem para bellum.